Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Studmed.ru_pazyak-om-serbenska-oa-furduy-m-shev...doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
2.74 Mб
Скачать

180

Графіка та орфографія

дер, (к)онкорд. Ягоди цього виду мають суничний при­смак... Окремі сорти та гібриди мають високу зимостій­кість і декоративність і можуть використовуватися без укриття на зиму ((е)кстра, (р)осійський (к)онкорд, (в)іль- дер, (л)ідія, (с)іянець (к)ащенка) (з журн.).

•» Вправа 85

Правильно напишіть назви порід тварин.

1. До речі, не всім (т)узикам до вподоби процес одя­гання перед черговою прогулянкою. 2. Як правило, «татусі і мамусі» не шкодують грошей на високоякісне ексклю­зивне вбрання від місцевих кутюр для своїх (б)оксерів чи

(б)ультер’єрів. 3. Обов’язковій стрижці, згідно зі стандар­том на породу, підлягають усі різновиди (п)уделів, (к)окер-(с)панієлі, (е)рделі, (ш)науцери та всі жорстко- шерсті (т)ер’єри. 4. Коллі, (с)еттер, (н)ьюфаундленд, (а)фганський (х)орт потребують незначних стрижок- коригувань. 5. То був (п)ушок — так назвали те зайченя, а помістилося воно на В'іриній долоні (газ.). 6. Поширені породи качки свійської: (п)екінські, (у)країнські ((с)ірі,

(г)линясті й (б)ілі), (ч)орні (б)ілогруді, (д)зеркальні, (х)акі-(к)емпбел. 7. В Україні поширені представники родів (в)ухата сова, (с)іра сова, (б)олотяна сова, зрідка взимку залітає (б)іла сова. 8. Кефаль — рід риб родини кефалевих... У Чорному й Азовському морях відомо п’ять видів, з яких три ((л)обан, (с)ингіль та (г)остроніс) мають промислове значення (з єни,.).

Назви транспортних засобів

Індивідуальні назви кораблів, поїздів, літаків пишуться з великої букви і беруться в лапки: корабель «Сагай­дачний», ракета «Вихор», поїзд «Верховина», літаки «Антей», «Руслан».

Серійні назви літаків позначаються буквеними абре­віатурами з числовим показником: АН-24, АНТ-25, ІЛ-18, ЯК-15, ТУ-144 (у спеціальній літературі тільки перша літера — велика).

Офіційні серійні назви літаків іноземних фірм пишу­ться з великої літери: «Боїнг-747», «Хейнкель-111», «Юн-


181

Вживання великої літери (букви) і малої

керс-88». У розмовно-побутовому мовленні —з малої (без цифрових позначок), але в лапках: «дуглас», «хейнкель», «боїнг», «цеппелін» (дирижабль), «леопард», «пантера», «тигр» (танки).

Назви марок машин пишуться з великої літери і бе- ругься в лапки: «Нива», «Запорожець», «Чайка», «Москвич», «КрАЗ», але «газик». Назви марок іноземних автомобілів пишуться з малої літери і в лапках: «тойота», «віліс», «джип», «форд», «вольво», але: «Варшава».

Назви космічних кораблів, станцій також беруться в лапки і пишуться з великої літери: «Аполлон-12», «Союз- 23» (кораблі), «Венера-7» (станція), «Космос-1443» (штуч­ний супутник Землі), «Вертикаль-4» (геофізична ракета).

Назви тракторів «ХТЗ-7», «Білорусь», холодильників «Ока», «Саратов», пральних машин «Еврика», «Бджілка» та ін. пишуться з великої літери і беруться в лапки.

Вправа 86

Правильно напишіть назви транспортних засобів, марок машин і

поясніть вживання великої і мало! літер.

Автомобіль (т)аврія, холодильник (а)тлант, (о)пель, трактор (чтз), (м)ерседес, літак (х)еншель, криголам (а)дмірал (м)акаров, танк (л)еопард-2, експрес (Прикар­паття, крейсер (в)аряг, (р)ено, трактор (дт-20), автомобіль (камаз), потяг (у)гольок, літак (ан)-24, (ж)игулі, вини­щувач (р)ептор, автомобіль (с)тудебекер, потяг (т)иса, ав­тобус (лаз), холодильник (н)орд, тролейбус (ш)кода, телевізор (п)анасонік, автомобіль (в)олга, трактор (мтз)- 50, (п)антера, легковик (м)іцубісі, автомобіль (т)алант, літак (ф)окке-(в)ульф-189, (ю)нкерс.

Умовні власні назви, абревіатури

У текстах офіційних повідомлень, договорів та інших документів з великої літери пишуться словосполучення Високі Договірні Сторони (особливо в актах міжнародного значення), Надзвичайний і Повноважний Посол — в офіційних повідомленнях, а в авторських договорах з великої літери пишуться слова Автор, Видавництво. В офіційних документах і листах слова Ви і Ваш також вживаються з великої літери.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]