Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Studmed.ru_pazyak-om-serbenska-oa-furduy-m-shev...doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
2.74 Mб
Скачать

23

Лексикологія

кінчає і кінчаючи починає. 2. Брехливий, але й правди­вий. Безумний, але й мудрий. Злий, але він саме і благий.

  1. Бог є у плоті людській. Є справді він у плоті видимій нашій, нематеріальний у матеріальній, вічний у тлінній, єдин у кождому з нас і цілий в усякому. 4. Непотрібне з часом псується в серці і гине, а нове росте. Сіється загниле, встає запашисте; сіється жорстке, встає ніжне; сіється гірке, встає солодке; сіється стихійне, встає Боже; сіється нерозумне і сліпе, воскресає премудре і провидче

Тексти зі Святого Письма порівняйте з поданими вище.

1. Правдиво, правдиво кажу вам: якщо пшеничне зерно, впавши на землю, не помре, то залишиться само, а як помре, то принесе багато плоду 2. [при воскресінні мертвих) сіється у тлінні, возстас в нетлінні; сіється в пригнобленні, возстає у славі; сіється у немочі, возстає у силі; сіється тіло душевне, возстає тіло духовне.

Зі Святого Письма випишіть п’ять-шість речень, у яких вжито

антоніми.

Вправа 46

У поезії м. Вороного використані мовні засоби, пов’язані з антонімією.

Виявіть їх. Охарактеризуйте.

8ЕЇЧТЕІЧТІА

І сміх і плач — з одного джерела.

Вони бринять в однім акорді

З глибин таємності Добра і Зла,

Де бережуть їх душі горді.

І сміх і плач — се рідні два брати,

Коли від болю серце рветься.

Будь гордим же, не зраджуй серця ти,

Як плаче сміх, як плач сміється.

Вправа 47

Охарактеризуйте виділені вислови.

1. Гукала тиша рупором печальним (Л. Кост.). 2. Хіба не кричав ти німо, що солодко стебла в’януть від запаху матіоли (Л. Слюсак). 3. Смутком тоді щасливим повниться серце людини (М. Рил.). 4. Вже з самого ранку я прокли­наю, лютую і німим криком кричу до себе. 5. Маланка вся скипала лихою радістю і жбурляла йому в лице всю отруту (М. Коц.).

24

Лексикологія

* Вправа 48

У текстах, виписаних із газет, допущені відхилення від норм у вживанні слів. Визначте: а) слова, ненормативні для сучасної української літературної мови; б) слова, використані у невластивому для них зна­ченні; в) спільнокореневі слова, вживання яких нічим не вмотивоване; г) неправильно сполучувані слова.

1. Широкого поширення дістала заочна форма навчан­ня. 2. Прогулом рахується неявка на роботу. 3. Дякуємо за чуйне відношення до самотніх людей. 4. Не раз чуємо звинувачення в адрес нашої молоді. 5. Ця провідна думка була сконцентрована в лекції-діалозі, яку зробив кандидат філософських наук. 6. Гості познайомились з підприєм­ством. 7. Це кидається в вічі кожному. 8. Він співставляв різні випадки. 9. У клубі світилося, висвітлюючи на подвір’ї групки молоді. 10. Із-за запізнення весни збіглися строки багатьох польових робіт. 11. Тільки спільними зусиллями медпрацівників і населення можна попередити серцево- судинні захворювання. 12. Це не вартує нашої уваги.

» Вправа 49

Вивчіть напам’ять фрагмент із поеми «Марія» Т. Шевченка. Виявіть старослов’янізми, поясніть їх значення.

Все упованіє моє Щоб хрест-кайдани донесли

На Тебе, мій пресвітлий раю, До самого, самого краю.

На милосердіє Твоє, Достойно пітая! благаю!

Все упованіє моє Царице неба і землі!

На Тебе, Мати, возлагаю. Вонми їх стону і пошли

Святая сило всіх святих, Благий конець, о Всеблагая!

Пренепорочная, Благая! А я, незлобний, воспою,

Молюся, плачу і ридаю: Як процвітуть убогі села,

Воззри, Пречистая, на їх, Псалмом і тихим, і веселим

Отих окрадених, сліпих Святую доленьку Твою.

І Іевольників. Подай їм силу А нині плач, і скорб, і сльози Твойого мученика Сина, Душі убогої — убогій

Остатню лепту подаю.

Випишіть синоніми (перифрази).

Зверніть увагу на вживання великої літери в словах.

Вправа 50

Складіть словничок іншомовних слів, які можна використати в матеріалах на теми «Міжнародне становище України», «Економічне життя мого регіону», «У музеї українського мистецтва», «Метро», «У друкарні», «Прем’єра».

Вправа 51

Доберіть тексти, в яких вживаються інтернаціоналізми (десять— п’ятнадцять прикладів). Використовуючи словники, поясніть їх значен­ня, вкажіть на походження.

