Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Studmed.ru_pazyak-om-serbenska-oa-furduy-m-shev...doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
2.74 Mб
Скачать

260

Частини і частки мови

не/абищо, не/впорядкований, не/врожай, не/дбалий, не/завжди, не/захищений від вітру, не/абихто, не/мовби, не/званий, не/з’ясоване досі питання, не/доліт, не/ясний, а похмурий, не/любов, не/начебто, не/досягати, не/за­йнятий справами, не/досушити, не/доробляти.

•» Вправа 86

Напишіть частку не з словами разом або окремо і поясніть правопис.

1. Сонце вилізло із-за обрію, червоне, не/жарке, заблищало на металевих боках механізмів, що безладною чередою збилися коло штабного вагончика: знову там за чимось затримка... 2. Яке це складне створіння, людина! Як багато ще в ній не/розгаданого, сил не/досліджених...

  1. Вдома Віталика ніхто не/зустрів. Матері ще не/було з роботи. 4. І вже, як у не/легкому, сліпучому сні, ідуть батько, мати й Тоня з льотчиками до колодязя, щоб напитися з нього на прощання. Вали рихлої не/обваленої землі дедалі вищають, ростуть (О. Гонч.).

•> Вправа 87

Правильно напишіть слова з часткою не, поясніть їх правопис.

1. Вже й Віталій, і Тоня не /зводять з судна очей. Для Тоні воно повне таємничості. Все воно — не/доступність і заборона. 2. «Прийдете вдруге в такому вигляді — обіду не/дам. Тут вам не/пляж». Бульдозеристи з крайнього столу делікатно звільняють місця жінкам-археологам, дарма що спини у них вже надто оголені і облазять, мов на ящірках, начальникові розкопок, літньому чоловікові, жилавому, худорбастому, наче він не/доїдає, теж дали місце, не/найшлося місця тільки для студента, — хай постоїть, щоб не/був такий розумний, прийшов між люди безштаньком, та ще й покивує на їхній напис над віконцем. 3. В тітки Катерини обличчя іконно-темне, суворе, передчасно зів’яле, а очі молоді, повні не/згасного блиску... 4. 1 якось не/звично серед цього безгоміння та не/порушносгі раптом побачити силует газика, що жваво рухається по обрію, маленький, як миша, серед високих блискучих ракет (О. Гонч.).

Вправа 88

  1. До поданих дієприкметників додайте частку не і побудуйте з ними

речення так, щоб в одному випадку частка не з дієприкметником писа­лася разом, в інших — окремо.

Розгорнутий, підготовлений, випущений, підписаний, оформлений, розташований, виданий, зосереджений, за­


261

Правопис частки не

безпечений, реалізований, зіпсований, рекомендований, зміцнений, пробитий, ржавіючий.

  1. Побудуйте слова з часткою не, які:

а) без частки не не вживаються;

б) в одному випадку пишуться з часткою не разом, у другому — окремо;

в) пишуться з часткою не тільки окремо.

е* Вправа 89

Поясніть правопис виділених слів.

Приїхавши до Чорнобиля на початку травня 1986 року, я (та хіба лише я?) неначе зазирнув у дивний, неймовірний світ Задзеркалля, забарвлений у невидимі і від того ще зловісніші тони підвищеної радіоактивності. Побачив те, що напередодні ще важко було уявиш навіть у пайфан- тастичніших снах, хоча усе мало досить буденний вигляд. А згодом, у настунпі приїзди, все уже здавалося звичним.. Але вперше...

Це було місто без жителів, без дзвінких голосів дітла­хів, без звичайного повсякденного, по-районному не­квапливого життя. Наглухо позачишовані віконниці, замк­нені й опечатані всі будинки, установи і магазини. На балконах п’ятиповерхових будинків біля пожежної части­ни стояли велосипеди, сушилася білизна. У місті не лишилося свійських тварин, вранці не мукали корови, лише бігали здичавілі собаки, кудкудакали кури та шашки без­турботно щебетали в листі дерев. Пташки не знали, що запилюжене листя стало в ті дні джерелом підвищеної радіації.

Але, навіть залишене жителями, місто не було мертве Воно жило і боролося. Тільки жило за суворими і абсо­лютно новими для всіх нас законами надзвичайного стану атомної епохи (10. Щерб.).

Я заздрю всім, у кого є слова.

Немає в мене слів. Розстріляні до слова. Мовчання тяжко душу залива Ословленість — дурна і випадкова.

Я заздрю всім, у кого фарби є —

Жагучі коні з дикого мольберту.

До мене жодна фарба не встає,

Сховавши в сіре суть свою роздерту

Я заздрю всім, до кого лине звук, — Лічильник Гейгера пищить так потойбічно.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]