Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Studmed.ru_pazyak-om-serbenska-oa-furduy-m-shev...doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
2.74 Mб
Скачать

224

Частини і частки мови

пам’яті жило. 12. А непідкупний вірш/недрема/ мовчить, води набравши в рот (М. Руд.). 13. Йому не дістатися зелен/води/. 14. Так ломи/камінь/квітку/ я відкрив.

  1. Безчубенко/явір/ — нікому не любий. 16. Його не беруть яворенки у сотаю супроти нещадного вітру/меча/ (М. Под.). 17. Чи ти чуєш, нечуй/вітре/, ти, що коли­ваєшся... 18. Встала між нами розрив/трава/. Там гори/цвітом/ розгоряється. 19. Мечі з піхов добували, князівну/полонянку/ із чарів визволяли (В. Свідз.). 20. Ви вже давно ступили за поріг житія земного, лірники/пів/ боги/ (М Зер.).

Складні прикметники

Складні прикметники пишуться разом або через дефіс.

Разом пишуться:

  • Складні прикметники, утворені від складних іменників, які пишуться разом: водопровідний, лісостеповий, чорноземний, кулеметний, краєзнавчий.

  • Складні прикметники, утворені від сшггаксично за­лежного словосполучення (підрядний зв’язок між сло­вами), а саме:

а) від іменника та узгоджуваного з ним прикметника: сільськогосподарський, білокорий, народнопоетичний (наро­дна поезія);

б) від іменника та дієслова: машинобудівний, електро­зварювальний;

в) від сполучення прислівника і прикметником чи дієприкметником: далекоглядний, високоавторитетний, вищезазначений, нижчепідписаний, але: трохи вище зга­даний (бо є пояснювальне слово). Крім того, пишуться окремо словосполучення: суспільно необхідний, суспільно корисний, прямо протилежний і т. п., коли ирислівник логічно наголошується і виступає членом речення, напр.: Він висловив діаметрально протилежну думку.

  • Складні прикметники, утворені з кількох прикмет­ників — неоднорідних означень, які вважаються термі­

225

Правопис складних слів

нами: складносурядне речення, новогрецька мова, давньо­верхньонімецький діалект; а також — глухонімий.

Через дефіс пишуться:

в Складні прикметники, утворені від складних імен­ників, які пишуться через дефіс: генерал-губернаторський, екс-чемпіонський, дизель-моторний.

в Складні прикметники, частини яких з’єднані між собою сурядним зв’язком (між ними можна вставити спо­лучник і): навчально-виховний (навчальний і виховний), науково -технічний, державно -монополістичний, суспільно - політичний, літературно-художній, народно-визвольний, аг- рарно-сировинний, всесвітньо-історичний, але: всесвітньо відомий.

в Складні прикметники, перша основа яких закінчу­ється на -ико, -іко, -ово, -енно: історико-культурний, хіміко-біологічний, військово-інженерний, воєнно-стратегіч­ний, але: військовозобов'язаний, військовополонений (бо ут­ворені з підрядних словосполучень: зобов'язаний до війська, полонений у війську).

в Складні прикметники, компоненти яких означають: якість із додатковим відтінком; поєднання кількох кольорів чи відтінків і кольорів в одному предметі: кисло- солодкий, гіркувато-солоний, жовто-блакитний, молочно - білий, темно-зелений, але червоногарячий, жовтогарячий.

в Складні назви проміжних сторін світу (північно- східнийу південно-західний) та географічні назви, у складі яких є ці ж слова: Південно-Західна залізниця, Північно- Східне геологічне управління, Північно-Західний фронт, але: західноукраїнські землі, південноукраїнські степи, Північно- кримський канал, Східноєвропейська рівнина — пишуться разом за загальним правилом підрядної залежності сло­восполучень.

в Зверніть увагу на написання деяких географічних назв та утворених від них прикметників: Пуща-Водицепуща-водицький, Віта-Поштовавіта-поштовий, Кам ’я- нець-Подільськийкам'янець-подільський, Одеса-Товарна

  • одеса-товарна, Івано-Франківськівано-франківський, Михайло-Коцюбинськемихайло-коцюбинський, Ростов- на-Донуростовський-на-Дону, Гуляйполегуляйпіль- ський, Біла Церквабілоцерківський.

8 003

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]