Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Studmed.ru_pazyak-om-serbenska-oa-furduy-m-shev...doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
2.74 Mб
Скачать

182

Графіка та орфографія

З великої літери пишуться абревіатури, які означають назви установ та організацій, якщо словосполучення у повному вигляді пишеться з великої літери: КМДЛ (Київ­ська міська державна адміністрація), ХДПУ (Християн­сько-демократична партія України), ІМФЕ ім. Рильського НЛН України (Інститут мистецтвознавства, фольклорис­тики та етнографії імені Максима Рильського Національ­ної Академії наук України), УСПП (Українська спілка промисловців і підприємців), ГУ БО3 (Головне управлін­ня МВС у справах боротьби з організованою злочинні­стю), НКРЕ (Національна комісія з регулювання електро­енергетики), Київміськрада, Укрінформ, Кабмін України, Мінздороввідділ (але: міськрада, страйкком, райвійськко- мат, райвно, облпрофрада).

У складних абревіатурах, утворених із назв літер іншо­мовного алфавіту, з великої літери пишеться тільки перша частина: Бі-бі-сі (Британська радіомовна корпорація), Сі- ай-сі (Американська розвідка).

Вправа 87

Запишіть абревіатури словосполученнями у повному вигляді і поясніть вживання великої літери.

ОБСЄ, МАУ, МЗС України, СБУ, НРУ, держкомпанія «Укрспецєкспорт», ВМС України, ГУАМ (блок держав), комплекси ППО, МО України, НБУ, АвтоЗАЗ, УНІАН, Мінвуглепром, Міненерго, ДПА, Мінекобезпеки, ЧАЕС, ЦВК, ТСН, ТРК «ЕРА», УТН, АЗС, НЛО, ДАІ, УПЦ КП, ГУ МВС.

•» Вправа 88

Напишіть договір про видання вашої праці, враховуючи такі складові елементи: назва установи, назва документа, дата укладення договору, місце, предмет договору, адреси сторін, підписи представників, печатки.

Вправа 89

Правильно напишіть слова з великої або малої літери і поясніть їх уживання.

1. Колегія (м)іністерства (з)акордонних (с)прав Украї­ни вирішила активізувати роботу щодо висунення канди­датури нашої держави до складу (т)имчасових (ч)лснів (р)ади (б)езпеки ООН на 2000—2001 рр. 2. На (ж)ито- мирідині та (в)інниччині — сильні дощі. 3. Живе (н)ижнє (с)елище, як у сиву давнину, натуральним господарством.

  1. Особливо приємно, що і (п)резидент України, і (г)олова

(в)ерховної (р)ади, і (п)рем’єр-(м)іністр відразу підтри­


183

Вживання великої літери (букви) і малої

мали це починання. 5. Учора о 4.30 після завершення планового ремонту підключено до енергомережі третій енергоблок (з)апорізької (аес). 6. Щорічний продаж лег­ковиків у державах (снд) і (с)хідної (є)вропи в останні роки досягнув 2,2 млн одиниць. 7 Після півторарічної перерви «(а)вто(ваз)» знову почав випуск автомобілів «(н)ива» з дизелем «(п)ежо». 8. Всесвітньовідома японська (а)втомобільна (к)орпорація «(м)іцубісі» підготувала для відвідувачів січневого (д)етройтського (а)втосалону сюрприз — одну з версій транспортного засобу третього тисячоліття. Ім'я цієї незвичайної машини — «(ш)алений (м)акс», він створений на базі легковика «(м)іцубісі», «(а)тлант», має повний привід, чотиридверний кузов типу «(у)ніверсал» і схожий на «круті» спортивні авто. Швид­кість, яку розвиватиме «(ш)алений (м)акс», повністю відповідає його назві. 9. Проблеми зі спустошенням природних паливних джерел збуджують конструкторську думку світових автовиробників. Нещодавно «(ф)ольксва- ген» презентував широкому загалу свою новітню розробку

  • автомобіль, що працює на воді. У своїх пошуках (н)імецький (к)онцерн намагається не відставати від го­ловних конкурентів «(д)аймлер-(к)райслера» та «(о)пеля», які вже сповістили, що їхні новинки з’являться в серій­ному виробництві до 2004 року (з газ.).

Найважливішим способом збагачення мови новою лексикою є словотворення. Нові слова виникають у ній на власному матеріалі відповідно до властивих мовних закономір­ностей. Вивчення законів словотвору роз­криває перед нами внутрішні ресурси та пер­спективи утворення нових слів у мові, що впливає не тільки на збагачення лексичного запасу, а й на свідоме засвоєння її взагалі.

Словотвір, як і будова всієї мови, має системний характер. Під системою розу­міється єдине ціле, частини якого перебува­ють у закономірних співвідношеннях і постійних взаємозв’язках. Уся системна сукупність словотворчих засобів, які можна класифікувати з різних боків, свідчить про системний характер словотворчої будови мови. Система словотвору тісно зв’язана із системою граматичної будови, лексичним складом, а також із фонетикою та орфогра­фією. Словотвір класифікується з погляду морфології, семантики, міри продуктивності словотворчих засобів, регулярності, синоні­мії, омонімії тощо.

Словотвір — це розділ мовознав­ства, в якому викладено способи творення нових слів на основі словникового запасу та їх морфемну будову. У ньому, як і в кожному розділі, наявні відповідні йому терміни. В середній школі учні знайомляться з основою слова, закінченням (флексією), коренем,

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]