Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Studmed.ru_pazyak-om-serbenska-oa-furduy-m-shev...doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
2.74 Mб
Скачать

193

Способи словотворення

Дієслова творяться від іменникових і прикмет­никових основ (прас-ува-ти, форм-ув а-ти, вчител-юва- ти; сол-и-ти, зл-и-ти, чорн-і-ти, весел-і-ти), від за­йменників та вигуків (ох-а-ти, ой-к -а-ти, ти-к-а-ти, я-к-а-ти, ну-к-а-ти, няв-ч-а-ти).

Дієслівні суфікси часто складаються з одного голосно­го звука (вод-и-ти, терп-і-ти, гр-а-ти), або з двох (да-ва- ти, ста-ва-ти, крик -ну-ти), чи рідше з трьох (мал-юва- ти, дар-ува-ти, базар-у ва-ти). А в іншомовних словах можуть поєднуватися кілька суфіксів (марш-ир-ува-ти, дрес-ир -ува -ти).

Прислівникові суфікси — це закам’янілі колишні закінчення іменників чи прикметників або суфікси, що вживаються у прикметниках: добр-е, широк-о, блискуч-е, верх-и, трох-и, пішк-и, двіч-і, низ-еньк-о, дорог-уват-о.

>

Вправа 9

Випишіть різні частини мови. Поясніть суфікси, визначивши їхнє

словотвірне значення.

І

Вони прокинулись уранці і, взявши снасті, подались до Десни. Сонце ще не зійшло, і по сивуватій воді курівся туманець. Він сходив де-не-де пасемками, волокнистими хмарками, розливався білявими озерцями над водною гладдю, а річка бистро бігла під тими химерними заро­стями, і вони теж наче злегка посувались над течією... Човен, пофарбований у голубе, рясно вкрився маковим зерном роси, і весла, що стояли вночі коло намету, теж були мокрі... Хоч би тобі вітрець війнув — тихо було, і лише човен порушив ту тишу, шерхнувши днищем по піску, та весла сонно булькнули у воду (Є. Гуц.).

II

Боги святкували весілля. Одна лише Еріда, богиня чвар, не брала в ньому участі. Самотньо блукала вона біля печери, підступно виношуючи помсту богам, що не покликали її. Нарешті придумала. Узяла золоте яблуко і крадькома кинула його на весільний стіл — найпрекрас- нініій. Ось тут і спалахнула суперечка між трьома боги­нями: Герою, Афіною і Афродітою. Кожна вважала себе найпрекраснішою... Дорого коштувала ця суперечка. Вона призвела до Троянської війни та загибелі Трої. Так свід­чить про «яблуко розбраіу» відома грецька легеїща. А ще


194

Словотвір

вона свідчить про те, що то було не звичайне яблуко, а золотий плід айви: у місцях, де відбувалися ці події, ні культурних, ні дикорослих яблунь тоді просто не було... (з газ.).

Вправа 10

Уставте замість крапок пропущені суфікси. Поясніть словотвірне зна­чення суфіксів.

А круг., мене було так радісн.., так хорош..! Кут., у гаю був повний жи..я, розкошів. Сонце зазир..ло крізь гілля на мою галяв..у, грало пром..м і там дал.., на якомусь озер..і; близько мене жвав.. гула бджіл..а над свіжою ліс..ою квіт-.ою. А над всім розляг..вся щебет солов..ий: десь так близько, в гущав..і, соловей співав так голоси.., так відрадісн..!.. Він нагадав мені соловй..ий спів тієї ночі, —хоч тепер лунав по-інш..: в тому ніч..ому співі, у гаю, обли..ому місяч..им світ..ом, чут.. було щось таєм..е, а тепер, ясним, соняч..им, свіжим ран..ом, соловй..ий спів лунав рад..ами, чистим щастям, волею... Та він рвав мені душу (О. Пч.).

Префіксальний спосіб

Префіксальний спосіб словотворення — це творення похідних слів за допомогою префіксів. Префікси приєдну­ються до граматично оформленого слова.

Найбагатша і найвиразніша префіксація —у дієсловах: під'їхати, доїхати, заїхати, переїхати, від'їхати, наїхати, об'їхати, проїхати, приїхати, з'їхати, в'їхати; засміятися, посміятися, відсміятися, насміятися, досміятися, розсмія­тися, висміяти.

За допомогою префіксів творяться прикметники (най + кращий, пре + гарний, над + звуковий, не + розумний, про + фашистський, без + формний).

Серед префіксів чимало іншомовних, наприклад: екстра + модний, ір + раціональний, архі + модерний тощо.

За допомогою префіксів відбувається творення й деяких іменників: не + стана, не + спокій, дис + гармонія, де + кваліфікація, ультра + звук, суб + тропіки.

Із власне українських та праслов’янських префіксів відомі малопродуктивні: уз- (узвіз, узвар, узвишшя), пра-

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]