Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Studmed.ru_pazyak-om-serbenska-oa-furduy-m-shev...doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
2.74 Mб
Скачать

210

Частини і частки мови

Вправа 10

Введіть у речення подані слова в різних відмінках однини.

Календар, командир, пілотаж, корабель, фюзеляж, пейзаж, буря, хмара, простір, радіопередача, екіпаж, стю­ардеса, грім, сторожа.

Вправа 11

Розбийте іменники на три групи — тверду, м’яку і мішану; поставте їх в родовому, давальному та орудному відмінках однини і поясніть пра­вопис закінчень.

Командир, кобзар, шахтар, скляр, звір, майстер, харак­тер, сухар, газетяр, друкар, диктор, Ігор, Віктор, Лазар, Назар, гончар, муляр, комар, календар, бондар, бетоняр, ювіляр, маляр, проводир, володар, господар, шофер, дирек­тор, перукар, столяр, санітар, лікар, зброяр, пухир, кухар, долар, хабар, різьбяр, гектар, аптекар, лицар, касир, пустир, стовбур, комбайнер, футляр, хутір, пісняр.

Вправа 12

Поставте іменники в родовому відмінку множини. Складіть речення, використавши в них виділені іменники в різних відмінках. Поясніть правопис закінчень.

Зобов’язання, зусилля, змагання, обличчя, досягнення, здійснення, узбережжя, завдання, озброєння, введення, узбіччя, відставання, управління, відділення, враження, рішення, приміщення, угіддя, знущання.

Вправа 13

Поставте іменники в родовому та орудному відмінках однини, визначте їх рід, відміну і поясніть правопис закінчень.

Можливість, біль, Умань, Керч, продуктивність, зустріч, подорож, харч, гордість, відсутність, пам’ять, ефективність, галузь, якість, далечінь, творчість, сіль, жовч, сучасність, молодь, пристрасть, любов, занедбаність, тюль, вісь, пос­тать, стаття, ніч, нехворощ, степ.

Вправа 14

Складіть речення, використавши подані іменники в різних відмінках і числах. Визначте відміну іменників.

Курча (курчатко), дівча (дівчатко), кошеня, цуценя, теля (телятко), лоша, порося, каченя, індича, гусеня, дитя.

Вправа 15

Перекладіть з російської мови на українську. Утворіть, де можливо, множину і провідміняйте подані іменники в однині та множині, порівнявши закінчення.

211

Правопис іменників

Имя, племя, семя, вьімя, пла.мя, знамя, стрсмя, темя, бремя.

Вправа 16

Розкрийте дужки і поставте іменники в потрібному відмінку. Поясніть

правопис відмінкових закінчень.

І

До (монумент) веде широка алея. Не померкне слава (подвиги), здійснених біля стін (Київ). Ворог втратив тут понад 100 тисяч (солдати), (офіцери). У (Київ) встановле­но 105 (пам’ятники) і пам’ятних (знаки) воїнам і полко­водцям, що полягли на полі (бій), у тому числі 20 (пам’ят­ники) і пам’ятних (знаки), присвячених обороні (Київ) в 1941 році, загиблим (підпільники, партизани), жертвам (фашизм). У Нових Петрівцях відкрито пам’ятник-музей воїнам Першою Українського (фронт) (з газ.).

II

Взяли ми, вклонились і поїхали усі четверо (різні шляхи). Довго бився я по (пущі та бездоріжжя), аж поки прибивсь до одного (хутір). Ліс навкруги густий такий, що тільки (небо та земля) видко, а хатинка стоїть одним одна і набік уже похилилась і в землю вросла, а солома на їй уся од (мох) та од (бур’ян) аж зазеленіла. Ні (дорога), ні (стежка) до тії хатки нема; тільки повз самий причілок тече невеличкий рівчак. Думаю собі: видно ж, тут нема пікою. Коли дивлюсь, аж у (піддашшя) за (хата) сидить дід, сивий-сивий. Брови йому понависали аж на очі, а борода до (пояс). Сидить і сіруже (струг) держално на ратище, а біля його під (повітка) стоїть з десяток (рато- вища) зовсім ютових (77. Кул.).

Суфікси іменників

У суфіксах іменників написання голосних реіулюсться такими правилами.

  • Пишеться и:

а) у суфіксі -ив(о), який надає слову значення збірності понять, що означають матеріал чи продукт праці: вариво,

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]