25

Лексикологія

Із газет випишіть десять—п’ятнадцять слів (у словосполученнях) іншомовного походження, значення яких незрозуміле чи малозрозуміле для вас. Використовуючи словники, поясніть їх.

Доберіть слова, що з’явилися порівняно недавно, з компонентом теле-у радіо-, супер-, шоу, бізнес.

Вправа 52

До наведених слів доберіть іншомовні відповідники, подані в дужках.

Промисловість, продажність, обмін, рішення, всесвіт, відсоток, краєвид, кіннота, лаштунки, льотчик, водій, во­ротар, кріпость, уподібнення, півники, чиряк, сухота, обрій, кількісний, окислення, показовий, недокрів’я, описовий, розумовий (космос, бартер, ландшафт, пілот, ірис, аси­міляція, резолюція, фортеця, голкіпер, шофер, оксидація, анемія, процент, індустрія, кавалерія, фурункул, кванти­тативний, експоненціальний, куліси, туберкульоз, дескрип­тивний, інтелектуальний, горизонт, корупція).

ь

Вправа 53

Наведіть приклади слів-англіцизмів у сучасній українській мові. Яке ваше ставлення до них?

ь Вправа 54

Зробіть коротке повідомлення на тему «Використання слів іншомовного походження в пресі». Проаналізуйте дві газетні статті (на теми між­народного життя, економіки, мистецтва), даючи відповіді на запитання: 1) які групи слів іншомовного походження вжито в аналізованих мате­ріалах, 2) з яких мов запозичені ці слова, 3) чи зрозуміле Тх значення, 4) який відсоток іншомовних слів містить проаналізований текст.

Вправа 55

Вкажіть, яке місце на шпальтах газет займають екзотизми й вар­варизми. Проілюструйте вирізками з газет.

о Вправа 56

Поясніть, яку функцію в поданому уривку виконують виділені слова. Як контекст допомагає розкрити Тх значення.

На четвертий день Сулеймана оточували улеми, його колишні вчителі, наставники його синів... Танцювали кечеки — хлопчики в жіночому вбранні. Блазні веселили люд. Меддахи розповідали смішні історії. Карагйозники показували свої вистави про пригоди витівника Кара- Гйоза... Борці —пехлевани показували свою силу. Маме­люки влаштовували кінні ігрища. Увечері засяяли вогнями півтисячі стамбульських джамій (Я. Загр.).

о Вправа 57

Зробіть повідомлення про лексичні особливості а) реклами в пресі; б) реклами на радіо.


26

Лексикологія

» Вправа 58

Ознайомтесь із працею (посібником, монографією на вибір) про українське ділове мовлення, випишіть два-три зразки ділових паперів.

Випишіть з газети оголошення як зразок ділового мовлення; оха­рактеризуйте лексику, властиву цьому стилю.

Виявіть помилки в оголошеннях, що розклеєні по вашому місту.

Вправа 59

Підберіть тексти, в яких є науково-технічні терміни (вісім—десять прикладів). Використовуючи словники, поясніть їх значення, походжен­ня та функції.

с> Вправа 60

Охарактеризуйте виділені слова. Поясніть їх значення і стилістичну функцію у творі. Перевірте, чи зафіксовані вони в словниках.

1. Але найдужче впомку мені зимові вечори. 2. А живи собі смирно та вштиво. 3. Чого це ви схарапудилися?

  1. — То чий же ти будеш? — Нічий. Всіхній. 5. Пхаюся до вогнища, простягаю до нього збуряковілі руки. 6. Ми того гада полосатого в тюрму упечемо! 7. Крізь нього [сніг] сям і там видніються силуети хат, машин, підвід (Гр. Тют.).

1. Група готує на радість фанів новий альбом. 2. Адже це хіт турецького Майкла Джексона Таркана. 3. Потім на них [викрадених лімузинах] шикували «круті» чернівецькі хлопці. 4. Забамбуленого, очманілого від безгрошів’я люду.

  1. Споглядати їхні ситі фізії. 6. Клієнт віддає мені «бакси», а я йому «ляльку» замість грошей. 7. Я волію, аби мою роботу оцінювали профі. 8. Той, хто стверджує протилеж­не, блейфує. 9. Як це не дивно, «кидали» мають свої закони і навіть моральні принципи. 10. Реальний проект бюджету, запропонований Кабінетом Міністрів, неоліваки відкинули. 11. Відбудуться лекції з древньо індійської філософії, а також роздача халави [індійські солодощі] на халяву (з газ.).

ь

Вправа 61

Зі «Словника української мови» (т. З, с. 7—19) випишіть десять діалектизмів. Дайте їм характеристику, вкажіть на значення, функції у мові. Наведіть інші приклади.

Вправа 62

Вкажіть, які різновиди діалектизмів (лексичні, фонетичні, словотвірні) можна виділити серед поданих українських назв картоплі.

Бульба, бараболя, буля, бульмани, мандибурка, крумп- лі, ріпа, біб, картохлі, карчохі, картофель, картошка.


Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]