Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Studmed.ru_pazyak-om-serbenska-oa-furduy-m-shev...doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
2.74 Mб
Скачать

222

Частини і частки мови

Через дефіс пишуться:

в Іменники, що означають спеціальність, професію: лікар-кардіолог, хімік -органік, палеонтолог-стратиграф, інженер -конструктор.

в Іменники, що означають державні посади, вчені, наукові, військові звання тощо: прем'єр-міністр, генерал- губернатор, приват-доцент, контр-адмірал, унтер-офіцер.

в Іменники з першою складовою частиною віце-, екс-, лейб-, максі-, міді-, міні-, обер-\ віце-прем 'єр, екс- президент, міні-спідниця.

в Словосполучення, що означають переважно назви рослин: євшан-зілля, мати-й-мачуха, розрив-трава, брат- і-сестра.

в Словосполучення, в яких перше слово є носієм певної прикмета (ознаки, особливості) того, що названо другим словом: буй-тур, жар-птиця, свят-вечір, дизель- мотор, стоп-кран.

в Іменники, що означають складні одиниці виміру: тонно-кілометр, кіловат-година, людино-день, але: трудо­день.

В Складні прізвища та географічні назви: Нечуй-Ле- вицький, Корсунь-Шевченківський. Коли ж до складу таких топонімів входять компоненти ново-, старо-, верхньо-, нижньо-, мало-, велико-, то вони пишуться разом: Ново- біличі, Старокостянтинів, Нижньо гірське, Маломиколаївка.

в Прикладки, що стоять у постпозиції до означуваного слова і співвідносні з прикметником: дівчина-красуня (дівчина красива), завод-велетень, хлопець-богатир. Якщо ж така прикладка стоїть у препозиції, дефіс не ставиться: красуня дівчина (красива дівчина), велетень завод.

в Прикладки, що виражають родову назву: Дніпро-ріка буркун-трава, Ведмідь-гора. Якщо ж у ролі прикладки виступає видова назва, дефіс не ставитеся: ріка Дніпро, трава буркун, гора Ведмідь.

в Прикладки, що входять до складу термінів: жук- короїд, льон-довгунець, рак-самітник, заєць-русак, орлан- білохвіст.

В інших випадках прикладки иишугься через дефіс незалежно від місця: дівчина-доярка, доярка-дівчина, ху­

223

Правопис складних слів

дожник -пейзажист, пейзажист-художник, хлопець-фран- цуз, француз-хпопець, учитель-хімік, хімік-учитель.

•» Вправа 33

Складні слова напишіть разом або через дефіс і поясніть їх правопис.

Випишіть слова в окремі колонки відповідно до правил.

Мікро/міліметр, націонал/соціаліст, лісо/смуга, люди­но/година, інженер/механік, лісо/степ, літак/снаряд, пів/години, пасажиро/кілометр, крути/голова, нечуй/ вітер, мало/літражка, бджоло/знавство, багато/тиражка, радіо/фізик, альфа/промені, водо/грай, Мало/катери- нівка, агро/ґрунто/знавство, Ново/українка, буряко/ком- байн, водо/масло/заправник, барометр/анероїд, авіа/мо- торо/будування, блок/апарат, Велико/бриганія, земле/ впорядкування, життя/буття, Ново/волинськ, жокей/ клуб, жень/шень, житло/кооперація, земле/трус, пів/ озера, пів/лимона, зерно/елеватор, стоп/кран, жирно/ молочність, фото/монтаж, восьми/класник, динамо/ машина, динамо/метр, жук/носоріг, пів/Африки, залізо/ бетон, пів/листа, Південно/сахалінськ, льон/довгунець, полу/станок, напів/фабрикат, 50/річчл, сто/шістдесяти/ річчя, Старо/михайлівка, Сов’як/Круковський, Туган/Ба- рановський, Тугар/Вовк, щастя/доля, Білгород/Дністров- ський, жук/плавунець, Переяслав/Хмельницький, Бесту- жев/Рюмін, Дольд/Михайлик, Нетуди/Хата, Новоград/ Волинський, пів/Ялти, пів/острів, екс/прем’єр, євшан/ зілля, полин/трава, дід/хлібороб.

Вправа 34

Запишіть в одну колонку речення, в яких складні слова пишуться разом,

в іншу — через дефіс. Поясніть правопис складних слів.

  1. Михайлик, невмирущий дух народу, заніс до храму київський завіт: Ворота Золоті із Цар/городу/. 2. Володи­мир, князь/сонце/ у пурпурі, за ним Роман, Данило, Мономах ... ідуть ... (В. Пач.). 3. Життя — це дві противні сили, що між собою в бій вступили; одна з них — веле­тень/гнобитель/, а друга — геній/визволитель/. 4. І хто поезію/царицю/ посміє кинуть у в’язницю? (М Вор.). 5. І марили айстри в розкішнім пів/сні/. 6. Степи/брати/ і мати/Січ/ — свідки життя, краси і сили. 7. Зроблю я з себе старця/каліку/ (О. Ол.). 8. Земля —до ніг пів/пуда/ налипає (Л Кост.). 9. За всі віки безхліб’ям не загнала нікого в землю Україна/Русь/. 10. Моя душа/небога/ йде через дріт колючий на прорив. 11. Це ж пів/століття/ в


Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]