Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Studmed.ru_pazyak-om-serbenska-oa-furduy-m-shev...doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
2.74 Mб
Скачать

129

Голосні

старі яблуні, похилені ще замолоду буйними вітрами з Дніпра, а над кручею з червоної і морквяного кольору глини цвіли терни.

Між бузковими валами, округлими, пишними, стояв солдат у зрошеній туманом плащ-палатці, з опущеним у руці автоматом і дивився на Дніпро, біля якого востаннє в житті потрудився тяжко й до кінця.

Від солдата вниз до води, мовбито потканої клаптями останніх тьмяних туманців, вилась, мов черв’як, вузенька стежечка. Нею поволі брався на кручу рибалка, спираю­чись одною рукою на горіхове вудлище, а другою придер­жуючи дошку на плечі та мокру, зшиту з грубого полотна торбину з рибою поверх неї. Вибравшись, обчепурив паличкою чоботи у глині і сів перепочити лицем до Дніпра.

Сонце вже зійшло, бризнуло промінням і торкнулося води, спершу під цим берегом, а згодом під низовим, і Дніпро несказанно зарожевів угору і вниз по течії.

Рибалка, перепочивши, підвівся, легко виважив дошку разом з торбою на ній, узяв вудку, як ціпок, і, дивлячись собі під ноги, пішов до вузенького провулка поміж дере­зою з майбутньою колискою на плечі. А солдат на п’єдес­талі у рожевій проти сонця росі дивився на Дніпро і за Дніпро низовий, у піщаних косах та соснових борах, і тихо, лагідно сяяло над ним його крайнебо (за Г Тют.).

ГОЛОСНІ

Правопис ненаголошених голосних у коренях слів

Голосні звуки української мови |а], [о|, [у), [е|, |и), [і), коли вони стоять під наголосом, вимовляються чітко, виразно, однозначно: дерева, око, вулик, кава, вишня, сіно. Написання букв, що їх позначають, не викликає трудно­щів і підпорядковується фонетичному принципу орфо­графії (пишемо так, як вимовляємо).

5 003

130

Графіка та орфографія

Нснаголошені голосні |е], |и], |о] в процесі мовлення втрачають своє виразне звучання і наближаються до інших, близьких за вимовою голосних. Щоб розрізняти літери, які передають їх на письмі, слід знати певні правила. Зокрема, потрібно пам’ягаги, що в коренях слів пишуться літери е, и, о, коли вони відповідають цим же звукам у наголошеному складі того самого чи спорідне­ного слова: зупинятисязупинка, риплятьрипнули, розумнийрозум, селоселище (морфологічний прин­цип).

Проте є такі слова, в яких сумнівні голосні не можна перевіриш, наприклад: літера а пишеться у словах: бага­тий, багатир (багач), багаття, гарячий, гаразд, калач, кажан, качан, хазяїн; літера о — у словах: гончар, лопата, поганий, богатир (велетень), монастир; літера и: минулий, мисливець, пиріг; літера е: левада, леміш, медаль тощо. Написання таких слів підпорядковується традиційному принципу і уточнюється за орфографічним словником.

Вправа 10

На місці крапок поставте пропущені літери (е, и, о). Запишіть слова у

три колонки відповідно до принципів українського правопису.

Бл...щати, 1ШН...СЄНИЙ, м...не, ш...рочезний, акт...візу­вати, ші...парний, д...сятий, скр...ніти, характ...р...зувати, тр...типа, зас...лити, кр...тичпий, л...йт...нант, зал...шити, результат, рот., вати, зал...вати, б...р...жливість, первин­ний, мат...мат...ка, ж...ве, в...рховина, запитання, весня­ний, нракт...кант, щ...б...тати, т...хнічний, категорія, страт..лічний, гл...бинний, д...р...гснт, ст...хати, пробле­матичний, р...сурси, в...л...чати, д...сц...плінарний, ефективність, ст...повий, с...міііар, р...кіх>рат, рефера­тивний, нрод...ш...вити, к...рунати, заіц...міти, з...зуля, нр...нц...повий, розд...влятися, к...жух, т...рплячий, Деф...р...нціальний, конц...нтрувати, сполучення, сл...- в’яни, г...рячий, з...ря, к...зак, кр...хмаль, ...таман, кр...пива, б...рсук, К...МИШ. ...рендувати, п...ром, х...зяйну- вати, б.латство, к...р...вай, п...ром, с...ніє, т...раса.

131

Голосні

Правопис голосних е-щ о-а у дієслівних коренях

В основах дієслів може відбуватися зміна голосних, яка легко сприймається на слух і передається відповідними літерами: водитивести, летітилітати, сідатисадитисидіти.

Труднощі виникають у написанні літер, що передають голосні [е] — [и| та [о] — [а] в окремих дієслівних основах, де такі голосні вимовляються нечітко і їх не можна перевірити наголосом. У цьому випадку треба пам’ятати: а та и пишуться, якщо в наступному складі з’являється голосний [а], переважно наголошений, а дієслово означає тривалу чи багаторазову дію. Е та о вживаються тоді, коли дієслово має значення одноразової дії й [а] в наступному складі відсутній: застелитизастилати, допомогтидопомагати.

Однак значна кількість дієслів має кореневий о, що не чергується з а: вимовитивимовляти, вироститивиростати, проститипрощати, проводитипровод­жати; кореневий е, що не чергується з и: мерзнутизамерзати, вистелитивистеляю, хоч згідно \ правилом: перестелюперестилаю.

Вправа 11

Установіть характер дієслівної семантики поданих слів і поясніть пра­вопис кореневих голосних.

а) Вит (и, е) рти — вит (е, и) раги, приб (и, с) ру — приб (е, и) раю, заб (е, и) ру — заб (е, и) раю, ст (и, е) лю — заст (е, и) лаю — заст (и, е) ляю, зд (е, и) ру — зд (и, е) раю, вим (е, и) рти — вим (е, и) раги, нов (и, е) рнути — пов (и, е) ртати, вим (е, и) рзнути — вим (и, е) рзати, пом (е, и) рати — невм (е, и) руті.

б) Перем (о, а) гати — перем (о, а) іти. ск (о, а) кати

  • ск (о, а) чити, г (а, о) нити — г (о, а) няти, укл (а, о)пятися — кл (о, а) нятися, доиом (а, о) іти — допом (о,

а) гати, ск (о, а) тити — ск (о, а) тати, зл (а, о) мити — зл (о, а) маги, вим (о, а) гати — м (а, о) іти.

Вправа 12

Уставте пропущені літери і поясніть правопис виділених слів.

Жили ми в новіші гармонії з силами природи. Зимою мер їли, літом смаж...лись на сонці, восени місили грязь,

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]