Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Studmed.ru_pazyak-om-serbenska-oa-furduy-m-shev...doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
2.74 Mб
Скачать

220

Частини і частки мови

ПРАВОПИС СКЛАДНИХ СЛІВ

Загальні правила правопису складних слів

В основу написання складних слів разом і відповідних їм словосполучень окремо покладено так званий диферен- ційний, або змістовий, принцип. За цим принципом за­лежно від значення гой самий звуковий комплекс може писатися разом як складне слово або окремо як слово­сполучення (напр.: проте і про те). Проміжне місце між написанням разом і окремо займає правопис слів через дефіс. Дефіс уживається тоді, коли окремі компоненти втрачають свою самостійність і виражають одне поняття, але ще не злилися в одне слово: людино-день, синьо-білий.

Правила написання мовних одиниць разом, окремо і через дефіс ґрунтуються на семантиці, на способах тво­рення різних частин мови та їх морфологічній будові. Тому правопис складних слів і відповідних їм словосполу­чень подається за окремими частинами мови.

Спільними для слів будь-якої частини мови можуть бути лише декілька найбільш загальних правил, а саме:

в Складні слова утворюються за допомогою сполучних голосних о, е, є чи без них. О пишеться після основи, що закінчується на твердий приголосний або шиплячий (ісвітогляд, чорногуз, пішохідний), та після основи прикмет­ника м’якої групи (середньовіччя, давньоруський), але: овоче­сховище, очевидний, кожум 'яка, Кожедуб. Е пишеться після основи іменника, що закінчується на м’який не по­довжений приголосний: землемір, працездатний, зорепад, але: свинопас, костоправ, коногон. Є пишеться, якщо осно­ва першої частини закінчується на й або на подовжений м’який приголосний: краєзнавство, життєдайний, боє­припаси.

в Складні слова пишуться разом або через дефіс.

Разом пишуться:

и Склад носко рочені слова й похідні від них: Нацбанк, райрада, профспілковий. У тому числі складноскорочені

221

Правопис складних слів

слова, першою частиною яких є морфеми: авіа-, авто- агробіо-, веловодо-, гео-, екстра300-, лже-, макро мікро-, псгвдо-, теле-, турбо-, астропалео-, нео-.

и Складні слова, першою частиною яких є числівник: трикутник, п ’ятимісячний, дев ’яностолітній, тисячоліття, шістдесятиріччя, двадцятичотирьохповер- ховий, першооснова, але: 100-ліття, 80-річний.

Через дефіс пишуться:

кз Повторення того самого слова: ходив-ходив, білий- білий, тихо-тихо, дзень-дзень; чи слів з тим самим коре­нем, але з різними афіксальними морфемами: з діда- прадіда, великий-превеликий, чужаниця -чужина, давним- давно, сила-силенна.

  • Поєднання синонімічних чи антонімічних слів: часто-густо, зроду-віку, говорили-балакали; більш-менш, видимо-невидимо, постачально-збутовий, купівля-продаж.

  • Поєднання слів, що передають одне поняття: бать­ко-мати, хліб-сіль, щастя-доля, життя-буття.

н Поєднання слів, що означають приблизність: день- два, година-друга, не сьогодні-завтра, п’ять-шість.

Складні іменники

Складні іменники пишуться разом або через дефіс.

Разом пишуться:

  • Складні іменники, утворені з двох основ за допомо­гою сполучних голосних о, е, є: лісостеп, водограй, чорно­зем, землетрус, дощомір, життєпис, боєготовність.

  • Складні іменники, утворені з дієслова в наказовій формі та іменника: горицвіт, Продайвода, держидерево, перекотиполе, Затуливітер.

ш Складні імєнниюі, утворені за допомогою частин пів-, напів-, полу- та іменника: піваркуша, півдині, пів'яб­лука, піввідра, півкуля, півострів, напівсон, полумисок, але пів-Києва, пів-Азії (власні назви).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]