Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Studmed.ru_pazyak-om-serbenska-oa-furduy-m-shev...doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
2.74 Mб
Скачать

149

Приголосні

В ясний день з високого берега материка можна бачити на обрії, у відкритому морі, чималий острів. Рів­ний, повигий синюватою млою, він здалека майже зовсім зливається з поверхнею моря, тане в ньому м’якими кон­турами берегів. Серед місцевих жителів острів має назву Чаїного.

Під час лютих осінніх штормів на Чаїному знаходять собі пристановище рибалки, а з весни узбережні колгоспи вивозять гуди свої пасіки. Ніде, мабуть, на всьому Півдні немає кращих медоносів, як на Чаїному. В травні і в червні весь він цвіте, мов справжній степ. Власне, це і є шмат степу, самою природою відділений колись від материка, подарований морю. Більша, степова частина острова — кілька тисяч гектарів цілини — була оголоше­на державним заповідником. Відтоді на рівнинних, зві­дусіль охоплених морською синявою просторах Чаїного, в незайманих його травах, що де-не-де змінюються густими заростями очеретів, літо й зиму живе на привіллі безліч дикої птиці, ніким не стріляної, не полоханої.

Острів майже безлюдний. Лише в одній із бухт його притулився понад самим берегом невеликий рибальський хутірець з приймальним пунктом та радіостанцією рибза- воду. Осторонь, на крайньому південному виступі Чаїного, височить маяк, видніючись своєю вишкою дале­ко навкруги.

Біля підніжжя маяка біліє на піщаному пагорку всього один-однісінький будинок, новий, капітальний. Там живе старший доглядач та нечисленна обслуга маяка.

Хоч маяк і стоїть осторонь великих морських доріг, проте вважається першорозрядним, віддаленим, і маячани немало цим пишаються, як і тим, що капітани рибальсь­кого флоту жартома величають їхнє поселення Мисом Доброї Надії (О. Гонч.)

Спрощення в групах приголосних

При збігові кількох приголосних в основі слова відбу­вається, як правило, спрощення, тобто один із звуків зникає у вимові, що фіксується на письмі пропуском відповідної літери згідно з фонетичним принципом орфо-

150

Графіка та орфографія

графи: трісктріснути, містоміський, бриж —- бризнути.

Найчастіше відбувається спрощення в групах приго­лосних -с/гш-, -стл-, -ждн-здн-, -зкн-, -с#ся-. Але в словах шістнадцять, пестливий, хвастливий, кістлявий, зап 'ястний, хвастнути, хворостняк буквосполучення -стн-, -с/ял- зберігають літеру /я, хоч у вимові спрощення від­чутне.

У словах іншомовного походження також спостері­гається спрощення приголосних при вимові, але на письмі літера зберігається за морфологічним принципом правопису: студентський, контрастний, агентство, жур­налістськийі, туристський.

Вправа 42

На місці крапок, де потрібно, поставте пропущені літери. Поясніть

правопис слів.

Пристрас...ний, контрас...ний, прихвос...ні, со...іще, ЧЄС...НИЙ, мес...ник, сер...це, студен...ський, фашистсь­кий, влас...ний, очис...ний, дилетантський, доблес...ний, кож...ний, повіс...ці, пос...лати, ровес...ник, свис...нути, СОВІС...НИЙ, ус...ний, хрус...нути, ЦІЛІС...НИЙ, словес,..ний, виїз...ний, шіс...десят, зліс...ний, у кіс...ці, шіс...надцять, ях...смен, капос..,ний, форпос...ний, балас..,ний, щас...ливий, корис...ний, зап’яс...ний.

Вправа 43

Перекладіть украТнською мовою і поясніть правопис слів.

Радостньїй, страстньїй, участник, счастливнй, буре- вестник, костлявьій, проездной, невестке, корьістньш, защитник, безжалостньїй, стелить, агентство, блеснуть, нсдельньїй, шестьсот, солдатский, хлестиуть, каждьій, го- ролской, качественньш, целостньїй, компостиьій, завист- ливьій, несчастиьій, гигантский, хвастливий, постньїй, неиавистньїй.

Зміни приголосних при словозміні та словотворенні

При словозміні і словотворенні приголосні в україн­ській мові можуть змінюватися, що передається на письмі відповідними літерами.

151

Приголосні

в Г, к, х змінюються на ж, ч, ш у формах того самого слова або при творенні нових слів (так зване перше перехідне пом’якшення): другдруже, козаккозаче, духдушно.

В Г, к, х чергуються із з, ц, с перед і в іменниках, що стоять у давальному відмінку однини жіночого роду та в місцевому відмінку однини іменників усіх трьох родів (так зване друге перехідне пом’якшення): дорогадорозі, рука

  • РУЦІ> свекрухасвекрусі, рігна розі, вухоу вусі, окона оці.

>

Вправа 44

Підберіть однокореневі слова і форми того самого слова, у яких відбулося б чергування приголосних г—з—ж, к—ц—ч, х—с—ш: нога —позініжка.

Книга, дорога, архіпелаг, заслуга, каталог, друг, діалог, допомога, фаланга, колега, райдуга, утюг, крига, пересто­рога, яранга, іволга, біг, смуга, тривога, тайга, луг, тута, увага, плуг, круг, центрифуга.

Естетика, критика, кібернетика, рік, рушник, космо­навтика, сволок, техніка, віник, мука, шпак, класика, лірика, голка, електрика, перука, історик, фізика, молоко, діжка, логіка, фонетика, парубок, чоловік, колиска, тітка, сусідка.

Поверх, успіх, сміх, лопух, порох, слух, горох, кожух, дух, лантух, фартух, гріх, крах, рух, дах, горіх, пух, верх, страх, запах, мотлох, сполох, огріх, льох, свекруха, чере­паха, стріха, нюх, муха, віха, епоха, втіха.

Вправа 45

Подані слова поставте в місцевому відмінку однини, і поясніть правопис. З виділеними словами складіть оповідання, використавши різні їх форми.

Епілог, біг, універмаг, берег, подвиг, ріг, ранг, спінінг, ворог, бульдог, варяг, друг, туга, дорога, крига, облога, дуга.

Бак, словак, електрик, піджак, рюкзак, мак, бік, сатирик, павук, звук, земляк, маяк, онук, ознака, гайдама­ка, ковпак, техніка, моряк, балка, мряка, барак.

Страх, казах, чех, патріарх, пастух, монарх, розмах, шлях, слух, бідолаха, нюх, невдаха, щебетуха,


Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]