Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Studmed.ru_pazyak-om-serbenska-oa-furduy-m-shev...doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
2.74 Mб
Скачать

252

Частини і частки мови

сніг, синя завірюха захурделила — зареготала! (Є. Гуц.).

  1. О, мармур був досить вчений! Він міг би сказать про(те), Що бравсь одкривать Шевченка уже не один митець (Б. Ол.). 1. Чисте полуденне небо, і тихо-тихо, немов(би) все заснуло (О. Довж.). 8. І сьогодні злободенно звучать слова поета, нагадуючи нам про(те), що пісня особливий жанр... (газ.). 9. Ой коню, коню, не продам я тебе. Як(би) часом не було мені трудно, як турки й татарва не обступали на торгу мене, не розлучуся з тобою ні за яку ціну (О. Довж.). 10. Вирішив і доб’юся того, що(б) то не стало (/. Багм.). 11. ІЦо(б) тебе, малого, взяли на ярмарок, це треба було заслужити... 12. Я те(ж) такої думки, —згоджується Заболотний (О. Гонч.).

Вправа 76

Визначте прості, складні і складені сполучники, поясніть їх правопис.

1. Людина живе для того, щоб піднести на щонайвищу вершину натхнення в своєму ділі, звідати захват від величі духу (77. Загр.). 2. А вони таки справді були невеселі, і тому перед тим, як їх описувати, згадаю краще я щось утішне, а далі вже й до коней перейду (О. Довж.). 3. Духом хлопець міцний, вірить у своє бойове щастя, але ж у повітряних боях всяко може бути. 4. Справжнє почуття хоча ні на кого й не зважає, проте й не ображає нікого, скоріш воно викликає симпатію, зацікавлює вас і приваб­лює, як усе прекрасне, що зустрічається, на жаль, не так і часто в житті (0. Гонч.). 5. Якби мої думи німії на струни пророчисті впали, зайшлись би плачем мої струни і сміхом дитячим заграли (Л. Укр.). 6. Як же будеш, синку, У чистому полі За панами конем уганяти, Не раджу я, синку, Тобі кров людськую Річеньками марне проливати (П. Кул.). 7. А проте цей край розкішний Не звабля мене красою (М. Вор.). 8. На смак ягідки пасльону солодкі, аж нудні, а проте ми охоче ними ласуємо, бо ж то для нас плід найдоступніший. 9. Тож їдьте собі і їдьте, з дороги не звертаючи, а якщо виникне бажання випити гарячої кави чи треба дозарядити машину пальним, тоді, будь ласка: на узбіччі траси, осторонь від її відпрацьованих газів, вас уже чекає станція обслуговування машин і придорожня кав’ярня (О. Гонч.).

Вправа 77

Наведіть приклади речень, у яких були б подані слова і словосполучен-

253

Правопис сполучників

Притому — при тому, тож — то ж, якже — як же, щоб — що б, таж — та ж, якщо — як що, проте — про те, теж те ж, причому при чому.

«о- Вправа 78

Розкр'ийте дужки. Складіть з поданими словами речення і вкажіть, які

це частини мови.

Ад(же), ад(же)ж, ото(ж), або(ж), тако(ж), але(ж), (а)ні(ж), мов(би), немов(би), немов(би)то, коли(б)то, наче(б), наче(б)то, хоч(би), ніби(то), це(б)то, то(б)то, як(то), тому(то), тільки(но), тим(то), тому(що), хіба(що), то(що), дарма(що), як(що), через(те)що, (не)зважаючи на(те)що, тим(часом), в(міру)того(як), замість(того)щоб, за(тим)щоб, тільки(що), що(духу), що(правда), поки(що), казна(що), будь(що).

Вправа 79

Виберіть потрібний прийменник чи сполучник, дотримуючись правил

чергування у з в, і з й.

І

370 літ виповнилося у /в/ 1991 році з часу звитяжної перемоги доблесного українського козацтва і /й/ вояків Речі Посполитої у /в/ Хотинській війні 1621 року. У /в/ цій вікопомній битві українські лицарі, очолювані гетьма­ном Петром Конашевичем-Сагайдачним, зіграли вирі­шальну роль у/в/ розгромі величезної армії Османської імперії, що впродовж кількох століть кривавим турецьким ятаганом упокорювали народи Європи і/й/ Азії. Нез­численних пограбувань, спустошення і/й/ наруги зазнала тоді і/й/ українська земля.

Споконвіку волелюбний, працьовитий і/й/ духовно багатий український народ не хотів миритися зі своїм невільницьким становищем. На захист багатостраждаль­ної отчої землі постали її вірні сини — козаки. У/в/ кровопролитній, виснажливій боротьбі з турецькими заво­йовниками і/й/ кримсько-татарськими нападниками вони зажили невмирущої слави і/й/ своєю доблестю та від­вагою прислужилися рідному народові (з журн.).

II

Взимку 1960 року мені випало побути разом з Григо­рієм у/в/ Кам’янці-Бузькій близько трьох тижнів. Жив він тоді у/в/ двоквартирному будиночку по Шевченка, 13, на Другому поверсі. Був цей поверх схожий чимось на ман­

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]