Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Studmed.ru_pazyak-om-serbenska-oa-furduy-m-shev...doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
2.74 Mб
Скачать

250

Частини і частки мови

Сполучники

  1. Щоб ЖИТЬ ІІІ в кого

права не пиггаюсь. Щоб жить — я всі кайдани розірву (П. Тич.).

  1. Проте тут є міст, пос­тавлений твоїми пред­ками, а більш ніде його нема (П. Загр.).

  2. Та зате вже — що там не кажи — Горобці жи­вуть на світі довше (Б. Ол.).

  3. Сервіс за святковим сто­лом — річ важлива. Причому маються на увазі не лише вишука­ні, гарно оформлені страви, а й те, як пода­дуть їх гостеві (з газ.).

  4. Добре було б, якби ота­кий співучий разок на­миста впав із неба на землю... (Є. Гуц.).

  5. Тож і виникло в нього нід час хвороби таке ба­жання — мати в себе справжній інструмент... (О. Гонч.).

Самостійна частина мови з часткою або прийменником

Що б вам заспівати?

  • Та все про те ж... Що

його тепер не всі й визна­ють, — роздумливо каже Заболотний (О. Гонч.). Йому дали орден за те, що віл найшов спосіб різати метал в десять разів швид­ше, ніж різали раніш (І. Багм.).

  • Совість... зілля... А при чому тут ви? (О. Гонч.)

...як би там не було, ко­мусь належало це пере­вірити, ризикуючи влас­ним життям... (О. Гонч.).

  • То ж хто ви? — дівчат­ка ще більш заінтриговані.

  • Звідки ви? З якої краї­ни? (О. Гонч.).

® У складених сполучниках усі компоненти пишуться окремо: так що, тому що, через те що, замість того щоб, з того часу як, в міру того як, та й, з тим щоб, після того як, незважаючи на те що, дарма що.

Вправа 73

Визначте будову сполучників, поясніть їх написання.

  1. Чиїм ім’ям цей град назвати, щоб вознести на цілий світ (Б. Ол.). 2. Шанують лиш того народи, хто власну ниву розорав (М. Руд ). 3. Якби ж то знаття, де я опинився (В. Речм.). 4. — А хіба я знаю, хто вони такі? Тож

251

Правопис сполучників

відповідаю, що не знаю ніяких партизанів, — і з хати (Є. Гуц). 5. І тебе лиш вигадав такою, зате й вірнішу тебе не знайти (Б. Ол.). 6. А що я особисто зробив для того, щоб Київ став ще кращим, щоб ширилася його слава? (з газ.). 7. Моя душа — це світ з материками, де серед гір снується сто доріг (М. Руд.). 8. Якщо зовсім пізно повер­тались, то вчитель брав школярську нашу бригаду до себе ночувати... (О. Гонч.).

о» Вправа 74

Поясніть написання складних сполучників та однозвучних з ними спо­лучень слів. У сполученнях слів визначте частини мови.

Ну що б, здавалося, слова (Т. Шевч.). Щоб між нами не вгасало Проміння величне, Ти поставив «на сторожі» Слово твоє вічне (Л. Укр.). Як би я тепер хотіла У мале човенце сісти І далеко на схід сонця Золотим шляхом поплисти! (Л. Укр.). 2. Якби здоров’я, то ще й пожити можна (Є. Гуц.). 3. Проте до терема нелегко було до­ступитись, бо тільки Сварг відчинив ворота і зайшов на двір, до них кинулись величезні пси (С. Скл.). 4. Про що думає хірург, приступаючи до операції? Звичайно, скажете ви, про те, щоб урятувати життя людини (М. Кол). 5. Отож лізе таке в голову (О. Довж.). 6. «Ні, цього не віддаю», — скаже хмуро батько. «А то ж чого?» — «Цьому ще рано. Хай підросте» (О. Гонч.). 7. Але ж і хутір не обминули карателі — спалили за те, що сюди партизани навідува­лись. 8. Зате як хороше на перервах (І. Багм.). 9. — Мо­лочка випийте на дорогу, як же ви так поїдете (Є. Гуц.).

  1. ...парашут вітром віднесло далеко від призначеного місця приземлення, тож юна радистка, ще нічого не встигнувши, потрапила в руки фашистським посіпакам.

  2. ..впізнавали її по мачинках-родимках на щоках, що ніде не зникли, не злиняли, бо то ж їх мама своїй донечці на щастя дала!.. (О. Гонч.).

Вправа 75

Розкрийте дужки, напишіть слова разом або окремо. Поясніть, якими

частинами мови вони виступають.

і. Раз у раз на її ясні очі мов(би) хмарки набігали (Є. Гуц.). 2. Та(ж) не в тім річ, — хвилювалась дівчина (О. Гонч.). 3. Що(ж), отак і приходить вечір, по-лисячому тихо, без стуку (Б. Ол.). 2. — При(чому) тут подвиг? — пролунали запитання (/. Багм.). 5. І як було б цікаво, як(би) раптом посеред зими випав на наше село синій

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]