Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Studmed.ru_pazyak-om-serbenska-oa-furduy-m-shev...doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
2.74 Mб
Скачать
  • — Дістати зброю! — тихо звелів Коснячкович. — Во­рота!!! {Вал. Шевч.). 4. —Чого це Ви, бабо, корову узули?

    • А що радіація, Ви, мабуть, не чули?! (/. Др.). 5. Запитав у нього про індивідуальні дозиметри. — Які дозиметри?! Ти знаєш, який фон?.. (Ю. Щерб.) 6. Коли уже Крим забалакає суржиком? Хай татарським! Коли Львів знов з’єднається з Віднем? Коли свисне рак? Коли Андрухович підпишеться Пушиком? Понесло. Риторика, друже, не­безпечна вельми. 7. Але з’являються люди з іншої парафії, люди, які розуміють не лише призначення поезії, а й своє місце і своє призначення в цій поезії... Варто назвати хоча

    б одне прізвище — ... (В. Небор.). 8. Ти не прийшла в вечірній час... Без тебе день вмирав сьогодні, без тебе захід смугно гас і сонце сходило в безодні... Ти не прийшла в вечірній час (О. Ол ). 9. — Як він виглядає? — Високий, одягнутий в... гарно... — Скільки йому років? — Років двадцять п’ять... Може, трохи більше... Або менше... (.В. Небор.).

    3. Услухайтесь,

    який протяжний, таємничий спів у горлечку у горлички гуркоче

    і булькає у ніч: немовби сам Господь самотньо дме у глиняну зозульку... (І. Малк).


    282

    Основи пунктуації

    ПУНКТУАЦІЯ В ПРОСТОМУ РЕЧЕННІ

    Тире між підметом і присудком

    Графічний пунктуаційний знак тире — це зоровий поділ речення на групу підмета і групу присудка, коли вираження головних членів морфологічно одно­типне, наприклад, Іменникове або інфінітивне. Таким чином тире в писемному мовленні виконує комунікативну функцію — членує речення на тему й рему, дане й нове. Ця функція знака гаре забезпечується морфологічними (частиномовне вираження граматичної основи), фоне­тичними (паузи) та змістовими (бажання автора під­креслити те, що повідомляється про підмет) умовами. Між підметом і присудком ніколи не ставиться кома.

    Тире ставиться між групою підмета і групою присудка на місці пропущеної (нульової) зв’язки:

    а Якщо іменна частина складеного присудка й підмет виражені іменниками, кількісними числівниками або суб- стаїггивованими частинами мови в називному відмінку7. Такі речення є формулюваннями, що містять логічні визначення: Мова —явище космічне (П. Мовч.); Проблема виховання —вічна проблема людства (з газ.); Три рази по тридев'ять. Найдорожче в Києві —простір (П. Загр.).

    • Коли обидва головні члени або один з них виража­ється неозначеною формою дієслова: Тікатьдієслово, що виключно стосується живих речей (О. Виш.); Заміж іти

    • не дощову годину перестояти (н. тв.). Такі речення теж містять логічні визначення.

    ® Коли для підсилення поділу речення на тему й рему до складу присудка вводяться частки це, то, ось або слово значить. Перед цими частками в усному мовленні завжди наявна значна пауза, а в писемному — тире: Професор медицинице не просто вершина, а вершина добра (П. Загр.); Футбол в тумані, де гравець, як мім,то, може, найдивніша з пантомім (Л. Кост.); Зрозуміти час, культуру, мову далекої епохи наших предківзначить

    283

    Пунктуація в простому реченні

    зрозуміти себе. Не китайця або копта, а себе (П. Мовч.). Тире перед цими частками ставиться навіть за наявності зв’язки: Народна пісня —то є глибока поезія (з журн.).

    Якщо ж головні члени мають інше морфологічне вираження, тоді немає потреби знаком тире показувати перехід від групи підмета до групи присудка — він і так зрозумілий.

    Проте при необхідності підкреслити відтінки зістав­лення, протиставлення, порівняння або вказати на незвичність, несподіваність тверджень про підмет між гру­пою підмета й групою присудка ставиться тире.

    Додатковий зміст увиразнюється за допомогою гире, якщо перед іменною частиною складеного присудка, вираженого іменником, стоїть частка не або порівняльні сполучники як, що, мов, немов, наче, ніби, немовби, неначе та ін. Пор.: Молодістьбуйність, а старість не радість (н. тв.); Промені як вії сонячних очей! (П. Тич.) (без увираз­нення). Але: Зате яне актор, для мене усе дуже серйозно (В. Др.); У нього очіначе волошки в житі (А. Гол.).

    Тире не ставиться між підметом і присудком, вираженими іменниками, якщо між ними з’являються вставні або вставлені конструкції: Виховання, безперечно, справа тонка! (з газ.).

    Коли ж між підметом та іменною частиною складеного присудка, вираженою іменником, з’являється відокрем­лений член речення або підрядне речення, то після них на місці пропущеної зв’язки ставиться тире, якому пере­дує кома, що відмежовує відокремлений член чи підрядне речення: Ліс, або, як кажуть серби, шума,це не просто сосни і дуби... (М. Рил.); Головне, що відкрилося Лідії Панасівні в Надії,здатність близько брати до серця чужий біль (з газ.).

    Вправа 11

    На підставі названих вище критеріїв поясніть наявність або відсутність

    тире між підметом і присудком.

    Л. «А ви новий учитель?» — запитав хтось із них. «Я — новий директор» (Ю. Збан.). 2. Ідуть мовчазно ковалі, І в хлопця руки в мозолі. Він, може, теж коваль?.. (А. Мал.). З- Давнє кохання — це пам’ять дерева про листя, яке облетіло (Я. Кир.). 4. Місто немов сузір’я (Ю. Андр.). 5. Поезія — не ужиткова. Ужитковий текст — не поезія.

    284

    Основи пунктуації

    Неужитковість поезії — це шанс людини порятувати себе від ужитковості, від навали предметів, які перетворюються на сміття, — зона чистого дихання, місце втечі (В. Небор.). 6. Слово — прізвище думки тепер, а частіше

    • її псевдонім (Л. Кост.). 7. Ти не близька, бо ти —- найближча, ти — наслідок, а не причина (О. Ірв.).

    1. Картинки маленькі, в пласких нефарбованих рамах, писані різучо яскравими фарбами і навіщось полаковані (77. Загр.). 9. Алея —довга і порожня, старанно вгорнута у ніч. 10. ї царство це — минеться без клятв і без карань (В. Стус). 11. Жити — це лицедіяти, кожен з нас грає якусь роль (В. Др.). 12. Ніч — хоч в око стрель! (н. те.). 13. Любий друже, ти і сам наче мій двійник (В. Небор.).

    Вправа 12

    Поясніть, у яких реченнях потрібен показник комунікативної установки

    автора — тире.

    1. Вона і я поділені навпіл містами, кілометрами, віками. 2. О, ти єси тепер довіку вільний в нестерпному своєму всебутгі (В. Стус). 3. Заткнути вулиці і обставити площі, роблячи з них кам’яні мішки, це знищити Київ, вбивати його клітина за клітиною. 4. Для юриста злочин симптом особистого або соціального неблагополуччя (77. Загр.). 5. Буги собою означає здобути право на куль­турну та економічну суверенність (77. Мовч.). 6. Неправда це ще зовсім не брехня. Неправда це предмет торгівлі й торгу (О. Ірв.). 7. Кінотеатри і вокзали в світ спроектовані екрани, які в минуле перегнали найкращі дні, як фільми в Канни (В. Небор.). 8. Язиком вихати не ціпом махати.

    1. Диплом без праці пустенька цяця (//. те.). 10. Всі вулиці в Вербівці ніби обсаджені вербами (Н.-Лев.). 11. Весна неначе карусель, на каруселі білі коні. 12. Ні, ми до того ще не звикли, що наша молодість не вічна. 13. Ця пісня серцю наче камінь, а все ж її співати треба. 14. Хай на очах землі печать тьми чорна штольня! І день не день, і ніч не ніч, і спів не віщий нам (Б.-І. Апт.).

    285

    Пунктуація в простому реченні

    Тире в неповному реченні

    Комунікативну функцію (поділ речення на тему й рему) виконує тире також і в неповному реченні, тобто коли опущений один із його членів. Найчастіше пропускається присудок, рідше — підмет або додаток і ще рідше (їх нестача майже не помічається) означення, а також обставина.

    Це залежить від змістових та ритмомелодійних особли­востей тексту. На місці пропущеного члена (компонента реми або, рідше, теми) в неповному реченні ста­виться тире, якщо в усному мовленні цей пропуск позначається паузою. Напр.: Посеред степускирта соломи, двоє на ніймолоді, як пилок (Д. Павл.); Вперед! Сім миль кохання і остання —смутку (Б.-І. Ант.).

    Якщо ж смислового (рематичного) виділення та паузи як показника пропуску немає, тире не ставиться. Тоді комунікативне членування речення відображається тільки у фразовому наголосі: На космічній орбіті навколо­земної поверхні знову пожвавлення (з газ.).

    о* Вправа 13

    Поясніть, яка комунікативна установка автора в кожному з наведених речень.

    1. Науці належить розум, а поезії — споконвіку душа (В. Шевч.). 2. У човен не взяли ми зайвої ваги. Оце —для голоду, ось трошки для жаги, папуша тютюну, дві-три любимі книги (М. Рил.). 3. Угорі — небо. Внизу — земля (О. Виш.). 4. А мені — мов ніж у серце (Ю. Збан.). 5. Тут кожен — як у себе у господі. 6. Навколо — вир снігів (М. Рил.). 7. У цих трьох книгах, що стали настільними для мільйонів людей, — цілі розсипища мудрого всена­родного досвіду. 8. Високий зріст — серйозна перешкода для гімнаста (з газ.). 9. «У Києві ділова, робоча обстановка»,

    • запевняли газети, радіо й телебачення, і це була правда (Ю. Щерб.). 10. Обабіч асфальту —двоповерхові будинки з водогонами, центральним опаленням, усіма вигодами (з газ:).

    Вправа 14

    Прочитайте уважно текст, осмислюючи комунікативне членування речень і звертаючи увагу на їх ритмомелодику. Поставте, де слід, між підметом і присудком та на місці пропущених членів речення тире.

    286

    Основи пунктуації

    Про найбільш, здавалося б, просте і зрозуміле — покликання, призначення шахів — ніколи не існувало й не існує досі єдиної думки.

    Ось що, наприклад, було сказано з цього приводу великим російським письменником Л. Толстим: «Шахи прекрасна розвага: за грою ми відпочиваємо від робота й забуваємо про знегоди»

    Зовсім інша думка лежить у крилатому афоризмі Гете: «Шахи не пробний камінь людського розуму».

    Що ж все-таки є шахи? Тут, напевно, корисно надати слово шаховим королям, що осягли їх тонкощі й премуд­ро іці.

    М. Е й в е: «Шахи це боротьба».

    Е. Л а с к е р: «їхня характерна риса є боротьба».

    А л ь о х і н: «Для мене шахи не гра, а мистецтво».

    Т. Петросян: «Шахи це за формою гра, за змістом мистецтво, а за труднощами оволодіння грою це наука».

    А ось яку думку висловлює гросмейстер С. Таргаковер: «На перший погляд, шахи просто гра, гра на дошці, як і багато інших, насправді ж вони грандіозний відбиток людських поривань, дивовижна симфонія пристрастей, пісня пісень переможця» (з журн.).

    Тире як знак індивідуального стилю автора

    Досить часто в текстах можна натрапити на тире як засіб змістового виділення членів речення, об’єднаних паузою, що не ґрунтується на відомих правилах і, таким чином, не є обов’язковим. Такі вживання тире слід віднести до індивідуальної манери автора передавати за допомогою синтаксичних засобів найтонші відтінки думок. Частіше гаку пунктуацію подибуємо в поезії або в передачі усного мовлення. Індивідуально-авторське тирс виконує такі функції:

    в Виділяє межі синтагм всередині речення. Такі сиіггагми, маючи в усному мовленні інтонацію переліку зі значними паузами, привертають увагу слухача/читача до

    287

    Пунктуація в простому реченні

    регулярної зміни предметів, явищ, дій. Напр.: Плюскишелестіннявикінчені гами,я їх, наче лялю, тішив пелюстками ясочок-волошок (В. Чум.); Пригнувсьнаціливвлучиві на Заході прапор червоний розвив! (IX Тич.).

    в Указує на межу між другорядними членами речення та попередньою частиною речення з еліптичним присуд­ком: Мати має не одну сотню на ощадній книжці. Але сотні ті —лише через шість місяців по...такий закон (В. Др.);

    • Стіну свою запалимо,сказав Василь.А ми їїводою, щоб не горіла (В. Шевч.).

    в Указує місце в реченні, де підмет — предмет роз­мови, що відповідає номінативному реченню уяви, — змінюється міркуванням про нього: А ще мені добре буває на музичних вечорах у консерваторії. Опернийу пім щось є від параду (В. Др ).

    в Відділяє частину речення після сурядного спо­лучника від сполучника, коли необхідно привернути увагу до цього відрізка мовлення або протиставиш його іншій думці: На те я лірик, щоб запитувать, не тільки холодно озватися, не тільки лозунги почитувать, адивуватись, дивуватися/ (П. Тич.).

    в Розподіляє речення на дві групи, щоб підсилити протиставлення їхнього змісту або сконцентрувати увагу на певному члені речення. Звичайно цей поділ підтри­мується паузою та емоційним характером висловлювання. Нанр.: Невідбувалось. Нетремтіло. Незолотіло. Нетекло. Неполотніло. Небіліло. Не... Господи!..

    • нене було!.. (М. Вінгр.); —Біля оперногозгодні?

    • Саме біля оперного і шукаю (В. Др.).

    □ Розділяє подвійний присудок на дві групи: група першого присудка означає рух, а друга — мету, що особливо підкреслюється як важливе в повідомленні:

    Вийшли старші класи на суботникцерковище перекопу­вати, тепер там сад шкільний (В. Др.).

    Вправа 15

    Прочитайте речення з відповідною інтонацією. Поясніть, які нюанси

    думки передає в наведених реченнях авторське тире. Які синтагми

    виділяє цей знак?

    І. 1. Ви — мене послухайте! Бо люди такого набалака­ють! 2. Поробили ми там, може, з рік, коли — війна.


    288

    Основи пунктуації

    1. Люди біжать на роботу, з роботи — наввипередки в метро, в трамваї, в автобуси. 4. Легкових машин було набагато рясніше, ніж завжди, ніби вони тільки й чекали нагоди, щоб вихопитися із диктових та жерстяних хижок — на вулиці. 5. Я спроквола проходжу між креслярських дощок, за якими —вони, хто сьогодні ігнорував мене, хто засудив мене сьогодні на самотність (В. Др.).

    1. 1. За п’ять хвилин вони уже були на «ти», за десять

    • йшли Володимиреькою, за півгодини —сиділи в нього в хаті й пили пахучу каву під млосні співи Русоса. 2. Ха­рактер у нього був несучасний — мрійний і романтичний. А ще — незмінний, як і костюм, в якому він ходив роками. 3. Оратор! Просто — Цицерон... 4. Потому знову сів за кермо, подав машину й одразу ж — на задній хід! Машина на мить завмерла, а далі —пішла, пішла з баюри!

    1. Тепер не міг сказати, чому воно так сталося, хто винен, де зламалося його коріння. Йому незле жилося, не помічав, що знизу —тільки каміння (В. Шевч.).

    1. 1. Не хочеш — не купуй. В магазині^— там дешево, а йдуть не туди, а до мене. 2. — У Нью-Йорку, в ресторані «Перигор» на Першій авеню. Федоре, я щось забув. Перигор — з чим це пов’язано? — 3 Монтенем.

    1. Мальвіно, в нашім домі — і така сварка! — Мальвіна Вітольдівна стала біля дверей беззахисним докором своїй роз’юшеній доньці. 4. Давай оригінальне, нове, хоч ти вмри! Давай — і душа з тебе! Новий рік — знов давай почин! 5. Найдорожче в Києві — простір. Отой, з зелених гір на Задніпров’я і Задесення, в безмежжя до Чернігова, Смоленська, Новгорода, а в другий бік — у степи до самого моря (//. Загр.).

    1. 1. Галасу, метафор тут немає, вірші гарні, але —з ніг читача не збивають (з газ.). 2. Гей, дзвін гуде — Іздалеку. Думки пряде —Над нивами (Я. Тич ). 3. А тепер пануй над мною, смерті владо, та не цілого мене захопиш, я — твій спадкоємець, сонячна Елладо, я лишуся — гайним радником Європи (Б.-І. Ант.). 4. Переживу. Перечорнію. Перекигичу. Пропаду. Зате — нічого. Все. Німію. Байдужість в голови кладу (М. Вінгр.). 5. Ми ж, напившись кави, довго-довго-довго-довго — ще блукали (В. Небор ). 6. Хороша моя! Про кохання й падалі — ні слова (О. їрв.). 7. Однак чому ця мить — в цю саме мить? (Л. Кост.). 8. Сльози — очиці — в блакиті, — справді? Чи може... вві сні?.. (В. Чум.). 9. М’яч, неначе випущений з гармати снаряд, летить — вище воріт! (В. Др.).

    289

    Пунктуація в простому реченні

    Розділові знаки при однорідних членах речення

    Функція розділових знаків при однорідних членах речення номінативна. Розставляючи розділові знаки, автор членує речення, щоб вказати межі компонентів номінативних рядів, що називають виконавців дії, їхні ознаки, дії тощо, або — за певних умов — виділити весь комплекс з однорідними членами.

    Однорідними можуть бути як головні, так і другорядні члени речення, якщо вони пояснюють той самий член у реченні і виконують однакові синтаксичні функції.

    Не вважаються однорідними:

    н Члени речення, що перебувають у родо-видових відношеннях: На виставці представлені побутові електрич­ні прилади вітчизняних виробників (газ.).

    я Два присудки (так званий подвійний присудок), один з яких виражає рух, а другий його мету: Я сяду подумаю, зайду провідаю.

    • Сполучення слів, що становлять собою одне ціле за змістом, але різні за формою, з яких друга частина має частку не: зробити не зробить, тільки обіцяє.

    в Стійкі фразеологічні вислови з повторюваним спо­лучником, які виступають одним членом речення: ні се ні те, ні риба ні м 'ясо, і сміх і гріх, ні слуху ні духу.

    Кома ставиться між однорідними членами речення:

    н Якщо між ними немає сполучників: Схід червоніє, розжеврюється, голі дерева стоять непорушно, в сережках роси (О. Гонч.).

    1. При протиставних сполучниках: До цієї станції до­рога була крута, нагору, але брукована, а далі йшла грунто­ва, аж до райцентру (Гр. Тют.).

    в .При єднальних і розділових сполучниках, якщо вони повторюються: Це ані добре, ні погано (О. Ірв.); Це справді як заповіт! Дніпро, і гай, і хата, й садок при ній (В. Шевч.); Тут недоречні печаль, чи смуток, чи гнів (О. Ірв.).

    Крапка з комою ставиться між однорідними членами речення, коли вони поширені, мають свої

    і©0*33

    290

    Основи пунктуації

    рошілові знаки при поширювальних компонентах або віддалені між собою за змістом: Нам потрібне слово суще, здорове, а не паралітичне; цілісне, а не з вивихнутими суглобами (П. Мовч.).

    Тире ставиться:

    1. При протиставленні: То не хмарабіла пташка хмарою спустилась (Т. Шевч.).

    В Коли наступний однорідний член (присудок) виражає причину, наслідок, швидку зміну подій, уточнен­ня попередньої дії: Повернувшись додому, мати вже не застала нікого під хатою, — порозходились спати. Сіла на призьбіпосумувала трохи (А. Гол.); Ніч, озеро, комиші внизу шумлять —шумлять дужо, тривожно (О. Гонч.).

    Вправа 16

    Визначте однорідні члени речення й поясніть уживання розділових

    знаків.

    1. Я дивився на тиху чарівну річку, і на берег, і на суворою кормчого діда, то підіймався наді мною на фоні урочистого неба (О. Довж.). 2. Кінь басує, —от-от річку, от-от перескочить (Т. Шевч.). 3. Не всі дома — пішли по дрова (//. те.). 4. Ні з того ні з сього кума з Ніжина (//. те.). 5. На роздоріжжі осені й зими нізащо зарікатися не буду я ані від тюрми, ні від суми, тим паче від сурми Страшного Суду (О. Ірв.). 6. Але, може, найколоритнішою особою була господиня кав’ярні Світлана Іванівна, Свєта, пані Світлана, двомовна і двонастроєва, бо мала або гарний, або поганий настрій, і це відчували всі (В. Небор.).

    1. Тихо лежиш, спокійно лежиш; не ворушиш ні ногами, ні руками... 8. Месьє! Покотився франк! Котиться, та й котиться, та й котиться! 9. Чоловіки — це те населення, що з бородою, в картузі або в шапці й з цигаркою в зубах або в руках (О. Виш.). 10. І в Марка нема жінки, нема доньки, але є стара мати, в якої завжди так гарно пахнуть потріскані руки то весняним зіллям, то соняшником, то чорнобривцями, то осінніми грибами, то свіжим хлібом (М. Ст.).

    *>о Вправа 17

    Поставте, де потрібно, між однорідними членами речення розділові

    знаки. Поясніть умови їх уживання.

    1. Як нам досягти повноти Слова, в якому б знову поєдналися і знання і досвід попередніх поколінь і любов

    291

    Пунктуація в простому реченні

    і віра і палія? (П. Мовч.). 2. Ой да на Івана ой да на Купала котилася моя зірка да із неба впала та упала в річку та й заклекотіла. Видно, моя зірка гаснуть не хотіла... (Л. Кост.). 3. Ні рак ні жаба а просто п’яна нахаба (я. те.). 4. Цокотала сорока пугачеві і про теє і про сеє і про Якова і про всякого, а він їй у відповідь: «Пугу» (н. те.). 5. Жод­ної української пісні. Хоч бери та й сам затягни якусь думу про Кафу чи про Байду. Та кому? Хіба ним старцю­ючим псам чи чайкам чи небесам. Як знайду якогось волиняка чи донбашука випадково у черзі до міжміських телефонних сполучень, переходжу зразу на рідну мову. І немає ні дорікань ні огуджень щодо суржику. Суржик здається рідним! 6. Так чим займались ми? Ходили на літературні зустрічі в театри і йшли на каву і рушали в мандри збирались в гості цмулили коньяк влаштовували сцени ревнували самих себе спостерігали, як летять у прірву наші ідеали (В. Небор.). 7. І в павутинні перех­ресних барв я палко мрію до самого рання, щоб Бог зіслав мені найбільший дар: гарячу смерть не зимне умирання (О. Тел.). 8. Ось сходить виростає розцвіта благословеніє не форми суті. 9. Починаючи старою добою і кінчаючи новітніми поетами, тягнеться червона нитка самовід­даності та героїчної жертвепности для ідеї. Чи то мітичний Боян чи співець «Слова» чи літописці чи кобзарі чи Шевченко Леся Українка Франко чи нові поети — тон однаково витриманий (О. Канд.).

    •» Вправа 18

    Перепишіть, розставляючи пропущені коми при однорідних членах речення. З’ясуйте структуру однорідних рядів та місце в них сполучника (з повторюваного сполучника починається однорідний ряд; повторю­ваний сполучник стоїть перед другим однорідним членом; сполучник повторюється двічі; сполучник вжито один раз; сполучник поєднує пари однорідних; сполучник поєднує різні ряди однорідних членів).

    І. 1. Далеко й лунко оддавався голос солов’я, і бриніла в йому пиха й погорда пестуна й улюбленця густого й буйного парку. 2. Проте і чоловік і жінка вчували в йому привичним ухом знакомі трелі і впізнавали гугірку свого давнього приятеля, сусіду-співуна. 3. — Ти ж мій соло­веєчку, синочку мій коханий, дорогий... —стиха приказує вона сама собі і сміється й радісно руки ламає і витирає рукавом сльозу... (С. Вас.). 4. їй-богу, і не бачив і не чув ніколи... 5. І знову їдуть і нокають і гейкають і цобкають Дабекають і тпрукають і божаться і хрестяться... 6. Ми тут


    292

    Основи пунктуації

    не про історію Чаплів і не про географію і не про їхнє «сучасне становище». 7. А вдень і зимою пасуться вівці. Не годують їх нічим:, увесь час, і зиму й літо, на пасо­виську (О. Виш.). 8. Його |Ніцше] впливу зазнали Фройд і Гайдеггер Дерріда й Фуко Кафка й Рільке Музіль та Жід Д. Г. Лоуренс Камю багато інших (С. Павл.). 9. Ми із Ніною розмірковуємо над там, якою має бути сучасна українська проза, хто на цій спокусливій ниві орач і сівач шахтар і коваль... 10. Бачу місяця-молодика вечірню зірку і хрести (К. Мотр.).

    1. 1. Чи програв чи виграв, аби свіжі гроші. 2. Ні те ні се ні кукуріку (//. те.). 3. Зупинився біля відчиненого вікна навпроти свого купе і зітхнув чи то втомлено чи полегшено (К. Мотр.). 4. Овес сій хоч у воду хоч у грязь

    • буде він князь (н. те.). 5. Йому [чумакові] любий уже сам цей рух шум і гамір не купівля волів а саме ляскання по спині чи боках вола, якого продають, що ось, мовляв, добрий він чи не добрий витримає дорогу чи не витримає (Г. Данил.). 6. Усі вже знають, що це іде «пропащий» залицяльник корчмаревої дочки; і багато хто думав, що він скінчить зле: або заріже себе або втопиться (Г. Данил.). 1. Хоч їж хоч дивись, аби ціле було й не голодний був!

    1. У нашого Омелька невеличка сімейка: тільки він та вона та старий та стара та два парубки вусаті та дві дівки косаті та дві Христі в намисті та дві ляльки в колисці та Грицько та Панас та той хлопець, що у нас (н. те.). 9. А він розкладав фотокартки то ще зі шкільних років то з юнацьких студентських то з недалекого минулого... (з газ.).

    Вправа 19

    Перепишіть речення, розставляючи пропущені коми між однорідними

    членами речення, поєднаними парними сполучниками.

    1. Як російська, так і європейська критика усе частіше звертає своє око на наше письменство, ставить йому свої вимоги (М. Коц.). 2. І сьогодні всім, кому доводиться виступати публічно, ознайомлення з теорією античного красномовства може дата не лише почуття задоволення а й реальну користь (з журн.). 3. Окрасою березня є хоч і несміливі та дуже вже весняні й свіжі підсніжники й проліски (з газ.). 4. У полон брали не тільки дорослих а й дітей (Р. Рат.). 5. Ніщо так не відроджує людину як любов, і ніщо так не вбиває людину як теж любов

    293

    Пунктуація в простому реченні

    (А/. Міщ.). 5. Малий не стільки ковтав скільки намагався за тими ковтками приховати схлипування, готове щомиті вирватися назовні (з журн.).

    Вправа 20

    Поставте пропущені розділові знаки між однорідними членами, вка­завши випадки поглинання цих знаків іншими (при зворотах, частинах складних речень тощо).

    1. Ще розбрівшись з самого рання по парках по бібліотеках позабиравшись у спорожнілі аудиторії на факультетах сидять над конспектами студенти готуються до останніх екзаменів (О. Гонч.). 2. Коли і не писали треба було б тягнутись а так все одно тягнись не тягнись гаря- чись не гарячись уже все одно виставили перед цілим районом. 3. Мені сподобався і могутній ліс що припав грудьми до самого шкільного подвір’я і село надійно складене з смолянистої сосни і широка піщана вулиця що побігла кудись у видолинок гуди де проглядала із-за дерев заржавіла баня сільської церкви (Ю. Збан.). 4. Вони обер­таються і притуляючись плечем до плеча вузькою стежиною йдуть до села (А/. Ст.). 5. До того як надійти до споживача у виготовленні виробу беруть участь сотні робітників інженерів починаючи від тих хто добуває вугілля руду виплавляє метал обробляє деталі для меха­нізмів або виготовляє сировину для текстильних виробів і кінчаючи тими хто завершує цикл втілює спільну працю в продукцію того чи іншого підприємства (з газ.).

    1. Марко мліючи заточуючись падаючи і знову підводя­чись як міг пішов до соняшників (М. Ст.).

    Кома між однорідними означеннями

    Комою відділяють тільки однорідні означення.

    За загальним правилом однорідними є означення, що характеризують предмет з одного боку: Отож плив собі хутірець поруч засмиканого, роздратованого, знервованого світу, мудрими очима дивився на той світ... (К. Мотр.); або вказують на ознаки предмета, одного, часто узагальненого Порядку: Дерева стоять блискучі, мускулясті, щасливо при­тихлі, мовби самі прислухаються до свого росту (О. Гонч.); ладке, опасисте, з одвислими щоками лице Мотрине Розжеврілось (М. Коц.).

    294

    Основи пунктуації

    Завжди однорідними бувають означення, які стоять після означуваного слова: І так повзла зима, заметільна, сніжна, морозна і чарівна (Н. Риб.). Однорідними також є художні (вжиті в переносному значенні) означення (епі­тети): Хо сидить посеред галяви, а навкруги його панує мертва, прикра тиша (М. Коц.).

    Якщо прикметник і дієприкметниковий зворот стоять поряд, то означення вважають однорідним тоді, коли першим стоїть прикметник: Лупиться під палаючим сонцем старенький, вимитий дощами дах (Ю. Збан.).

    При зворотному порядку (на першому місці дієприк­метниковий зворот) означення неоднорідні: На пляжах купиннями зачорніли викинуті прибоєм морські водорості (О. Гонч ).

    •о* Вправа 21

    Визначте у словосполученнях однорідні й неоднорідні означення і пос­тавте, де потрібно, між ними коми.

    Урочистий зоряний вечір, сувора гартована мужність, розкішний яблуневий сад, повні махрові жоржини, синє рожеве фіалкове цвітіння, молоді радісні голоси, міцні залізні цвяхи, чорна грозова хмара, чиста прохолодна вода, погрозлива насторожена тривога, високі цегляні стовпи, правдива чесна висока принциповість, маленькі густі брижі, розквітлі пишні троянди, гірка не знана ще туга, міцний гранітний фундамент, високий світлий ідеал, легкий проторений шлях, жива свіжа зелень, чорний закіптюжений від сажі димар, засмаглий на сонці темношкірий юнак, довгі осінні ночі, урочиста народна пісня.

