Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Studmed.ru_pazyak-om-serbenska-oa-furduy-m-shev...doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
2.74 Mб
Скачать

168

Графіка та орфографія

нас загине в оцих оточенських, загравами охоплених сте­пах? Ми не в одних ще будем боях, і пропадатимем безвісти, і питимем воду з боліт, і гинутимем в концтабо­рах, але, навіть гинучи, віритимем, що після нас буде інакше, і все це більше не повториться, і щаслива людина, розряджаючи останню бомбу в сонячний день перемоги, скаже: це був останній кошмар на землі (О. Гонч.).

ПРАВОПИС

ПРЕФІКСІВ

Префікси пре-, при-. У префіксах, що мають ненаголо- шені голосні, пишеться е чи и залежно від значення слова (змістові написання).

Префікс пре- вживається переважно в якісних прик­метниках чи прислівниках для вираження найвищої міри ознаки: преславний, премудрий, презлий, прехитрий, пре­красно, препогано, претісно, предобре.

Префікс пред- старослов’янського походження і вжи­вається тому в словах із відповідним відтінком значення: предтеча, предстати, предводитель.

Префікс пере- не викликає труднощів і вживається в словах із значенням завершеності дії, переділу, прояву певних зусиль тощо: перевірити, перегони, перемогти, перегородити, перепони, переділити, передати.

Префікс при- вживається: у дієсловах із значенням наближення, приєднання: прийти, прилетіти, присунути, притулитися, прибитися; в іменниках і прикметниках із значенням розміщення поруч: Приморськ, присадибний, придніпровський, прибережний, прикордонник, Придесення; у дієсловах, що означають частковість дії чи її результат: присісти, пригубити, причинити, приборкати, примусити, придумати.

Написання деяких слів треба запам’ятовувати чи пере­віряти за орфографічним словником: президія, презирство, преподобний, преосвященство, престол, предикат, презен­тація, пристойний, присяга та ін.

Префікс прі- (з колишнього про-) пишеться лише в трьох словах: прізвище, прізвисько, прірва.

169

Правопис префіксів

Префікси на -з-. За фонетичним принципом префікс з- на письмі передається літерою с перед к, п, т, х, ф, що позначають глухі приголосні: сказати, спитати, ство­рити, сформувати. В усіх інших випадках пишеться префікс з-: зшити, збити, зорати (іноді із-: «ізігнувся, як дуга»). Перед двома кореневими приголосними чи сполу­ченням губного і йотованого пишеться префікс зі-, рідше зо-: зізнатися, зігріти, зіткнення, зіставити, зів ’ялий, зіп ’ястися, зомліти.

У префіксах, що закінчуються на -з- (роз-, без-, через-) чи на інші приголосні (від-, над-, між-, об-), літера, що позначає кінцевий дзвінкий приголосний, не змінюється: безпорадний, безболісний, розпалити, розбудити, міжпла­нетний, надпотужний, підтримка, черезплічник, розімлілий, надірваний, обібрати.

Вправа 74

На місці крапок поставте літери е9 к чи і. Згрупуйте слова відповідно до

правил вживання е, іг, і.

Пр...давній, представити, пр...азовський, пр...берегти, пр...зирство, пр...бій, преамбула, пр...дтеча, приблизно, пр...красно, пр...крашати, пр...бічних, пр...дихативний, пр...борканий, пр...хилити, президент, пр...хитрий, пр...фронтовий, пр...оритет, пр...варений, пр...зводити, пр...кумедний, пр...звисько, пр...мат, пр...святити, при­краси, пр...стиж, пр...вабити, пр...землитися, пр...д’явник, пр...парувати, пр...гнобити, п...р...орати, пр...дковічний, пр...своїти, пр...права, п...р...права, пр...буток, пр...старий, пр...балтійський, п...р...дача, п...р...ферія, пр...мовляти, пр...горілий, пр.-.гощати, п...р...фраз.

Вправа 75

Замість крапок вставте пропущені літери з або с. Поясніть правила їх

вживання.

Бе... посеред ній, неспроможність, ...характеризувати, в ро...палі, ро . садник, ...фабрикувати, бе...силля, ...хвалити, безпрецедентний, ро...сохнутися, ...чинити, ро...пач, бе...соння, ...ціпити, бе...коштовний, ...клеювати, ро...клад, бе...характерний, бе...карний, ...цементувати, ...сохнути, ро...суд, бе...культурний, ро...саджувати, бе...перечний, ро...формувати, ро...пущений, ...кріпити, шкребти, ...щипати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]