Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Studmed.ru_pazyak-om-serbenska-oa-furduy-m-shev...doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
2.74 Mб
Скачать

172

Графіка та орфографія

Та що цей дощ, що пітьма, коли в темряву поринула вся планета. Фашистська ніч огорнула Європу, хвиля вандалізму накочується все ближче. Рушиться, руйнується все, і нічим уже, здається, не поправити становища. Були мрії, були перспективи, а тепер війна сяє під ногами чорним бездонним проваллям. І як далеко ще до сонячно­го Дня перемоги! (О. Гонч.).

ВЖИВАННЯ ВЕЛИКОЇ ЛІТЕРИ (БУКВИ) І МАЛОЇ

Складність написання великої і малої літер полягає в труднощах розмежування понять власні назви — загальні назви. Це буває тому, що не завжди подається достатня характеристика власної назви, міра її індивідуалізації, адже перехід власних назв у загальні може бути ще не завершений. Напр.: А скільки отаких Горпищенків ми зустрічаємо на нашому українському степу! (журн.); Останнім часом густо насіялися лободи у нашому суспільстві (журн.). Пишеться київські аеропорти, але аеропорт Жуляни, Бориспільський аеропорт; українська хата, але Український дім; зал засідань, але Колонний зал імені Миколи Лисенка. Залежно від контексту вживається: У Канаді відбулася Міжнародна конференція з екології і поряд Як багато таких міжнародних конференцій організовано за останні п 'ять років.

Велика літера у власних назвах осіб, загальних назвах людей, назвах посад, звань, чинів, титулів тощо

За загальним правилом власні імена пишуться з вели­кої літери: Леся Українка, Іван Семенович Нечуй-Левиць- кий, Михайло Драгоманов, Архімед, Цицерон, Гомер, Шекспір, Боккаччо.

173

Вживання великої літери (букви) і малої

Власні імена, що стали загальними, пишуться з малої літери: донжуан, меценат, ментор, ловелас, каїн, юда, макінтош.

Назви релігійних свят та міфологічних істот пишуться з великої літери: Ісус Христос, Матір Божа, Покрова, Пресвята Богородиця, Різдво, Бог, Зевс, Аллах, Магомет, Будда, Брахма.

Зі словами анти-, пан-, квазі-, псевдо-, які пишуться з малої літери і через дефіс, власні назви пишуться з великої: пан-Дарвін, анти-Дюринг, квазі-Франко, псевдо- Рафаель.

Артиклі, прийменники, частки в західноєвропейських власних назвах осіб пишуться з малої літери: Людвіг ван Бетховен, Леонардо да Віті, Антуан де Сент-Екзюпері, де ла Мотт. Якщо вони злилися з прізвищем в одне слово, то пишуться з великої літери і через дефіс або разом: Ван-Дейк, Декарт, Дюбуа, Лаплас.

Ірландська частка О’, шотландська Мак-, італійські і французькі Сан-, Сен-, Сент- пишуться з великої літери: О'Коннор, Мак-Грегор, Сен-Сане, Сент-Бев.

Арабські, тюркські, персидські частинки слів і служ­бові слова -аш, -ага, -аль, -ас, -бей, -бек, -заде, -зуль, -огли, -паша, -уль, -хан, -шах, -ель вживаються з малою буквою: Карім-ага, Ібн-аль-Фарид, Ізма'їл-бек, Омар-аш- Шариф, Мамед-огли, Надир-шах.

Прикметники, утворені від власних назв, пишуться з великої літери: Гегелева «Логіка», Ван-Дейкова мадонна, Зевсів гнів, Маріїна хустина, Віталіїв дипломат, але: ахіллесова п ’ята, геркулесові стовпи, езопова мова, базедова хвороба.

Прикметники, утворені від власних назв, що входять до словосполук із значенням «імені когось», «пам’яті ко­гось», вживаються з великою літерою: Симоненківські читання, Тичинівська премія, Нобелівська премія, Гнатюків- ський музей, але: шевченківський стиль, франківська рима, малишківські епітети, по-драгоманівському (-и).

Назви найвищих державних посад в Україні і міжна­родних посад пишуться з великої літери: Президент Украї­ни, Голова Верховної Ради України, Генеральний секретар ООН, Генеральний прокурор України, Прем'єр-міністр, а також найвищих державних посад інших країн: Президент Франції, Прем'єр-міністр Польщі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]