    •» Вправа 22

    Перепишіть речення. Поясніть уживання розділових знаків при

    однорідних означеннях.

    1. Присадкуватий, незграбний, у широких вовняних штанях та в пофарбованій в якусь буро-сірувату фарбу полотняній сорочці, в засмальцьованій шапці, босий, він нагадував старого, вилинялого ведмедя, якого галасливі цигани примушують танцювати по ярмарках (Ю. Збан.).

    1. А сам він хлопець славний, сумирний, з нахилом до музики, в напливі довіри колись признався, що дуже любить скрипку і дуду і що після переселення сюди, в степи, йому ще довго ночами вчувалось трембітання трембіти в горах (О. Гонч.). 3. Середній на зріст, міцно


    295

    Пунктуація в простому реченні

    збитий, з широким лобом і запалими щоками, Бабак дивився на все відвертим і довірливим поглядом (Ю. Збан.).

    1. Малюки дивляться на неї, принишклі, зацікавлені, на­сторожені — тридцять пар очей, тридцять натур, тридцять характерів (А. Дім.). 5. Все це було далеке, ніби не ним зроблене, непотрібне і зайве (В. Підмог.). 6. Київ без­конечний, пишний, запаморочливий, таємний (77. Загр.). 7. Ну де б ви не були, Мамуню, — всюди маленькі, затишні і жваві бістро (О. Чорн.).

    •» Вправа 23

    Поставте, де потрібно, пропущені коми між однорідними означеннями.

    Які означення неоднорідні?

    1. Ця спокійна по-господарськи врівноважена хода службової особи з паризької мерії так вразила Стратона Стратоновича, що він двічі відмовлявся від поїздки до «Лувра» (мається на увазі паризький універмаг)... (О. Чорн.). 2. Власне, Норкою звали сусідську дочку. Білотіла рудоволоса пухка пампушиста. 3. Молода жінка міряла легкий крислатий капелюшок перед великим овальним дзеркалом. 4. Саме такий генеральний директор сидів перед Твердохлібом у велетенському обшитому, як і приймальня, світлим деревом кабінеті за широчезним сто­лом... (77. Загр.). 5. Кримські гори —так само не низенькі не маленькі й не коротенькі... 6. З ними ще двоє «зелених»

    • молоді хлопці, що привчаються до труднощів рибальсь­кої на морі праці. Один чепурний чорнявий стрункий з карими гострими очима а другий опецькуватий з сонними рачкуватими баньками з носом угору на небо голубе і з думками рипучими, як немазана мажара (гарба) (О. Виш.). 7. Над мільйонним сонним городом свище гарматне ядро: жахливий пронизуючий свист. 8. І, сміючись, як моло­дість, покотились серед молочного туману ранку нервові звуки піаніно: рішучі буйні повстанчі... (Г. Кос.).

    1. Одвічним закуреним шляхом тихо посувається валка (М. Коц.). 10. Льоня його зустрів цікавим гострим погля­дом (В. Шевч.).


    296

    Основи пунктуації

    Пунктуація при однорідних членах з узагальнювальними словами

    Однорідні члени й узагальнювальні слова як поняття різного ступеня узагальнення (видові й родові, частини й ціле) відділяються двокрапкою, тире або цілим пунктуа­ційним комплексом. Вибір знака мотивується позицією однорідних членів щодо узагальнювального слова.

    Після узагальнювального слова перед однорідними членами речення ставиться двокрапка: Борода у діда Яреми рідкісної пишноти: широка, рівна, біла, мов сніг, у сутінках світиться (О. Гонч.).

    Якщо між узагальнювальними словами й однорідними членами є слова типу а саме, наприклад, як-от, то перед ними ставиться кома, а після них двокрапка: Всяке птаство, як-от: деркачів, перепілок, куликів, курочок

    • можна було викосити косою в траві, якщо підвернеться, або впіймати (О. Довж).

    Перед узагальнювальним словом, що стоїть після однорідних членів, ставиться тире: Чай, лавровий лист, мигдаль, хурмавсе там було, в моєму потертому портфелі (О. Гонч.).

    Якщо у реченні після узагальнювального слова ідуть однорідні члени, а потім речення ще продовжується, то після узагальнювального слова ставиться двокрап­ка, а після однорідних членів — тире: Тут все: і повітря, і тиша, і вода, і деревасповнене такої сили, що й сам мимоволі стаєш сильнішим (з газ.).

    Вправа 24

    Відділіть пунктуаційно узагальнювальні слова й однорідні члени речення.

    Чим виражаються узагальнювальні слова?

    1. Хтось сказав, що є три справи, починаючи які, ніколи не знаєш, чим вони закінчаться любов кар’єра і революція. 2. Склалося — не склалося вдало — невдало, на жаль, все це категорії випадковості а не закономір­ності. 3. Слідчі не знають, що таке духовний комфорт. Протистояння зіткнення шорсткість і жорстокість життя ось їхня доля. 4. Чомусь тільки тепер подумалося, що в Нечиталюка всі прикмети великого чоловіка булькатий, як Вергілій потирає руки як Бернард Шоу затаємний як Гоголь вірнопідданий як Ґете. Якби ще хоч трохи тала­новитості. 5. Я, для прикладу, пускав три заводи, керував

    297

    Пунктуація в простому реченні

    п’ятьма давав продукцію виконував плани сприяв техніч­ному прогресу (П. Загр.). 6. Із морських тварин, шо я їх бачив на власні очі, зазначу таких-о дельфін султанка камбала морський кінь морська корова краб риба-голка медуза... (О. Виш.). 7. Перед Словом рівні, як і перед світом перед небом землею сонцем. 8. Дійсно, з мовами відбулося те ж саме, що з людьми вихолощення духовного вимив золотоносних покладів історичне зубожіння (Я. Мовч.). 9. Нерухоме зелене вбрання ставка набрякла трава, зоставлена навколо, очерет, ідо колихався з бояз­ким тріпотінням, все це було ніби страшенно притомлене ніби втекло від життя... (В. Підмог.). 10. Жінкам належить вирішальна роль у народній освіті й охороні здоров’я торгівлі й сфері побуту всюди, де потрібні умілі руки допитливий розум хазяйське око чуйне добре серце (з газ.). 11. Майже над кожними воротами на жердці висіла прибита якась хижа птиця то сова то сорока то ворона то яструб то орел.,. (І. Фр.).

    Розділові знаки при відокремлених членах речення

    З функцією відокремлення у складі простого речення вживаються подвійні (парні) знаки — коми й тире. Ці знаки в писемному мовленні служать для виділення і підсилення ознак, об’єктів мовлення та обставин вико­нання дії (другорядних членів речення). За силою відокремлювальної функції коми — знак слабший, тире

    • сильніший. Якщо змістовий відрізок (член речення) за значенням потребує підсилення і стоїть на початку або в кінці речення, то один із парних знаків збігається із знаком початку або кінця речення. У сильній позиції середини речення звичайно наявні повні парні знаки — коми і тире.

    Умови вживання розділового знака при відокремлених членах речення — морфологічні, синтаксичні, фонетичні та змістові.

    296

    Основи пунктуації

    Пунктуація при однорідних членах з узагальнювальними словами

    Однорідні члени й узагальнювальні слова як поняття різного ступеня узагальнення (видові й родові, частини й ціле) відділяються двокрапкою, тире або цілим пунктуа­ційним комплексом. Вибір знака мотивується позицією однорідних членів щодо узагальнювального слова.

    Після узагальнювального слова перед однорідними членами речення ставиться двокрапка: Борода у діда Яреми рідкісної пишноти: широка, рівна, біла, мов сніг, у сутінках світиться (О. Гонч.).

    Якщо між узагальнювальними словами й однорідними членами є слова типу а саме, наприклад, як-от, то перед ними ставиться кома, а після них двокрапка: Всяке птаство, як-от: деркачів, перепілок, куликів, курочок

    • можна було викосити косою в траві, якщо підвернеться, або впіймати (О. Довж.).

    Перед узагальню вальним словом, що стоїть після однорідних членів, ставиться тире: Чай, лавровий лист, мигдаль, хурмавсе там було, в моєму потертому портфелі (О. Гонч.).

    Якщо у реченні після узагальнювального слова ідуть однорідні члени, а потім речення ще продовжується, то після узагальнювального слова ставиться двокрап­ка, а після однорідних членів — тире: Тут все: і повітря, і тиша, і вода, і деревасповнене такої сили, що й сам мимоволі стаєш сильнішим (з газ.).

    Вправа 24

    Відділіть пунктуаційно узагальнювальні слова й однорідні члени речення.

    Чим виражаються узагальню вальні слова?

    1. Хтось сказав, що є три справи, починаючи які, ніколи не знаєш, чим вони закінчаться любов кар’єра і революція. 2. Склалося — не склалося вдало — невдало, на жаль, все це категорії випадковості а не закономір­ності. 3. Слідчі не знають, іцо таке духовний комфорт. Протистояння зіткнення шорсткість і жорстокість життя ось їхня доля. 4. Чомусь тільки тепер подумалося, що в Нечиталюка всі прикмети великого чоловіка булькатий, як Вергілій потирає руки як Бернард Шоу затаємний як Гоголь вірнопідданий як Ґете. Якби ще хоч трохи тала­новитості. 5. Я, для прикладу, пускав три заводи, керував

    297

    Пунктуація в простому реченні

    п’ятьма давав продукцію виконував плани сприяв техніч­ному прогресу (П. Загр.). 6. Із морських тварин, шо я їх бачив на власні очі, зазначу таких-о дельфін султанка камбала морський кінь морська корова краб риба-голка медуза... (О. Виш.). 7. Перед Словом рівні, як і перед світом перед небом землею сонцем. 8. Дійсно, з мовами відбулося те ж саме, що з людьми вихолощення духовного вимив золотоносних покладів історичне зубожіння (П. Мовч.). 9. Нерухоме зелене вбрання ставка набрякла трава, зоставлена навколо, очерет, що колихався з бояз­ким тріпотінням, все це було ніби страшенно притомлене ніби втекло від життя... {В. Підмог.). 10. Жінкам належить вирішальна роль у народній освіті й охороні здоров’я торгівлі й сфері побуту всюди, де потрібні умілі руки допитливий розум хазяйське око чуйне добре серце (з газ.). 11. Майже над кожними воротами на жердці висіла прибита якась хижа птиця то сова то сорока то ворона то яструб то орел.,. (І. Фр.).

    Розділові знаки при відокремлених членах речення

    З функцією відокремлення у складі простого речення вживаються подвійні (парні) знаки — коми й тире. Ці знаки в писемному мовленні служать для виділення і підсилення ознак, об’єктів мовлення та обставин вико­нання дії (другорядних членів речення). За силою відокремлювальної функції коми — знак слабший, тире

    • сильніший. Якщо змістовий відрізок (член речення) за значенням потребує підсилення і стоїть на початку або в кінці речення, то один із парних знаків збігається із знаком початку або кінця речення. У сильній позиції середини речення звичайно наявні повні парні знаки — коми і тире.

    Умови вживання розділового знака при відокремлених членах речення — морфологічні, синтаксичні, фонетичні та змістові.

    298

    Основи пунктуації

    Відокремлені узгоджені означення

    Узгоджені означення виділяються за змістом та інтона­ційно, а на письмі к о м а м и в таких випадках:

    а Якщо означення, виражені прикметниковими й дієприкметниковими зворотами, стоять після пояснюва­ного ними слова: Місто, освітлене вогнями, лежало в долині (з газ.); А в мене дні бунтують і кричать, підвладні власним, не чужим законам (О. Тел.).

    я Якщо означення, виражені прикметниковими й дієприкметниковими зворотами, стоять перед поясню­ваним словом і мають додаткове обставинне значення (можливе додавання слів будучи, бувши): Знесилений, кінь зупинився, важко дишучи (О. Гонч.); Хоробрий, підступний, Ібрагім-баша весь вечір просидів па самоті зі своїми пла­нами, думками (С. Плач.).

    Означення, виражені зворотами, що стоять безпосе­редньо перед пояснюваними словами і не мають обста­винного відтінку у значенні, не відокремлюються: Зне­силений неволею па далекій чужині, з понівеченим здоров ’ям вернувся він [Шевченко] до Петербурга (П. Мирн.); Очолю­вана нею ланка стала для буряководів області справжньою школою передового досвіду (з газ.).

    я Коли два чи більше одиничних означень стоять після пояснюваного ними слова, перед якими вже є озна­чення: На ньому незмінна коротенька фуфайка, потерта, сива, як і його голова та вуса (Б. Ком.).

    Якщо ж перед пояснюваним словом немає означення, то ті означення, що стоять після нього, можуть відокрем­люватись або не відокремлюватися залежно від бажання автора: На узбіччі стояв ліс, темний, подекуди похмурий... (Є. Гуц.); Поклав руки свої мозолясті, натруджені, протяг по столу і важко впав на них головою (А. Гол.).

    Іноді, щоб підсилити відокремлені означення, ставить­ся т и р е : Ті ж людські очісині, карічекають, просять: говори (А. Мал.).

    я Якщо означення пояснюють особовий займенник (незалежно від позиції щодо нього) або відносний за­йменник: Шукайте цензора в собі. Він там живе, дрімучий, без гоління (Л. Кост.); А що мені, молодому та нежонато­му! (н. те.); Стомлений, він підходив до рідної хати; А там

    299

    Пунктуація в простому реченні

    і хата, що, понівечена снарядом, однобоко тулилася до кущів бужу (з газ.).

    в Коли означення стоїть не безпосередньо біля пояс­нюваного слова (незалежно від значення і позиції) або коли означення стосується слова, яке не назване в реченні: То, сполошена несподіваною перервою в грі, бігла сюди ворожа команда (Ю. Смол.); Приїхала і, знеможена, відразу лягла (У. Сам1!.).

    Відокремлені неузгоджені означення

    Неузгоджені означення можуть відокремлюватися лише за наявності відповідної паузи й особливого змісто­вого навантаження: Це були неприємні і страшні озера, з чорною водою і чорними торф’яними берегами (І. Багм.); Ось сонце віричисте і просте, ось сонце міриз віжками на храпах (І. Др.).

    В інших випадках за відсутності інтонаційного й змі­стового виділення неузгоджені означення не відокремлю­ються: А хлопці в піджаках, у шапках сиділи за книжками (А. Гол.).

    •» Вправа 25

    Вкажіть умови розстановки розділових знаків при відокремлених озна­ченнях. Змініть фонетичні та синтаксичні структури речень, щоб озна­чення в них стали невідокремленими.

    1. Десятеро юнаків з розхристаними грудьми, у чорних трусах та синіх з червоними комірами футболках обсту­пили одинадцятого, зодягнутого так само (Ю. Смол.).

    1. Стояли в пітьмі, що тремтіла, вразлива, шепталися, ледве знайшовши слова (Ю. Андр.). 3. Сніг. Барикада, вся з круглого — бочки, колеса, стовпи, булижники, — а враження грізної кострубатості надзвичайне (И Загр.).

    1. Тебе, маленьку, рідну, сивувату, дано навіки в серці пронести (А. Мал.). 5. Біля майстерень стояли вишикувані трактори, націлені моторами в степ. 6. Збережений у записах, нас і нині чарує своєю невмирущою красою голос Оксани Петрусенко. 7. Підхоплений важкою водою, Гайдамака обома руками вчепірився в корчомаку, вона, по-оленячому рогата, перекрутившись, разом із ним зану­рилась у каламуть, у льодяний вал (О. Гонч.). 8. У комині вітер загув на інший голос, густий і добрий, як у бджоли


    300

    Основи пунктуації

    (В. Вин.). 9. І земля, вся засніжена, біла, кличе в срібні простори свої (В. Сос.).

    ь

    Вправа 26

    Поставте пропущені розділові знаки при відокремлених означеннях. Поясніть умови відокремлення або невідокремлення означень (порядок слів, поширеність означення, морфологічне вираження пояснюваного слова, тип зв'язку між означуваним і означенням).

    1. Ти смішний до відчаю промовляєш ввічливо: — Ви гака чорнява, як турецька кава... 2. Студентки йдуть курс перший, другий, третій (В. Небор.). 3. Цвітуть соняшники. Озвучені бджолами вони чомусь схожі для мене на круглі кобзи, які земля підняла зі свого лона на високих живих стеблах (Є. Гуц.). 4. Він витягнувся перед Остапом на весь зріст худий та розкуйовданий і вказував на себе пальцем (В. Підмог.). 5. Долинав крізь відкриті вікна гугнявий, шипучий звук дивний і страшний серед смертельної сільської тиші (Гр. Тют.). 6. Оздоблена інеєм вражає красою папороть... (Н Пільг.). 7. Лисий з відстовбурчени­ми вухами трохи зсутулившись він стояв над могилою, як старий батько серед своєї родини (О. Гонч.). 8. У тих вуличках, у тих селах живуть поетичні люди, які співають, носять старовинну одежу і патріархально-чисті, добро­душні. чесні всі говорять чистою українською мовою (В. Підмог ). 9. Се жайворонки. Се вони невидимі кидають із неба на поле свою свердлячу пісню. 10. На галяву вискакує з гущини сарна і зачарована чудовим концертом зупиняється... (М. Коц.). 11. Батько стоїть замислений під зеленим наметом запорошений золотистою пергою (І. Цю- па). 12. Пройнята жахом як вона кричала тоді! (О. Гонч.).

    > Вправа 27

    Розставляючи розділові знаки при відокремлених означеннях, згрупуйте речення за правилами.

    1. Таня вже збиралася йти на роботу, а Петрик щойно розбуджений матір’ю ще тільки продирав очі. 2. З села прибіг батько. Тривожний подививсь-подививсь, а тоді зняв шапку й довго стояв нерухомий простоволосий без­порадний... (А. Гол.). 3. Він стояв на кормі з веслом суворий і красивий і дивився вперед поверх нас (О. Довж.).

    1. Струнке, зелене, веселе воно маяло гілочками, наче раділо і остям (М. Коц.). 5. Коли врятований хворими він вийшов із небуггя, то перевів погляд на горішнє місто, на його ансамблі (О. Гонч.). 6. Сам один, по коліна в твердій землі ти здвигнеш налитими пружними м’язами і струс-


    ЗОЇ

    Пунктуація в простому реченні

    непі планетою. Так буде (У. Самч.). 7. Кунами лежали на столі товсті зшитки, довгі плани, довгі розрахунки й кош­ториси колись такі близькі й необхідні, а тепер занедбані й запорошені (В. Підмог.). 8. Схвильовані і вражені, веселі й замислені, щасливі й до краю зворушені на новому березі дивляться вони на перетворені свої простори (О. Довж.). 9. Низенькі товстоногі коні запряжені убогим хомутцем тюпають, брязкають брязкальцями своїми (М. Груш.). 10. Невідомий нікому сідаю на лавку і дивлюся (М. Коц.). 11. Грицько подивився довго їй услід і потуп­лений потягся через терни додому (М Груш.).

    Вправа 28

    Поставте потрібні розділові знаки при неузгоджених означеннях.

    Поясніть уживання коми й тире при них. Чим виражені неузгоджені

    означення? За яких умов неузгоджені означення не виділяються?

    1. Було вже рішення у нього безповоротне тікати (М. Груш ). 2. До альтанки увійшла господиня в довгій гаптованій сріблом оксамитовій сукні з дорогими круже- вами на комірі і рукавах (С. Плач.). 3. У нього очі наче волошки в житі. А над ними з-під драного картузика волосся білявими житніми колосками (А. Гол.). 4. ...Одца- леки теж козаки ціла ватага і молоді, і сивоусі, і з поголе­ними маківками, і кучеряві (Р. Андр.). 5. Батька Андрійко бачив зрідка. То був статечний довговусий козарлюга в синьому жупані, з шаблею при боці (Р. Іван.). 6. Другий був Василь Биковський, козак років тридцяти середнього зросту, тілистий, кругловидий, з густою хвилястою мичкою чуба... (Ю. Мушк.). 7. В неділю після вінчання йшла з церкви Нимидора в квітках, в стрічках, з вишива­ним рушником у руці, весела й щаслива (Н.-Лев.). 8. От і здійснилась його заповітна мрія посіяти і собі тут пшени­цю (/. Цюпа). 9. Вузькі щілини його очей на плескуватому тлустому обличчі з набряклими щоками і мішками під очима обурено блиснули (3. Тул.).

    Відокремлені прикладки

    Прикладки бувають відокремленими й виділяються комами в таких випадках:

    • Коли прикладка з залежними від неї словами чи без них стоїть після пояснюваного іменника: Час, великий диригент, перегортає ноти на пюпітрі (Л. Кост.).

    302

    Основи пунктуації

    ® Якщо прикладка стоїть перед пояснюваним Іменни­ком і має причиновий відтінок значення: Чудовий піаніст, Лисенко надзвичайно тонко й художньо передавав твори Шумана, Шопена, Ліста (В. Дот.).

    ® Коли прикладка стосується особового займенника (незалежно від місця в реченні): Молодість, сили, життяїй оддам, моїй коханій (М. Коц.).

    • Коли прикладка вживається із сполучником як і має причиновий відтінок значення: Як справжній син трудово­го народу, Іван Франк о розглядав народні та свої власні пісні поряд, в одному ряду, бо походили вони з спільного джерела, яким було багатогранне народне життя (О. Дей).

    Проте прикладка із сполучником як не відокремлю­ється комами, коли вона не має причинового виліпку в значенні, тобто тоді, коли має значення «в ролі кого, чого»: Як представник і керівник радикальної партії Франко багато роз’їжджав по Галичині, виступав на селянських вічах і проводив пропагандистську роботу (О. Дей); Ліс зустрів мене як друга... (М. Рил.).

    а Коли прикладка приєднуєтеся до пояснюваних нею іменників чи особових займенників уточнювальними сло­вами (сполучниками, прислівниками, частками та ін.) тобто, або (в значенні тобто), наприклад, особливо, в тому числі, зокрема, як-от, а саме, так званий, навіть, на ім ’я, родом, з походження: Ліс, або, як серби кажуть, шума,

    • це не просто сосни та дуби... (М. Рил.); Атоли, тобто кільцевидні коралові острови, трапляються найчастіше в Тихому океані (з підр.).

    При словах як-от, а саме кома ставитеся перед ними, а після них — двокрапка: На клумбахскромні квіти, а саме: петунія і красоля, кручені паничі і резеда, бальзаміни і півонія (Ю. Смол.).

    Відокремлені прикладки відділяються тире:

    в Якщо вони поширені і мають особливе інтонаційне і змістове навантаження — для уточнення, для самостій­ності: Нові людимолодь без багатих батьків і знатних покровителівприйшли в науку, зайняли аудиторії, на­укові кабінети й лабораторії (М. Колом.).

    и Коли поширені прикладки уже мають у своєму складі розділові знаки: Матиставна, смаглява гречан­

    303

    Пунктуація в простому реченні

    ка, що була ніби старшою сестрою Ользі,саме ув \язувала вузіи, коли дівчата зайшли до хати (О. Гонч.).

    а Якщо поширені й навіть одиничні прикладки стоять у кінці речення: А па порозі пнеться вже друге малеОрися, материна доня (А. Гол ).

    Вправа 29

    Поясніть уживання при відокремлених прикладках розділових знаків — коми й тире. Чим виражені пояснювані слова й група прикладки?

    1 В реторі вариться коктейль — твоя й моя першоос­нова, якої давній менестрель шукав із музики і слова (Ю. Андр.). 2. Тридцятилітній Буратіно, Я все такий же оптиміст (Ю. Позаяк). 3. На диво витривалий орган — серце. А ми, хірурги, так довго боялися доторкнутися до нього (М. Колом.). 4. Природний співак, він любив пісні і в душі пишався своїм артистичним хистом (В. Дяч.).

    1. Місто ранків твоїх юнацьких, воно виростає перед тобою, мов єдина споруда, зіткана з найніжніших мате­ріалів майбутнього (О. Гонч.). 6. Що то за диво, отой справжній гриб, гриб дубрівний! . Збан.). 7. Невтомний трудівник, сказати б точніше, добровільний каторжанин свого жорстокого натхнення, Малишко був людиною вогнистого темпераменту (Д. Павл.). 8. І земля — нарече­на в молочнім цвіту яблунево-рожевих садів — Мліє солодко (Є. Мал.). 9. У хаті є ще у нього дві дівчини — Домаха і Меланка (У. Самч.). 10. Син бідного сільського титаря, Павло Грабовський в дитинстві пізнав не тільки злидні, щоденні важкі турботи про хліб насущний, а й поетичні обряди, сумовиту красу народної пісні (О. Дей).

    Вправа ЗО

    Поставте потрібні розділові знаки при відокремлених прикладках. Визначте речення, в яких: а) поширені прикладки відносяться до загаль­ного іменника; б) прикладки відносяться до іменника — власної назви; в) прикладки відносяться до особового займенника; г) прикладки стоять у кінці речення й відокремлюються тире; ґ) прикладки стоять у середині речення й відокремлюються тире; д) прикладки стоять перед поясню­ваним словом і мають значення причини; е) прикладки відносяться до відсутнього в реченні іменника чи займенника.

    І. Це ж серпень місяць місяць холодних свіганків (А Багр.). 2. Бабуся батькова мати мала золоте серце і славу на далекі села (В. Вовк). 3. ...Уперше я почув, що єсть на світі Україна край боротьби і вічних гроз, що більше я не малорос (В. Сос.). 4. Прабоже мій, не кинь

    304

    Основи пунктуації

    мене! встають тумани до небес, в тумани вплетена трава мої сирі, сумні слова... (Т' Осьм.). 5. Ви дивитеся на мене на беззахисну жінку, і вам не вилазять від сорому очі? (Гр. Тют.). 6. Блискучий художник-карикатурист, тала­новитий літератор-публіцист, неповторний поетичний повістяр, найвидатніший кінорежисер-новатор Довженко був феноменальний у мистецтві розповідання (Ю. Смол.).

    1. Серце святая святих людського організму перед допит­ливим оком хірурга остаточно розкрило свою таємницю (М. Колом.). 8. Хлопці-брати порозходились із дому: старший Пилип у прийми пристав в інше село, а Федь замолоду в місті на заводі (А. Гол.). 9. Йому так хотілося почути ласкавий голос сестрички Настуні дорогої любої сестрички (Ю. Збан.). 10. Сам Лисенко бездоганний рицар української пісні, прекрасний композитор і піаніст зос­тався в моїй пам’яті як найчарівливіша людина (М. Рил.).

    1. Ярема гнувся, бо не знав, Не знав сіромаха, що виросли крила, Що неба достане, коли полетить... (Т. Шевч.). 12. Пройшла буйна, арештантська весна ареш­тантська юність (М. Хв.). 13. І от встає із піни Понту Над хвиль розгойданим свічадом Співуча мрія горизонту Сліпуча Степова Еллада (Є. Мал.). 14. І стародавній вітер любий вітер моїх далеких пращурів скакає на чорних конях, ніби вовча зграя... (/. Вирг.). 16. Пристрасний мисливець, палкий поборник охорони природи Остап Вишня малює свої пейзажі з прекрасним задушевним ліризмом (М. Рил.).

    >

    Вправа 31

    Поставте, де слід, при відокремлених прикладках розділові знаки.

    Поясніть, коли прикладки зі сполучником як не відокремлюються. Які

    прикладки уточнювальні?

    1. Відчуваючи впевненість у собі як спеціаліст ти краще почуваєшся і як людина (Ю. Щерб.). 2. Як ветерана полку його ховали з усіма військовими почестями, які тільки були можливі в цих умовах (О. Гонч.). 3. Потрібно зосередитись на отій розмові, що точилась, поки повз ескалатор, — тема основна була про сокровенне і високе в житті львів’ян, киян, і про Дніпро як божество, і Полтву як прокляття, про те, що міф руйнується, і про слова як дзеркала і як поняття {В. Небор.). 4. Амвросія Бучму як артиста я знав іще тоді, коли грав він у «Березолі» (М. Рил.). 5. Як справжній мисливець він терпіти не може,


    305

    Пунктуація в простому реченні

    коли «недільні стрільці» без усякої потреби, «для розваги» нищать усе, що тільки налетить... (А/. Рил.). 6. Будиночок, де жив протопоп, стояв зараз за Успенською церквою чи Старою кафедрою, як тоді казали (М. Груш.). 7. Наші вороги чи по-науковому «опоненти» кажуть нам: там-бо лежить паливо, там підвищена температура . Щерб.).

    1. 1662 року, квітня місяця, десятого дня, у Києві... умер суворий гетьман Війська запорозького Петро Конашевич на козацьке прізвисько Сагайдачний (з журн.). 9. І не випадково, що в місті час ідентифікувався з речовим замінником тобто грошима. «Час — це гроші». 10. Куль­тура села, а точніш народна культура розчинилася в міській субкультурі (П. Мовч.). 11. Критиці в народниць­кій культурі відводилася особлива роль а саме роль ідео­лога культури (С. Павл.). 12. Уста чи краще кутки його уст опали і на них їдка, іржава усмішка (У. Самч.). 13. Дво­рянин з походження піднісся Пушкін могутнім помахом крил над своїм класом і над своїм часом (М. Рил.).

    Вправа 32

    Розставляючи потрібні розділові знаки, випишіть речення в такій послідовності: з відокремленими узгодженими означеннями, з відокремленими неузгодженими означеннями, з відокремленими прикладками, з прикладками, що не відокремлюються, з уточню- вальними прикладками.

