Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Studmed.ru_pazyak-om-serbenska-oa-furduy-m-shev...doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
2.74 Mб
Скачать

77

Асиміляція приголосних

Вправа 23

У виділених словах дайте повну артикуляційну характеристику голосних і приголосних звуків за порядком розташування.

1. Зимній ранок

Я люблю веселий ранок Холоднючої зими,

Як на двір, на стіни, ґанок І на шлях за ворітьми Упаде із неба промінь,

Дим пов’ється з димарів,

На току підніме гомін Зграя галок і граків.

Школярі свої ґринджоли З повіток подостають І по вулиці, мов бджоли,

До сугорка загудугь...

Сніг ясним кришталем блище,

Лютий холод до піка;

Сонце вгору плине вище,

Та не іріє здалека... (Я. ІЦоголів).

  1. ... Сучасна наука і техніка, системи освіти й куль­тури в цілому покликані розв’язувати кардинальні задачі розвитку людства — виробляти нові парадигми виживан­ня людини й біосфери, неординарні доктрини виходу цивілізації з глобальної екокризи, обґрунтувати й аргумен­тувати концепцію стійкого розвитку й становлення ноос­фери. Способи та ступінь розв’язання цих задач залежать від багатьох факторів, але насамперед від того, наскільки вдасться «ноосферизувати» НТП, зорієнтувати еволюцію соціоприродних і соціотехнічних систем у русло ноосфер- но-екологічного й соціогуманістичного напрямів, укоріни- ги в свідомості людей ноосферне мислення, ноосферну демократію (з газ.).

АСИМІЛЯЦІЯ

ПРИГОЛОСНИХ

У мовному потоці приголосні звуки піддаються впли­вові сусідніх приголосних і цілком або частково уподібню­ються до них. Таке явище у фонетиці називається аси-

78

Фонетика

м і л я ц і с ю (від лат. а8$іті1аІіо — уподібнення). Асиміляція буває повна і неповна, про­гресивна і регресивна. Однак не всі приго­лосні і не завжди зазнають впливу сусідніх звуків.

В українській мові частіше спостерігається вплив на­ступного приголосного на попередній, так звана р е- гресивна асиміляція. Впливають приголосні залежно від голосу (дзвінкості і глухості), за ступе­нем палаталізації (м’якості і твердості), за способом та місцем творення звуків.

Регресивна асиміляція приголосних за голосом

Асиміляція приголосних за дзвінкістю спосте­рігається послідовно і систематично. Наступні дзвінкі приголосні впливають на попередні глухі й одзвінчують їх і в середині слова: \воґзал], \йаґбй], |фудболка], і на межі двох слів, особливо при швидкому темпі мовлення: |наж бат'ко], \сиб жито], \хочуд' знати]. При повільній вимові вплив дзвінких на глухі менш помітний.

Дзвінкі приголосні перед глухими не піддаються впливу глухих і вимовляються дзвінко: |д’іжка], \беирізка], \гриебка], ]кладка]. Але приголосний |г] зазнає впливу глухого: \лехко], ]н'іхті], \вдхкиї], |д'ахт'у]. У дієсловах |г] перед глухим не асимілюється: |допом ’ігши], [б’ігти], \миегтйт'], |пеиреимогтй].

За глухістю регресивна асиміляція приголосних виявлена слабше. По-перше, дзвінкі приголосні зберігають свою дзвінкість на кінці слова: \маз'], \парйж], [радж], І сад], | дуб]. По-друге, дзвінкий не піддається впливу глу­хого приголосного наступного слова: [веидм’і& кошлати!], \нЧж тупи!], ]береиг крутиі].

Не оглушується перед наступним глухим приголос­ним нескладовий сонорний (у]: [праука], |указ’іука], [траука]. Звучно, як напівголосний губно-губний, вимо­вляється цей звук і в кінці слова: |миу], |зноу], |продау], | чеикау].

79

Асиміляція приголосних

Найбільшого впливу глухих приголосних зазнають дзвінкі на початку слова. На межі префікса і кореня приголосний [з] у префіксах роз- і без- частково оглуїііу- ється (сильніше у роз- і слабше у без-): [розссада[, |розск- лад\, [беизспечно[, [безспрауйа[. Ще сильніше піддається виливові глухих префікс з-: [скопати], [схиелйти], [стоп­тати], [сфокусувати]. Перед наступним звуком [с] пре­фікс з- асимілюється повністю і чується як тотожний йому глухий: [с:апати], [сунути]. Прийменник з перед глухим наступного слова також частково асимілюється: 3 кул'і|, 3 холоду], [с3 саду], [с3 ферми]. Приголосні [д], [б], [ж| у кінці префіксів та прийменників зберігають властиву їм дзвінкість і перед глухими: [обпікати], [підкинути], [м’іжпланетниї[, [під хатойу], [об с’т'іну], [м’іж кл'ітин], [над фермойу[.

>

Вправа 24

Запишіть слова фонетичною транскрипцією. Поясніть правильну вимову

глухих та дзвінких приголосних.

Доріжка, надпити, безкрилий, легко, спиляти, швидко, вогко, безпека, розсунути, безкраїй, лічба, могти, голубка, підскочити, в’язка, розпитати, безсистемний, без палиці, над хмарою, об скелю, вудка, стежка, нігті, розкішно, сповідь, шибка, без краю, анекдот, якби, боротьба, зси­пати, перед тобою, футбол, якже, ось де, ЛІЖКО, КІІТЯМИ, відхилити, безтарка, плуг, дріб, одуд, голівка, борідка, сформувати, наш батько, берегти, дьогпо, навстіж, з поля, з села, під копою, баскетбол, з тебе, зчепити, річ багата, бабка, відтанути.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]