Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Studmed.ru_pazyak-om-serbenska-oa-furduy-m-shev...doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
2.74 Mб
Скачать

140

Графіка та орфографія

Ясн...в, Б...лор...цьк, Л...на, Ас в, Б..ловезька пуіца,

Мал в, Собол.в, Д...МИЧ...В, Іноз...мц...в, Ф...дос в,

Косар...в, В...слав, С...нк...вич, Н...дич, Чап...к, Міцк...вич, С...длач...к, Бот...в.

Правопис и, і, ї

в Російську літеру и (укр. і) передаємо через і в українській мові на початку слова та в середині після літер, що позначають приголосиі, крім шиплячих та ц: Ісаєв, Ігпатов, Багіров, Гагарін, Мічурін, Пушкін.

в На місці російської літери и пишеться українська и:

а) Після шиплячих і ц перед приголосним: Рощин, Гаршин, Жилін, Чичиков, Дорожин, Циганков.

б) У суфіксах: -ик, -иц, -ич, -ищ та в префіксі при-\ Новиков, Голицин, Григорович, Ягич, Радищев, Пришвін.

в) У словах, семантично та етимологічно спільних для української і російської мов: Борисов, Тихомиров, Данилов, Глинка, Мирний, Владивосток, Виноградово, але: Нікітін, Ніколаєв, Філіппов тощо — основа імен, відмінних від українських.

в Російська літера и передається через ї після букв, що позначають голосні (Воїнов, Трощьк) та після приголосних при роздільній вимові (Захар 7//, Мар’їно, Гльїна).

в На місці російської літери ьі в українській мові завжди пишеться и: Черних, Іртиш, Колима, Мартинов, Сиктивкар, Рибаков.

в В інших випадках написання російських та інших слов’янських назв відповідає переважно правилам україн­ської орфографії і передається близько до вимови: Водо- п ’янов, Ареф ’єв, Соловйов, Головльов, Вятка, Вязьма, Вяземський, Севастьянов, Серьогін, Свьонтек тощо.

>

Вправа 25

Вставте пропущені літери і запишіть слова з літерою и в першу колонку,

з і — в другу, 3 1 — в третю.

Бород...но, Гр...бачов, Пущ...н, Т...хонов, Бєл...ков, Т-.лов, Риж...ков, Дворн...ков, П...рк...н, Браг...на, Іль...нський, Тат...щев, Веніам...нов, Чиж...ков, Мар’я-


141

Голосні у російських та інших слов ’янських прізвищах

нов.,.4, Гол...цин, Мельн...ков, Кл...мук, Гагар...н, Со­кольники, Ш...ршов, Шар...ков, Рибн...ков, Мар’...нськ, Логв...нов, Тропк...н, Альох...н, Салтиков-Щедр...н, Ш...роков, Уточк...н, Челябінськ, Ситн...ков, Чурс...н, Купр...янов, Щук...но, Долг....х, Круш...нський, Про- жог...н, Н...к...т...н, М...нін, Плотн...кова, Мит...іці, Ключ...ков, Лев...тов, Д...рявко, Та...ров, Огрен...ч, Дерюг...на, Вдов . н, К.рчанов, Ярошев. ч, Мас­ленії...ков, Вас...льєва, Кольчуг...на, Дан...лов.

•» Вправа 26

Запишіть власні назви українською мовою.

Лебедев, Королев, Подьячев, Фадеев, Ананьино, Пок- рьипкин, Ковалев, Андреев, ІЦипачев, Гольїшев, Нев- ский, Мичуринск, Афанасьев, Третьяков, Мацеев, Мес- течкин, Железноводск, Елкино, Бугаев, Лихачев, Гурьин, Липецк, Приволжье, Муравьево, Нарьян-Мар, Березни­ки, Ртищево, Коперник, Караджич, Синицьін, Пеш- ковский, Муромцев, Ветчинов, Герасимов, Мясоедова, Локтев, Москалева, Менделеев, Мечников, Елютин, Овчинников, Малицьш, Петровичев, Лехтинский, Любое- вич, Ижевск, Братчиков, Лисицьш, Яковлев, Смирнов, Лиходеев.

Вправа 27

Перепишіть текст. Вставте пропущені літери (е, є, и, і, ?) та поясніть

Тх правопис.

1. Якось стояв «Констант...н» на якорі біля невелич­кого острова. 2. Бутаков з Макш...євим та Акиш...вим поїхали на берег для зйомки, а штурман Посп...лов з Істом...ним взяли рушниці і пішли полювати, щоб внести приємний додаток до корабельної їжі, і Вернер з Шевчен­ком лишилися віч-на-віч (3. Тул.). 3. І. С. Турген...в підтримував дружні стосунки з Т. Г. Шевченком, клопо­тався про посмертну публікацію його творів за кордоном. 4. Високо цінував творчість Т. Шевченка і Марка Вовчка Дм. Писар...в. 5. Вірші В. Гарш...на українською мовою перекладав П. Грабовський. 6. Понад 60 романсів і пісень створив відомий російський поет І. Нік...т...н. 7. Ху­дожники-передвижники: А. Арх...пов, В. С...ров, В. Сур...- ков, В. П...ров, М. Кузн...цов та інші — ставили собі за мету суспільно-естетичне виховання народних мас, для чого і організовували пересувні художні виставки. 8. Пись- менник-публіцист Іван Пересв...тов був вихідцем із


Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]