    1. Під сонцем вітер сам ясний, Він над дахами проліта. І легкокрилий, огняний На обріях перегорта Червоне квіття й вибляклі жита (С. Горд.). 2. Ти — Вікторія, ти — Суламіта Вірна подруга вічних годин (Є. Мал.). 3. Збурена, зелектризована власними похвалами юрма невгавала (М. Коц.). 4. Прекрасний лелека в польоті, і прекрасний його політ схожий на беззвучну мелодію таку близьку й потрібну людині на мелодію, що завжди викликає захват! (Є. Гуц.). 5. Старша донька Катерина Данилиха Виговська мала батькові палкі очі, чорні кучері, смажні вуста (Б. Леп.). 6. Значно частіше зустрічаються інші захворю­вання так звані пороки серця, які здавна є найнебезпечні- шими ворогами людства (М. Колом.). 7. Його знають в основному як автора оповідань, а тим часом він був і драматургом (з газ.). 8. Я чую музику це чудо і принаду Розмаяних прозоротканих вод (М. Баж.). 9. Пригадалося інше дівоче обличчя ніжне, наповнене соковитою вишне­вою вродою (М. Руд ). 10. Сякий-такий журавель сякий-

    306

    Основи пунктуації

    такий довгоносий, сякий-такий довгоногий сякий-такий виступає конопельку все щипає (П. Тич.). 11. Йшов інформаційний обмін що? де? коли? (В. Небор.). 12. Не цвітуть па вікнах герані сонний символ спокійних буднів (О. Тел.). 13. Як люблю я погляди у юрбі знаходити юні іронічні на Академічній (В. Небор.). 14. Зловіпщй брязкіт днів, що б’ються на кавалки, І жах ночей, що затискають плач, Ти зраджений життям, яке любив так палко, Відчуй найглибше, але пробач (О. Тел.).

    Відокремлені обставини

    Незалежно від місця в реченні обставини відокремлю­ються к о м а м и в таких випадках:

    в Коли обставина виражена дієприслівниковим зворо­том: Чуло нащуливши вуха, слухають мрійливо-задумливі комиші тиху тягучу пісню Наталі (М. Івч.); Там, біля самого малинника, підминаючи його копитами, ходили попа­сом рослі коні (М. Ст.).

    в Якщо обставина виражена одиничним дієприслів­ником, що означає час, причину, умову, спосіб дії: Похли- павши, гармошка починає снувати й прясти розлогу мелодію (Є. Гуц.); Степ мовби спочиває, вичахаючи, м'яко опови­ваючись духмяними сутінками (О. Гонч.); Це тільки біля хати притихло на мить, а всюди й зараз бурхає хуртовина, не затихаючи (А. Гол.).

    Обставина, виражена одиничним дієприслівником із значенням способу дії, що близький до прислівника спо­собу дії, комами не відокремлюється, якщо стоїть після дієслова-присудка: Вона сиділа замислившись (Ю. Ян.); Вона говорила запинаючись і від зусиль морщила чоло (В. Підмог.).

    в Коли обставина виражається дієприслівником чи дієприслівниковим зворотом, який стоїть після спо­лучника, що стосується інших членів речення: Мої думки печальні, наче клоуни, що, сміючись, розмазують сльозу (Л. Кост.); Тільки один птах не злетів, а, тягнучи по землі крило, одбіг трохи й зупинився, наставивши на Кузьку хижі блискучі оченята (Гр. Тют.).

    307

    Пунктуація в простому реченні

    Якщо ж сполучники а, і (в ролі підсилювальної частки) відносяться до відокремленої обставини, то вони відо­кремлюються разом з нею: На лузі на тім Псьол навесні гуляє, землю поїть, рівчаки прорізує, ріллі виполіскує, а погулявши, вертається до круч своїх і тече, лагідний, //есе до Дніпра до старого прозору воду свою... (О. Виш.).

    Коли сполучники і, та, або, чи з'єднують дві обста­вини, виражені дієприслівниковими зворотами чи оди­ничними дієприслівниками, то обставини вважаються однорідними і кома між ними не ставиться: Виглядав він сановито, піднявши голову і трохи перегнувши назад, що виявляло в ньому і панську пиху, і лицарську відвагу (О. Стор.). Проте такі обставини можуть бути й неодно­рідними: А Кузька обнишпорив усі кущі довкола, шукаючи Однокрила, і, не знайшовши, побрався в своє кубло (Гр. Тют.).

    а Якщо обставини виражені словосполученням, до якого входять прийменники незважаючи на, всупереч, наперекір: Та, незважаючи на велику славу, Лейпцизька консерваторія в той час була досить своєрідним навчальним закладом (В. Дяч.).

    Обставини з іншими прийменниками (узв9язкуз, згідно

    з, завдяки, відповідно до, на відміну від, залежно від, вна­слідок та ін.) можуть відокремлюватись або не відокрем­люватися залежно від ролі в реченні та бажання автора виділити їх: І клумба ця, і латка асфальту виникли завдяки настійливості Лукії Назарівни (О. Гонч.).

    Вправа 33

    Поставте пропущені розділові знаки при відокремлених обставинах,

    виражених одиничними дієприслівниками та дієприслівниковими зворо­тами. Визначте вид обставин.

    1. Знайомлячись із першоджерелами ми перекладаємо насамперед ідеї того часу (П. Мовч.). 2. Як часто блукаючи йшли ми на світло домів, від яких не лишилося й каменя!.. (Ю. Андр.). 3. Лінивий ученик плачучи до школи йде (//. те.). 4. Парубок спершись на буланого, молодого, стрункого коника спокійно, навіть насмішкувато всміхаю­чись хитав тільки головою... (В. Вин.). 5. Я дивлюсь на морські береги, які відпливають в глибоку далечінь, і СХИЛИВШИ голову думаю про всіх трудівників нового моря (О Довж.). 6. Тільки сонце за «Кішку» сідає, ховається підморгуючи за її спину кошлату — у Криму вечір на­стає... (О. Виш.). 7. Шаптала стояв коло церковних ґрат

    308

    Основи пунктуації

    притулившись до їх чолом і дивився, як юрба шикувалась круг церкви виставляючи наперед кошики з пасками, крашанками й салом (В. Підмог.). 8. Миколка вихопив із кишені окрайчик хліба з цибулиною і не зводячи засльо- зених очей з дядьків з’їв харч як на вогні (М. Вінгр.).

    1. Набігавшись за день та нахвилювавшись Кузька лягає біля багаття, кладе голову на передні лапи й не кліпаючи дивиться на вогонь (Гр. Тют.).

    •» Вправа 34

    Поставте потрібні розділові знаки при поширених обставинах та поясніть морфологічні та змістові умови Тх вживання.

    1. Стриманість вислову завдяки емоційній виразності кожної складової частини образу надає обом гравюрам особливої впливової сили, властивої народному мистецтву ясності та концентрованості загальної думки. Подібно до словесного фольклору, думи, пісні, казки в українському іконопису ритміка, мелодика, особливі засоби оповідання поєднуються з глибоким реалізмом деталей, правдивістю життєво конкретних характерів. На відміну від побутових картин XIX століття ці твори не критикують суспільні звичаї, а також не призначені для розваги читача (И Біл ).

    1. Кума сиділа порозпускавши всі свої хустки розчер- воніла попри холод на нетопленій кухні (П. Загр.).

    2. Причиною була тут ще й особлива здібність Карповича до практичних справ, якою попри всі намагання не відзначався Іван Іванович (/. Багр.). 4. Всупереч зовнішній легковажності Люба напрочуд чесно уміла зберігати таємниці (О. Гонч.). 5. Згідно з Декретом Кабінету Міністрів України НаУКМА передано будівлі та споруди на історичній території Києво-Могилянської академії за­гальною площею 56 268 м2газ.). 6. Героїчна доба, в передовій стежі якої знайшлася завдяки глибині свого переродження Україна, гряде! (О. Канд.).

    •с- Вправа 35

    Поставте, де слід, при відокремлених обставинах розділові знаки. Проаналізуйте пунктуаційні ситуації, коли обставини стоять після су­рядних та підрядних сполучників; коли одиничні дієприслівники не відокремлюються.

    1. Він хотів був лягти, та згадавши, що вдома його чекають розговлятись, важко посунув далі. 2. Тому, що він жив чекаючи, він став нервовим (В. Підмог.). 3. І враз так знесилів, що хитаючись мусив був прихилитися до парка­


    309

    Пунктуація в простому реченні

    ну (В. Підмог.). 4. Ліси загорілись пожежею, горіли не стліваючи (У. Самч.). 5. Не помітила, як і назвала його ніжним Ім’ям, яке носила в думках то гніваючись то тягнучись до нього (М. Ст.). 6. Врахуймо й консерватизм самої мови, яка розвивається впродовж століть і навіть часом істотно змінюючись затримує визначальні й питомі саме для неї характеристики (В. Брюх.). 7. Тоді відповідає­мо: погані ті учні, що бачачи помилки свого вчителя не пішли проти нього бунтом (М. Хв.). 8. Часом підвівшись він крикне ліниво «гей»... й тягне безкраю пісню свою (.В. Вин.). 9. Аж тоді Кріт хоч і огинаючись і позираючи скоса на їжака видобувся з нори і сів біля неї близенько.

    1. По цих словах Кріт аж затремтів, а перетремтівши сказав... 11. Каша була ще, мабугь, гаряча, бо вхопивши грудочку гайворон одразу ж кидав її на землю і ждав, доки вона охолоне, тоді пожадливо ковтав. 12. Той [вепр] на нього навіть не глянув, а влучивши мить підкинув Кузьку писком угору так високо, що він полетів, як м’яч. 13. — Що ж то воно за мара була? —сказав уголос Арсен і повагавшись рушив стежкою до річки (Гр. Тют.).

    Відокремлені додатки

    На відміну ві,д означень і обставин, додатки відокрем­люються рідко. їх відокремлення супроводжується прий­менниками замість, крім, опріч, за винятком, щодо, що ж до, прислівниками особливо, зокрема, часто, часом, завж­ди, частками навіть, хоч і: А тепер, замість крила парусни­ка, Тоня і Віталій бачать вдалині темну непорушну гору якусь; Крім Петра Дем’яновича, небагатьом було відомо, що до того воно якраз і йдеться... (О. Гонч.).

    Додатки зі словом крім (окрім, опріч) відокремлюються завжди, з іншими словами — залежно від змістового та стилістичного навантаження: Третю добу замість води ми їпи сніг; В нашій лоцманській слободі, замість тополь, край шляху виросли металеві щогли, вищі за всяку тополю (О. Гонч.).

    Вправа 36

    Поставте коми при відокремлених додатках, встановивши морфологічні умови їх уживання. Поясніть семантику цих зворотів (включення, виключення, заміщення, виділення предмета розмови, уявного предмета чи особи).

    310

    Основи пунктуації

    1. Гнат був заохочений. Зовсім не сподівався, що крім красуні жінки буде мати ще й такий маєток (У. Самч.).

    1. Опріч цього руху намічався ще й другий рух (М. Коц.).

    2. Тут багато чого навіть нагромадження рівнозначних «що» в одному реченні — від Льва Толстого (М. Рил.).

    3. Замість лити демагогічну водичку і вигадувати «полі­тичний млин» ви б з’ясували собі, що таке зерови (М. Хв ).

    4. Замість трьохсот комбінезонів <...> до складу надійшло поки п’ятдесят (Гр. Тют.). 6. Щодо культури то вона публічна, створена для відкритого існування (з газ.). 7. Прибуток розподіляється між колгоспами за винятком суми необхідної для будівництва (з газ.). 8. Там усе стояло на місці крім його споруди (О. Гонч.). 9. Окрім усього іншого протягом процесу імпічменту сенаторам не реко­мендується послуговуватися зв’язком зокрема мобільними телефонами й пейджерами, які можуть задзвонити в невідповідний момент (з газ.).

    Відокремлені уточнювальні слова

    Уточнювальні члени речення в усному мовленні відо­кремлюються паузами, а на письмі — комами й тире.

    Найчастіше уточню вальними бувають обставини (крім допусту), рідше — додатки й означення: Так тут, у ніжному стобарвному саду, Почули ми Шопенову ходу (М. Рил.).

    Підмет і додаток уточнюють прикладки: Асимільована свідомість оперує лише оболонками слів, себто морфемами та семемами, але не сутнісними ядрами слів (П. Мовч.).

    Уточнювальним може бути присудок: Від вибухів у вухах шумілоревло, гуло і гупало (з газ.).

    Серед означень уточнювальними найчастіше бувають узгоджені означення: І ось, коли батарея вже вела бої на землях сусідньоїЕстонськоїреспубліки, довгожданий лист, нарешті, прийшов (О. Гонч.).

    Обставини та означення можуть і не відокремлюватися від таких же членів речення з ширшим змістом: Юхим та Цигуля, похмурі обидва, дивились у вікно, де крізь засніжені дерева в шкільному садку за вигоном чорніли руїни маєтку, і, може, одне обидва думали (А. Гол.).

    311

    Пунктуація в простому реченні

    Вправа ЗУ

    Поставте пропущені розділові знаки і поясніть умови уточнення та

    відокремлення членів речення.

    1. Нещодавно у Конотоп що на Сумщині прибув незвичайний вантаж 400 квадратних метрів мармурових плит (з газ.). 2. Попереду метрів за двісті-триста зметнувся в небо вибух і тихо як у кіно осів на луг землею та сірим димом (В. Шевч.). З І тоді якось враз блискавично над костьолом повисли темно-сині шмаття авангардних хмар (Л/. Хв.). 4. Батько й син поцілувались по-братерському міцно й обривчасто (В. Підмог.). 5. Зважте самі: наше красне письмо почалося з перекладів і перш за все текстів релігійних (Я. Мовч.). 6. Ну що ж, сину, будемо жити! Прости, що зустрічаю отак без радості. Але де ж її взяти було щастя-радості тої? (А. Гол.). 7. Бо письменники так спроста не бувають (О. Виш.). 8. Від мами я позаписував і вивчив напам’ять немало пісень в тім числі також повний весільний цикл (/. Фр.). 9. Тим часом сподом потай од холодної думки ворушилась тепла, маленька і добра (М. Коц.). 10. Дякуємо і за думки, які нас підтри­мують, і за листи, в яких ви нас критикуєте особливо незло і конструктивно (з газ.). 11. Під буйнолистим куче­рявим дубом У затінку старих кремезних віт Обнявшися сиділи люба з любим, як не сиділи цілих двоє літ (О. Піде.). 12. До сьогодні до цієї миті намагався бадьо­ритися, обманював себе, ступав по своєму маленькому царству грізним і дужим гетьманом (Ю. Мушк.). 13. Десь у верхів’ї у невідомих мені берегах і степах живуть невідомі села і люди (М. Вінгр.). 14. І так він [полин] переповнивсь гіркотою. Мов сльози світу в себе увібрав. Важкі чумацькі, вічні материні, й дрібні як сіль заблу- каних сиріт (В. Бор.).

    Вправа 38

    Напишіть текст як контрольний диктант. Поясніть пунктограми.

    Дорога за хмари

    Дороги звідси на перевал нема. Звідси взагалі нікуди Нема доріг, є лише вузька ледь помітна стежечка понад потоком униз в далеку долину, де живуть дядя Леван та тьотя Етері. Під час навчання в школі Нателла живе там У дяді Левана, а до татка їздить тільки в гості верхи на коні або на ішаку. Бо тільки так верхи можна добутися сюди в

    312

    Основи пунктуації

    лісникове підхмар’я, щоб спуститися в долину, треба день, а щоб піднятися звідти, треба й два. Звісно, маши­ною було б набагато швидше, але яка це машина пройде в гори козиною стежечкою вузьким карнизом понад урвищами, де навіть ішак ступаючи обережно щомиті ризикує зірватися?

    Рідко бувають тут люди. З’явиться часом нав’ючений дядя Леван, забреде хто-небудь з мисливців, або пройдуть юнаки виміряючи гори якимись дивовижними інструмен­тами.. Минулого літа забрались сюди навіть столичні піонери юні натуралісти з рюкзаками за плечима з пали­цями в руках. Вони збирали в горах взірці мінералів та рідкісні лікарські рослини, і Нателла охоче допомагала їм у цьому (О. Гонч ).

    •» Вправа 39

    Перепишіть текст, розставляючи пропущені розділові знаки при

    однорідних та відокремлених членах речення. Поясніть пунктограми.

    Забутий курінь

    Ніхто вже не пам’ятає, відколи стоїть посеред степу отой Курінь хатка не хатка, бо ні стін ні вікон ані димаря одначе й стіжок не стіжок, бо двері є. А за дверима холодний морок, грибами-поганками пахне та давніми дощами. Є ще у Куреня дві великі діри по боках. Одна зяє на північ, звідки взимку вітри холодні, друга на південь, звідки вітри теплі.

    Гасають побіля Куреня й інші вітри й вітерці шукають, у яку б то їм веселу дірочку свиснути: опівнічні вітри чорні вдосвіта блакитні в полудень прозорі звечора зе­лені... І всяк свою пісню виводить у дверях Курене вих та дірках чорний вітер опівнічний стогне по-совиному блакитний досвітній зітхає спросоння прозорий полу­денний весело свиськає а зелений вечоровий тихо ворко­че, бо хочеться йому спати.

    Стоїть Курінь старіє. Мох на ньому послався жовтий і зелений, бур’яни довкола розкошують не кошені не толо­чені полин і вівсюг ковила і молочай горошок і деревій.. А на самому верху Куреневому тополеня росте залетіло звідкись іще зернятком. Куди воно мандрувало, звідки — хтозна. Приблудне тополеня.

    Взимку та повесні Курінь відчинено з ранку до вечора і цілу ніч. Заходь у двері лізь у вікна-діромахи, якщо тобі


    313

    Пунктуація в простому реченні

    дверей мало! А восени і влітку — зась, тому що і двері і дірки і бур’яни довкола засновані павутиною згори вниз уздовж і впоперек сітями круглими й сітями навкісними... Всякими. Бо кожен павук по-своєму думає один кругло другий уздовж третій упоперек... Яка думка, така й сіть!

    Незатишно в Курені. Од моху дух похмурий сходить, а всередині усе щось гуде чи то протяги степові чи, може, джміль залетів та ніяк не вибереться.

    Забутий Курінь (Гр. Тют.).

    Розділові знаки при вставних і вставлених конструкціях

    • Вставні слова й словосполучення в реченні виділя­ються к о м а м и. За значенням вони поділяються на такі групи:

    а) вставні слова, що виражають імовірність чи вірогід­ність повідомлюваного: мабуть, можливо, певно, здається, зрозуміло, безперечно, як відомо, очевидно, вочевидь, видно, природно, правда, припустімо, розуміється, швидше всього та ін.;

    б) вставні слова, які вказують на ступінь звичайності викладених фактів: буває, бувало, трапляється, як звичай­но, як завжди, як водиться та ін.;

    в) вставні слова, що виражають різні почуття (радість, горе, обурення, задоволення тощо): на щастя, чого добро­го, па жаль, як па зло, грішним ділом, дивна справа, нічого гріха таїти та ін.;

    г) вставні слова, що вказують на джерело повідомлен­ня: за словами..., кажуть, як повідомляють, на думку... , за визначенням... , по-моєму, мовляв, за відомостями... , з точки зору... , із свого боку, пам’ятаю, чую, бачу, пам'ята­ється та ін.;

    ґ) вставні слова, що вказують на зв’язок думок, послідовність викладу, висновки: до речі, по-перше, проте, однак, отже, словом, нарешті, взагалі, далі, з одного боку, перш за все, між іншим, зокрема, головним чином, напри­клад, виходить, повторюю, підкреслюю, навпаки і под. (не на початку головного чи підрядного речення);

    314

    Основи пунктуації

    д) вставні слова, що вказують на прийоми та способи оформлення думок: іншими словами, грубо висловлюючись, з дозволу сказати, словом, коротше, крім жартів, між нами кажучи, можна сказати, по правді кажучи, признатися, так би мовити, точніше та ін.;

    е) вставні слова, що вживаються як інтимізуючий засіб, щоб привернути увагу співбесідника: уявіть собі, пробачте, дозвольте, даруйте, прошу, розумієте, вірите, нам 9ятаєте, послухайте та ін.

    Напр.: На годиннику з гербами, як завжди, година друга, і крадеться вслід на нами, може, туга, може, фуга... (Ю. Лндр.); Це все закінчиться за тиждень, Ну, максимум, за 8 днів (О. Ірв.); Письмо, за виразом Платона, стало «засобом не для пам'яті, а для пригадування» (П. Мовч.).

    и К о м а м и виділяються також вставні словосполу­чення й речення, якщо вони починаються сполучниками та сполучними словами, а також без них: Полювання, як ви потім побачите, потребує чимало часу (О. Виш.); Та ще, як сама знаєш, поміж ними є чимало й таких, що нових свят не святкують (Б. Лепк.).

    Коли ж сполучники, що стоять перед вставними конструкціями, відносяться до інших членів речення чи цілих речень, то комами відокремлюються самі вставні конструкції без сполучників: Наші розмови з Сашком точилися годинами, а бувало, що й з ранку до вечора або, навпаки, з вечора до ранку (Ю. Смол.); Не свідомість людей визначає їх буття, а, навпаки, їх суспільне життя визначає їх свідомість (з журн.).

    1. Якщо в одному з двох вставних словосполучень, що чергуються, пропущено слово, тоді замість коми ставиться тире: На Закарпатті відбувалися свої особливі процеси трансформації давньоукраїнської літературної мови під впливом, з одного боку, місцевих говірок, а з другогоросійської літературної мови (з журн.).

    а Вставні слова, що входять до складу відокремлених членів, комами, як правило, не відділяються: Творцями середньовічних «кам'яних баб» звичайно, та ма­буть помилково, вважають самих тільки половців (П. Біл.).

    Вставні конструкції, які не вважаються членами речен­ня, часто бувають співвідносними з іншими однозвуч­ними словами, що є членами речення. Пор.: Справді, у

    315

    Пунктуація в простому реченні

    світлому великому небі.., де, мабуть, лише реактивні літають, йдуть табуни птиць (О. Гонч.); Розумова робота справді охоплює всі сфери життя (з газ.).

    Вправа 40

    Поставте, де слід, розділові знаки й поясніть значення вставних конструкцій та співзвучних з ними членів речення.

    1. А працьовитість його та сумлінність будуть і в цьому ділі якраз до речі (А. Гол.). 2. Останнюю |Л. Толстого] до речі дехто вважає за оптиміста, але це глибока помилка (М. Хв.). 3. І все здається Ярославні: Гуде, вертається похід (А. Мал.). 4. Це був один з тих підйомів, коли здається моторові не вистачає якоїсь краплини сил, щоб взяти його (О. Гонч.). 5. Таким чином без жодного пострілу ми взяли не один, а два гарнізони (Ю. Збан.). 6. Захоплена роботою, вона видно зовсім не помічала скульптора, їй було не до нього, в неї була своя творчість (О. Гонч.). 7. Села в пітьмі вже не видно було... 8. Налагоджено виробництво кустар­не правда деякого спорядження та ручних гранат (А. Гол.).

    1. Така терпка, така остання правда, Закута в мармур майже римських строф... (Є. Мал.). 10. Слів на описи не трачу, словом не передаси їх земної, безсловесної, диво­вижної краси (В. Сим.). 11. Певності звичайно не було (А. Гол.). 12. Іванов прощається з дружиною звичайно як і більшість з простих людей, що йдуть на війну (О. Довж.).

    Вправа 41

    Поставте пропущені розділові знаки при вставних конструкціях. Встановіть їхні значення (упевненість, невпевненість, достовірність, сумнівність; радість, жаль, обурення, здивування; ступінь звичайності викладених фактів; вказують на спосіб оформлення думок; вказують на логічний зв'язок думок, послідовність викладу; на джерело повідом­лення; вжиті для привернення уваги читача; знаки ввічливості).

    1. Либонь тринадцятая осінь В пустім саду оце шумить (Є. Мал.). 2. О! На ловця ж кажуть і звір біжить. 3. Як і завжди на Ніну озиралися чоловіки, й це дратувало (В. Шевч.). 4. Леся Українка навпаки належала до крити­ків Нїцше (С. Павл.). 5. А мені ж може просто хочеться Щастя, тугого й солодкого, як шоколад! (Л. Кост.). 6. Тут так би мовити фокуси фортуни — і тільки (М. Хв.).

    1. Хоче показать, що мовляв — ось то я! (н. те.). 8. На вулиці нікого не було. Точніше не було нікого видно (О. Ірв.). 9. Отже сувій цей відішлю я морем (В. Небор.).

    1. За традиційним звичаєм хату починали будувати в час «повного місяця», щоб у ній був достаток — «було всього

    316

    Основи пунктуації

    повно» (з газ.). 11. Мужича кров тече у твоїх жилах. Велика бач цяця — мішанка! (Я Мирн.). 12. Ця думка розпалювала ненависть до тієї несправедливості, якої проте не можна обійти, бо вона заведена залізним зако­ном життя... (Г. Тют.). 13. Земля як і завжди пахтіла своїм тяжким п’янливим запахом (У. Самч.). 14. І сонце висить у повітрі, як велике, гартоване ядро, що от-ог здається впаде на синьо-голубі небесні води (Г. Кос.). 15. У тебе знать не було ще непроханих гостей (Б. Лепк.). 16. Безпе­речно цей селянин у гранатовому костюмі в білу смужку мав цнотливу душу (Р. Андр.). 17. Двигуном історії є як відомо так званий «змінний стосунок» — людина — природа. Інакше кажучи ми маємо справу з боротьбою громадської людини проти природи. Отже те живе творіння, що його ми ототожнюємо з психологічним фак­тором, і є по суті громадська людина (М Хв.).

    •» Вправа 42

    Поставте потрібні розділові знаки при вставних конструкціях. Визначте,

    коли сполучник стосується вставних слів і словосполучень, а коли інших

    структур речення.

    1. Щось із нього світилося — якась сакральна сила, войовнича державна субстанція Святої Русі — дух Івана Калити, Петра Першого, а може й маршала Ахромєєва.

    1. Тут хвіст не менший, ніж у моєї, а може й більший. 3. А на столах — безліч по-музейному дорогого срібла, кришгалю, порцеляни теж не бракувало, як і зрештою фаянсу. 4. Найдужче тебе цікавило тільки те, як би звідси урити, опинившися нарешті десь на поверхні іце можливо існуючого міста Москви. 5. Він різко озирнувся і в мить, коли ти застрибнув у розповзлі двері вочевидь до пер, що ти справді ніякий не Владік, а можливо поет з України.

    1. Сашко сардонічно зареготався, а може й закашлявся від надто вогкої сигарети (Ю. Андр.). 7. У чоловічій перукарні, окрім польки і боксу, стригли ще й наголо, але як правило за перерахуванням з райвідділу міліції. 8. Мав Клавдій Миколайович також оригінальні вуха: вони були пристав­лені до голови перпендикулярно, і здавалося їх неможли­во притиснути ні руками, ні шапкою (О. Чорн.). 9. Купив білет ик «Спринту» навмання І виграв «Жигулі», а може й «Волгу»... (О. Ірв.). 10. Наше діло —література, а точніше життя. Все решта — політика... (В. Небор.). 11. Може то тіні, а може на високих стовпах конає розіп’ягий разом з


    317

    Пунктуація в простому реченні

    синами і балярами король Бож? (В. Малик). 12. Коли скінчив і вгамував, поклавши руку, струни, сказав з жур­бою в голосі, в якій проте було і щось бадьоре {Вал. Шевч.). 13. Першим кроком у цьому напрямі повинно бути створення власної економічної доктрини, або як дехто вважає парадигми, яка б обіймала програми і сце­нарії перебудови народного господарства України (з журн.). 14. Феміністичні ідеї Лесі Українки не завжди лежали на поверхні, як наприклад у Кобринської чи навіть Кобилянської в ранніх її творах (С. Павл).

    Вставлені конструкції, на відміну від вставних, переда­ють додаткові відомості до змісту речення чи окремого його члена. Вони виділяються комами, тире або дужками. Ці відокремлювальні пунктуаційні знаки розрізняються між собою за силою виділення, тобто це градуальний ряд розділових знаків.

    Найсильніший відокремлювальний знак — дужки: вони, фактично, ізолюють уміщений у них текст від речення, яке включено в дужки. Меншу відокремлюваль- ну силу мають подвійне тире і особливо п о- двійна кома. Крім змісту, при виборі розділового знака враховують також насиченість розділовими знаками самого речення, в яке вводиться вставлене, а також знак кінця вставленого речення.

    Вставлені конструкції можуть поєднуватися із вставни­ми, виражаючи одночасно і ставлення мовця до вислов­люваної ним думки і даючи додаткову інформацію: Розповідають, що бачили його [Остапа Вишню] і різким, колючим, навіть грубим на слово (і це, напевне, так, адже таким буває він і в своїх творах), мені ж все випадало бачити його в розливі доброти, яку він мовби випромінював на співрозмовника (О. Гонч.).

    Дужками виділяються:

    а) слова, якщо вони вживаються як додаткове заува­ження: За селом зелено-зелено. І по хвилях переливи червоні (од сонця) (А. Гол.);

    б) прізвище автора і назва твору, які стоягь після цитата, або посилання на місце, справжнє прізвище тощо: У Ротенбурзі (Німеччина) відбулося гала-шоу, де було назва­но імена футболістів і воротарів, визнаних кращими на своїх континентах (з газ.);

    318

    Основи пунктуації

    в) вставлені речення, які доповнюють, уточнюють усе речення або якийсь його член і різко випадають із синтак­сичної структури речення: Чи справді так було, чи, може, хто збрехав (хто ворогів не мав!),а все-таки катюзі, як кажуть, буде по заслузі (Л. Гл.). Потрібні розділові знаки самого речення (кома, тире, двокрапка, три крапки) став­ляться після вставленої конструкції, як у наведеному реченні.

    Вставлені конструкції, які нема потреби різко відме­жовувати від основного речення, виділяються, як прави­ло, тире, рідше — к о м а м и: Як не полум'я, то крига. Завжди ставалося те вночі, а ночімовби хто вибирав навмиснебули чорні, холодні, похмурі, ще звечора нічого не заповідалося (П. Загр.); Так, місто пришпорило саме життя, прискоривши природні ритми, спородивши загальноміську стресовість і, як захисну реакцію,стерео­типність поводження, мислення, мовлення (П. Мовч.).

    Якщо вставлена конструкція виділяється тире, а без неї мала б бути кома, то така конструкція виділяється к о м а м и й тире: Не було ще такого літнього ранку,

    • хіба вже каміння з неба,щоб дід Арсен, прозваний Буїилею, всидів дома (Гр. Тют.).

