Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Studmed.ru_pazyak-om-serbenska-oa-furduy-m-shev...doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
2.74 Mб
Скачать

214

Частини і частки мови

давно пересохла, а глибока зробилась вузенькою і мілкою. Прив’яли навіть бур’яни.

Аж ось надвечір насунула кудлата чорна хмарища, ударили блискавки, грюконув грім й полило таке, що доки Федь добіг до хата — змок як хлюїц, земля перетворилась па місиво, намокло нічим не прикрите паливо, а вся городина стояла у воді, піднявши вгору свої голівки та вершечки. Всю ніч ревів вітрище, блискало, лило й ревло сердитим буряним голосом. Ліс стугонів, а сосна із щог­лою гойдалася, мов тонка бадилина.

Вранці сонечко встало вмите, веселе, і тато відразу завів свого мотоцикла й поїхав вузенькою вуличкою дивитись — чи не пошкодила буря у лісі чого. Мама пішла на город, де росяно блищало зело: огіркове огудиння, мереживо моркви, купа прив’ялого бурячиння, стрілочки цибулі, горох. Мама почала підсипати добриво під кущики смородини.

Малий Федько, зачинивши віконечко, вийшов з хати, взяв невеличкий кошичок і подався до лісу. Мокра ліщина раз у раз висипала на Федя по цілому відру рясних краплин з гілля, але то не страшно: сонечко блисне, сорочечка висохне, і від водички не залишиться й сліду... Ага! Перший боровичок! Федь присів навпочіпки, узяв першого боровичка і пішов далі шукати гриби та розди­влятись всяку всячину, якої доволі було в лісовій іущави- ні. Його радо зустрів дуб-велетень, зачіпали ожинові за­рості, вітали цвірінькуни-горобенята, що сиділи зграйкою високо на ясені і, як завжди, брала в полон незбагненна чарівність правічного лісу (за Л. Письм.).

ПРАВОПИС

ПРИКМЕТНИКІВ

Закінчення прикметників

о Прикметники чоловічого роду м’якої групи в на­зивному відмінку однини та всі прикметники жіночого роду у давальному й місцевому відмінках однини мають

215

Правопис прикметників

закінчення -ій (-їй): пізній вечір, добрій людині, на лісовій галявині. Прикметники чоловічого роду твердої групи в називному відмінку однини закінчуються на -ий: зелений явір, колючий дріт, широкий простір.

в Прикметники дієслівного походження з основою на шиплячий у називному відмінку множини закінчуються на -і, на відміну від дієприслівників з основою на -и: діючі пристроїдіючи на відстані.

и Прикметники з основою на шиплячий в орудному відмінку однини жіночого роду завжди закінчуються на -ою, на відміну від іменників з основою на шиплячий, які в орудному відмінку однини мають закінчення -ею: най­більшою удачею, колючою пущею.

в Прикметники чоловічого й середнього роду в місце­вому відмінку однини можуть мати паралельні закінчення -ому, -ім: на гарячомуна гарячім. Закінчення -їм місцевого відмінка однини не слід плутати із закінченням -им орудного відмінка однини цих же самих прикметни­ків: широким полемна широкім полі. Це стосується лише прикметників твердої групи. У прикметників м’якої групи закінчення збігаються: майбутнім святомна майбутнім святі.

>

Вправа 21

На місці крапок поставте пропущені літери и чи #. Складіть речення, використовуючи подані словосполучення.

На найбільш...й чорноморський нафтобазі, найбіль- ш...й чорноморський корабель, з нафгов...м родовищем, на пафтов...м родовищі,,у тропічн...й країні, тропічн...й клімат, у тепліш...й і вологіш...й частині країни, тепліш...м

і вологіш...м повітрям, тепліш...й і ВОЛОГІШ...Й клімат, у буденн...м одязі, буденн...м життям, у порожн...й сумці, порожній чемодан, мальовничіш... краєвиди, мальовни­чіш...м краєвидом, у мальовничіш...м місті, мальовничі- ш...х краєвидів.

Вправа 22

Випишіть словосполучення у такій послідовності: у називному відмінку однини чоловічого роду, потім — у давальному й місцевому відмінках однини жіночого роду, за ними — в родовому множини, в орудному однини чоловічого й середнього роду й нарешті в місцевому відмінку однини цих же родів.

Дівоч...й голос, дівоч...й красі, у дівоч...м голосі, діво-

ч...м голосом, по віти... м досягненням, новіти..х досяг­


Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]