Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МПП ЄКЗ.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
1.5 Mб
Скачать
  1. Повноваження регіональних організацій в сфері міжнародної безпеки

Створення регіональ­них систем колективної безпеки передбачено в Статуті ООН. Він, зокрема, фіксує можливість укладен­ня д-вами певних регіонів договорів безпеки і створення ними відповідних міждержавних об'єднань. Щоправда, їхні дії на регіональному рівні повинні відповідати умовам, передбаченим Статутом ООН. Це, в основному, такі умови:

• брати участь у регіональних договорах і органах безпеки можуть лише д-ви одного політико-географічного регіону

• дії держав і міжнародних організацій на регіональній основі повинні відповідати принципам Статуту ООН;

• такі дії не повинні виходити за межі відповідного регіону;

• д-ви і регіональні організації повинні інформувати Раду Безпеки про дії і заходи, яких вжито чи планується розпочати в регіоні з метою забезпечення чи відновлен­ня міжнародного миру і безпеки;

• д-ви і регіональні організації безпеки не можуть за­стосовувати примусові заходи, не погодивши своїх дій з Радою Безпеки;

До примусових заходів із застосуванням збройних сил д-ви регіону і регіональні організації безпеки можуть удаватися лише для відсічі нападу. Але при цьому вони зобов'язані негайно інформувати Раду Безпеки про вжиті заходи. Остання може використовувати регіональні організації для вжиття примусових заходів під її керівництвом.

Установчі документи регіональних організацій безпеки, як правило, формулюють право на колективні заходи у випадку збройного нападу на одного з їхніх членів. Не досить чітко врегульоване право регіональних організацій на проведення операцій з підтримки миру і безпеки в регіоні.

Д про колективну безпеку зобов'язує д-ви-члени не вступати у військові союзи, не брати участі в яких-небудь угрупованнях держав чи їхніх діях, спрямо­ваних проти д-ви—сторони Д. В Договорі роз­роблено механізм взаємодопомоги на випадок агресії.

  1. Міжнародні організації з проблем європейської безпеки

Організація з безпеки та співробітництва в Європі визнана регіональною організацією, до функцій якої належить підтримання миру та безпеки. Така роль цієї організації була закріплена ООН, відповідно до статуту Організації Об’єднаних Націй.

ОБСЄ є основним інструментом для запобігання конфлікту на ранніх стадіях його виникнення, врегулювання самої кризи і відновлення миру після самого конфлікту.

Голова ОБСЄ є головною політичною фігурою й відповідає за координацію та консультації з питань поточної політичної діяльності організації. Бюро з демократичних інститутів і прав людини сприяє проведенню демократичних виборів у державах-учасницях, включаючи направлення спостережних місій, а також слугує інструментом поширення інформації щодо будівництва демократичних інститутів та проведення виборів у державах-учасницях ОБСЄ. Верховний комісар національних меншин забезпечує попередження конфліктів, пов’язаних із проблемами національних меншин.

Місії ОБСЄ функціонують як різного роду «польові» структури ОБСЄ в Південно-Східній Європі, Східній Європі, на Кавказі, в Центральній Азії. Ці інститути слугують важливим інструментом у справі попередження конфліктів та врегулювання криз на місцях.

Економічний форум є щорічним засіданням Старшої ради ОБСЄ, яке проводиться з метою надання політичного імпульсу діалогові з питань переходу до ринкових економік, висунення пропозицій щодо практичних заходів, спрямованих на їхній розвиток та розбудову економічної співпраці між д-ми-учасницями.

Форум зі співробітництва в галузі безпеки проводить свою роботу на постійній основі у Відні. Складається із представників делегацій держав-учасниць ОБСЄ, займається обговоренням питань щодо контролю над озброєнням, роззброєнням, зміцненням заходів довіри та безпеки.