    Вправа 43

    Поставте потрібні розділові знаки при вставлених конструкціях (вони виділені курсивом), враховуючи ступінь їх змістової віддаленості від основного речення, а також при вставних словах.

    1. Тут вам асфальт і на тротуарах, тут вам асфальт і там, де пролітають бадьорі автомобілі таксі! і де вже не плен­таються зовсім сумні, допотопні візники. 2. Тепер як запевняє Методій Кирилович про Методія Кириловича читайте далі на цій вулиці ви не зустрінете жодного чиновника того ж таки імператорського режиму. 3. О, тоді мій герой теж відчув би якусь тривогу на душі власне не на душі пробачте за цей безпардонний ідеалізм! а якось більш моністично. 4. — Але, — продовжував мій герой, — ми таких місіонерів не приймаємо!.. Голоси: «Правильно! Правильно!». 5. Правда славетний винахід про нього далі, це саме той винахід, що зробив ім'я Івана Івановича без­смертним! примушує автора написати ще невеличкий розділ (М. Хв.). 6. І, коли вже стане темно, з неопалених покоїв я здається вівся чемно, я нічого не накоїв, у жаркі вогні нсонні повертаємось навіки (Ю. Апдр.). 7. Мабуть

    319

    Пунктуація в простому реченні

    ще людство дуже молоде. Бо скільки б ми не загинали пальці, XXвік\ а й досі де-не-де трапляються іше неандер­тальці (Л. Кост.). 8. Вибачте мій чорний фантасмаго- рійний іумор, але уявім собі, що вийшло б і чи вийшло якби Котляревський писав «Еиеїду» мовою Сковороди чи Шевченко творив би «Кобзар» мовою Котляревського? (В. Небор.). 9. Вони неокласики творили нову мову, однак це була не мова міської вулиці, а мова міського інтелек­туала, що, як наприклад Рильський, любить ідилії па лоні природи з келихом вина й гарною книжкою під рукою (С. Павл.). 10. Познайомилися вони па дні народження в слідчого з кавказьким прізвищем. Безглузде словосполучен­ня: «на дні народження». День і дно. Дно дня чи день дна? І чи буває дно народження? (П. Загр.). 11. Олена Пчілка хоча й значно меншою мірою за свою дочку, але так само була амбівалеіггиою постаттю. З одного боку вона вигадала собі й дочці народницькі псевдоніми, з іншого являла собою освічену людиігу європейської орієнтації, феміні­стку (С. Павл.). 12. А чимало перекладачів-самоуків, пізнавши верхній пласт мови опанувавши словник, а не мову, не заігуряться ніколи підкреслюю ніколи бо ж треба присвятити усе своє життя цьому в нурти чужої мови (П. Мовч.). 13. Де ж ліс думаю я і, ніби в просіяну на густому ситі кукурудзяїгу муку, вдивлявся в місячну дали­ну (М. Вінгр.).

    Вправа 44

    Перепишіть текст, розставляючи пропущені розділові знаки при

    вставних і вставлених конструкціях. Поясніть пунктограми.

    Іван Іванович

    Теккерей наприклад каже, що Свіфт ви пам’ятаєте «Гулліверову подорож»? справляє на нього враження великого гіганта і що загибель його Свіфгова нагадує йому Теккерею загибель грандіозного царства.

    Так думав про названого автора і Іван Іванович і думав саме в ті дні, коли його було вигнано з третьою курсу юридичного факультету за «вольтер’янство». Він тоді навіть обіцяв комусь на випадок перемоги «революцій­ного народу» зробити «Гулліверову подорож» настільною книгою і положити її з правого боку від Рабле «Ґаргатггюа і Пантагрюеля» він уже давно дістав за невеличку ціну у букініста. Але по-перше це було страшенно давно, а по-

    320

    Основи пунктуації

    друге Іван Іванович просто забув про Свіфтове існування. Правда сьогодні підростає його симпатичний синок, що колись все можливо! зупинить свій «вольтер’янський» погляд на чіткому силуеті злого англійського сатирика, та на жаль оповідання це не про сина, а про батька.

    Але хто ж цей Іван Іванович? Мій герой уже прийшов додому і поставив свою парасольку в сонячну пляму того сонця, що благословляло його важку путь саме важку, бо щось із серцем не ладно своїми мажорними рожево- білими проміннями. Хто ж цей Іван Іванович?

    Ах, Боже мій! Хіба ж не ясно? Це на погляд Семена Яковича про Семена Яковича теж читайте далі, це — зразковий член такої-то колегії, такого-то тресту. Правда утримання його складається всього з 250 карбованців. Словом матеріальний стан мого героя нижче нормально­го, коли взяти на увагу бюджет нашого сучасного буржуа чи то курс червінця і особливо той факт, що Іван Іванович людина мало не з вищою освітою.

    Товариш Жан Іван Іванович свій високий лоб і свої рогові окуляри протирає завжди білосніжною хусткою і говорить так би мовити баритональним басом (М. Хв.).

    Розділові знаки при звертанні

    Звертання на письмі виділяється комою або знаком оклику (залежно від інтонації) на почат­ку речення і комами з двох боків у середині речення. Якщо ж звертання стоїть у кінці речення, то кома ставиться перед ним: Південний краю! Як тепер да­леко Лежиш від мене ти! (Л. Укр.); Так ми, панове, подо­рожуємо в абсолют між Галицьким ринком і коридорами бібліотеки Стефаника (В. Небор.); Посивів, Дніпре мій (П. Тич ).

    Якщо при звертанні є вигуки, вони відділяються комою:

    О, всемогуча пісне! Твоєму чарові лише глухий, як пень, Не підкоряється (М. Рил.); Ах, розбійнице! Тепер білка знищить не одне гніздо (О. Коп.).

    Підсилювальні частки о, ой разом із звертанням станов­лять собою одне ціле в емоційному плані і тому комою від звертання не відділяються: О мстива необорна мріє, Це ти

    • призначення моє (Є. Мал.).

    321

    Пунктуація в простому реченні

    •» Вправа 45

    Поставте розділові знаки при звертаннях і поясніть їх. З’ясуйте, чим

    виражені звертання (словом, словосполученням, реченням).

    1. О Націє що над добро і над зло, Над долю, і ласку, і кару Поставила тих, що їх сотні лягло У дні незабутні Базару. 2. Хто має уші^ хай слуха! Хто має серце люби! (О. Канд.). 3. Поети чи згвалтована душа спроможна вільно вимовити слово? (Л. Кост.). 4. Поезія — це мова молодих. О незвичайна, чародійна мово; Хоч пронеслася молодість громово, Твій звук у мене в серці не затих (Д. Павл.). 5. Припливайте до колиски лебеді, як мрії. Опустіться тихі зорі синові під вії (В. Сим.). 6. Гей ви роки крилаті, гей життя кучеряве в небі зорі чудесні і любов на землі (В. Сос.). 7. Вставай хто серцем кучерявий Нова республіко гряди! Хлюпни нам море свіжі лави! О земле велетнів роди! (77. Тич.). 8. Господи хто з письменників потайки не мріє, щоб його не забули після смерті?! (з журн.). 9. Що скажеш ти безумче! Ти ж бо сам Розпечений кривавою жагою (7. Коч.). 10. З розпоротої на прапори порепаної Європи я мріяв давно текти до Тебе незаймана, біла, цнотлива моя Антарктидо! (О. Ірв.). 11. Агов мої маленькі чортенята! (70. Андр.). 12. Дівчино^з осені Інно осіння, Хоч осіяння, як не воскресіння Прагне від тебе душа. 13. Вклякніть белетристи Від Благої Вісти, —Ми не просто Хтось Там, — Ми є Бубабісти (О. Ірв.). 14. Ой ти дівчино з горіха зерня, чом твої очі — колюче терня? (7. Фр.). 15. Я вуйку цілую вам щедрую руку За мед чудодійний (77. Вор.). 16. Дай, Боже, щоб наші вороги рачки лазили! (//. те.). 17. Чоловіче мій> запрягай коня! (.Л. Кост.). 18. Ой Звіздочолий не куштував ти ще пужал­на, — погрожує новий погонич (Д. Бедз.).

    Розділові знаки при вигуках, стверджувальних, заперечних та питальних словах

    Вигуки можуть стояти на початку і в середині речення. Залежно від сили вимови при них ставляться коми або знак оклику: Здрастуй, здрастуй, Прометею! А! бунтуєш?ну, бунтуй! (П. Тич.); Глянь де вода!Ого-го! Далеченько (О. Гонч.).

    11003


    322

    Основи пунктуації

    Якщо вигук стоїть на початку речення перед особовим займенником, а за ним іде звертання, комами він не відділяється: Ой ви, сльози, дрібні сльози! Ви змиєте горе (Т. Шевч.).

    Якщо звертання немає, то вигук відділяється відповід­ним знаком: Куди ти летіти хочеш?На Місяць.О! Ти щось там забув? (О. Гонч.).

    Треба розрізняти вигуки ой, ну, ах, ох і однозвучні підсилювальні частки: В мене екзамен був. — Ну і як?поцікавився батько (О. Гонч.); Ану! Бо як бухну, так і очима блимнеш.Ну-ну, без жартів (П. Загр.); Ой!дико скрикнула Олександра і зняла руки, щоб закрити голову (М. Коц.); Ой чого ти, дубе, на яр похилився (н. тв.).

    Стверджувальні, заперечні, питальні та окличні слова виділяються в реченні комами, знаками оклику та зна­ками питання залежно від ііггонації. Після стверджу­вальних і заперечних слів може ставитися крапка, якщо вони вимовляються без особливої сили: Авжеж! Тепер він вовкулака дикий! (Я. Укр.); Ну що ж, —після паузи сказала Мирослава.Гаразд (А. Гол.); Фатьма придивлялась до маїїюка. Так, так. Вона таким собі і уявляла (Ю. Ян.).

    Виїуки о, ой перед словами так, ні комами не виділя­ються: Не вип ’ють прокляті заброди живущу кров мою. О ні! (А. Мал ).

    Вправа 46

    Поставте розділові знаки, враховуючи фонетичні та змістові особливості

    речення.

    1. Так я буду крізь сльози сміятись, серед лиха співати пісні (Л. Укр.). 2. Не минає й хвилини, а вже на високому стовпі з’являється перша листівка. «А що коли б приклеї­ти хоч одну біля старосгату?» (/4. Шиян). 3. —Ач подалися навтьоки! (А/. Баж.). 4. О Ми знали, що таке війна (ІО. Смол.). 5. — А що не я казав? Так ви ж і вуха позатикали. А бачите в людей. О ці не дадугь собі в каїну наплювати, не те, що ми, справді, як бабаки (А. Гол.).

    1. Від себе відпгговхиув гонець По вінця повний поста­вець: «Ні я не буду з вами пить. Ідіть од мене! Геть ідіть!» (М. Баж.). 7. —Ой хліборобе мій, отакий малий! —Тепла ласка налляла очі материні (А. Гол.). 8. А що не я тобі казала: не йди! (Я. Мир.). 9. О вже й розвиднялось (Л. Укр.). 10. Ой не шуми луже зелений байраче (//. те.).

    1. Еге ж цс —запитання! —сказав Цигуля і зітхнув. —

    323

    Пунктуація в простому реченні

    І навіть дуже прикре (А. Гол.). 12. Гей ви зорі ясні!.. Тихим місяцю мій!.. Де ви бачили більше кохання?.. (В. Сос.). 13. Ми за життя горіли в пеклі — О незнищенна мить огнива! Ми переходили всі кола — О жаден Даігг того не бачив! (Є. Мал.). 14. Га іппійоне над шпійонами! Ти від мене, від Гайки-Хвоста не сховаєшся. У Дніпрі па дні знайду... (Т. Осьм.).

    Вправа 47

    Прочитайте текст уголос, стежачи за інтонацією. Поставте потрібні пунктуаційні знаки кінця речення.

    А чи не занадто вже я славословлю старих своїх коней,

    і село, і стару свою хату Чи не помиляюсь я в спогадах і поігуттях

    Ні Я не приверженець ні старого села, ні старих людей, ні старовини в цілому Я син свого часу і весь належу сучасникам своїм Коли ж обертаюсь я часом до криниці, з якої пив колись воду, і до моєї білої привітної хатини і посилаю їм у далеке минуле своє благословення, я роблю ту лише «помилку», яку роблять і робитимуть, скільки й світ стоятиме, душі народні живі всіх епох і народів, згадуючи про незабутні чари дитинства Світ одкривається перед ясними очима перших літ пізнання, всі враження буття зливаються в невмирущу гармонію, людяну, дорогоцінну Сумно і смутно людині, коли висихає і сліпне уява, коли, обертаючись до найдорожчих джерел дитинства та юнацтва, нічого не бачить вона до­рогого, небуденного, ніщо не гріє її, не будить радості ані людяного суму Безбарвна людина ота, яку посаду не посідала б вона, і труд її, не зігрітий теплом проміння часу, безбарвний

    Сучасне завжди на дорозі з минулого в майбутнє Чому ж я мушу зневажати все минуле Невже для того, щоб навчите онуків ненавидіте колись дороге й святе моє сучасне, що стане теж для них минулим (О. Довженко).

    >

    Вправа 48

    Поставте пропущені розділові знаки середини речення. Визначте роздільні та відокремлювальні знаки. Установіть, які синтаксичні струк­тури позначають ці розділові знаки.

    У білі сліпучі дні весни чи раннього літа дівчата з місцевого медучилиіца проводять па території фортеці заняття з протиповітряної оборони. З ношами у важкому спецодязі з сумками Червоного Хреста через плече роз­


    324

    Основи пунктуації

    сипавшись по замковому пустирищу юні медички з сміхом долають уявну радіоактивну зону долають навчаль­ну смерть і все когось рятують рятують рятують...

    Територія саме для таких учень ями горби бур’яни. Споруда римських чи ще раніших часів фортеця давно вже нікого не відлякує. Де колись римлянин чи турок зубами скреготів тягнучи з укріплення свою розпатлану жертву нині юні медички крізь протигазні маски сміються очима до перехожих.

    А в перерві між заняттями посідавши на мурах, де провіває вітерець, далеко біліють у своїх халатиках наче табунчик гусей і жартами зачіпають археологів, що риють­ся в одній із ям поруч.

    Коли випаде, що під час занять з дівчатами буде Віра Костянтинівна улюблена викладачка, то юні медички свою увагу більше віддаватимуть їй. З місією Червоного Хреста в далекій південній країні вона була. То ж бо країна поетів любові чорних очей, пластики рук жіночих, що вміють зачарувати навіть змію...

    Ось вона стоїть дибки маленька бенгальська рептилія схожа на польову ящірку твого дитинства. Може далекий нащадок того змія, що спокусив колись Єву? Насто­рожилось дивиться аж моторошно стає: а що як стрибне? Неотруйне чи може смертельне?

    • Віро Костянтинівно а що все-таки ви почували там?

    • Почувала дівоньки, що мушу повинна. Як ото мовиться місія така тобі випала рятувати.

    Для них це голос фронтовички тієї, що фото її усміх­неної зовсім юної дівчини в шапці-вушанці можна побачити на Дошці слави в їхньому медучилищі. Такою вона була їхня Віра Костянтинівна, що посріблена тепер сивиною сидить серед них. Невже мине час і вони її вихованки теж стануть такими? (О. Гонч.).

    325

    Пунктуація в складному реченні

    ПУНКТУАЦІЯ В СКЛАДНОМУ РЕЧЕННІ

    Розділові знаки в складносурядних реченнях

    Складносурядне речення багато в чому подібне до простого ускладненого речення з однорідними членами, при яких уживаються сполучники сурядності. Проте, на відміну від простого речення, у кожній сурядній частині є свої головні члени речення (або один головний член в односкладному реченні). Пор.: Берези, сосни, і пісок, і птичий свист, і вітер, і ялини (М. Рил.) —складносурядне речення. Я знав міста, ліси і гори і в морі бачив кораблі (А. Мал.) — просте речення з однорідними додатками й присудками.

    • У складносурядному реченні кома ставить- с я між його компонентами перед усіма сполучниками сурядності, як одиничними, так і повторювальними: Як шатра бронзові, стоять каштани, І жовтиною липи підпливли (Зеров); Тож панство і челядь поснули, і коні поснули, і нам не ввійти в ці кімнати (Ю. Андр.); Шлях часом відходив до річки, або річка огинала природні пагорби землі і відходила від шляху (І. Ле); їв би очима, та душа не приймає (н. те.).

    Не ставиться кома:

    • Перед єднальними й розділовими одиничними спо­лучниками, коли є спільний другорядний член або спільне підрядне речення до обох компонентів складносурядного речення: Так по зимі приходять весни і по грозі сіяє синь (В. Сос.); Осінні дрібні дощі падали на сумовито принишклу землю і зелено потемніли води в озерах, коли Михайло і Соломія попрощалися з лісником і лісничихою (М. Ст ).

    в Перед цими ж сполучниками, коли спільними для обох компонентів є видільна чи вказівна частка або встав­не слово: Лише гул од копитів степом котився та хліба шелестіли (А. Гол.); Взяти б хоч цей вірш: «Вітер,не вітер, — буря». Це, звичайно, революція і, звичайно, вона «трощить, ламає» (який шаблон! — В. П.) і плакатне «мільйон мільйонів мускулястих рук» (В. Пол.).

    326

    Основи пунктуації

    в Якщо обидві частини складносурядного речення однотипні (називні, безособові, окличні або питальні речення): Ми на будові. Стукіт і гуркотнява; Хто режисер кінофільму і як він називається? (з газ.).

    а Якщо частини складносурядного речення далекі за змістом або мають уже всередині розділові знаки, то ставиться крапка з комою: Свіжість хмелить, од неї солодко в роті, в зволожених очах, у душі; і здається, десь у твоєму єстві шовком шелестить і пахне весняна травичка... (Є. Гуц.).

    а Якщо в другій частині складносурядного речення висловлюється наслідок або швидка зміна подій чи протиставлення, замість коми ставиться тире: Може, квіти зійдутьі настане ще й для мене весела весна (Л. Укр.); А потім пізно, уже вночі, в хаті в Тихона було повно людей. Як нагло: трах-дзеньк!і посипались склянки... (А. Гол.).

    •» Вправа 49

    Зіставте й проаналізуйте пунктуаційні ситуації в складносурядних

    реченнях та в реченнях зі сполучниками при однорідних членах речення.

    1. Минають дні... Минають літа... Час і горами двига!

    І сум не такий, і радість не та... І тільки незмінна книга (Є. Плуж.). 2. Оженився дурний та взяв біснувату, та не мали що робити — підпалили хату (н. те.). 3. Сонце обливало землю рожевим світлом і ніжно цілувало тисячами своїх гарячих іскорок (Я Мирн.). 4. Реве Дніпро, й лани широкополі медами пахнуть, колосом шумлять (А. Мал.). 5. Місяць клав йому тінь на половину обличчя,

    і здавалось, що та половина спить (В. Підмог.). 6. Небо там було червоне, і вода в калюжах поміж молодою травою, і цвіт на груші також були червоні (Гр. Тют.). 7. На цей раз ми тут не мали наміру зупинятися, але все-таки зупинилися, і подбав за це наш «фіят» (У. Самч.). 8. А жниця вийшла із-за полукіпка і, ще й звідси поправляючи снопа, позиркує на шлях до солдата (О. Гонч.). 9. Земля покрита білою габою, і вітер під вікном, жебрак-скрипаль (Д. Павл.). 10. Або рибку з’їсти, або на дно сісти! (н. те.).

    1. На городі бузина, а в Києві дядько (н. те.). 12. Дим не порідшав, а ще став густішим, і ця обставина вже не гнітила, як перш, Івана, а додавала йому снаги й рішучості (В. Шевч.). 13. Навкруг рясні стоять сади, платани і каш­тани, та шелест верб у пам’яті не тане (М. Рил.).


    327

    Пунктуація в складному реченні

    оо Вправа 50

    З’ясуйте синтаксичні умови, коли кома не ставиться між компонентами складносурядного речення (є спільний другорядний член, спільне підрядне речення, спільні вставні слова, частки, два компоненти синтаксично однотипні).

    1. Чи, може, щось наплутано віками і атом вручено нам безрозсудно рано? (Я. Ск.). 2. І якраз у цей момент глухо загуло й з шумом і свистом та своєрідним стогоном десь почали одвалюватись глиби вугілля й летіти повз нього. 3. Але, на жаль, іронія прозвучала кволенько, і Чапчик замислився (М. Хв.). 4. Коли прийшла підвода, Свиридона взяли разом з постіллю, і Мушка вибігла за хазяїном, провела до самого інфекційного барака (Ю. Ян.).

    1. Так буває перед грозою, коли замирають дерева і десь далеко синіє грізний тайфун (М. Хв.). 6. Знаю, всяка влада від Бога, намісником Господа є на землі цар і його веління повинні виконувати всі (Ю. Мушк.). 7. Раптом його очі поширились і він, як і тоді, дуже зблід (А/. Хв.).

    1. Глибоке небо, білі хмари Та плюскіт срібної води (Є. Мал.). 9. Зі мною ти Чого ж мені іще? О аромат волосся молодого І тишина задуманих очей! (В. Сос.).

    1. Тільки-но вибухає Арсен своє «кахи!», гак поперед нього або сонний заєць підскочить і дремене геть, або припутень з гнізда зірветься, або вепр злякано хрокне й затріщить сухим хмизом, тікаючи (Гр. Тют.). 11. Чи то було справді, та, може, то тільки наснилось йому (О. Гонч.).

    1. Тихо і тепло, так наче і справді весна (Л. Укр.).

    >

    Вправа 51

    Поставте пропущені розділові знаки та поясніть їх уживання при однорідних членах речення та компонентах складносурядного речення.

    1. Збігло якихось сорок — сорок п’ять літ і ми стали свідками того, як щойностворені мегаполіси майже поглинули село (Я Мовч.). 2. Біля кожного кошика запа­лювалась свічка і круг церкви утворилось полохливе во­гняне коло. 3. Я розмовляв з тобою й ти відповідала (В. Підмог.). 4. Жінки завжди ждуть од життя чогось особливого а все кінчається примітивним рабством (Я Загр ). 5. А уночі вже сад шумів і крізь гілля сміялись зорі (В. Сос.). 6. Лише трьох волхвів із усього наброду Впустила Марія і ті увійшли (Ю. Андр.). 7. Досвітні поля в червні чи в липні після теплої або задушливої ночі пемов зеленкуватим маревом укриті а те марево легке й примарне — чи їх) з зірок плаває пил у повітрі чи місячна


    328

    Основи пунктуації

    курява не вляжеться (Є. Гуц.). 8. Над землею кружляли заметілі й лютувала війна (Ю. Збан.). 9. Отак ми їхали, то з надсадним виттям мотора пнучись угору то повільно спускаючись униз і Чорний Черемош спочатку пінився з лівого боку а потім з правого і гори злітали увись із святковою легкістю... (Є. Гуц.). 10. Всі дівчата голуб’ята а де ж ті чортові баби беруться? (//. те.). 11. То сонце вигляне то знову туча і блискавка і дощ (П. Тич.).

    1. — Мовч! — сердито, як і на Зульфата, сказав їй дідусь Гареєв і хлопцям стало від цього ніяково

    (Гр. Тют.). 13. А ще ж був оскуд на хліб і на овочі й зима накочувалася на місто, як білий саван (Ю. Муиік.). 14. Учительська семіна­рія, монастир а також і наша школа мали великі бібліо­теки і з ними я мав дуже близький, постійний контакт (У. Самч.).

    > Вправа 52

    Поясніть уживання в складносурядному реченні тире та коми й тире.

    1. Здригнулася земля — і запах м’яти над нею хвилями зашелестів. 2. В самотній келії впивай, читцю смиренний, науку мудрих книг — і легкокрилий геній тебе навідає (А/. Зеров). 3. Там, у курені, напевно, харчі! Я біжма побіг

    • і не помилився (В. Підмог.). 4. Я споглядаю сам себе. Там, на базарі, де моя подруга продає пиріжки, — сварка, лайка, заздрість, брехня, — а я виростаю з цього, як холодна хризантема на угноєній землі... (В. Підмог.).

    1. Прислухайтесь, як дише Пій, — і досить (/. Сет').

    2. Котився час — і кожен рік, як злодій, мій дух і серце тупо окрадав (М. Зеров). 7. Ми стаємо плечима до плечей

    • І на чотири боки шаблі! (Ю. Ян.). 8. Накричала, нагу­кала, розвела їх — і відтоді спокій. 9. Читаю — і очі на лоб мені лізуть, усе вище й вище (Д. Гум.). 10. Підростали діти — і вже від раннього дитинства всі мусіли працювати (У. Самч.). 11. Ще — от день — і все ми, все покинемо Для блакитнокрилої плавби (М. Рил.). 12. Потахне світ наш, гей, потахне, по собі не полише й крихт — і ми відлинемо, як птахи, хоча без крил, хоча без крил (І. Кал.).

    1. Ніби до цього очі в нього були засліплені, —і ніжність її рухів, вся її постать наче не западали в його погляд (Є. Гуц.).

    •» Вправа 53

    З’ясувавши синтаксичні та змістові умови речень, поставте в них про­пущені коми та крапку з комою.


    329

    Пунктуація в складному реченні

    1. То хмарка набіжить і бризне дощ краплистий, Ясною вільгістю оббризкавши цвітінь То сонце вигляне ласкаво променисте і знов сховається і знову дощ і тінь (Л/. Рил.). 2. Й одразу якось почистішав навколишній день, повищав, прояснів і дорога тут була сухіша й біліша, бо піску побільшало й повітря з важкого полегшало й соковитішим стало (Є. Гуц.). 3. Напроти скирти він підвів голову, сказав щось до коней і вони зупинилися (Гр. Тют.). 4. Ой мій милий на току а я йому пирогів напеку. Ой мій милий на поріг а я йому на тарілку пиріг (н. те.). 5. Хто ви і чого вам треба? . Ян.). 6. Серце його [Пилипкове), як у невеличкої пташки, стукало, билось, дух затинався в грудях а малі ноженята, байдуже про непомірні чоботи, своє робили: він ними швидко чекри- жив все вперед та вперед (Я Мирн.). 1. Сніжинки з інеєм крутилися, збивалися в купу і та купа росла, більшала і, наче стовп, підіймалася вгору (Я Мири.). 8. Частенько з панночками граюсь І лащуся до них І м’яко спать мені і ласо можна їсти І бігаю не в бур'янах Сухенькі лапки, хвостик чистий, Не так, як твій, у реп’яхах... (Л. Гл.).

    1. Ліва рука від незвичайної ваги зомліла і Харитя не могла її зігнути (М. Коц.). 10. Життя ж — це вічна бороть­ба і тільки сильними народи куються в нації, ідуть крізь бурі в радісні походи, торують для нащадків путь (В. Сос.).

    1. Вірі там докопувався до кожної дрібниці й за короткий час його знали навіть рядові рудокопи (М. Хє.). 12. Прой­дуть літа, загояться рани, приорються ворожі кладовища, забудуться пожарища і многі події поплутаються в сивих головах од частих спогадів і перетворяться уже в оповідан­ня але одне останеться незмінно вірним і незабутнім — високе і благородне почуття товариства і братства всіх юнаків, що розбили і стерли з лиця землі фашистське божевілля (О. Довж.).

    Вправа 54

    Перепишіть текст, розставляючи пропущені розділові знаки між однорідними членами речення та компонентами складносурядних речень. Поясніть умови пунктограм.

    Письменник і Генерал

    Того року плітку полікуватись і відпочити Ґете поїхав з Ваймара до Карльсбада. Тричі на день, вранці, в обід і ввечері, він виходив до джерела в парк, щоб тут, за пора­

    330

    Основи пунктуації

    дою лікаря, випити корисної для здоров’я мінеральної води. Він ходив привітною і затишною вуличкою в холод­ку дерев і по дорозі кожного разу зустрічав людину поваж­ного віку, що, спираючись на тростину чорного дерева з золотою іулею, проходила повз нього.

    Розпитавши, Гете довідався, що то був одставний за­служений Генерал австрійської служби, який походив з давнього й відомого аристократичного роду. Коли Ґете проходив вуличкою й проминав його, Генерал спинявся й, спираючись на тростину, стояв, дивлячись йому вслід.

    ... Очевидячки, Письменник справив на старшого віденця враження цілком респектабельної людини і Гене­рал, закінчивши оглядини, продовжив розмову.

    • Але, — звернувся він знов до поета, — скажіть мені, будьте ласкаві, що саме ви, власне, написали?

    • Дещо! — відповів з готовністю Поет. — Дещо! Від Адама до Наполеона, від Арарата до Бльоксбергу, від кедра до терна.

    По обличчю Генерала пробила легка тінь.

    • Шкода, — зауважив він, — що досі мені не дове­лося прочитати жодного з ваших творів, бо я раніше ніколи, па жаль, нічого не чув про вас. Сподіваюся, що протягом цього часу з’явилися нові, доповнені й поліп­шені видання ваших творів?

    • О так і чимало!

    • І, певне, ще з’являться? — допитувався Генерал, уточнюючи справу щодо видань.

    • Треба сподіватися, що вони з’являться!

    • Ну ось, бачите! — з гіркістю признався Генерал. — Це мені дуже прикро, бо я не куплю ваших творів!.. Прошу зважити на те, що я купую лише остаточні видан­ня. Тому, з цих міркувань, щоб усе було певне, я чекаю завжди на смерть автора раніше, ніж купити його твори. Прошу не прийняти це за зле, але це в мене принцип, якого я стало притримуюсь і я не можу відступити від цього принципу також і для вас, пане Ґете!

    І Генерал в ознаку, що він уважає розмову закінченою, знов підніс з вишуканою чемністю свого капелюха над головою і Письменник з такою ж чемністю повторив той самий жест і вони розлучились . Дом.).

    331

    Пунктуація в складному реченні

    Розділові знаки в складнопідрядних реченнях

    Частини складнопідрядного речення розділяються, як правило, к о м а м и: Відтоді, відколи праця перестала бути працею, а стала героїчною, вона стала відповідно абсурдною (П. Мовч.).

