Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МПП ЄКЗ.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
1.5 Mб
Скачать

43. Класифікація територій за їхнім правовим режимом

У самому широкому значені слова під територією розуміється вся планета Земля з її сухопутною та водною поверхнею, надрами та повітряним простором - середовище перебування і матеріальна база існування земної людської цивілізації, а також космічний простір, що оточує Землю, Місяць та інші небесні тіла.

Таким чином, термін «територія» використовується в міжнародному праві для позначення земного, а також позаземного простору, відмежованого від інших просторів певними межами, і такого, що має визначений юридичний статус (наприклад, статус державної території) і відповідний йому правовий режим.

Відповідно до існуючого правового режиму вся територія Землі підрозділяється на наступні категорії чи види:

1) Державна територія — це територія, що правомірно знаходиться під суверенітетом конкретної держави, над якою нею здійснюється територіальне верховенство;

2) території з міжнародним режимом - це територія, на яку не поширюється суверенітет якоїсь держави. Таких територій небагато: відкрите море; міжнародний район морського дна — морське дно і його надра за межами континентального шельфу прибережних держав (за межами національної юрисдикції); повітряний простір за межами державних територій; Антарктика; космічний простір, Місяць та інші небесні тіла. На цій території, що знаходиться в загальному користуванні держав, діють загальновизнані принципи і норми міжнародного права;

3) території зі змішаним режимом - це територія, на якій діють одночасно як норми міжнародного права, так і норми національного законодавства прибережних держав. Території зі змішаним режимом умовно можна розділити на дві групи:

  • ті, що прилягають, і виняткові економічні зони і континентальний шельф прибережних держав, що не входять до складу державної території прибережних держав;

  • міжнародні ріки, міжнародні протоки, що перекриваються територіальними водами прибережних держав, і міжнародні канали, що входять до складу територій прибережних держав.

  1. території з особливим міжнародним режимом (своєрідний різновид терит.) - це демілітаризовані і нейтралізовані зони і зони миру (у разі їхнього встановлення). Виділення таких територій носить суто функціональний характер із метою визначення ступеня їхньої мілітаризації. До складу цих територій можуть входити державні території або державні, міжнародні території і території зі змішаним режимом одночасно: наприклад, архіпелаг Шпіцберген, Аландські острови, Панамський і Суецький канали, Місяць та інші небесні тіла та ін.

44. Поняття державної території та її складові

Державна територія - це частина земної кулі, у межах якої держава від імені свого народу здійснює територіальне верховенство, що становить невід'ємну частину державного суверенітету.

До складу державної території входять:

  • сухопутна територія в межах державних кордонів, острови й анклави незалежно від їхнього місцезнаходження;

  • водна територія, що включає в себе водні простори, що перебувають на сухопутній території та островах (озера, ріки, канали), та водні простори внутрішніх морських вод і територіального моря;

  • повітряна територія, що включає весь повітряний простір над сухопутною та водною територією держави. Висотна межа повітряної території не встановлений у нормативних документах, однак існує звичайна норма, що припускає, що він дорівнює 110 км. Висотна межа повітряного простору відмежовує державну повітряну територію від космічного простору, підлеглій міжнародному режиму;

  • надра, розташовані під сухопутною й водною територією держави. Глибина надр не обмежена, і теоретично поширюється до центра Землі.

До території держави відносять також її морські, повітряні та космічні кораблі, судна під її прапором, а також (умовно) територію її дипломатичних представництв.