Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Studmed.ru_pazyak-om-serbenska-oa-furduy-m-shev...doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
2.74 Mб
Скачать

197

Способи словотворення

За цими самими моделями утворені й деякі складні іменники — прізвища людей (Голобородько, Синьогуб, Криворот, Високос, Жовтобрюх). Деякі іменники творять­ся без сполучної голосної за моделлю числівник + Імен­ник (чотирикутник, тригранник, дворушник, п'ятиборець, шестиденка), дієслово + іменник (Назовибатько, Перебий- ніс, Тягнирядно, Вітрогон, Непийпиво, Залийвода).

Зверніть увагу: іменники зі сполучними голосними пишуться разом, за винятком тих, які означають одиниці виміру (.літако-виліт, людино-година, пасажиро-кілометр, тонно-миля). Якщо сполучна голосна відсутня, іменники можуть об’єднуватися в одне поняття: прес-бюро, прес- пап'є, прем'єр-міністр, плащ-дощовик, бал-маскарад, баро­метр-висотомір, динамо-машина, крейсер-авіаносець, бать- ко-мати, хліб-сіль.

Для творення складних прикметників уживаються мо­делі прикметник +- о + прикметник (синьо-жовтий, блідо- зелений, машинно-тракторний), числівник ■+■ іменник + (іов) (н) ий (двадцятичотирьохповерховий, п'ятдесяти- шестикілометровий, стосімдесятип 'ятилітній). А в утво­ренні таких складних прикметників, як сільськогосподар­ський, повітряно -десантний, східноукраїнський, викори­стані синтаксичні та морфологічні засоби: з підрядного словосполучення утворено одне слово, оформлене відпо­відними суфіксами та флексіями.

З погляду культури мовлення звернімо увагу на тво­рення складних прикметників із числівниковою основою два, три, чотири. Якщо друга частина складного прикмет­ника починається на приголосний, то числівники в пер­шій частині стоять у називному відмінку (чотиригранний, триметровий), а якщо на голосний — то в родовому {трьохелементний, чотирьохактна п 'єса, двохаршинний). Це правило не поширюється на складні прикметники, першою частиною яких виступає складений числівник (двадцятичотирьохлітровий, дев'яностотрьохградусний, п 'ятдесятидвохкілометровий).

Правила правопису складних прикметників (через дефіс чи разом) реіулюються способами їх творення. Якщо складні прикметники утворені сурядним способом (одна складова частина не залежить від другої), то вони пишуться через дефіс: машинно-шляховий, синьо-зелений, історико-філологічний, садово-городній, блідо-рожевий, темно-синій, кисло-солодкий, випукло-вгнутий. Коли спо­

198

Словотвір

сіб творення підрядний (одне слово залежить від іншого), то складний прикметник пишеться разом (карі очікароокий, білий снігбілосніжний, Біла Церквабілоцерківський).

Запам’ятайте, що складні прикметники з першою числівниковою основою необхідно відрізняти від скла­дених порядкових числівників, які пишуться окремо (двісті двадцять другий і двохсотдвадцятидвохкілогра- мовий). Але порядкові числівники з останньою частиною -сотий, -тисячний, -мільйонний, -мільярдний пишуться разом, а два, три, чотири стоять у родовому відмінку (двохсотий, чотирьохсотсорокатисячний, шестисотсім- десятишестим'тьйонний).

Вправа 14

Поясніть правила вживання і написання складних слів у тексті.

  1. Майже кожний, хто проїжджає автотрасою біля дива-саду восени, зупиняється, щоб помилуватись черво­но-золотавими, зеленими, білосніжними плодами з п’ян­ким медовим ароматом (з журн.). 2. Пахла чорна земля на пагорбах між заплавами — пахла весняною жагою родити і вимерлими травами, трухлим сухостоєм і молодим пагіллям — пахла вічністю і скороминущою порою... (Г. Тют.). 3. Тому при розрахунках ми повинні врахову­вати два показники — кількість відпрацьованих людино- днів і нормо-змін (з журн.). 4. Перед очима виплив із темряви куцовидий Гусько і багатозначно так посміх­нувся, ніби думи його підслухував (Д. Прил.). 5. Форму­вання низькопггамбових скоростиглих дерев —нескладна і петрудомістка робота (з журн.). 6. По-новому глянув на толоку, всіяну рожево-білими «гусячими» квітками та кротовими купинами, на чашу неба, обведену по берегах вузькими смужками білих ниткуватих хмарин, на гребінь лісу, що чітко виділявся на блідому небі, на хатини, приліплені до юрбка, які в перспективі здавалися особли­во мальовничими, на розкішний голубувато-сизий клубок перекотиполя біля його ніг і ще раз впевнився в тому, що це — не сон, а дійсність: він живе! (/. Вільде).

>

Вправа 15

Випишіть складні слова і словосполучення у три колонки: у першу ті,

що пишуться разом, у друїу — що через дефіс, у третю — що окремо.

Лзбесто/ібаї ачувальний, науково/технічний, всесвітньо/ відомий, різко/виявлений, яскраво/червоний, вагоно/


Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]