    із Якщо підрядні речення приєднуються до головних складеними сполучниками типу через те що, для того щоб, після того як, незважаючи на те що, в міру того як, внаслідок того що, так що, кома ставиться або перед усім складеним сполучником, або в середині його, але тільки один раз. Місце коми визначається змістом речення: І ось тепер, після того як над світом відгриміла найбільша з воєн, мені дорога знову стелеться до Харкова, до моєї альма- матер (О. Гонч.); Обличчя його було землисто-сіре... навіть після того, як він витер з нього пилюку (О. Гонч.).

    и Якщо підрядне речення стоїть на першому місці (перед головним), то сполучники комою не розділяються: Дарма що стояло тихе, сонячне безвітря, листя тріпотіло на деревах вздовж шляху (Ю. Смол.); Після того як Ленінград скинув із себе тягар блокади, ми з покійним Оста­пом Вишнею побували в цьому прекрасному, величному і гордому місті (М. Рил.).

    в Якщо підрядні речення з’єднуються з головними складеними сполучниками навіть коли, перш ніж, в той час як, лише коли, кома ставиться перед усім складеним сполучником: Здавши документи в штаб, Черниш, перш ніж іти в батальйон, з'явився, за офіцерським звичаєм, відрекомендуватись командирові полку (О. Гонч.).

    Підрядні речення не відділяються кома- м и від головних, якщо вони складаються лише з одного слова: Підв'язуючи світлий виноград, сміється дівчина не знати з чого (М. Рил.); Дайте, тіточко, води напитись, бо так їсти хочу, що аж переночувати нема де (н. тв.).

    Вправа 55

    Поставте потрібні розділові знаки між компонентами складного речення.

    Визначте тип підрядних речень та сполучники, якими вони приєднують­ся до головного.

    332

    Основи пунктуації

    1. 1 зерно мусить вмерти, щоб дата В житгєдавчому житі — Життя (Є. Мал.). 2. Бо Ісус якого в народі звали Христом знав уже що немає межі зречення для тих що досі називали себе Його учнями (В. Домонт.). 3. Коли не рахувати останніх трьох то Марія зустріла й провела двад­цята шість тисяч двісті п’ятдесят вісім днів (У. Самч.).

    1. Скоро війнуло на нього повітря занедбаного саду скоро заслали його дерева своєю тінню він відчув спокій у своїй душі (В. Підмог.). 5. Хоч ох та вдвох! (н. те.). 6. Де ж бачили ви вчителів таких які б того навчали що для них відоме добре? (Є. Плуж.). 7. Коли б ковбасі та крила то б кращої птиці на світі не було (//. те.). 8. А є ж слова-Ге- родоти які спроможні пояснити історію і народу, і людст­ва (Я. Моеч.). 9. Є й такі що каву не вживають але залюбки споживають розмову яка за кавою точиться... (В. Небор.). 10. Поїду як з’являться грошики лиш За 200 км у містечко Париж В жому живе і чекає мене Французький письменник Торвік Боракне (О. Ірв.). 11. Є міста до яких неможливо зайти через браму. Є міста до яких неможливо зайти (Ю. Андр.). 12. Пили сикизку, деренівку І кримську вкусную дулівку Що то айвовкою зовугь (/. Котл.). 13. Чи, може, нас уже влаштовує те що з трьох граматичних категорій нам залишається лише теперішній? Аби майбутній час був присутній у нашій свідомості ми повинні думати не лише про виживання, а й про мету нашого існування (Я. Мовч.).

    •> Вправа 56

    Поставте пропущені розділові знаки при складених підрядних спо­лучниках. Поясніть, у яких випадках можлива подвійна пунктуація.

    1. Одні зникають з жиггя тому що їх просто руйнують хвороби, другі ж згоряють, як бійці в атаках, падають опалені на тяжких безнастанних вогнях своєї праці і твор­чості. Таким мені уявляється Малишко... (О. Гонч.).

    1. Ввесь комплекс, уся сума слів, уживаних нашими поетами, росте й змінюється відповідно до того як росте й змінюється наше життя (А/. Рил.). 3. Василь Скалій сів скраю, біля дверей. Не через те що був такий скромняга, а з певною собі метою (В. Шевч.). 4. Дмитро дарма що став ширшим у плечах і наче побільшав па зріст, легко зіско­чив па цю пругку землю (А/. Ст.). 5. Вони наважились покинути небезпечне місце незважаючи на те що Остапові грудно було пускатися в далеку дороіу (А/. Коц.). 6. На


    333

    Пунктуація в складному реченні

    небі збиралися великі хмари так що можна сподіватися доїду (Н. Риб.). 7. В природі ніч існує для того щоб у тиші росло усяке зілля і відпочивала людина (М. Ст.). 8. Дощ тут вшіав менший гак що ледве прибив пилюку яка пахла після дощу так як пахне змазана глиною черінь печі (Гр. Тют.). 9. Усвідомивши що таїна воскресіння понево­леного народу — це насамперед відродження рідної мови С. О. Єфремов працював заради того аби український народ уже ніколи не втрачав свого національного обличчя (з журн.). 10. — Так ти кажеш, що нікуди на канікули не поїдеш, — раптом кидає дядько Степан так, мимохідь дарма що Микулка Недич йому нічого не говорив, ні на кого і ні на що не скаржився (/. Чен.).

    Вправа 57

    Поставте розділові знаки між компонентами складнопідрядних речень.

    Зробіть схеми цих речень.

    1. Пишіть листи і надсилайте вчасно коли їх ждуть далекі адресати коли є час коли немає часу і коли навіть ні про що писати (Л. Кост.). 2. Приїздіть до Відня і коли приїдете зверніться до мене (В. Дом.). 3. За переказами, псевдонім ІСліпий] походить від одного предка Йосипа якого в 1709 р. було осліплено вояками Петра І за те що він під Полтавок) боровся на боці гетьмана Івана Мазепи (з журн.). 4. Нині коли Українська держава стала реаль­ністю здається що національне військо, синьо-жовтий прапор та інші матеріалізовані деталі творів Олеся існу­вали завжди (з журн.). 5. Творець людину вивів на дорогу іцо без початку і що без кінця (О. Тарн.). 6. Вона дає закон добра і злого — не знаючи де зло і де добро (О. Тарн.).

    1. Яким почував що треба щось сказати товаришеві, ба­дьорити його. Але не знав як (А. Гол.). 8. В останні роки дуже популярним у літературних колах став афоризм Григора Тютюнника про те що немає загадки таланту а є лиш вічна загадка любові (М Наєнко). 9. Сідали де хто хотів (В. Шевч.). 10. І свої хрести шукали хто як міг і хто де міг... (Я. Мовч.). 11. Батько й мати у глибинах своїх душ чекали що відчиняться зненацька двері і Олюся завітає в кімнату, свіжа й весела, ніби повернувшись з далекої гулянки (В. Підмог ). 12. Коли б не було смерті й минуле можна було змінювати люди не знали б страху й страж­дань (/7. Загр.). 13. Подумалось що кінець світу давно почався — можливо, навіть звідси що ті хто населяє ці

    334

    Основи пунктуації

    піски обпалені, але не переможені що пісок — мірило часу — є мірилом смерті. Себто мірилом не живого, а віджилого (П. Мови.). 14. Питала як живе її рідне село Гуджули її чи багато цвіту в їхньому саду чи багато нагідок (А/. Лазор ).

    Пунктуація в порівняльних конструкціях

    Кома перед порівняльним сполучником с т а- виться в тих випадках, коли порівнюються предмети, ознаки, обставини, тобто коли є порівняння.

    в Комами відділяються порівняльні звороти, які приєднуються за допомогою сполучників як, мов, немов, ніби, наче, ніж, що, хоч та ін., виступаючи різними чле­нами речення: Зараз над поворонілою водою в ріст людини, мов прив9язана, висить тонка й прозора намітка синьої імли (М. Ст.) — означення; Та дальні, раптові, як вибух, і нестримні, як стихія, події з цієї виняткової зустрічі були б зовсім незрозумілі (І. Ле) —прикладка; Київ, Київ!.. Я тобі, як чуду, у піснях молюся голубих (В. Сос.) — додаток; Як жива, між віттям павутина пропливла, а сонце світить тихо, мов крізь вії (М. Рил.) — означення й обставина.

    в Відокремлюються також неповні та повні порівняль­ні речення, приєднані тими ж сполучниками: Шелестить берізка білостанна, Мов зійшла з картини Левітана (І. Нех.); Зелений Київ наш так само, як весна Зелена щоразу на кулі цій зеленій І як морська вода, струмисто-за- паїина (М. Рил ).

    в При порівняннях-зіставленнях кількості, міри, якості, що поєднуються сполученням більш ніж, менш ніж, не раніше ніж, не довше ніж, кращий ніж і под: Любов відкрити важче, ніж Америку (Л. Кост.); Людей по місту снувало разів у десять більше, ніж у звичайні буденні дні (Вал. Шевч.).

    Коли ж самого порівняння немає, а сполучення не більше ніж і под. стають просто фразеологізованою фор­мулою, то кома в таких конструкціях не ставиться: Поїзд прибуде не раніше ніж о десятій.

    335

    Пунктуація в складному реченні

    н Відокремлюються комами сполучення як правило, як виняток, як раніше, як завжди, як звичайно, як ніколи та ін.: Як і раніше, горять, сяють очі молодим вогнем, і так же по-дівочому грають сміхотливі ямочки па смаглих вишневорум’яних щоках (О. Гонч.).

    Не ставиться кома при порівняльних кон­струкціях:

    и Якщо перед порівнянням стоять слова майже, зов­сім: І от стоїть перед нею син заввишки майже як батько.

    и Коли порівняльні звороти входять до складу при­судка або тісно до нього прилягають: Промінь срібного місяця впав на каштанове волосся Немічки, і Лесі здавалося, що це волосся, ці кучеріяк хвилі бистролетних днів (М. Хв.) (тире вжито для підсилення); Харитя опинилась наче на дні в морі (М. Коц.).

    н Коли зворот виступає обставиною способу дії: І верби в шумі втомлені. Аж ось паде як мед настояно-за- гуслий останній лист (В. Стус).

    в Якщо вони є сталими порівняннями-фразеологіз- мами з приглушеною чи й втраченою образністю: ллє як з відра, вискочив як обпечений, білий як сніг, все йде як по маслу, свіжий як огірочок; зробити як слід, були як один чоловік, їли що попало, жах як страшно.

    Вправа 58

    Поставте, де слід, при порівняльних конструкціях відокремлю вал ь {і ий

    знак кому та встановіть, якими синтаксичними одиницями ці конструкції

    виступають.

    1. Сонний ліс тихо спав у таких як і сам сонних снігах (М. Вінгр.). 2. Людська душа наче дрімучий ліс: зовні він темний, мовчазний, а зайдеш в нього, то знайдеш і со­нячні галявини, і яскраві фарби, і веселий гомін птаства (С. Добр.). 3. Ми переходимо цю зустріч як переходжуємо грип (О. Ірв.). 4. Я в районному автобусі як у Ноєвім ковчезі. Шофер наче Каліостро глипнув знаюче і гостро, — половинкою білета ощасливлює поета. Гамір наче на ба­зарі, тварі всякої по парі: гуси, кролики і бройлери, і два колеса до ровера (О. Ірв.). 5. Галичина як море колій шляхів і т. д. і т. гі. огортає (В. Небор ). 6. Єдине, що від нас іще залежить, — принаймні вік прожити як належить (Л. Кост ). 7. Закрутив носом як тертого хріну понюхав! (//. те.). 8. Ти, може, думаєш оцим схилянням Мені немов

    336

    Основи пунктуації

    би дівчинці якій Розчулить марне, славолюбне серце? (М. Зеров). 9. Величезний віковий ліс мовчав як дитина у сні... (Г. Хотк.). 10. Дискусія більше видовисько ніж читання, масовіше й пікантніше (В. Підмог.). 11. І як важкі повільні бегемоти машини йшли по фари у воді (Л. Кост.). 12. А кругом молоко гречки наче море яке запашне (Др.-Хм.). 13. Його вихваляли на всі заставки ніби пройдисвіт надуту шкапу (В. Сим.). 14. Аж мружився рожевий гладіолус так наче він щасливий, а не я (О. Пахл.). 15. Пливуть собі ніби з дому так буцім гуляють 1 Шевч.).

    >

    Вправа 59

    Встановіть, в яких конструкціях з порівняльними сполучниками не втрачена порівняльна модальність, і, відповідно, поставте потрібні розділові знаки.

    1. Парові казани немов скупчились та схилились один до одного у спокійному сні (В. Підмог.). 2. Нащо ж тоді ті вуса і та борода такі великі й такі м’які? Так і просяться запустити у них рученята і потягти як слід (У. Самч.).

    1. Не можу сказати, що молодь працювала більше ніж інші, але що поводилася вона гідно — то це факт (Ю. Щерб.). 4. Із цього місця бачив мов на долоні все товариство (В. Шевч.). 5. Будь здорова як вода, а багата як земля (н. те.). 6. І гомін вулиць многооких як плеск немовчної води (М. Рил.). 7. Він сам млів душею більш ніж під ту лиху завірюху, що зачепила й його (П. Мирн.).

    1. Марія для мене як рідна, а Ганнуся як своя дочка (Є. Гуц.). 9. Хочеш буду ніжною як вишня? Білосніжний цвіт і світло в сад... На губах — пелюстки слів колише лагідний як травень листопад (С. Йов.). 10. Посипався як з решета наглий краплистий дощ, а далі полив як з відра (/. Я.-Лев.). 11. Я розумів, що в’язнути до людини з запитаннями більш ніж нетактовно (Ю. Збан.). 12. Василь Кравчина був темний як ніч (О. Довж.). 13. Студент- заочник був темний як ніч (з журн.).

    Вправа 60

    Поставте, де потрібно, коми і поясніть їх уживання при конструкціях з порівняльними сполучниками.

    1. Це є поезія найвища, Це є найвища простота, Коли передаються вірші Як поцілунки — з уст в уста (О. Ірв.).

    2. Сивий голубе, біль мій зичений, вечоровий і пелехатий, більше чутий аніж помічений, більше мічений ніж кри­


    337

    Пунктуація в складному реченні

    латий (В. Стус). 3. Що є кращого в світі як образ ніжної як голубка прекрасної як сонце милої й лагідної як пестливий весняний вітер жінки?! (У. Самч.). 4. Мода на соціалізм була [в кінці 19 ст.] не меншою ніж мода на Ніцше (С. Павл.). 5. Але нью-йоркський «Перигор» —це просто вишукана французька харчевня. Вина, сири, все як слід (П. Загр.). 6. Може, найважливішим з наших завдань як національної спільноти було, є і буде пізнати себе (Є. Мал.). 7. Як музикант Франц Шуберт дебютував у придворній віденській капелі (з журн.). 8. Нема м’яса як свинина риби як линина, а дівчини — Марини (н. те.).

    1. У колі друзів багато говорилося про майбутнє Лисенка як першого українського музиканта. 10. Микола Лисенко як найталановитіший музикант серед студентів універси­тету скоро став у центрі етнографічної діяльності.

    1. Перед ним же як перед українським композитором постало завдання створити музичний репертуар для українського театру (В. Дяч.). 12. Сюди наїжджали його [О. К. Толстого] двоюрідні брати Олександр, Володимир та Олексій Жемчужникови, широко знані колись і тепер як один автор Козьма Прутков (Є. Гуц.). 13. Як поета з тонким і ніжним відчуттям людських переживань П. Гра- бовського особливо вабили народні пісні (О. Дей) 14. Чорні, голі дерева стояли в садку, настовбурчившись замерзлими гілочками і наче мертві не ворушилися од вітру. 15. А я нині вранці такі бачив медівники в пекарні... ну, такі, що ніколи не бачив... Оце тобі коржик, а на коржикові наче сметана солодка-солодка... зверху пома­щено червоним та притрушено маком... (М. Коц.).

    Вправа 61

    Визначте тип підрядного речення зі сполучником як.

    1. Він гак ніколи не чекав вечірньої години, як того душного дня (М. Хв.). 2. І варт буде на світі жить, як матимеш кого любить (Т. Шевч.). 3. В міру того, як він голо дніє і слабне від утоми й задухи, його думки роблять­ся сумніші (/. Фр ). 4. Але варто було мені до неї простяг­нути руки, як вона щезала (О. Чорн.). 5. Кроки часу не так руйнують, як людська байдужість. 6. Моєю ти була, ще як Земля із полум’я творилась (О. Пахл.). 7. Але куди він може втекти від МДБ? Це так само неможливо, як кину­тому в море втекти від води (В. Вин.). 8. Але що я можу зробити, як в мені багато мене?! (Л. Кост.). 9. Її тільки

    338

    Основи пунктуації

    дивують ці мужчини: не встигне поцілуватись два чи то три рази з тою чи іншою жінкою, як уже ту чи іншу жінку починає вважати за свою власність і починає на неї стра­шенно кричати (М. Хв.). 10. Вмирав самотній, як усі вигнанці (О. Пахл.). 11. Якби ти знав, як солодко нестер­пно і як спочатку я тебе люблю (Л. Кост.). 12. Ніколи в головах дядьків не ворушилось стільки думок, як тепер (М. Ст.). 13. Як вийшов зі стодоли, то перед самим носом пролетіла зграйка снігурів і всілася на вишневому гіллі на хатню му причілку (Є. Гуц.). 14. Я не спекулюю на цьому, бо знаю, ти чинитимеш так, як я тобі казатшгу, як я проситиму тебе. 15. Дивно, як цього не може зрозуміти слідчий (О. Чорн.). 16. Як не люблю — я не співаю (Я. Тич.). 17. Як уміє, так і піє (//. те.).

    Вправа 62

    Поставте пропущені розділові знаки й поясніть Тх уживання. Зробіть

    синтаксичний аналіз речень та накресліть їх схеми.

    1. Максим думав про скриню Паїшори. Вся справа в тому в чиїх руках буде ключ від скрині і жим способом будугь знешкоджуватися злі духи ч що в ній замкнені (Я. Риб.). 2. Василь Мисик, за плечима якого більш як півстоліття поетичного досвіду очима ясновидця дивиться в глибину речей (/. Др.). 3. Ялинка затремтіла від низу до вершечка, наче злякалася несподіваного лиха^ і кілька зелених глиць упало на сніг (М. Коц.). 4. Дуже рано починалася,за старих часів професійна на селі освіта. Тоді вона починалася коли Ванька або Одарочку було вже «одлучено» і,коли Вапькові або Одарочці сорочка підійма­лася вище того місця, про яке ви зараз не думаєте і зав’язувалася вузлом на спині (О. Виш.). 5. В українця зринає із уст: «Я, тьі знаешь, забьіл свою мову!» Як цього зрозуміть молодця, що не здатен свого розкумекать,коли навіть, заблудла вівця не забуде по-своєму мекать? {Длі. Біл.). 6. А він забув про весло, що лежало під ногами і боявся поворухнутися; щоб не сполохати її голосу — тихого як наводок і чистого як подих землі на пагорбах посеред заплав (Гр. Тют.). 7. Вона |Ніна Матвієнко] сприймає весь духовний світ як рідница своє бушгвласігу супіість~як його органічну часточку, і в гой же час розуміє що може тоиуги очима в блакиті неба, пити в уяві яскра­во-зелену барву трави батьківського подвір’я відчувати на відстані осінній запах груші коло отчої хати лише то му що є мати, що є її село її Полісся її У країна,а з нею — великий

    339

    Пунктуація в складному реченні

    добрий людський світ (В. Качк.). 8. Рвонув на себе провід коли кінець гармати зрівнявся з вільхою, в останню мить згадавши що там не справжня міна і,що гармата вибухає не тої ж миті коли із неї зірвеш чеку (В. Шевч.).

    Розділові знаки в складних безсполучникових реченнях

    У складному безсполучниковому реченні використо­вується майже повний репертуар віддільних пунктуацій­них знаків середини речення. Два знаки — кому і крапку з комою — можна вважати формаль­ними: вони розділяють компоненти складного речення. Так, кома в складі речення — елементарний засіб графічного членування складного речення.

    Другий знак — крапка з комою — харак­теризуєтеся наявністю граматичного підсилення. Ужива­ється в тих же випадках, що й кома, але в ускладнених ситуаціях: а) при більшій кількості членованих компо­нентів; б) при значній змістовій віддаленості компонентів; в) при насиченості компонентів іншими розділовими зна­ками.

    До семантизованих пунктуаційних знаків належать тире і двокрапка, оскільки, крім членування речення, вони передають відношення причини і наслідку, умови, пояснення, протиставлення між компонентами безсполучникового речення.

    Коли складові частини безсполучникового речення ут­ворюють єдність складної думки, в якій виражається одночасність, послідовність чи сумісність дій, між цими складовими ставиться кома: Обабіч дороги в золотих полумисках соняшників бенкетували бджоли, на синюватих стеблах сизіли дзвіночки вівса, прив'ядали сер­дечка листя рясного стручкуватого гороху (М. Ст.).

    Якщо окремі частини безсполучникового складного речення не мають тісного зв'язку у змісті або в середині частин є свої коми, то між ними ставиться крапка з комою: Врожайне літо завжди наливає хлібороба добрим спокоєм і певністю; так наливає воно колос дорідним зерном (М. Ст.); Десна справді вже розли­

    340

    Основи пунктуації

    лася, озеро наше давно вийшло з берегів; холодні буруни б'ються люто об сумовиті стовбури, котяться через луг до нашої бригади, хлюпочуться перед нашим двором (Ю. Збан.).

    Двокрапка вживається в таких випад­ках:

    в Якщо друга частина складного речення пояснює, доповнює чи пояснює зміст першої: Мені відкрилась істина печальна: життя зникає, як ріка Почата (Л. Кост.); Давай дружити: то я до тебе, то ти мене до себе (н.- тв.).

    в Якщо в першій частині є дієслова мовленнєвої чи мислеїшєвої діяльності типу знати, чути, бачити, розуміти, вирішувати, дивуватися, дивитися тощо, які разом з від­повідною інтонацією попереджають, що в наступній частині викладатиметься якийсь факт: Я знаю: слабкість

    • це одна з диверсій. А я ще в диверсантах не була (Л. Кост.); ... Нам —однієї прагнути мети: Крізь біль, крізь бруд, крізь тундру пронести Свого мистецтва полум'я високе (Г. Кочур).

    в Коли в другій частині міститься причина або під­става того, про що говориться в першій: І взяти участь у битві Чубенкові не довелося: плацдарм відбив усі атаки, захопив дванадцять танків та панцирників, розгромив ущент білий корпус (Ю. Ян.).

    Тире в безсполучникових реченнях ставить-

    с я:

    в Коли виражається швидка зміна подій чи раптовий наслідок або висновок: Ви одгортаєте рукою галузки яблу­невих верховіть, що заважають вам,аж три яблуні потрапили якось у цей закуток і розрослися тут напрочуд пишно (А. Любч.); Його не люблять —і це зрозуміло. Його боятьсяце його доля. Його неохоче пускають до солідних установ —це його службова голгофа (П. Заїр.).

    в При зіставленні чи протиставленні змісту частин безсполучникового складного речення: Долають простір не істоти, не механізми і не звукипредмети, літери і ноти над головою, наче круки (В. Небор.).

    я Якщо в першій частині зазначається час або умова того, про що говориться в другій: Проходив вартовийкроки лунко під склепінням коридору розміреногуп, гуп... (А. Гол.); Любиш смородину —люби й оскомину (н. тв.).

    341

    Пунктуація в складному реченні

    Оскільки складні безсполучникові речення за відно­шеннями між компонентами можуть бути багато­значними, то на практиці часто спостерігається вживання тире замість двокрапки і навпаки.

    •о- Вправа 63

    Поясніть уживання формальних та семантизованих розділових знаків у безсполучникових складних реченнях.

    1. Хтось мовчки підвівся з-перед ясел волхва, І той озирнувся: з порога на діву Дивилась, мов гостя, зірниця Різдва (Ю. Андр.). 2. Вам зненацька кортить сказати їй втішне слово. Підійти отак близенько до людини й так сказати — це її, мабуть, трохи отверезить (С. Горд.).

    1. Всім, хто тоне й не знає, За що вхопитись, Хто вже з останніх Вибився сил: Попереджаю — я не колода, По­переджаю — я крокодил (Ю. Позаяк). 4. А істина ж така нудна: Усі слова збери, мій любий, — Душі не вичерпать до дна! (Є. Плуж.). 5. Й раптом тиша мені незнана Кривить сміхом покірний рот, — Ах, і в серці гаряча рана — Остогидлий всім анекдот! (Є. Плуж.). 6. Біло, біло довкола — аж очі мружаться маленькій дівчинці (А. Любч.). 7. Розвиднилось траві, — упали такі роси! (Л. Кост.). 8. Ти давно вже дружина другого, я ж — відомий вкраїнський поет (В. Сос.). 9. Не прав ведмідь, що корову з’їв, — не права корова, що в ліс пішла (н. те.). 10. Дурниці вареники й варениці — інша справа борщ: хоч поганий, так до біса! (н. те.). 11. Тоді в уявленні пересічного громадянина сфера послідовного вживання української мови в повсякденному житті була чітко детермінована — соціально і політично: нею послугову­валися колгоспне селянство, заокеанські емігранти і бур­жуазні націоналісти (В. Жит.). 12. Дорога котилася вниз; я рапгом від'гув красу глибокої ночі, гострі шпильки зво­рушення кольнули мої груди (Є. Гуц.). 13. А порядки в нього кругі, корабельні: протягом ночі — вахта, а на ранок вся оптика мусить бути в чохлах, двір підметений; на камбузі все повинно блищати. 14. І розсадник у мене був відповідний до тих можливостей: притиснувся біля хати —долонею накриєш (О. Гонч.).

    Вправа 64

    Поставте відповідні розділові знаки. Умотивуйте вживання коми й крапки з комою між компонентами безсполучникових речень. Накре- сліть схеми цих речень.


    342

    Основи пунктуації

    1. Хай тобі щастить будувати сіяти творить нехай в тебе буде дім багатий сяйвом книг картин і статуй хай тебе твоя доба нова золотим вінком сповива! (М. Рил.).

    1. 5 000 000 ковтають ранкові бульйони їх ковта в свою чергу голодне ранкове метро (О. Ірв.). 3. Мені не треба численних читачів мені досить кількох мені досить одного мені навіть досить жодного (Монтень). 4. Трошки гречки трошки проса трошки взута трошки боса (н. те.). 5. Єсть ім’я жіноче м’яке і ясне в йому і любов і журба і надія воно як зітхання бринить весняне: Марія (М. Рил.).

    1. Гори! Життя — єдина мить для смерті ж — вічність ціла (О. Ол.). 7. Стрункі сосни велично впираються вершинами в небо купками шепочуться про щось білокорі золотисті берези дрімають у розкішних козацьких папахах лісові дуби (Ю. Збан.). 8. Вишнево-яблуневі садки ще сьогодні зранку такі змерзлі й розпачливі подобрішали потеплішали село звеселіло людські обличчя погіднішими стали (Є. Гуц.). 9. Метлинський не відчував того погляду був задубілий і знерухомілий вуста шепотіли перебираючи й карбуючи слова здавалося ті слова зіслизали з його тонких вуст і засипали кімнату (Вал. Шевч.). 10. Вона вже йшла спокійно і непоспіхом повільно із-за верховіть його викочувалося сонце зітхало поле блищала трава в росинах діамантових (А. Сол.). 11. Наші їдуть ваші йдуть ваші наших підвезуть (н. те.).

    •» Вправа 65

    Поставте, де слід, тире. З’ясуйте змістові відношення між компонентами

    складних безсполучникових речень (швидка зміна подій, наслідок,

    висновок, оцінний коментар, зіставлення, протиставлення, час або

    умова).

    1. На тротуарах не лілеї, не лебединий в небі крик ясна безодня над землею дзвінкими барвами горить (В. Сос.).

    1. О милі сноби, снобки, снобики! Дивіться: сонце світить факт! (С. Горд.). 3. Я вийшов Київ, Сквер, вода, Тролей- бус-коник розскрипнув двері (Ю. Позаяк). 4. Край села не сходяться на вечірні свята Кожен дивиться свій телевізор у хаті (Н. Кир.). 5. Не наше засипалось не наше й мелеться (я. те.). 6. Але раптом усе туманилось тоді виростали перед очима дикі поля й розстріляний горизонт (М. Хв.).

    1. Режим напівсвободи так у них зветься це собаче життя (О. Гонч.). 8. На небі сонце серед нив я (М. Коц.). 9. Вітер війнув листя з клена жовте, жовтаво-золоте полетіло (П. Тич.). 10. Не умен до двадцять не жонат до тридцять


    343

    Пунктуація в складному реченні

    не багат до сорок кругом дурень (//. те.). 11. Не русалонь­ка блукає то дівчина ходить (Т. Шевч.). 12. Ходім. Нам є де йти дороги неозорі, ще сизуваті в прохолодній млі (В. Стус). 13. Хмари чи грози не гнись (Є. Мал.). 14. Гля­не молоко кисне (//. те.). 15. Такому відкрий кордон він за ніч змотається в Африку, чимось там розживеться, по дорозі продасть і привезе додому ще чогось (П. Загр.). 16. На його берегах снували тут і там немов червоні, білі та чорні мурашки то були люди (І. Фр.). 17. Цілуй, цілуй, цілуй її знов молодість не буде (О. Ол.). 18. А прийшла п’ятниця поховала Гриця (н. те.). 19. Не поможуть сльози щастю Серцю легше буде (н. те.). 20. Стукотить, гурко­тить комар з дуба летить (н. те.). 21. У натовпі здіймається раптове замішання, потім настигає раптова коротенька тиша вона знепритомніла (А. Любч.).

    Вправа 66

    Поставте, де слід, потрібні розділові знаки. Поясніть змістові

    відношення між компонентами складного безсполучникового речення,

    які передає знак двокрапка (пояснення, доповнення, з’ясування,

    причина, підстава).

    1. Ворушилися займаючись буденним ділом хто снідав хто обідав а хто вечеряв (Вал. Шевч.). 2. Уявіть собі просто був такий день коли ви лишились на самоті (А. Любч.).

