Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Studmed.ru_pazyak-om-serbenska-oa-furduy-m-shev...doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
2.74 Mб
Скачать

236

Частини і частки мови

Боротися, зупинитися, клеїти, колоти, повірити, вручити, мати, виходити, цікавитися, кликати, зумовити, підвищити, знаходити, забезпечити, перемогти, перема­гати, міститися, розширюватися, розширитися, розв’я­зати, визволити, визволяти, знайти, об’єднати, досягти, досягати, їздити, виїжджати, нагромадити, нагромаджу­вати, відбутися, відбуватися, вирости, виростити, вйзиати, являтися, явитися, відвернути, показати, роззброїти, роз­зброювати, відзначитися, дихати, зневажати, наполягати, наполягти, домагатися, долати, зоріти, зорити.

»» Вправа 51

Складіть речення, використавши подані дієслова в різних особах однини чи множини.

Збиратися, поспішати, спиратися, спостерігати, дихати, втомитися, захопитися, розказати, описати.

Вправа 52

Утворіть від поданих інфінітивів всі особові форми дієслів і визначте дієвідміну.

Зупинятися, зупинитися, полоти, виполоти, сконцен­трувати, запізнитися, боротися, клеїти, хотіти, купити, вивершити, видужати, видужувати, простежити, тесати, гриміти, воркотіти, воркотати, насидітися, зцідити, зсу­вати, зсунути, джеркотати, джеркотіти, догоріти, дого­ряти, грубити, грубіянити, молоти, озеленити, бурмотіти, вечоріги.

Вправа 53

Від поданих дієслів утворіть форми першої і другої особи однини та першої, другої та третьої особи множини. Простежте чергування приго­лосних, підкресливши їх.

Водити, возити, розграфити, припекти, скакати, по­лоскати, захотіти, наздогнати, переходите, викосити, на­травити, їздити, ненавидіти, нагородити, приладити, потекти, випросити, голубити, мазати, лазити, скотити, скочити, трусити, закупити, дихати, смикати, косити, ле­петати.

Вправа 54

На місці крапок поставте потрібні букви і поясніть їх вживання.

1. Щоразу розбу...уіоть уяву хлопців ці палаюч.. простори заходу, коли сонце, сідаюч..., вже купа...ться в багряних туманах або сухо догор...є край степу кострищем (О. Гонч.). 2. Де тоді гасає (Той, що греблі рве), коли

237

Правопис дієслів

вм...раючи, лілеї кл...нять до теплої води голівки в’ялі.

  1. А мені, якби не пом...гав мій друг одвічний, мій щирий приятель осінній дощик, пришилось би згинуть з парою!

  2. Вже час до лісу бидло виг...няти (Л. Укр.). 5. За Харківкою, за мостом, у тумані, як вві сні, дог...няла я підводи — не підводи, а пісні (И Тич.). 6. Моїх чуттів розвіяна руїна Нагадує в пісках померлу річку. Та є ще Бог... І є ще Україна... Для них я зб...р...жу у грудях свічку.

  1. В моїх очах колиш...ться дерева, І очерет у плавнях не зачах, І білокрила чайка, горда мева, На води падає в моїх очах (М. Руд.). 8. Буває мить якогось потрясіння: побач...ш світ, як вперше у житті. 9. В золотих поземках звіробою, на громів гуркочуч...й гарбі, — маю тільки небо над собою, маю тільки душу при собі (Л. Кост.). 10. Де він спочине на землі, Під курним небом в ночі злі? А з ним за дальніми містами, За ріками і за мостами Курлич...ть мирні журавлі. 11. Ще день чи два — і він, нівроку, Глибінь Дніпра, ясну, широку, Не в човні —сам перепл...ве. 12. А в ліску Кленове листя по піску Лежить багряною габою, А чорногузи між собою Кл...коч...ть на старім містку. 13. І Катерина півжива Дитя в хуртечі спов...ва, Сніги колиш...ться над нею, Орел жадібний Прометею Криваве серце розб...ва (А. Мал.). 14. Сонця хлюпоч...ться в озерах (В. Стус). 15. Ти мене наклич...шся ночами (А. Мал.).

Суфікси дієслів

Треба розрізняти написання суфіксів -ува- (-юва-) і -ова- (-йова-). Суфікс -ува- (-юва-) пишеться в дієсловах: забувати, малювати, муштрувати. У віддієслівних Імен­никах і віддієслівних прикметниках пишеться суфікс -ува- (-юва-), якщо голосний суфікса у (ю) — ненаголошений: віршування, підсинюваний; якщо ж перший голосний цього суфікса наголошений — вживається суфікс -ова- (-йова-): фаршируватифарширований, муштруватимуштро­ваний, завоюватизавойований.

Іншомовного походження суфікс -ир- (-ір-) в україн­ській мові втрачається, пор. з російською мовою: форми- роватьформувати, информироватьінформувати,

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]