Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МПП ЄКЗ.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
1.5 Mб
Скачать

29. Загальносистемні інститути мп

Для будь-якої системи права характерне функціону­вання загальносистемних інститутів. Загальносистемні інститути міжнародного права — це особлива сукупність норм, покликаних забезпечити стїйкість системи права. У системі міжнародного права вони є тим ядром, навколо якого формуються галузі міжнародного права. До таких інститутів належать

  • інститут міжнародної правосуб'єктності

  • інститут міжнародної правотворчості

  • інститут застосування норм міжнародного права

  • інститут міжнародно-правової відповідальності

  • інститут відновлення порушених правовідносин

  • інститут розв’язання міжнародних суперечностей та ін.

Загальносистемні інститути права не слід плутати з міжнародно-правовими інститутами.

Міжнародно-правові інститути - більш дрібні елементи правової системи, що є структурними компонентами галузей міжнародного права і являють собою групу міжнародних норм, що регламентують більш-менш однорідні відносини.

Прикладами можуть служити інститут громадянства в гуманітарному праві, інститут дійсності договорів у праві міжнародних договорів тощо.

30. Основні принципі міжароднго права в його системі

Коли йдеться про ієрархічну структуру міжнародного права, доцільно виділити в першу чергу основні принципи міжнародного права як головні системоутворюючі засади цієї системи права. Саме принципи міжнародного права є індикатором відповідності масиву норм міжнародного права потребам і засадам функціонування системи права. І в разі невідповідності система міжнародного права відкидає такі норми.

Основні принципи - це основні міжнародно-правові норми, що носять універсальний характер і володіють вищою юридичною чинністю.

Не всі принципи міжнародного права є універсальними нормами. Існують також регіональні принципи (принцип непорушності державних кордонів), партикулярних (локальних) принципів міжнародного права. Не всі міжнародно-правові принципи є імперативними нормами в повному обсязі.

Основні принципи є основою і системоутворюючим фактором міжнародної нормативної системи.

Більшість основних принципів мають юридичну обов'язковість на рівні норм jus cogens.

Але є і такі принципи міжнародного права, від яких держави відступають в своїх міжнародних договорах, не порушуючи міжнародного права.

Суб'єкти міжнародного права можуть відступити від взятих міжнародних зобов'язань шляхом укладення нового міжнародного договору, на випадок докорінної зміни обставин (rebus sic stantibus), чи утворення імперативної норми, якій суперечить відповідне міжнародне зобов'язання.

Такі основні принципи міжнародного права як невтручання у внутрішні справи, незастосування сили чи загрози силою, мирного вирішення міжнародних спорів, поваги прав людини і основних свобод тощо є імперативними нормами. Вони не допускають взаємної домовленості щодо відступу від зобов'язань за ними.

Отже всі основні принципи сучасного міжнародного права є юридично обов'язковими і підлягають безумовному виконанню. В системі самих принципів виділяють принципи jus cogens, тобто такі норми, які не допускають взаємної відмови від виконання обов'язків, і такі, які допускають по домовленості заміну одних зобов'язань іншими як і зміни у відповідних правах.