Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Studmed.ru_pazyak-om-serbenska-oa-furduy-m-shev...doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
2.74 Mб
Скачать

148

Графіка та орфографія

Вправа 39

Замість крапок поставте, де потрібно, пропущені літери. Поясніть пра­вопис виділених слів.

  1. І от днями до редакції надійшло повідомленая про те, що головне управління торгівлі скасувало своє розпо- ряджен...я, яке завдало людям у чергах стільки клопотів і незручностей (з газ.). 2. Лілеями сумними, злотоокими Цвітуть у серці давні почут...я; Лілеями минулого жит...я Встають вони з безодні забут..я Такими ніжними, такими одинокими... 3. Чолом тобі, життя стражден...е! Хай стисне зранен...а рука, Як меч, перо своє натхнен...е! Хай сяє нам благословенне Ім’я славетного Франка! 4. Він не плакав, бо серцем прозрів, що народ, Відпочивши від мук лихо літ. ..я, Зрозуміє причини колишніх пригод і завдан...я нового століт...я (М. Вінгр.). 5. Зіграй мені осін...ій плач калини. 6. Шукайте цензора в собі. Він там живе, дрімучий, без ГОЛІН...Я. Він там сидить, як чортик у трубі, і тихо вилучає вам сумлін...я (Л. Кост.). 7. Пізніша традиція, що вважала Запоріжжя важливим осередком і головою козач...ини, й його рішен...я, а не рішен...я військової ради городових полків, авторитетними для всієї козач...ини, мала таким чином свій корінь і оправдай...я у відносинах ще з середини XVI століт...я (з жури.). 8. Пе­кельна пастка у моїм жи...ті. Час завертівся в кратері відчаю. Та диво дивне: в лютій тісноті я відчу...тя безме...жя не втрачаю (М. Руд.). 9. Здається, вчора я відкрив простої істини корі...ня: жи...тя тримає двоє крил

  • закоханість і устремлі...ця (М Под.). 10. Цей світлий день з непроханим прозрі...ням (Т. Скрипч.). 11. Колись цю річку звали Бор...стеном, А Скіфією —всі оці краї. Як пахли по ст...пах тоді нестерпно кочівками осін...і кураї!.. (Б. Моз.).

Вправа 40

Напишіть твір на тему «Осіння мелодія», використавши подані слова.

Спросоння, зрання, дозвілля, роздоріжжя, верховіття, гілля, узбережжя, навмання, коріння, радістю, вдячністю, павутиння, випромінювання, курликання, надвечір’я, ба­гаття, піднебесся, листя, узлісся, затишшя, бовваніти, насіння, притишений, ранній, нескінченні, первоз­данний, здоровенні, беззахисні, незрівнянно.

•» Вправа 41

Запишіть текст під диктовку. Поясніть правопис виділених слів.


Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]