    1. Щойно ми народились Нам вручили по ложці І сказали в майбутнім Вас чека бочка з медом (Ю. Позаяк). 4. У нього палка потреба у нього жадання слізне окраєць нічного неба піймати у фокус лінзи... (Ю. Андр.). 5. Перо в руках наукових працівників має бути не скальпелем а патерицею пророка у кожнім слові поясненому розтлума­ченому розглянутому з усіх боків але не препарованому повинно пульсувати життя. 6. Ось мати-батько товчуть дитині учись вивчай англійську французьку... людиною будеш. Але параметри «людини» в даному випадку явно завужені маються на увазі матеріальні вигоди рівень бла­гополуччя (П. Мовч.). 1. Полярник вирішив ще раз уважно розглянути наскельний студентський витвір чимось-таки він приваблював (О. Гонч.). 8. Так і в поезії так і в житті людському крізь порох труд і піт крізь сумніви і втому ми здобуваємо свою височину (М. Рил.). 9. Тої неділі був чудесний соняшний ранок сонце небо серпень (В. Дом.).

    1. Тася одягла маркізетову блюзку синю спідничку ажурні панчохи тільки в виборі черевиків завагалася їздивши за місто одягала вона звичайний хром але сьогод­

    344

    Основи пунктуації

    ні, задля урочистости, наважилась одягнути лаковані (В. Дом.). 11-Ти добре знав суворий древній міф під нами Хаос і над нами Хаос (О. Пахл.). 12. Ось подивись цей край — Сибір одягнений у хвою шумигь дрімучий темний бір що зветься тут тайгою (Н. Заб.). 13. Ну, а далі ви знаєте від паршивого берега відчалив а на паскудний — при­бився (М. Ст.).

    •» Вправа 67

    Поставте потрібні розділові знаки, вмотивовуючи їх змістовими

    відношеннями між компонентами складного безсполучникового речення.

    1. Була б колиска-будуть діти («. те.). 2. Вона спини- лася»упала хустка біла (О. Зуєв). 3. Двері цілого дому були розкриті-дядьки йшли шукати «дохтіра» через ждальню й ординацію всіма кімнатами а не найшовши там заходили в сад і город (В. Вовк). 4. Я бачу все' час зморшками обличчя зриє а теплі коси вкриє іней незчисленних зим (Б. Бойчук). 5. Чужинця шани ждатимеш дарма В твій слід він кине сміх-погорду ІД. Павл.). 6. Все повторялось і краса й потворність. Усе було; асфальти й спориші. 7. І плаче коник серед трав; нема мелодій (Л. Кост.). 8. Не степами і не горами простяглася твоя [України] географія на півкулях мільйонів сердець і крізь невидимі простори пісень (Ю. Тари.). 9. Я б вибрав найвищу почесть У чистім і чеснім бою На чорному мармурі ночі Зорю записати свою! (Б. Ол.). 10. В однієї таємниці — очі карі У другої таємниці — сині очі. В однієї таємниці — добре серце У другої таємниці — зле і хиже.В однієї таємниці — срібен перстень А в другої — звичайнісінька обручка (/. Др.).

    1. Об руїни крешуть червоних блискавиць коні‘облюбо­вує собі Перун місце для капища (/. Кал.). 12. Зашаруділа кропива пройшовся вітер запалюючи в глибині ночі ме­тушливі спалахи ніч народжувала перелесників. 13. Вели­чезна піч виставляла, наче роти, кілька жерел; з них куріло синьо-брунатним димом.що пах сосновою живицею попід стелею навішано пучків сохлих квітів та трав (Вал. Шевч.).

    •» Вправа 68

    Запишіть текст як диктант. Поясніть уживання розділових знаків.

    Чумаки

    Слово «чумак» досі пояснювали назвою чуми, яку чумаки начебто завозили з Криму, через що вони носять


    345

    Пунктуація в складному реченні

    і чумну дігтярну сорочку. А слово «чумак» по-татарському означає просто «перевізник». Чумак знаходить якусь славу в своїх мандрах. Чи самий тільки інтерес рухає чумаком? Ні, з інтересом поєднується й щось інше: якийсь підсві­домий потяг до мандрів, пригод, товариського життя і самозвільнення від родинних зв’язків.

    Перший сніг приковує чумака до місця. З тієї пори у нього одна думка — відгодувати волів на весну. І він годує їх сам або віддає на винокурню, на барду. Прилаштовано волів — усе інше йому байдуже.

    А тим часом дні йдуть за днями. Серпень змінився вереснем, який «на рябих волах їздить»; жовтень-грязник, веде за собою листопад. А ось прийшов і грудень-студень. Жінки дивляться: якщо випадуть теплі святки, будуть мо­лочні корови, а світлі святки — несучі кури.

    На святках справляють дівчата свої улюблені ворожін­ня. Нарешті тісто на пироги замісено; смужечки тіста в маслі, що звуться орішками, обсмажено; зроблено ще й сластьони — оладки, що плавають у маслі; і пиво постав­лено на стіл. Починають їсти й ворожити.

    Лютий-бокогрій несподівано й негадано приносить перше ледь відчутне тепло. Чухається й чумак-господар, частіше встаючи з печі, де пролежав усю зиму, і навіду­ючись до волів. Воли — то перша турбота чумака. Вони взагалі незамінні у всій Малоросії і як робоча сила для хліборобства та перевезення вантажів, і як предмет торгів­лі — їх продають гуртами на забій для м’яса й жиру. Незважаючи на турботи про волів, чумак іноді витворяє з ними дивні речі: ні сіло ні впало візьме та й прогуляє їх усіх до одного в корчмі (за Г. Данил.).

    >

    Вправа 69

    Запишіть текст як пояснювальний диктант.

    Завжди ставалося те вночі, а ночі —мовби хто вибирав навмисне — були чорні, холодні, похмурі, ще звечора нічого не заповідалося, Дніпро лежав закутий у кригу, причаєно зітхав крізь пролизні, а посеред ночі зненацька бахкало щось у чорноті, розлягалося шаленим гуком і тріском, і в тиші, що залягала по тому, чувся холодний шерех: то зрушав з місця лід. Він сунувся відразу на міст, і тоді міст перетворювався на таку собі тоненьку ниточку між двома берегами, ледь помітну павутинку, що порветь­ся від найменшого доторку. Зате люди на мосту, хоч ще


    346

    Основи пунктуації

    менші й, здавалося б, кволіші, становили для ріки переш­коду досить поважну, через що ріка щоразу мовби нама­галася ошукати людей, вдавалася до хитрощів, розгадати які не під силу було навіть найдосвідченішим. Вона завжди рвала на собі крижаний покрив у найнесподіва­нішу мить і відразу посилала всі льодяні поля в натиск на міст, щоб зчистити його з своєї поверхні без сліду

    Однак люди, щоб не опинитися заскоченими зненаць­ка, догадалися вибудувати у воді перед кожною мостовою опорою міцні льодорізи з товстенних дубових колод, ті льодорізи твердо зустрічали перший натиск ріки, розко­лювали кригу, розбивали суцільні льодові поля на дріб’я­зок і, хоч ріка не здавалася і пхала нові й нові маси кріпи, які, навіть розколювані, вже не спливали вниз за течією, а громадилися навколо льодорізів, у невпинному тріскові, шерехові, скреготі творили височенні стоси, облягали льодорізи, дерлися на них, поглинали їх, і вже мали б постати на тім місці рухомі гори криги і рушати далі на міст і тут нарешті стерти його та знищити, але на той час на мості вже заготовлялися люди, ставало старе й мале, дуже й немічне, і кожен мав у руках чи то важкий залізний гак, чи просто довгого дрюка, починалося змагання (Я Загр.).

    Пунктуація в складних синтаксичних конструкціях

    Компоненти складних синтаксичних конструкцій по­єднуються між собою різними типами синтаксичних зв’язків: сурядним, підрядним або безсполучниковим. Відзначаючись ускладненістю структури, речення цього типу зберігають ті ж основні принципи вживання розділо­вих знаків, які характерні для окремих типів складних речень. Але, полісемічні за своєю характеристикою, такі речення вимагають певних навиків швидкої орієнтації в їх будові для правильної постановки розділових знаків.

    Особлива складність спостерігається тоді, коли збіга­ються два сполучники — обидва підрядні або сурядний і підрядний. Напр.: Отут, серед цвіту, здається, що якби людина навчилася мудрості в дерев, то не була б ворогом самій собі й природі (Є. Гуц.).

    347

    Пунктуація в складному реченні

    Якщо у складному реченні збігаються два підрядні сполучники або сполучник сурядності й підрядності, то кома між ними ставиться тільки в тому разі, коли вилучення підрядного речення з другим спо­лучником не вимагає перебудови речення з першим спо­лучником. Напр.: Став він ще більше спати, ніж звичайно, хоронився від протягів, яких ніколи не боявся, і, хоч було вже зовсім тепло, не починав купатися (В. Підмог.). Але: за наявності в останній частині складного речення слів то, але, зате перебудова речення необхідна, і кома між сполучниками не ставиться: Мій біль бринить, зате коли сміюся, То сміх мій рветься джерелом на волю (О. Тел.).

    Іноді в складних синтаксичних конструкціях, зокрема в періоді, може ставитися тире або кома й тире для чіткішого зорового поділу речення на дві частини: Горе тому, що сидить на печі: сюди пече, туди гаряче; добре тому, що в дорозі,лежить собі на возі (н. тв.).

    Кома не ставиться у складних синтаксич­них конструкціях:

    • Між двома компонентами складного речення, поєднаними єднальним чи розділовим сполучником, що мають спільне підрядне речення: На селі хутко, як сонце закотилось, помовкли голоси і помер всякий звук (М. Коц.).

    н Між двома компонентами складного речення, поєднаними підрядним зв’язком та єднальним або роз­діловим сполучником, які мають спільний головний ком­понент: Тому з огляду на це сподіваємось, що ситуація зміниться і духовний дисбаланс врівноважиться необхідними заходами (П. Мовч.).

    •> Вправа 70

    Поставте потрібні розділові знаки. Встановіть спосіб поєднання

    компонентів у складних синтаксичних конструкціях. Накресліть схеми

    речень.

    1. Намалюй одну світову річ уважно й правдиво і вона нагадає тобі мільйони живих істот нашого світу які разом заговорять про одного універсального бога що зветься не увагою не Правдою а Любов’ю (Т. Осьм.). 2. Острах що він під час блукання загубить свою мрію що вона загине непотрібна ніким не спізнана обхоплював його і стиснув­ши тремтячі руки він заплющував очі. 3. Шаптала став ще більше мовчазним та ще більш уподобав самотність бо


    348

    Основи пунктуації

    ніколи не лишався наодинці мрія жила в ньому і коли тихо було навкруги вона неясними обрисами мерехкотіла перед очима і Шаптала побожно схиляв перед нею голову (В. Підмог.). 4. Глянув попід машиною і похолов на нього суігув плямистий танк той самий що він підірвав чи інший який зумів прибрати підбитого з дороги чи обійти.

    1. Обабіч де припікало сонце вже зеленіла тонка квітнева травка і на кущах верби та вільхи прокльовувалася тужава брость (В. Шевч.). 6. Очі ніби з весняної хмари у них і ГІОДИВ від того білоповеневого квіту що затоплює новесні цей підлісний масив міста і якась сторожкість яку можна побачити тільки в очах матері і мудра задума що вляга­ється десь глибоко барвою яблуневої нори золотої осені (В. Качк.). 7. Цепок яким він був прикований до вільхи натягло видно повінь покидаючи цю місцину хотіла за­брати з собою й човна та не подужала прив’язі (Гр. Тют.).

    1. А бабуся гомоніла нанизуючи нитку на нитку і все що коїлось на базарі де вона продавала ковбаси в кого був трус де зайнялося повстання про™ влади скільки людей розстріляно з наказу Надзвичайної Комісії про все те можна було дізнатися від неї (В. Підмог.). 9. Правий був Платон стверджуючи що письмове слово не знає з ким можна розмовляти а з ким не варто воно може стати знаряддям і для достойного і для невігласа (П. Мовч.).

    1. Тоді через воду переїжджають на плавучих помостах які ходять не по линві їх відводять на веслах вище берегом і пускають за течією з допомогою керма (Г. Данил.). 11. В примітивній свідомості спростачепих та «згоголізованих» поколінь саме ім’я «Україна» стало віддавна синонімом якоїсь бездержавної безієрархічної безструктурної і оста­точно безформеної Аркадії де тихі води і ясні зорі де вічно співає соловейко без перерви квітнуть вишневі садки а в них у холодку людність перманентно відпочиває на бор­щах і варениках і в затишку мальовничі козаченьки не­втомно кохають так само мальовничих дівчат... (Є. Мал.).

    >

    Вправа 71

    Поставте потрібні розділові знаки між компонентами складних речень.

    Встановіть умови, коли знак розділовий не потрібен.

    1. Коли все затихло і згасла церква темним дозорцем лишилась на порозі степу Шаптала відчув свою самотність і свідомість її залила йому душу теплом (В. Підмог.). 2. А як буря лиха тебе з місця зіб’є або хмара-гора тебе громом


    349

    Пунктуація в складному реченні

    уб’є Світ почує ту смерть і повітря здрижить і ліси загудуть і земля задвижить (/. Фр.). 3. Коли Юля вийшла на вули­цю сніжинки ще кружляли дерева стояли білі й волохаті урочисто мовчазні {О. Донч.). 4. Чи ти сину не доріс чи ти сину переріс чи не рублена хата що не люблять дівчата? (//. те.). 5. Був один такий рік (1912) коли жоден студент у Києві не був арештований жодного не били нагаями під час відзначення шевченківських роковин (з журн.).

    1. Максим думав про скриню Пандори. Вся справа в тому, в чиїх руках буде ключ від скрині і яким способом будуть знешкоджуватися злі духи що в ній замкнені (Я. Риб.).

    2. Щоб залишитись в історії драматургії досить написати кілька драмоподібних витворів і тебе неминуче поминати­муть у своїх працях усі дослідники цього підрозділу літератури (М. Наєнко). 8. Там де я сидів із пирію ще правда подихало гарячим денним духом та від річки з-під осоки тягло вже холодком і лепехом не по-деннім пахло і випливав із-за лози туман (О. Вирг.). 9. Чути було як у вікна б’є дрібний осінній дощик і як Іван Іванович протирає свої рогові окуляри білосніжною хусткою (М. Хе.). 10. Він шукав. Придивлявся до облич що миго­тіли перед очима ходив довго з вулиці на вулицю і дріж проходила йому по тілу коли візники гукали на нього або дзвоник трамваю несподівано бринів йому коло вуха (В. Підмог.). 11. У хаті вже було повно людей і тютюновий дим ходив над головою хвилями коли Юхим переступив через поріг (А. Гол.). 12. Шаітгала спинився на березі та почав стежити як борються на небі яскраві фарби гарячо­го сонця з прийдешньою пітьмою як сірішає Дніпро і гудки пароплавів зовсім низько стеляться над водою (В. Підмог.). 13. Аби хто захотів об’їхати козацькі землі і якби його кінь ішов по сто верст на день, то довелося б йому втратиш на це сімнадцять днів, бо їхні землі не лише на Запоріжжі, а й по усіх диких степах, озерах та річках праворуч та ліворуч Дніпра (М. Вінгр.).

    Вправа 72

    Поставте пропущені розділові знаки. Поясніть уживання коми між

    двома сполучниками.

    1. Де б життя не носило і яких мені б звань не дало воно Та коли запитально подивиться Мені в очі Апостол Петро Я скажу: «Я — солдат будівельного батальйону. Я — ніхто...» (О. Ірв.). 2. Голос її не підносився й не стихав і

    350

    Основи пунктуації

    коли бабуся починала розповідати кіт Ковелько облишав свої іграшки й спокійно засипав. 3. Удари цього міського формалізму Степан відчував щороку і хоч як виправдував їх об’єктивними причинами вони не ставали від того менш дошкульними. 4. Тепер він лиш чекав і до того часу поки прийде сподівана звістка він завмер (В. Підмог.).

    1. Він відчував погляд польського війська своїм животом бо коли у нього починав мерзігути живіт навіть під кожу­хом то небезпека стояла поруч. 6. В темних корчуватих козацьких пальцях це бамбукове паліччя здалеку ще виглядало так-сяк та як тільки козаки доправляли його до рису воно раптом непевно ворушилося розповзалося налізало одне на одне перехрещувалося стирчало врізно­біч як ракові клешні. 7. Сотники знали що коли Наливай­ко починає про гречану кашу й овес то щось має буги або ж похід або ж бій (А/. Вінгр.). 8. От, — каже, — бачучи що вже туг чортяка заварив собі кашу що вже Сомкові і в сто голів помоги не видумаєш махнув рукою та щоб не бачити того лиха і не чути про його і хотів ото з’їхати з України. 9. Взявши на ліву руку од дороги пішов узепькою стежечкою і як не звертав свої думки то на панотця де то він обертається то на тривогу по Вкраїні а серце знай своє шепче (Я. Кул.). 10. Концерте неначебто втихомирювали його і що могутніше гули інструменти що могутніше шаленів оркестр то спокійнішим ставав Дапько (/. Сет.).

    1. Сонце уже стояло в полудні і припікало так що поки вийшли за вал у поле добряче впріли і потомилися (В. Шевч.).

    >

    Вправа 73

    Прочитайте наведені періоди, інтонаційно поділяючи їх на дві змістові

    частини. Поясніть розділові знаки в них.

    1. І поки Ромко розповідав, як Трубая догнав вовкодав у лісі вже мертвого, як він весь змерз, бо йти більше не зміг, і, ніби птаха, до останньої хвилини життя відводив звіра від родинного гнізда, — Тосько стояв у нього перед очима усміхнений, у вишитій червоним і чорним сорочці під старою грушею (О. Довж.). 2. Гнів розпалювався, хапався за меч при поясі, його довгі закарлючені пальці миготіли Митусі перед очима, множилися розжареними лучинами, відсахнутися мав охоту Мигуса від того драж­ливого миготіння, а ще хотів би він сісти, як належить людині, що перебула неблизьку й важку дорогу, пере­


    351

    Пунктуація в складному реченні

    хилити ковток вина — і опісля тільки розпочинати бесіду,

    • але, приневолюючи, однак, до мовчання власні бажан­ня, він приглядався князеві, котрий поступово дозволив заволодіти собою Гніву (НБічуя). 3. І все одно був красивий, — стільки крилося в ньому багатства. Косив він чи сіяв, гукав на матір чи на діда, чи посміхався до дітей, чи бив коня, чи самого нещадно били поліцаї, — однаково (О. Довж.). 4. Народний учитель, учитель наро­ду — серце і сумління села, зразок і предмет наслідування для дитини, достойний, чистий, авторитетний, ушано­ваний батьками, — нема, нема у нас народного учителя (О. Довж.).

    Вправа 74

    Запишіть текст як пояснювальний диктант, розставляючи розділові знаки.

    Люди мабуть відчували що будуть такі сніги і перед тим як захуртечило загодя подбали про коней і про корів свиней та овечок. Понаносили в стайні сажі кошари сіна і буряків намішали висівок одне слово понаставляли ху­добі всіляких харчів і пійла. Не забули й про себе бо з-під снігів на різдвяний той вечір з гусятинських димарів чорніючих й поодиноких яких чудом не позамітало виті­кав дух калачів та грушевих узварів. З димарів пахло запеченим м’ясом вудженими на вишняку ковбасами й вовки що відтепер не обминали Гус5ггина а ходили над ним гіішки встромляли у димарі носи й нанюхувались до почамріння. А після всього ніби в якомусь чаду вовки задирали над тими ж димарями морди й тоскно вили-пла­кали так що їх жаліли не лише сховані під снігами люди а й висіяні зверху над ними різдвяні зорі...

    Робити на свята було гріх і через те ніхто з гусятинців відкопуватись і не збирався. За білими святковими сто­лами в натоплених хатах люди сиділи та дослухалися чи хто де щедрує? В декотрих сім’ях щедрували самі чоловік жінці дід бабі а діти так ті щебетали усім. Або ж виспівували сім’єю гуртом й обдаровували самих себе горіхами стрічками грішми та частувалися чарочкою.

    Де живуть Галя з матір’ю Наливайко звісно знав але тепер ні він ні обидва його тутешні свати Горошкової хата знайти не могли. Її як і увесь над Збручем куток закидало снігом. І аби хоч який-небудь знак! Приміром якесь висо­ченьке дерево скажімо верба чи тополя ніде нічого!.. А поруч перед очима і під ногами палахкотіли снігові горби (А/. Вінгр.).

    352

    Основи пунктуації

    «*с> Вправа 75

    Перепишіть текст, розставляючи розділові знаки. Поясніть пунктуацію

    в простому та складному реченнях.

    Окрім козаків-запорожців і козаків-зимівчан іще є одна козацька порода. І вона ця порода не живе ні на Січі ні по зимівниках. Це козаки-самітники або ж відлюдьки. І обертається кожен із них у степу сам із собою. Видно їм так щось у житті допекло або й вони допекли комусь що позабігали у найглухішу глушу і кожен лишається із своєю волею віч-на-віч і від того їм добре. Викопає собі такий відлюдько у степу десь біля річки чи озера яму обплете її зсередини лозою чи очеретом зведе над ямою з каменю невисокі стіни і дах обмастить їх від свого ж коня кізяком проробить у стінах одне-два віконечка і живе. Такі зем- лянки-хати татари називають бурдюгами і по-їхньому це означає шкіряна торба для води. Влітку такому козакові- самітнику співає птаство а взимку заметілі й вовки. Две­рей він ніколи не замикає. Буває як де піде чи зачепиться довгенько на полюванні а до його бурдюга із степу хтось приблукає то заходить просто в хату. Господар все лишив на столі і хліб і сало пшоно рибу бутилець міцненького меду. Все у подорожнього перед очима і під рукою дістане кресало викреше вогню розпалить кабицю зварить підкрі­питься схоче на ліжку і відпочине. Засне чи так полежить а як йому треба вже йти а господаря ще нема то він робить з очерету чи гілочок невеличкого хрестика і ставить його на столі дякую мовляв тобі господарю за хліб за сіль. І йде собі далі. А як зайде той мандрівний чоловік і застане хазяїна бурдюга вдома то зрадіють вони один одному як рідні... Але й ті козаки-самітники коли трапилось що на Січі татарський напад приміром на Україну або скажімо козацький похід на турків а чи татар покидають усі сідлають коня і гайда на Запоріжжя!.. . Вінгр.).

    Пунктуаційно - орфографічний комплекс у контексті з прямою мовою та цитатами

    Контекст з прямою мовою оформляється не окремими розділовими знаками, а ідіоматизованим пунктуа­ційно-орфографічним комплексом,

    353

    Пунктуація в складному реченні

    в якому передбачена строга регламентація вживання вели­кої літери, двокрапки, парних лапок, одиничних та парних коми та тире, залежних від позиції слів автора й способу записування прямої мови (в абзац чи в рядок).

    При контексті з прямою мовою ставляться розділові знаки за такою схемою:

    о Якщо слова автора стоять перед прямою мовою, то після них ставиться двокрапка, а сама пряма мова береться в лапки. Перше слово її пишемо з великої літери: Думала сумна смерека: «Де краса у мене? Ось у інших розвилося Листячко зелене. А я стою однакова Літом і зимою; Як мій дуб мене покине, Що буде зі мною ?» (Д. Павл.).

    У середині прямої мови ставляться такі самі розділові знаки, як у простому реченні. Якщо ж вона складається з кількох речень, то між ними ставляться крап­ка, знак питання чи оклику залежно від інтонації. В кінці прямої мови знак питання, знак оклику, три крапки ставляться перед лапками, а крапка після лапок: А що, коли Пороша зараз підійде до неї, і той погляд буде не ніжним, не тихим, не привітним, а грізним і немилосердним: «Чого ти прийшов сюди? Я тебе не чекала» (В. Земл.).

    • Якщо пряма мова стоїть перед словами автора, то її знаки — знак питання, знак оклику, три крапки ставлять перед другими лапками, а після лапок — тире; замість крапки прямої мови ставлять кому після других лапок, а потім тире: «Це ти, Андрію?»спитала з полу мати (П. Панч); «Сьогодні буде шторм», —каже рибалка. Його просолений ніс втягує в себе повітря, наче п ’яниця запах горілки. «Буде шторм на десять балів»,каже рибалка (Ю. Ян.).

    • Якщо слова автора розривають пряму мову, то лапки ставляться тишки на початку і в кінці її. Інші знаки ставлять так:

    а) Якщо слова автора розривають пряму мову, то перед ними вживається кома, три крапки і тире, а після них — кома й гире, якщо перша частина прямої мови не становигь закінченого речення: «Невже оце та гречка,кажу до Духновича,що так біло нам цвіла у Чугуєві?» (О. Гонч.), або знак питання,

    12003

    354

    Основи пунктуації

    знак оклику, три крапки й тире перед словами автора, а після них — крапку й тире, якщо перша частина є закінчене речення. Після коми й тире перше слово другої частини прямої мови пишеться з малої літери, а після крапки й тире — з в е л и- к о ї: «Антон не з таких,сказав Мартин Джура.Проти своїх Антон не піде» (П. Паші).

    б) Якщо в словах автора є два дієслова, з яких одне стосується першої частини прямої мови, а друге — другої, що стоїть після слів автора, то після першої частини прямої мови перед словами автора ставляться розділові знаки за загальним принципом, а перед другою частиною після дієслова ставиться двокрапка і тире. Перше слово другої частини прямої мови пишеться з великої літери: «Свій мед, першої взятки,не втерпів боцман, щоб не похвалитись. І, звертаючись до Маріїдодав:Вже чотири вулики маємо, ціла пасіка...» (О. Гонч.).

    • Коли мова діалогічна (записана в абзац), тоді замість лайок уживається перед кожною реплікою т и р е. Кожна репліка починається з абзацу, а зв’язок зі словами автора супроводжується такими розділовими знаками, як і при записі прямої мови в один рядок:

    • Вмивайся, Михайлику, та й поїдемо жати.

    • Я зараз. А де ж дід Корній ?

    • Він уже, мабуть, перший сніп зв ’язав.

    • Чого ж ви мене раніше не збудили ? Я б йому спасибі сказав.

    Тато сумно усміхнувся:

    • Жалів, дитино, бо хто тебе потім, як одкотишся од пас, пожаліє у світі? (М. Ст.).

    В При цигатах ставляться такі розділові знаки, як і при прямій мові. Якщо цитата наводиться не повністю, то пропуск позначається трьома крапками, коли ж неповна цитата вплітається в канву твору, то вона пишеться з малої літери і береться в лапки: Так чорним по білому й написано: «Усі його (Хвильового) заклики до психологічно-художнього та інте­лектуального прийняття Європи я вважаю лише за ліричний рефрен». Але не зайвим буде й з'ясувати, в якій мірі наші заклики були «лише ліричним рефреном» (М. Хв.); На їх думку, «... будь-яка «трансформація» може бути зведена до

    355

    Пунктуація в складному реченні

    скорочення і додавання одиниць. ...рівень узагальненості повідомлення збільшується при скороченні або знижується, коли застосовується операція додавання» (з журн.).

    Цитата може супроводжуватися вказівкою на автора або на джерело, і тоді ця вказівка береться в дужки, а крапка виноситься аж після неї (якщо вона йде безпосередньо за текстом)': «Леся Українка почала ліричними поезіями, і ліричної струни не занедбала вона до кінця віку!» (М. Рил.); або ставиться відразу ж після цитати, коли джерело наводиться нижче: «Рабстворіч ганебна, але рабська психологія в свободігідна зневаги» (Ф. Шиллер).

    Вправа 76

    Поясніть, який пунктуаційно-орфографічний комплекс використовують

    у кожному реченні з прямою мовою.

    1. «Викладайте, товаришу Братусь, свій план», — спокійно звертається до мене Лідія Тарасівна, наш агро­ном (О. Гонч.). 2. Хлопчик під муром на ринку — Хто б не проходив — гука: «Пане, купуйте ялинку. Гляньте-но, гарна яка...» (Д. Павл.). 3. «Треба написати про тебе нарис у газеті, — докинув Отава. — Це так мило: з простого селянського хлопця виріс видатний лікар» (П. Загр.).

    1. «Іди вже спати, Платоне, —сказав його батько, повер­таючи до двору, — бо нам теж удосвіта на поле» (П. Панч). 5. Син приїхав з заводу, просив тебе в місто: «Тут же, мамо, в селі скільки люду натулиться». — «Ні, — сказала, — хоч в місті і затишно, й чисто, Та артільних корів не поставиш на вулиці» (А. Мал.). 6. «Ваш випад, сеньйоре, я пропускаю мимо вух, —недбало кинув Вовик і звернувся до Марії: — Тобі туї', Марійко, здається, не дуже весело буде...» (О. Гонч.). 7. —Директор пообіцяв:

    • Роботу знайдемо і для вашої дружини.

    • Як тільки морози спадуть, Анна Павлівна буде тут, —; запевнив Казка. І сказав довірливо: — Бачите, ми з нею очікуємо поповнення...

    • Он як!

    • А що?

    • Нічого, — всміхнувся директор. — Просто я поду­мав, що ви ж наче такий ще молодий...

    • Еге, був колись! — Аркадій Васильович зареготав.

    • А тепер маю вже двадцять дев’ять. Скоро тридцятка стукне. Пора й про нащадків подумати... (О. Шугай).

    356

    Основи пунктуації

    >

    Вправа 77

    Поставте потрібні розділові знаки. Установіть, які знаки в пунктуа­ційно-орфографічному комплексі при прямій мові парні, а які одиничні.

    1. Жінки люблять, щоб на їхній душевній складності було наголошено подумав Кожна з них вигадує себе і полюбляє, коли в її химери вірять (В. Др.). 2. Жінко, а де гроші? Які? А шість кіп Дурень: копу на сіль, копу за сіль, за копу солі купили, копу пропили, копу борг віддали, а копа єсть (н. те.). 3. Друзі з легким зворушенням у голосі заговорив Мартофляк поки принесуть печеного зайця, я прошу кожного з вас прочитати по останньому віршеві. Адже ви щось понаписували останнім часом? (Ю. Андр.).

