Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МПП ЄКЗ.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
1.5 Mб
Скачать

66. Міжнародні організації в галузі цивільної авіації

МІЖНАРОДНА ОРГАНІЗАЦІЯ ЦИВІЛЬНОЇ АВІАЦІЇ (ІКАО)

ІКАО як міжнародна міжурядова організація заснована Чиказькою конференцією 52 дер­жавами в 1944 р. спочатку під назвою Тимчасова міжнародна організація цивільної авіації . ІКАО — спеціалізована установа ООН із травня 1948 р.

Цілі та завдання ІКАО викладено у Чиказької конвенції, друга частина якої є своєрідним статутом цієї організації: розробка принципів і методів міжнародної аеронавігації і сприяння плануванню та розвиткові міжна­родного повітряного транспорту для того, щоб: а) гаран­тувати безпечний і упорядкований розвиток міжнародної Цивільної авіації в усьому світі; б) заохочувати мистецтво конструювання й експлуатації повітряних суден у мирних цілях; в) заохочувати розвиток повітряних трас, аеро­портів та аеронавігаційних засобів для міжнародної цивільної авіації; г) задовольняти потреби народів світ безпечному, регулярному, ефективному та економічному повітряному транспорті; д) попереджати економічні втрати, викликані нерозумною конкуренцією; є) забезпечувати повну повагу прав договірних держав і справедливі для кожної договірної держави можливості використовувати свої авіапідприємства в міжнародному повітряному спо­лученні; є) уникати дискримінації щодо договірних дер­жав; ж) сприяти безпеці польотів у міжнародній аеро­навігації; з) надавати загальне сприяння розвиткові І міжнародної цивільної аеронавтики в усіх її аспектах. ІКАО плідно співпрацює з ООН як її спеціалізована установа, а також з усіма міжнародними авіаційними та іншими організаціями.

МІЖНАРОДНА АСОЦІАЦІЯ ПОВІТРЯНОГО ТРАНСПОРТУ (ІАТА)

ІАТА — міжнародна неурядова організація, заснована На Конференції на Кубі в 1945 р.

Цілі ІАТА — сприяння розвиткові безпечного, регулярного й економічного повітряного транспорту в інтересах народів світу, заохочення комерційної діяльності авіапідприємств, підтримка заходів, спрямованих ' поліпшення економічних результатів їх діяльності, розвиток співпраці з ІКАО та іншими авіаційними міжнародними організаціями.

МІЖДЕРЖАВНА РАДА З АВІАЦІЇ І ВИКОРИСТАННЯ ПОВІТРЯНОГО ПРОСТОРУ (РАВПП)

РАВПП — міжнародна регіональна міжурядова ор­ганізація, рішення про створення якої прийнято в Мінську у грудні 1991 р. державами—учасницями СНД

Цілі РАВПП розробка правил використання повітря­ного простору, організації єдиної системи управління повітряним рухом; розробка міждержавних нормативних актів і стандартів з безпеки польотів відповідно до вимог ІКАО; сертифікація авіаційних перевізників для міжнародних польотів, повітряних суден, міжнародних повітряних трас, аеродромів, систем управління повітряним ру­хом, навігації та зв'язку, льотного та диспетчерського складу і т. п.; розробка вимог і координація кадрової політики; розслідування авіаційних подій; організація розробки і здійснення міждержавних наукових програм і проектів науково-технічного розвитку цивільної авіації; участь у роботі ІКАО та інших міжнародних організацій; координація спільної політики в галузі авіаційних та­рифів і аеронавігаційних зборів; розробка заходів та ко­ординація роботи щодо запобігання актам незаконного .втручання у діяльність цивільної авіації.