Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МПП ЄКЗ.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
1.5 Mб
Скачать
  1. Міжнародні торговельні договори системи сот (сот)

1.Багатосторонні угоди по торгівлі товарами:

- Генеральна угода по тарифах і торгівлі 1994 р. (ГАТТ-94);

- Угода по сільському господарству;

- Угода по застосуванню санітарних і фітосанітарних мерів;

- Угода по текстильних виробах і одязі;

- Угода по технічних бар'єрах в торгівлі;

- Угода по інвестиційних заходах, пов'язаних з торгівлею (Трімс);

- Угода по застосуванню ст. 6 Гатт1994 року (Антидемпінгові процедури);

2.Угода по застосуванню ст. 7 Гатт 1994 року (Оцінка митної вартості товарів)

- Угода по передвідвантажувальній інспекції;

- Угода по правилах походження

- Угода по процедурах імпортного ліцензування

- Угода по субсидіях і компенсаційних заходах;

- Угода по захисних заходах.

3.Генеральна угода по торгівлі послугами (ГАТС).

4.Угода по торгових аспектах прав інтелектуальної власності (ТРІПС).

5.Домовленість про правила і процедури, регулюючих дозвіл суперечок;

6.Механізм огляду торгової політики.

7.Плюрилатеральні угоди (з обмеженою участю, тобто необов'язкові для всіх членів СОТ): Угода по торгівлі цивільною авіатехнікою; Угода по урядових закупівлях. Існують також т.з. секторальні тарифні ініціативи ("нульовий варіант", "гармонізація торгівлі хімічними товарами", "інформаційні технології"), у яких на добровільний основі беруть участь лише частина країн-членів СОТ.

ГАТС - Система міжнародних договорів в області торгівлі всіма видами послуг; сприяє активізації прямих іноземних інвестицій. Включає два елементи: загальні зобов'язання типу "прозорості" правил і законодавчої бази у сфері послуг; спеціальні зобов'язання, що підлягають розробці, зокрема порядок допуску на ринок послуг.

Угода розповсюджується на чотири види постачання послуг (надання їх через кордон, переміщення споживача послуг в країну їх виробника, комерційну присутність юридичної особи - постачальника послуг однієї країни на території інший і тимчасове переміщення за кордон фізичної особи - постачальника послуг) і чотири групи організацій, що зачіпають торгівлю послугами (центральних, регіональних і місцевих державних установ, а також організацій, що діють за їх дорученням).

У угоді сформульовані загальні зобов'язання всіх країн - членів СОТ, що становлять основні елементи дисципліни поведінки урядів в області торгівлі послугами. Найважливішим таким зобов'язанням є взаємне надання режиму найбільшого сприяння (при цьому обумовлено, що на перших порах країнам надається можливість робити часткові вилучення з цього режиму - на термін не більше 10 років). До інших найбільш істотних загальних зобов'язань відноситься гласність регулювання (передбачає публікацію законів, правив, адміністративних розпоряджень і міжнародних угод, що зачіпають торгівлю послугами, і установу національної довідкової служби, що надає відповідну інформацію), здійснення регулювання внутрішнього ринку на розумній, об'єктивній і справедливій основі, щоб монопольні постачальники послуг не зловживали своїм положенням на ринку. Угода також містить специфічні зобов'язання по лінії лібералізації надання національного режиму, які в індивідуальному порядку повинна прийняти кожна країна-член СОТ в тому або іншому секторі і по кожному виду постачання послуг; перераховані також неприпустимі заходи по обмеженню доступу на ринок по прийнятих специфічних зобов'язаннях.

ТРІПС – угода з торгівельних аспектів прав на інтелектуальну власність, що є обов'язковою для виконання всіма країнами – учасницями. Такий підхід забезпечує єдність правового режиму незалежно від того, чи є держава членом відповідного договору чи ні.

ТРІПС стосується наступних видів послуг:

Авторські і суміжні права

Товарні знаки

Використання географічних назв

Промисловий дизайн

Патенти

Топологія інтегральних схем

Захист конфіденційної інформації (у закритих джерелах).

Контроль за здійсненням зобов'язань на рівні СОТ здійснюється Радою по торгівельних аспектах прав на інтелектуальну власність.