    1. Уста шепочуть Люблю, кохаю, тебе чи іншу — хіба я знаю (О. Ол.). 5. Прийде коза до воза і скаже Ме! (и. те.).

    1. Чого б ото людям не зробити однакове письмо — читане і писане журиться мати над наукою, а далі наказує Біжи, сину, до дядька Миколи, хай прийде прочитає (М. Ст.). 7. Ти, Галакточко, як гадаєш звертається мій герой до своєї дружини невже всі мають по чотири кімнати? Звичайно, не всі! рішуче інформує Марфа Галактіонівна Коли б всі мали по чотири, то тоді, може, не було б і квартирної кризи (М. Хв.). 8.1 той архімандрит, якого підсилали до мене, казав Владико, покайтесь, і ми вас знову приймемо Я відповів Ні І звернувся до нього з такими словами Ви ж, отче, — архімандрит України. Чому ж захищаєте інтереси Москви? А він у відповідь Тіло у мене українське, а душа — русская (Філарет).

    •» Вправа 78

    Запишіть діалогічну мову в рядок.

    • Дядьку Себастіяне, у вас під шинелею стеєр?

    • А ти звідки знаєш? — дивується чоловік.

    • Сорока на хвості принесла.

    • Краще б вона тобі чоботи принесла.

    • Ви його в бандитів забрали?

    • В бандитів. , ;

    • А він добре б’є?

    • Нічого.

    • От аби мені хоч раз бабахнуги, — аж мружусь від задоволення, уявляючи, як би я стрельнув із стеєра.

    • Найшов забавку! — хмуріє обличчя дядька. — Краше було б, дитино, аби ні ми, ні ви не знали цих забавок (М. Ст.).


    357

    Пунктуація в складному реченні

    >

    Вправа 79

    Перепишіть текст, розставляючи потрібні розділові знаки. Поясніть

    пунктограму при прямій мові.

    І Свирид і козачки в блакитних козакинах Розумовсько- го що їх Свирид поманив із передпокою дружно підхопили

    До-о-жидайся дівчинонько На другую весну...

    ...Граф невдоволено жмурячись од тану свічок обернувся спертий на руб ватрану стояв чоловік у темному сурдуті.

    Пане ван Бетховене скрикнув Розумовський Ми гак заспівалися що й не спостерегли коли ви увійшли...

    Будьте ласкаві співайте ще ексцеленціє промовив ван Бетховен.

    Це іграшки маестро патріотичний сантимент... Це одна з пісень моєї співучої батьківщини. Вона така багата на них...

    Знаю кивнув головою Бетховен Тому її хочу слухати... Я крім вашого козака за Дунаєм не чув нічого...

    Козаки це українські флібустьєри спитав перегодом Бетховен У свій час своїми набігами вони були здається погрозою Порти?

    О ні маестро Козаки це скоріше організація на зразок мальтійських кавалерів правда посміхнувся граф із сим­патичним вам демократичним забарвленням.

    Так задумано промовив Бетховен Що Україна завжди прагнула долі не я знаю... Мене дивує стрепенувся він і очі його вперлися гостро у графові як ви ексцеленціє будучи патріотом своєї країни працюєте для імперії що позбавила волі вашу батьківщину?..

    Амбасадор оторопів але за мить посміхнувся. Бетховен іноді бував шорсткий і говорив те чого не слід було говорити.

    Політична негоціація маестро нічого більше. Козак Розумовський працює для імперії гак само як і поляк Чарторийський; себто і один і другий дуже мало Не уявляєте як далеко ідуть і можуть піти застереження щодо мене в Петербурзі...

    Бетховен уважно й довго дивився на графа.

    Ви хочете сказати ексцеленціє шо посполу з Чарторий- ським наче два Самсони розвалюєте із нутра храм філі­стимлян?..

    Амбасадор нічого на це не відповів (Ю. Косач).


    358

    Основи пунктуації

    >

    Вправа 80

    За допомогою пунктуаційно-орфографічного комплексу оформіть уве­дення цитат у речення (цитати виділені курсивом). Поясніть тип цитат.

    1. Існує цапіванекдотична оповідь про те, як заледве чи не на одному й тому столі зустрілися височайший указ про надання чиновникові казенної палати Панасові Руд- ченку звання дійсного радника за отменно старательную службу і жандармський циркуляр про розшук якогось Панаса Мирного, що нібито перебуває в губернії на неле­гальному становищі... {О. Гонч.). 2. Я дуже радію, що мій тато живий і здоровий, чого й нам бажає, а далі мою радість підмиває сміх, бо читається те, що є в кожному листі а передайте ще поклон до самої сирої землі моєму близькому родичу Гнату, синові Данила, що тримає Оляну, дочку Петра з Микитівського подвір'я... (М. Ст.). 3. Вірд- жинія Вулф, котра пильно вивчила аналогічну проблему в англійській літературі, дійшла до висновку історія чолові­чої опозиції до жіночої емансипації, можливо, цікавіша за історію самої емансипації. 4. Ще в ранніх щоденниках Кобилянська записала ... я не хотіла б вийти за нього заміж, бо він такий самий чоловік, як і всі інші, а я ненавиджу чоловіків (С. Павл.). 5. Тут діє дуже давнє правило щодо розуміння «великих» речей — як Бог, Істина, Батьківщина той, хто не любить брата свого, якого бачить, як може любити Бога, якого не бачить? (з газ.). 6. Заслуговує на увагу щодо нього важливий висно­вок, згідно з яким ... з утратою лексико-граматичними засобами основної ролі при передачі модального відношення, смислорозрізпювальна роль інтонації підвищується (з журн.).

    Вправа 81

    Запишіть текст як пояснювальний диктант, розставивши потрібні розділові знаки. Окремо виділіть структуру пунктуаційно-орфографіч­ного комплексу.

    У нашому житті часто доводиться нарікати на відсут­ність елементарних речей. Але якщо тримати логічний зв’язок, то відсутність цих речей лише сигнал про відсут­ність цілих масивів континентів стихій як скажімо відсут­ність качконоса свідчила б про відсутність Австралії де він тільки й існує.

    Якось у 30-х роках наркома освіти Луначарського на зустрічі з молоддю дещо наївно запитали, що треба зро­бити щоб стати інтелігентом. Він відповів треба закінчити


    359

    Пунктуація в складному реченні

    три інститути. І коли прозвучало Які? Які? відказав треба щоб інститут закінчив ваш дід ваш батько й ви самі.

    Життя й справді складається з простих необхідних речей. Вони необхідні тому їх неможливо обійти вони прості тому їх не можна спростити. Без розуму скажімо в житті не обійтися тобто він необхідний. І разом з тим це проста річ або він є або немає «Простий» це не примітив­ний, «Простий» означає що річ не можна роз’єднати на окремі частини що вона існує тільки цілком не можна бути трошки вагітною.

    Отже є нерозривний зв’язок між головними необхід­ними для нас простими речами й особистістю. Не­розривний тому що коли немає особистості немає і таких речей.

    Але як зробити щоб їх було більше одразу подумки чуєш термінові заходи формування особистості? На подібне запитання треба дати відповідь схожу на відповідь про інтелігентність. Нагадаю історію про туриста який побачив в англійському парку розкішний газон був ним надзвичайно захоплений і запитав як завести такий і собі. Відповідь була посійте цю траву кожного дня поливайте підстригайте і черед двісті років матимете такий самий (Е. Щерб.).

    ЗАВДАННЯ НА ПОВТОРЕННЯ

    Вправа 82

    Укажіть комунікативну й відокремлювальну функцію тире. Якими умо­вами (морфологічними, синтаксичними, фонетичними, змістовими) за­безпечується кожна функція?

    1. Театр та кінотеатр — рідні брати, бо обидва вони театри. Але коли один — кустар, а другий фабрикант, то вони не можуть жити дружно (Г. Кос.). 2. Ввічливість зовсім не «проста» річ: по-справжньому подякувати — теж одна з дорогоцінних простих речей, на яких трима­ється світ і яка сягає своїм корінням у неосяжні й вічні глибини (Е. Щерб.). 3. Література — це не просто сукуп­ність написаних книжок (чи кінематограф — фільмів), а

    360

    Основи пунктуації

    засіб для постановки та обговорення проблем (Е. Щерб.).

    1. Он у двір іде з дружкою молода — гарно вбрана, у вінку, з цілою хвилею барвистих стьожок, що в’ються за плечима (О. Пч). 5. М а з а й л о. — По радіо читають, в анатоміях пишуть: серце — орган, що гонить кров, орган кровогону. Нічого подібного! Серце — це перш за все орган, що передчуває і вгадує. Однині вірю йому, а більш нічому в світі. Серйозно кажу! (М. Кул.). 6. На селах гуляла п’яна осінь. Кривавий лист калини на грудях, чоботи — рілля, а сама плювала у стен і мрякою-дощами давила села (Г. Кос.). 7. У л я. — Коли я дурна, а ти розумна, то скажи мені, що б ти сказала, коли б ти була я, а я —та, себто коли б він тебе отак проводжав? — «Що б я сказала?..» — «Так». — «Коли б я була ти, а ти — я?» — «Так». Р и н а. — Мені здається, що він закохав­ся. У л я (в люстро). — Що ти кажеш, Рино? (М. Кул.).

    1. Тихо-тихо шуміло колосками жито, хилило повний колос до босих ніг Рублеві —співало якусь сонячну пісню золотого степу, ніжну, радісну... 9. Легко, безжурно ляскав хвилями Дніпро, прорізував старий нові напрямки, роз­мовляв з соромливою шилягою і — кожною хвилею

    вперед, вперед. А сонце математично лило електрику на зубаті кам’яні городи, чорно-сиві степи... ой, хороше цілувало кучері Дніпра —хвилі... (Г. Кос.). 10. —Улю! Ви ж українка! — Воронь боже! Не українка! — Українка! — А нізащо! Ні! Ні! — У вас прізвище українське — Розсоха!

    • Ні! —Та що там прізвище —у вас очі українські, губи, стан! (М. Кул.).

    •» Вправа 83

    Поясніть, якими правилами пунктуації регулюється графічне

    відтворення однорідності на письмі.

    1. А цій землі^ нічого не забракло — ні рік, ні моря, ні озер, ні трав. 2. Йдемо крізь ніч, крізь бурю у степу. Крізь дощ і сніг, дебати і дебюти. Ми є тому, що нас не може бути (Л. Кост.). 3. Це все було просто до дрібниць: і я, і заспаний ранок, і сивий степ. Я пам’ятаю хороше тільки ранок: заплаканий у росах, молодий і трохи засоромлений сонцем, що смушо купалося у стрижні. 4. І степ, і сонце, і далекий бір — все співало разом з журавлиною піснею у грудях Василя (Г. Кос.). 5. Крізь грати часом маячить нужденне, замліле обличчя, дивиться на вільне, широке видноколо... (О. Пч.). 6. Я пив її, свіжу, холодну, ще повну


    361

    Пунктуація в складному реченні

    снів, і хлюпав нею собі в лице. 7. (Земля) Вона моя. Всю її, велику, розкішну, створену вже, —всю я вміщаю в собі (М. Коц.). 8. Що їй ввижалось — чи шаблі, чи струпи? (О. Пахл.). 9. Ми поріднили думи і чуття і зближуємо небо з отчим краєм (М. Синг). 10. Не студить вітер уст — зігрівся коло них (О. Тел.). 11. Чого тільки немає у Даниловому лантусі: туї’ і ніж, і ложка, і шматок дрогу, і казанок; пшоно і сало, цибуля й борошно, картопля й сіль, хліб і сухарі; а ще великі садівницькі ножиці, пилка, сокира, терпуг; а ще гачки, важки та поплавці до вудок; ще коробочок десять сірників, загорнутих у шмат паруси­ни, щоб не одвологли в дощ (Гр. Тют.).

    •» Вправа 84

    Поясніть, якими правилами пунктуації регулюється графічне

    відтворення відокремлених членів речення на письмі.

    1. Окрім легенд, є дані наукові, теорії, складніші тео­рем (Л. Кост.). 2. Ще далі, за Грунею, простяглося друге велике узгір’я, обгортаючи понад Пслом широку долину; внизу підгір’я видніють села, понад ними красують різними барвами картаті ниви, веселі гаї, а ще вище, на самім обрію, стоять високі, думливі могили, насипані у прадавні часи невідомим племенем (О. Пч.). 3. Не німе було козакові те небо, і місяць, і зорі: чи погляне на місяць, на його плями, чи погляне на зорі, то й серце, і думка його розжевріє, як од божого слова. 4. Ще, може, звіку не сходились на сих полях такії два рубаки, одної сили, одної хисті, одного завзяття (П. Кул.). 5. На галяву вискакує з іущини сарна і, зачарована чудовим концер­том, зупиняється... (М. Коц.). 6. Ось, волочучи кайдани, покволом, віками цілими, проходять люди, забиті, заля­кані люди, і не насмілюються звести очі на Хо, глянути страхові в вічі... Хо знає, що тільки одиниці зважуються на се, а зважившись, знаходять силу розбити кайдани... (М. Коц.). 7. Вони приходять бозна-звідки, ці самородки, думав він, і роблять з подиву гідною легкістю те, на чому інший заживає горба. Син кріпака, чи шевця, чи загумін- кового попа, з грубим обличчям та неартистичним тілом, викрешує зі свого мозку такі іскри, що не начудуєшся (Вал. Шевч.). 8. Степ зустрічає низькими поклонами паш­ні вітер, а він проходить полями — теплий, ніжний, смикає за вуса горду пшеницю, моргає до вівса й довго, довго цілує кучеряві голови гречок — п’є меди степові


    362

    Основи пунктуації

    (Г. Кос.). 9. Отямившись, вже й руку простягла до цієї небаченої ніколи квітки (А. Соломко).

    •» Вправа 85

    Обґрунтуйте вживання парних ком, тире та дужок.

    1. Ми хочемо сказати тільки, що в наше завдання входило потривожити те мертве болото, куди встряли й «добрі, хороші» люди. (Висушувати ж це багно доведеться багато й багато років) (М. Хв.). 2. Легко повіяв вітер, далі притих, послухав горе-журбу матері і, здавалось, сам за­плакав над потолоченою кіньми пшеницею... (Г. Кос.).

    1. Опріч пісень, приповісток, обрядових примовлянь, єсть, на мою думку, ціла окрема царина, мовляли, «народної словесності»: це розповідання снів (О. Пч.). 4. До того ж стояв барак у такому веселому місці, що його з усіх боків осяювали воші — зі станції, з вагоноремонтних майсте­рень та від шахти, — і він плив щоночі в тих вогнях, наче корабель у сріблястому морі (Гр. Тют.). 5. Чубрієнко задоволено затягся, дістав з моєї торби пшеничний сухар (вій дурно нічого не розказував!) і розпочав широко, з деталями... Смеркало. Кущами Щербачкової ліщини, обе­режно розмовляючи, крались сіро-чорною смугою постаті озброєних людей (Г. Кос.). 6. Мош Костаки, високий огрядний молдуван, із червоним, мов перчиця, обличчям і ще червонішою шиєю, що так виразно відбивалась від його білої одежі — довгої, за коліна, сорочки, підпере­заної червоним поясом, та білих штанів, — сидів на лаві і енергічно вимахував руками та мотав головою, вкритою копицею рудого, з сивиною волосся (М. Коц.). 7. Глядачі чекали появи народного артиста України А. Паламаренка, бо ще з минулого року їм запам’яталося, з яким натхнен­ням читав він поему «Сон» («У всякого своя доля...») (з газ.). 8. Завдяки своєму термоакумуляційному дну посуд дозволяє знизити споживання електроенергії (газу) до 70 % (!), води, жирів і солі до 80 % (!!) і більше (!!!), а також зекономити час і нерви на приготування їжі (рекл.).

    •» Вправа 86

    Напишіть текст як контрольний диктант і визначте віддільні й

    відокремлювальні розділові знаки та поясніть їх уживання.

    Плекаймо, люди, пісню...

    Український народ упродовж свого існування завжди був неперевершеним творцем чарівної пісні, яка вирізня­


    363

    Пунктуація в складному реченні

    ється своєрідністю, неповторністю на тлі світової музич­ної культури. Це найдорожчий скарб народу, неоціненна частка його поетичної душі. У ній зберігається історія і характер, обдарованість і краса людська, в ній, немов у своєрідному комп’ютері, запрограмований морально- етичний код і духовна велич української нації.

    У вік музичного модернізму, задушливого смоіу біт-, хіт-, поп-, рок-музики, що заполонив душі широких мас, особливо молоді, наша пісня повинна стати своєрідним базисом духовності для тих, хто здатний відчувати красу рідної мови, вслухатись у соловейкову мелодію... Україн­ська пісня не тільки спроможна лікувати тих, хто опинив­ся у незавидному становищі безбатченка. Вона з давніх- давен здатна єднати людей у любові один до одного, у любові до Батьківщини. Свого часу ПІиллер писав: де співають — там лишайся жити. Лихі люди не співають пісень. Тільки там, де народ співає, співає не абияк, а багатоголосо, там, де голоси творять диво-плетиво, багате на контрапункт та підголосову орнаментику, міг народи­тися Леонтович — неповторний майстер філігранної обробки пісенних зразків, що довів свою професію до високої досконалості.

    Вже сам по собі відбір Миколою Дмитровичем пер­шоджерел для мистецької оздоби став процесом вельми важливим, бо добиралися пісні найцінніші з цінних, лише ті, що найбільше хвилювали поетичну душу Майстра. Вони перетворювались у шедеври, вплітаючись самоцві­тами у вінок усенародної музичної культури (А. Авд.).

    Вправа 87

    Напишіть текст як диктант. Поясніть синтаксичні основи пунктуації в

    простому реченні.

    Слово Косинки

    У двадцятих роках нашого століття часто влаштову­вались і в Києві, і в Харкові, і по інших містах літературні вечори з обов’язковими тоді дискусіями. На одному з таких вечорів я вперше побачив і почув Григорія Косинку. Стрічався я з ним, правда, і раніше в якійсь редакції, і він вразив тоді мене категоричною рішучістю своїх естетич­них оцінок, гостро критикуючи, пригадую, переклад одного Бодлерового вірша.

    «Жахливий переклад», — різким голосом повторив він кілька разів, і стосувалось те, власне, не так перекладу, бо

    364

    Основи пунктуації

    французької мови Косинка не знав, а самої поетичної системи Бодлера, такої чужої психологічному строєві се­лянського сина, здорового й фізично, і душевно хлопця. (Щоправда, і Бодлера, і інших західноєвропейських письменників він з цікавістю читав — у перекладах, звичайно). Але то була в мене хвилинна зустріч (...) Він читав одно з своїх невеликих оповідань, чи, як він полюб­ляв говорити, одну з своїх новель (так тоді й писалося — новеля). Читав, і це був його звичай, напам’ять, що рідко траплялося між прозаїків. І знов той самий різкий металічний голос, знову та сама впевненість, рішучість. Видно було, що самому авторові подобається його твір, подобається кожна соковита, рельєфна, густо забарвлена, круга, коротка, енергійна фраза. Енергією, життєвою силою віяло й від його невисокої, міцно збудованої постаті. І це передавалося в публіку: йому охоче плескали... (М. Рил.).

    ь

    Вправа 88

    Спишіть текст, встановіть, які розділові знаки кодифіковані, а які

    авторські.

    Пісня! Вона — серце народу, його душа, його крила. Витворена народом, пісня пахне майовими дощами, синіми льонами, материними руками... Пісня порушує паіїтоіппі струни людини.

    Вона часом вихлюпує з душі повенево й затоплює, здасться, весь світ —звучить хорально, набатно, потряса- ючи нашу пам’ять: будьмо пильні!.. А то черкне ластів’ї- ним крильцем вечірній небокрай, приторкнеться невиди­мої струпи наших почуттів — і добуде, мов діамант, чисту сльозинку з очей, заглаїть, як дитячі, чийсь біль, комусь залікує давню рану...

    І все це пісня. Такої неземної сили наша народна Пісня!.. (В. Качк.).

    •» Вправа 89

    Поставте потрібні розділові знаки і поясніть, які структурно-граматичні

    підстави вживання кожного з них.

    Отче поле

    Завжди коли випадає відвідати рідні місця я викори­стовую нагоду пройтися кілька кілометрів навпростець- кою стежкою через Саньчине поле. Та дарма що знайомі візники чи власники легкових автомобілів запрошують на автоіупинці до сво'іх повозів крізь вікна «Жигулів» або й


    365

    Пунктуація в складному реченні

    навіть на возі не відчуєш усієї принади й первозданності рідного поля. Тут кожен кущик кожен видолинок чи пагорб зберігають живу пам’ять дитинства і юнацьких літ нетлінні сліди твоїх предків односельців які обробляли цю землю оберігали ощедрювали дорідними врожаями.

    Ранньої провесни коли після снігів і спраглих дощів набереться сили ця рілля освячуєшся радістю як вільготно дихає вона на повні груди видолинки і навкісні пагорби усіваються дитинносвіжою зеленню починає трубити жито дзвенять у високості золоті струни жайворонків серед розповні літа поле вигойдує половілим а затим і золотаво-брунатним дорідцям колосся по осені над розло­гою стернею тремтить живим маревом бабине літо. В будь-яку пору року Саньчине поле має свою принаду свою неповторність навіть і тоді як періщить надокучлива осіння сльота чи січе хурделиця... (В. Скурат.).

    Вправа 90

    Поставте потрібні розділові знаки. Вставте на місці крапок пропущені

    літери. Напишіть слова разом, окремо чи через дефіс.

    Біля сараю були німці. Тільк... тепер Хома помітив що вони не/висаджували двері а навпаки заб...вали їх чимось обливаюч... з/верху. Блиснув вогник в одного в руці і полум’я лизнуло масивні двері. Тої/ж миті Хома випустив чергу з автомата. Двоє чи троє одразу впали інші пр...ги- наюч...сь кинулися в/розтіч. Хаєцький майнув у/перед. Вже вискакуюч... сходами він почув як в/середині сараю страшен...о ревуть волають ніби киплять числен...і люд­ські голоси.

    Об...рнувши автомат прикладом Хаєцький вдарив ним по здоровен...ому замку. В/середині одразу пр...тихло заніміло а за/мить закричало ще з більшою силою зд...чавіло страшно не/по/людськ... .

    Уже тлів рукав уже потріскався приклад проте замок ие піддавався. Хаєцький оз...рнувся до/вкола побачив ула­мок рейки. Він був такий важкий що іншим разом Хома певно ні/за/що його не підняв би. Але зараз сили пом­ножились і він розмахнувся синіюч... від напруги вдарив по замку і замок ро...чахнувся.

    Мимо Хоми замере...тіли смертельно/бліді спотворені жахом обличчя чоловіч... й жіноч... кістляві бе...кровні.

    Лише одне якесь дівча схоже на лижницю в своїх шароварах зупинилося на Хомин оклик глянуло на нього за/мигь вирослими великими очима упало йому на груди.

    366

    Основи пунктуації

    Наші знеможено заплакало дівча Наші Наші А Хома веселий і радісний зривав з їхніх рукавів жовті як гус...нь нашивки і відкидав геть (О. Гонч.).

    •» Вправа 91

    Поставте потрібні розділові знаки. Проаналізуйте виділення структур простого й складного речень.

    1. У кухлі Климко й знаходив гостинець пригірщ пряників-срібноголовців або гроно прозорих півників на паличках зв’язаних докупи білою ниткою або ще щось таке. 2. То бачили в ній |в балці] вовка що ніс на спині ягня з колгоспівської кошари то чули як там щоночі плакав або реготав пугач на самотньому всохлому кленові (Гр. Тют.). 3. Берези сосни і пісок і яр і птичий свист і віїтер і ялини (М. Рил.). 4. От і братія сипнула у сенат писати та відписувать та драти і з батька і з брата (Т. Шевч.).

    1. Думка обірвалася на тихому жалібному тоні сопілка вислизнула з рук і Семен заплющив очі заколисаний тою чудовою тишею що буває виповнена усякими згуками і дзвінкою піснею жайворонка і дзижчанням польових мух і тихим мелодійним шелестінням стиглого жита підрі­заного серпами (М. Коц.). 6. Отак земля жаліла його коли він ще не нажившися мав прощатися з нею напевне тому й виживав що бачив не хижі химери і страхіття націлені надзьоблені на людське серце а тиху матір з немовлям і росяну в пилку пшеницю кучерявий овес у видолинку і селянську хату з соняшниками і рожею перед нею різно- цвіти і пізньоцвіти біля неї і кумедно бундючного лелеку з лелечатами на ній який туманного місячного вечора здасться вже не птицею а самим сном (М. Ст.). 7. Та ось дим перепах чи перемінивсь річковий вітер і на тому вапняковому березі з’явилися вовки й лисиці. 8. Повітря між ними бриніло і сплющувалось і коли воно стало тонким як лезо шаблі жовніри й гусари ударилися з коза­ками і обнялися... (М. Вінгр.).

    •» Вправа 92

    Передайте наявні змістові відношення між компонентами речень, пос­тавивши на місці крапок потрібні розділові знаки й сполучники.

    1. І на оновленій землі Врага не буде, супостата ... буде син ... буде мати .. будуть люди на землі (Т. Шевч.).

    1. Тонкий промінь торкнувся зголубілого вікна ... на склі наче накипіли шротинки золотого сяйва. Я спав .. цей промінь постукав у мої очі, постукав у мою душу ... тепер


    367

    Пунктуація в складному реченні

    пробуджені очі пильно приглядаються до тієї вузької ка­люжки, якою стала шибка ... душа все більше спов­нюється певністю, що вона теж поступово золотіє, закві­таючи жовточолим соняхом (Є. Гуц.). 3. Тільки небо тоне ... пахне небом степова імла (А. Мал.). 4. Та минуло кілька днів ... знову на трасі Сімферополь—Ялта з’явилися колони автобусів із знайомими написами «Артек» (з газ.).

    1. Тебе нема ... дні — як ночі ... сад хитається в журбі (В. Сос.). 6. Цвіте земля садами і людьми ... люди — дітьми, діти — таїною (П. Ск.). 7. Пройшов весняний дощик ... рідне місто ожило (з газ). 8. Ночами земля вже тужавіла ... вдень розм’якала проти сонця ... озимі посіви весело бігли вдалину (М. Ст.). 9. Вчора був я лоцманом. Синіли ... ревіли темнокосі хвилі ... сьогодні я господар вілли, Де в саду блукають пави білі (М. Рил.). 10. Дубок повертається боком до вітру, щогли зарипіли ... вже бугшприт іде над водою ... ніс ріже плюскотливу хвилю (Ю. Ян.).

    •» Вправа 93

    Поставте розділові знаки в складних реченнях, поясніть Тх уживання,

    накресливши схеми речень.

    1. Черкаєш крилом і співає блакить дума сонцеиовна над світом летить (П. Мовч.). 2. Вже листопад підкрався з-за дубів і гай знімає золоту перуку (Л. Кост.). 3. Сонне крило ночі засивіло в тумані простяглося зубцями на сході

    і ждало коли погасне остання зоря. . Світало. Десь неда­леко в селах співали півні і сонний степ трусив уже кошлатою заспаною головою над Дніпром умивався до зорі.. (Г. Кос.). 4. Чутливе материне серце обіллялося жалем па одну думку що дитина мерзла б або й зовсім замерзла в далекій холодній дорозі (М. Коц.). 5. Тоді були невеселі голубі дзвони то йшов піст і каланча переклика­лася з іншими церквами (М. Хв ). 6. Гості ще зоставались не зриватися ж мовляв зараз по вечері треба посидіти (О. Пч ). 7. М о к і й (м’якше): — Можна сказати аеро бринить. А от іще кажуть сніжок бринить. Це як випаде а тоді зверху в повітрі ледве примітний такий бринить (М. Кул ). 8. Кати чекали допомоги а юрба яка могла у будь-яку хвилину розтерши казнокрада чи крамольника старовіра чи вбивцю глухо мовчала і жодна рука не піднялася па німі речі |книжки) в яких таїлася недосяжна мудрість (Р. Іван.). 9. Бувало що перший день нічого не


    368

    Основи пунктуації

    ласгь і козаки вибирають кошового й другого й третього ліія а коли вже нарешті зупиняться на комусь одному то десятеро йдугь до нього в курінь і кажугь йому що віднині вій кошовий (М. Вінгр.). 10. Скрізь у натовпі скоморохи декотрі в дивовижних масках і в несусвітнім убранні ще інші з бубнами а тамті з ведмедями на ретязях скоморохи просторікують не стидаються говорити що на думку спаде кепкують із усіх довкруги і з себе теж насміхаються на те вони скоморохи вічно ризикуючи загробним щастям і земним спокоєм говорять усе що заманеться (Я. Бічуя).

    •» Вправа 94

    Поставте потрібні розділові знаки. Поясніть умови відокремлення дру­горядних членів речення.

    1. Двісті п’ятдесят років тому маловідомий чоловік на ім’я Левенгук вперше заглянув у новий таємничий світ населений найдрібнішими істотами одні з яких злі й смер­тоносні інші дружні й корисні. 2. Левенгук неоспіваний і напівзабутий тепер так само мало відомий як невідомі були його маленькі дивовижні тварини й рослини в той час коли він їх відкрив. 3. Левенгук навчився виробляти найдрібніші лінзи менші за 1/8 дюйма в діаметрі. 4. Він досліджував поперечні зрізи різних порід дерев і примру­жившись вдивлявся в насіння рослин. 5. То тут то там у Франції Англії та Італії почали з’являтися люди які під­ходили з сміливою критикою до всього що стосувалося науки і філософії. 6. Левенгук був шукач-маніак і кому ще крім цієї дивовижної людини могло спасти на думку звер­нути свою лінзу на краплю чистої прозорої води яка щойно випала з хмар? Що могло бути в цій воді крім... води? 7. Він доведе Нідхемові що той і цього разу помилявся і ще не довівши цього він уже глибоко й радісно зітхнув. 8. Захоплений славою та почестями він ладен був уже думати що всі його потайні мрії здійснилися наяву але... (Поль де Крюї).

    •» Вправа 95

    Поставте, де потрібно, коми й поясніть їх уживання при конструкціях з

    як.

    1. На народну пісенність як на школу поетичної май­стерності М. Павлик орієнтував і своїх сучасників почат- куючих письменників. 2. Почавиш свою діяльність як му шкант-етнограф Лисенко природно зрозумів що осно­


    369

    Пунктуація в складному реченні

    вою хорової культури повинна стати народна пісня (О. Деії). 3. Як піаніст Микола Лисенко написав чимало творів для фортепіано широко використавши народну мелодію ритм і образи народної пісні (В. Дяч.). 4. Від Наливайка вже як від княжого сотника вони чекали чо­гось нового і про Косинського та козаків про князя Василя Острозького та його сина Януша... 5. І покру­ченими як горохові стручки пальцями перехрестив Нали­вайка військо ріку і хмари (М. Вінгр.). 6. — Я молодиком теж вірив у фатальну заклятість, — сказав Руданський. — Пізніше перестав. І не через те що як лікар виводжу все з фізіології, а через переконання. Все залежить від того хто

    і як щось робить (Вал. Шевч.). 1. Баба Секлета схоплю­ється з ліжка хворого і приносить аркуш. Такий точнісінь­ко бланк як і на залізному бильці ліжка... — Не думай же про мене лихого як за рідного болію душею за тебе молодого (В. Чередн.). 8. Кузька біжить слідом раденько виляючи хвостом він знає зараз як і торік і позаторік почнеться найвеселіша робота (Гр. Тют.). 9. Студентський поп-гурт мав великий успіх як у рідних стінах інституту так і на міжвузівських оглядах (з газ.). 10. Ще не було ріднішого як ти (Л. Кост.). 11. Проза як і драма звужуючи свій об’єкт до «народу» чи селянства прирікала себе на естетичний тупик (С. Павл.).

    Вправа 96

    Поставте потрібні розділові знаки. Поясніть їх синтаксичне, змістове та

    інтонаційне навантаження.

    1. З тернового куща недалеко стежки злетіла якась заспана пташка вона ніби зраділа з такої ранньої зустрічі з Кирилом бо не встигла розправити закляклі за ніч крила як дзвінко голосисто защебетала йому над головою п-і-і п-і-і п-і-і!.. 2. На вулицях тихо-тихо десь недалеко горить як свічка маленька крамниця вітер помалу підлизує своїми червоно-жовтими язиками іскри крутить незадово- лено полум’я по тонких балках і як звір важко дихне і перескакує до нової жертви зеленого штахету.., (Г. Кос.).

    1. Батько зостався вірним своїм переконанням і вибрав перше сказавши що хоч йому дуже тяжко бачити велику перешкоду на синовому життєвому шляху коли хлопець не могтиме скінчити гімназії та йги далі але він батько волить прийняти вже таке лихо аніж висікти сина різками не бито його малим тим паче неможливо завдавати йому

    370

    Основи пунктуації

    такої ганьби коли він став дорослим юнаком (О. Пч.).

    1. Ми мовчки встали сонце вже давно звернуло з обіду і Татарські шпилі з голими покришками підіймалися над зеленою Долиною мов стовпи до великих-великих воріт (Г. Кос.). 5. Природа ще не розгорнула всіх див своїх вона тільки що прокинулась тільки що почала творчу працю свою (О. Пч.). 6. Полковник Сашко Шостак що чорнів оселедцем між хвилями під переднім з двома гарматами возом переживав як ніхто Сашко іще звечора сам прома­цав проміряв прощупав дно і ногами і дишлом вода сягала по груди значить з табором на плечах можна було через неї брести (М. Вінгр.).

    о

    Вправа 97

    Напишіть текст як контрольний диктант.

    ... Вечірня вулиця — в берегах вишневого цвіту. Вечірня вулиця — наче дно річки, по якому ти йдеш, ідеш по грузькому піску, а з обох боків над тобою здибилися білі пахучі хвилі. Вони поки що застигли, вони поки що дивлягься цікаво на тебе кожною своєю квіточкою, вони ніби очікують слушної миті, щоб линути донизу, в цей неприродний вакуум, і залляти його до верхів. Накрапає теплий, справді-таки дрібен-дрібен дощик, дерева стоять чи то в парі, чи то в ріденькому туманці, який зм’якшує все, злагіднює, і маєш таке відчуття, ніби зараз ти присугній при акті першотворення, ніби ти перенісся в первісні часи. Бо й тоді так само цвіло дерево...

    Ще ж наче й не одцвітати садкам завтра чи позавтра, бо яблуні лише збираються випустити цвіт на волю, а проте на землі вже біліє опалими пелюстками. Й чорна земля здається від них ще темнішою* відмоложеною. І хоч криницю накривають дерев’яною накривкою, а проте у витягнутому відрі води плавають змарнілі, зводянілі пелюстинки, бо ж вишня стоїть над самою криницею. Ось ти сам нахилився — і з голови твоєї посіялось два чи три кружливих крилечка.

    Можна стежити, як смеркає небо, повітря, — й роз­квітлі дерева теж смеркають. Частку за часткою свого пелюсткового світла віддають вони похмурим посланцям ночі, проте не все, проте дещо залишають і собі. А тому, гаснучи, не зовсім пригасають, і пізнього вечора вони обачно так, хворобливо світяться; а потім і вночі, коли вийдеш на них подивитися, вони вперто не примеркають,


    371

    Пунктуація в складному реченні

    випромінюючи хоч і коротке, хоч і зжухле, та все ж таки світло; а далі вже, під ранок, вони, ніби омившися свіжі­стю, починають теж розвиднятися разом із досвітком, і недавно прижухле їхнє світло займається невбитою внутрішньою снагою. І хоч як прагла погасити їх ніч, хоч як силкувалася вбити їхню чисту душу — але не вбила, й ось тепер, при сонці, всі вони раптом вибухнули ясним цвітінням, і воно таке яскраве, що затьмарює й цей день... (Є. Гуц.).

    •» Вправа 98

    Зробіть пунктуаційний аналіз твору.

    Школо моя! Радість моя! Невпізнанною зробили тебе роки, а ти в пам’яті моїй живеш такою, якою побачив уперше, в той далекий тридцять шостий рік, коли ступив на твоє подвір’я ще молодим та зеленим учителем...

    А колись вона була мов лялечка — весело сміялась білизною своїх стін, вабила до себе привітним блиском широких вікон. Над нею вдень і вночі шуміли могутні, повні сил і снаги осокори, а біля них, на світлій сонячній галяві, мов сестра у пишному вбранні, молода білокора береза, весела й привітна, безтямно закохана у вітер, який так любив ранками й вечорами розчісувати їй довгі зелені коси...

    Давненько все те було. Але його не забудеш, не викинеш із життя.

    Нехай сьогодні недалеко від старої, занедбаної, гордо височить новозбудована школа. Вона молода, повна сил, зневажливо коситься глумливим блиском вікон на стару, присадкувату, почорнілу. Пишається вікнами, важкими карнизами і навіть гострим шпилем, без якого не зміг обійтись архітектор, віддаючи данину нерозумній моді. Нова школа хизується на всю околицю своєю писаною обновою, і саме на ній, а не на тій, старенькій, що бачила все і пережила все, спиняється око перехожого.

    Ну що ж — кожному своє; побажаймо новій школі побачити в сво’іх стінах стільки ж хорошого й доброго, скільки його бачила стара, напівзабута, яка скромно, по- старечому тулиться до нової, молодої... (Ю. Збан.).


    372

    Основи пунктуації

    Вправа 99

    Напишіть текст як диктант. Поясніть уживання розділових знаків та правопис виділених слів.

    На схід сонця

    На Федориному городі жоржини розквітли останніми. Поруч із ними ще тяглися їжакуватими голівками до нещедрого вересневого сонця блідо-рожеві айстри, папе­рово шелестіли під незримими пальцями вітру запечалені хризантеми. Хоч як кохалася у квітах Федора, та не любила подовгу просиджувати біля них без діла — відпивалося їй від незапашного цвіту журливістю осені.

    Дивною була ця Федора — на селі її хто недолюблю­вав, а хто й побоювався. Суха, рівна, як палиця, і по- чоловічому висока, жилава, зодягалася у щось вдовине, чорне, запиналась грубою хусткою по самі брови і ходила селом, що та мара, неговірка і сувора.

    Здавалася Федора старішою за саме село, за ту чорну землю, на якій жила. Старішою й за гай той далекий, з-за якого ранками викочувалося сонце, і тоді дерева пломе­ніли щораз, ніби охоплені пожежею; старішою за геть порослий мохом, покритий пліснявою давній колодязь біля циганської могили — лисого піщаного пагорба, що гулею вискочив серед рівного, як тарілка, степу. Усьому чорному, хмарному, прадавньому, що було у нашому селі, Федора доводилася немовби ріднею. А ще мала звичку, яка була об’єктом гострої цікавості сільських хлопчаків. У негоду чи заметіль, у днину погожу й теплу, як сон немов­ляти, у вітровій чи непролазну розталь виходила Федора в степ зустрічати сонце. Стояла, що та вогнепоклонниця, від першого промінчика до врочистого виходу з-за гаю вогненної велетенської кулі — і хилила ніколи й ні перед ким не схилену голову, і сиве пасмо вибивалося з-під чорної хустки. Колись давно, саме в такий ранковий час, фашисти розстріляли її сина, її єдину дитину. Тому й ходить зустрічати сонце. Наче хтось посилає — іди, Фе- доро, іди, може побачиш сина... (О. Ніколаєвська).

    ь

    Вправа 100

    Напишіть текст як диктант. Сформулюйте правила вживання розділових знаків у складних реченнях. Виділіть складні синтаксичні конструкції та охарактеризуйте способи поєднання простих речень у складне.

    Певно, на глибинних струмках народних традицій, умілості й досвіду трудового люду викладають цямриння


    373

    Пунктуація в складному реченні

    своїх криниць талановиті майстри народної творчості... Хтось із них, може, ходить в яр весною, коли ще сплять вербові котики, до того місця, де вперше ще в дитинстві побачив, як тут на очах заструмувала водиця, згадує, як загачували її на загінчику його закоцюблі пальці, а потім пускали на прибулій скаламученій воді човники з сірни­кових коробочок. А хтось, може, рано-порано, доки спить старенька мати, вингугне крадькома навшпиньках до сіней, добудеться до рипучої скрині — єдиного спадку з діда-прадіда, торкнеться вустами не збляклого від часу вишивання прабабчиних рук, і розбрунькуєтеся його уява, спалахне фантазія. А хтось, можливо, пізнього вечора, коли після сповненого працею дня всіх зморить солодкий сон, дістане з полотняної торбини зжовклі, передривнілі аркушики, на яких неоковирними літерами записано на­родну пісню, що була, певно, дуже жалібна й сповнена болю та гіркої журби-розпуки: «До криниці ішла — на­плакалася...». А хтось... а ще хтось устане до схід сонця, принесе своє майстерське начиння до того місця, де збігає подвір’я на схилі, і візьме перші штихи лопатою: тут буде криниця. А через літо викопають криницю, і під золоту шапку осені з її глибин людина викрутить корбою відро води, вип’є кухоль цього цілющого трунку, як заповідає давній звичай, — на тих місцях, де впали крапельки води, виростуть ружі, калина, бузок...

    Хто йде, погляне — і засяє його обличчя. Розпагі- няться людська щедрість, доброта... (В. Качк.).

    СПИСОК УМОВНИХ СКОРОЧЕНЬ

    А. Авд. — Анатолій Авдієв- ський

    А. Гоя. — Андрій Головко

    А. Дім. — Анатолій Дімаров

    А. Любч. — Аркадій Любченко

    А. Мал. — Андрій Малишко

    А. Сол. — А. Соломко

    1. Чайк. — А. Чайковський

    Б.-І. Ант.Богдан-Ігор Ан- тонич

    Б. Лепк. — Богдан Лепкий

    Б. Ком. — Борис Комар

    Б. Моз. — Борис Мозоле всь- кий

    Б. Ол. — Борис Олійник Вал. Шевч. — Валерій Шевчук

    1. Бор.Василь Боровий

    В. Брюх. — В’ячеслав Брюхо- вецький В. Вин. — Володимир Винни- ченко

    В. Дом. — Вікгор Домонтович В. Др. — Володимир Дрозд В. Дяч. — Василь Дяченко В. Євт. — Віктор Євтушенко В. Жит. — Володимир Жит­ії ик

    В. Земл. — Василь Земляк

    В. Іван. — Василь Іванишіщ

    В. Качк. — Володимир Качкан

    В. Крищ. — Вадим Крищенко

    В. Мал. — Володимир Малик

    В. Небор. — Віктор Неборак

    В. Олеф. — Володимир Олефі- ренко

    В. Пач. — Василь Пачовський

    В. Підмог. — Валер’ян Підмо- гильний

    В. Плуж. — Валерій Плужник В. Пол. — Валер’ян Поліщук В. Речм. — Валентин Речмедін

    В. Свідз. — Володимир Свід- зінський

    В. Сим. — Василь Симоненко

    В. Сос. — Володимир Сосюра

    В. Сухомл. — Василь Сухо- млинський

    В. Чер. — Варвара Чередни­ченко

    В. Чум. — Василь Чумак

    В. Шевч. — Василь Шевченко Газ. — Газета

    Г. Данил. — Григорій Дани- левський

    Г. Кос. — Григорій Косинка

    Г. Коч. — Григорій Кочур

    375

    Список умовних скорочень

    Г. Тют. — Григорій Тютюн­ник

    Гр. Тют. — Григір Тютюнник Г. Хотк. — Гнат Хоткевич Д. Біл. — Дмитро Білоус Д. Гум. — Докія Гуменна Д. Бедз. — Дмитро Бедзик Д. Павл. — Дмитро Павличко Д. Прил. — Дмитро Прилюк Др.-Хм. — Михайло Драй- Хмара

    Е. Щерб. — Едуард Щербенко Є. Гуц.Євген Гуцало Є. Дуд. — Євген Дудар Є. Мал. — Євген Маланюк Журн. — Журнал 3. Тул.Зинаїда Тулуб І. Багм. — Іван Багмут І. Багр. — Іван Багряний І. Вирг. — Іван Вирган І. Вихов. — Іван Вихованець І. Др. — Іван Драч Г.Дз. — Іван Дзюба І. Кал. — Ігор Калинець І. Когпл. — Іван Котляревсь­кий

    І. Коч. — Іван Кочерга І. Коп. — Іван Копиленко І. Малк. — Іван Малкович /. Нех. — Іван Нехода И Сенч.Іван Сенченко І. фршіВан Франко І. Чен.Іван Чендей К. Бас. — Костянтин Басенко К- Мотр. — Катерина Мотрич Л. Гл.Леонід Глібов Л. Кост. — Ліна Костенко

    Л. Письм. — Лариса Письменна

    Л. Тенд. — Леонід Тендюк

    Л. Уіср. — Леся Українка

    М. Баж. — Микола Бажан

    М. Вінгр. — Микола Вінгранов- ський

    М. Гог. — Микола Гоголь

    М. Груш.Михайло Грушев- ський

    М. Зер. — Микола Зеров

    М. Івч. — Микола Івченко

    М. Колом. — Микола Коло- мийченко

    М. Коц. — Михайло Коцю­бинський

    М. Кул. — Микола Куліш

    М. Лазор. — Микола Лазор- ський

    М. Луків — Микола Луків

    М. Міщ. — Микола Міщенко

    М. Наєнко — Михайло Наєнко

    М. Под. — Микола Подолян

    Рекл. — Реклама

    М. Рил. — Максим Рильський

    М. Руд. — Микола Руденко

    М. Синг. — Микола Сингаїв- ський

    М. Скр. — Микола Скрипник

    М. Слабошп. — Михайло Сла- бошпицький

    М. Ст. — Михайло Стельмах

    М. Хв. — Микола Хвильовий

    М. Шевч. — Михайло Шев­ченко

    Нар. п. — Народні перлини

    Н. Заб. — Наталя Забіла

    Н.-Лев. — Іван Нечуй-Леви- цький

    376

    Список умовних скорочень

    Н. Кир. — Надія ІСир’яи

    Н. Пільг. — Ніна ГІільгук

    Н. Риб. — Натан Рибак

    Н. те. — Народна творчість

    О. Виш. — Остап Вишня

    О. Вор. — Осип Воропай

    О. Гонч. — Олесь Гончар

    О. Довж. — Олександр До­вженко

    О. Донч. — Олесь Дончик

    О. Ільч. — Олександр Ільченко

    О. Ірв. — Олександр Ірванець

    О. Канд. — Олег Кандиба

    О. Коб. — Ольга Кобилянська

    О. Коп. — Олександр Копи­ле нко

    О. Луп. — Олесь Лупій

    О. Ол. — Олександр Олесь

    О. Ольж. — О. Ольжич

    О. Пахл. — Оксана Пахловсь- ка

    О. Піде. — Олександр Гіідсуха О. Пч. — Олена Пчілка О. Стор. — Олекса Сторожен- ко

    О. Субт. — Орест Субтельний

    О. Тарн. — Остап Гарнавський

    О. Тел. — Олена Теліга

    О. Чекм. — Олександр Чекми- шев

    О. Чорн. — Олег Чорногуз П. Біл. Платон Білецький П. Вор. — ГІлаюн Воронько П. Глаз. — Павло Глазовий П. Загр. — І Іавло За гребель­ний

    П. Кул. — Панько Куліш

    П. Мирн. — Панас Мирний

    П. Мовч. — Павло Мовчан

    Підр. — Підручник

    П. Ск. — Петро Скунць

    П. Тич. — Павло Тичина

    Р. Андр. — Роман Андрія шик

    Р. Іван. — Роман Іваничук

    Р. Рат. — Роман Ратушний

    С. Вас. — Степан Васильченко

    С. Горд. — Святослав Гордин- ський

    С. Добр. — Степан Добро- вольський

    С. Йов. — Світлана Йовенко

    С. Павл. — Соломія Павличко

    С. Плач. — Сергій Плачинда Ст. Руд. — Степан Рудансь- кий

    С. Скл. — Семен Скляренко

    Т. Осьм. — Тодось Осьмачка

    Т. Скрипч. — Тетяна Скрип - ченко

    Т. Шевч. — Тарас Шевченко

    У. Самч.Улас Самчук

    Ш. Руст. — Шота Руставелі

    Ю. Андр.Юрій Андрухович

    Ю. Збан.Юрій Збанацький

    Ю. Муиік.Юрій Мушкетик

    Ю. Позаяк —- Юрко Позаяк

    Ю. Смол.Юрій Смолич

    Ю. Тарн.Юрій Тарнав- ський

    Ю. Шев.Юрій Шевельов Ю. Щерб. — Юрій Щербак Ю. Ян. — Юрій Яновський Я. Гал. — Ярослав Галан

    СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

    Ангисуржик / За ред. О. Сербенської. Львів, 1994.

    Антоненко-Давидович Б. Д. Як ми говоримо. ІС, 1991.

    Бурячок А. А. Орфографічний словник. К., 1995.

    Головащук С. І. Словник-довідник з правопису та слововжи­вання. ІС, 1989.

    Гринчишин Д. Г., Сербенська О. А. Словник паронімів. ІС, 1986.

    Караванський С. Практичний словник синонімів. ІС, 1993.

    Караванський С. Російсько-український словник складної лексики. К., 1998.

    Коваль А. П. Культура ділового мовлення. К., 1975.

    Колотєць М. П., Регушевський Є. С. Короткий словник перифраз. ІС, 1985.

    Кочерган М. Словник російсько-українських міжмовних омонімів. ІС, 1997.

    Культура української мови. Довідник / За ред. В. Русанів- ського. ІС, 1990.

    Непийвода Н. Сам собі редактор. ІС, 1998.

    Орфографічний словник української мови. К., 1994.

    Пазяк О. М.у Кисіль Г. Г. Українська мова і культура мовлен­ня. ІС, 1995.

    Погрібний М. /. Орфоепічний словник. К, 1983.

    Полюга Л. М. Словник антонімів. ІС, 1987.

    Пономарів О. Культура слова. Мовностилістичні иоради. ІС, 1999.

    Різун В. В. Літературне редагування. ІС, 1996.

    Словник іншомовних слів. ІС, 1985.

    378

    Список рекомендованої літератури

    Словник труднощів української мови. ІС, 1989.

    Сучасна українська мова / За ред. О. Д. Понамарева. ІС, 1997.

    Терлак 3. М., Сербенская А. А. Украинский язьік для начи- нающих. Львов, 1991.

    Тоцька Н. /. Сучасна українська літературна мова. Фонетика. Орфоепія. Графіка й орфографія. Завдання і вправи. К., 1995.

    Тоцька Н. І., Шевченко Л. Ю. Збірник вправ і завдань з фонетики. К., 1998.

    Удовиченко Г. М. Фразеологічний словник української мови: У 2 т. ІС, 1984.

    Українська літературна вимова і наголос. Словник-довідник. ІС., 1973.

    Український правопис. ІС, 1998.

    Українсько-російський і російсько-український фразеоло­гічний словник. ІС, 1978.

    Універсальний довідник-практикум з ділових паперів. ІС, 1997.

    Фразеологічний словник української мови: У 2 т. К., 1993.

    Чак Є1. Чи правильно ми говоримо? К., 1997.

    Шевченко Л. Ю., Різун В. В., Лисенко Ю. В. Сучасна українська мова: Довідник. ІС, 1996.

    Ющук І. П. Практикум з української мови. К., 1996.

    ЗМІСТ

    Передмова . ... ... ... З

    ЛЕКСИКОЛОПЯ 5

    ФРАЗЕОЛОГІЯ 45

    ЛЕКСИКОГРАФІЯ 54

    ФОНЕТИКА 59

    ФОНЕТИЧНА ТРАНСКРИПЦІЯ ... .59

    ГОЛОСНІ ЗВУКИ . . 61

    ПРИГОЛОСНІ ЗВУКИ .63

    Губні приголосні 64

    Язикові приголосні .... 66 Передньоязикові приголосні .66

    Середньоязиковий приголосний )й] . 74

    Задньоязикові приголосні і глотковий 75

    АСИМІЛЯЦІЯ ПРИГОЛОСНИХ 77

    Регресивна асиміляція приголосних за

    голосом . .... 78

    Асиміляція приголосних за палаталіза­цією . . 79

    Асиміляція приголосних за місцем і спо­собом творення . . 81

    Прогресивна асиміляція приголосних 82

    ДИСИМІЛЯЦІЯ ПРИГОЛОСНИХ 84

    ЧЕРГУВАННЯ ГОЛОСНИХ ТА ПРИГОЛОСНИХ 86

    Чергування голосних ... 86

    Найдавніші чергування голосних 86

    Чергування [о] та [е] з нулем знука 87

    380

    Зміст

    Чергування )о] та [е] з [і] 88

    Чергування | о] з |е] після шиплячих

    та |й] 90

    Чергування [и| з [о] 91

    Позиційні чергування голосних [у], |і1 з приголосними [в], Ій] . . . .91

    Чергування приголосних . . .93

    Чергування груп приголосних при слово­творенні .96

    СКЛАД СЛОВА 99

    НАГОЛОС 101

    ІНТОНАЦІЯ 105

    ОРФОЕПІЯ 113

    ОРФОЕПІЧНІ НОРМИ ТА ЇХ ЗНАЧЕННЯ . . . . 113

    ЗРАЗОК ПОВНОГО ФОНЕТИЧНОГО АНАЛІЗУ У ЗВ’ЯЗКУ З ОРФОГРАФІЧНИМ, ГРАФІЧНИМ ТА ОРФОЕПІЧНИМ СЛОВА ЛЛЄТЬСЯ . ... 120

    ГРАФІКА ТА ОРФОГРАФІЯ 123

    ПРИНЦИПИ УКРАЇНСЬКОГО ПРАВОПИСУ . 123

    ГОЛОСНІ 129

    Правопис ненаголошених голосних у коренях слів . . 129

    Правопис голосних е—и, о—а у дієслів­них коренях .131

    Правопис и та і в коренях слів 132

    ГОЛОСНІ У СЛОВАХ ІНШОМОВНОГО ПОХОД­ЖЕННЯ 133

    Правопис и, і, ї 133

    Правопис е, є 135

    Голосні у префіксах іншомовного поход­ження 136

    ГОЛОСНІ У РОСІЙСЬКИХ ТА ІНШИХ СЛОВ’ЯН­СЬКИХ ПРІЗВИЩАХ І ГЕОГРАФІЧНИХ НАЗВАХ 139

    Правопис е, є . 139

    Правопис и, і, ї 140

    ПРИГОЛОСНІ . 143

    Правопис подвоєних приголосних 143

    Спрощення в групах приголосних . .149

    381

    Зміст

    Зміни приголосних при словозміні та словотворенні

    Зміни та правопис кореневих приголос­них при сполученні їх із суфіксами -ськ(ий), -ств(о) 152

    Зміни і правопис приголосних при тво­ренні похідних іменників та прикметни­ків .153

    Особливості правопису приголосних при творенні вищого ступеня порівняння при­кметників та прислівників 154

    Правопис приголосних при чергуванні їх у дієслівних формах .155

    Зміни приголосних к, ц перед суфіксом

    -н- 156

    ВЖИВАННЯ АПОСТРОФА 158

    ВЖИВАННЯ М’ЯКОГО ЗНАКА 160

    ПРАВОПИС ПРЕФІКСІВ 168

    ВЖИВАННЯ ВЕЛИКОЇ ЛІТЕРИ (БУКВИ)

    І МАЛОЇ 172

    Велика літера у власних назвах осіб, за­гальних назвах людей, назвах посад, звань, чинів, титулів тощо 172

    Велика літера в географічних та астроно­мічних назвах 174

    Назви держав, організацій, політичних партій, установ, історичних епох ... 176

    Назви сортів рослин, вин, порід тварин . 178

    Назви транспортних засобів 180

    Умовні власні назви, абревіатури 181

    СЛОВОТВІР 184

    СПОСОБИ СЛОВОТВОРЕННЯ 190

    Суфіксальний спосіб . ^ 191

    Префіксальний спосіб 194

    Префіксально-суфіксальний спосіб 196

    Осново- і словоскладання 196

    Абревіатури 199

    Лексико-синтаксичний спосіб 201

    382

    Зміст

    Морфолого-синтаксичний спосіб .201

    Лексико-семантичний спосіб . 202

    ЧАСТИНИ І ЧАСТКИ МОВИ 203

    ПРАВОПИС ІМЕННИКІВ .205

    Закінчення іменників .205

    Суфікси іменників . , . 211

    ПРАВОПИС ПРИКМЕТНИКІВ . 214

    Закінчення прикметників .214

    Суфікси прикметників .217

    ПРАВОПИС СКЛАДНИХ СЛІВ 220

    Загальні правила правопису складних

    слів 220

    Складні іменники 221

    Складні прикметники .224

    ОСОБЛИВОСТІ ВІДМІНЮВАННЯ ТА ПРАВОПИСУ

    ЧИСЛІВНИКІВ .230

    ПРАВОПИС ДІЄСЛІВ 234

    Закінчення дієслів 234

    Суфікси дієслів . 237

    ПРАВОПИС ПРИСЛІВНИКІВ . 240

    ПРАВОПИС ПРИЙМЕННИКІВ 244

    ПРАВОПИС СПОЛУЧНИКІВ . 249

    ПРАВОПИС ЧАСТОК 256

    ВПРАВИ НА ПОВТОРЕННЯ 262

    ОСНОВИ ПУНКТУАЦІЇ 272

    РОЗДІЛОВІ ЗНАКИ ПОЧАТКУ ТА КІНЦЯ

    РЕЧЕННЯ .278

    ПУНКТУАЦІЯ В ПРОСТОМУ РЕЧЕННІ 282

    Тире між підметом і присудком , , 282

    Тире в неповному реченні 285

    Тире як знак індивідуального стилю

    автора 286

    Розділові знаки при однорідних членах

    речення . 289

    Кома між однорідними означеннями . 293 Пунктуація при однорідних членах

    з узагальнювальними словами , 296

    383

    Зміст

    Розділові знаки при відокремлених членах

    речення 297

    Відокремлені узгоджені означення . .298

    Відокремлені неузгоджені означення . 299

    Відокремлені прикладки .... .301

    Відокремлені обставини .... . зоб

    Відокремлені додатки 309

    Відокремлені уточнювальні слова ... 310

    Розділові знаки при вставних і вставлених конструкціях 313

    Розділові знаки при звертанні . 320

    Розділові знаки при вигуках, стверджуваль­них, заперечних та питальних словах . .321 ПУНКТУАЦІЯ В СКЛАДНОМУ РЕЧЕННІ 325

    Розділові знаки в складносурядних реченнях 325

    Розділові знаки в складнопідрядних реченнях ... .331

    Пунктуація в порівняльних конструкціях 334

    Розділові знаки в складних безсполучни­кових реченнях .339

    Пунктуація в складних синтаксичних конструкціях ... 346

    Пунктуаційно-орфографічний комплекс у контексті з прямою мовою та цитатами 352

    Завдання на повторення . . 359

    Список умовних скорочень 374

    Список рекомендованої літератури 377

    Навчальне видання

    Пазяк Ольга Михайлівна Сербенська Олександра Антонівна Фурдуй Марія Іванівна Шевченко Людмила Юріївна

    УКРАЇНСЬКА МОВА

    Практикум

    Художнє оформлення та редагування О. 1\ Григора Технічний редактор Л. І. Швець Коректори А. В. Дрожжина, Л. Ф. Іванова,

    А. І. Бараз, А. В. Бородавко Оператор II. В. Громова

    Підп. до друку 29.02.2000. Формат 84 х 108/32. Іїапір офсет, № 1.

    Гарн. Тип Гаймс. Друк офсетний. Ум друк, арк. 20,16. Ум. фарбовідб. 20,58. Обл.-вид. арк. 21,3. Вид. № 3978. Зам. № 0-33

    Видавництво «Либідь» при Київському університеті 01001 Київ, вул. Хрещатик, 10

    Свідоцтво про державну реєстрацію № 05591690 від 23.04.94

    ВАТ “Білоцерківська книжкова фабрика” 09117 м. Біла Церква вул. Л.Курбаса, 4

  • Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]