Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Studmed.ru_pazyak-om-serbenska-oa-furduy-m-shev...doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
2.74 Mб
Скачать

230

Частини і частки мови

ною Київської Русі — могутнього політичного об’єднан­ня, котре швидко перетворювалося на одне з найбільш розвинених і економічно процвітаючих суспільств того­часної Європи (О. Субт.).

ОСОБЛИВОСТІ ВІДМІНЮВАННЯ ТА ПРАВОПИСУ ЧИСЛІВНИКІВ

Різноманітна будова числівників породжує різні системи відмінкових закінчень.

н Подібно до прикметників відмінюються числівники один, одна, одне (о-), усі порядкові числівники. Одна має паралельні закінчення у родовому та орудному відмінках однини: однієї (одної), однією (одною).

я Окремий тип відмінювання становлять числівники два, три, чотири, кілька, багато та збірні (у збірних при відмінюванні суфікс -ер(о) випадає): три, трьох, трьом; двоє, двох, двом; четверо, чотирьох, чотирьом, чотирма; п ’ятеро, п ’ятьох і т. д.

я Числівники 5—20, ЗО, 50, 60, 70, 80, а також кільканадцять, кількадесят у родовому, давальному і місцевому відмінках мають закінчення -и, в орудному відмінку — -ма. вісім, восьми, вісьма (вісьмома), на восьми. Вони можуть мати такі паралельні закінчення в родовому, давальному та місцевому відмінках, як збірні числівники: восьмивісьмох, восьмивісьмом, на восьмипа вісьмох.

я У назвах десятків 50—80 при відмінюванні зміню­ється лише друга частина (на відміну від російської мови, в якій ці числівники відмінюються в обох складових частинах): шістдесят, шістдесяти, шістдесятьма і т. д.

в У порядкових числівниках, утворених від назв десят­ків 5080, першою складовою частиною є основа називного відмінка, яка у всіх відмінкових формах залишається незмінною: шістдесятий, шістдесятого, шістдесятим і т. д.

231

Особливості відмінювання та правопису числівників

и Числівники 40, 90, 100 в усіх відмінках, крім набивного і знахідного, мають закінчення -а.

о у назвах сотень при відмінюванні змінюються обид­ві частини: шестисот, шестистам, шістьмастами, на

шестистах.

о У дробових числівниках чисельник відмінюється як відповідний кількісний числівник, а знаменник як по­рядковий: одна п уята, однієї п ’ятої, одній п 'ятій, одну п ’яту, однією п ’ятою, на одній п 'ятій.

ш У складених кількісних числівниках відмінюється кожне слово: шістсот п'ятдесят чотири, шестисот п'ят­десяти чотирьох, шестистам п'ятдесяти чотирьом, шість­мастами п 'ятдесятьма чотирма і т. д.

т У складених порядкових числівниках відмінюється лише останнє слово: сімсот вісімдесят п'ятий, сімсот вісімдесят п 'ятого і т. д.

а У числівниках від 11-ти до 19-ти м’який знак пишеться тільки у кінці слова: п'ятнадцять, сімнадцять, дев 'ятнадцять.

□ Назви десятків

50—80 та сотень 500—900 пишуться без м’якого знака у середині слова: шістдесят, сімдесят, п'ятсот, дев'ятсот.

в При творенні складних слів числівникові основи двох-, трьох-, чотирьох- вживаються: коли друга частина слова починається з голосного: двохатомний, трьохеле­ментний, чотирьохопорний; при творенні будь-яких поряд­кових числівників: двохмільйонний, трьохтисячний, чоти­рьохсотий; у складних прикметниках з декількома числів­никовими основами: двадцятичотирьохповерховий, сімде- сятитрьохрічний. Основа дво-, три-, чотири- вживається, коли друге слово починається на приголосний: двобічний, триденний, чотиригранний.

  • Кількісні числівники, які є першою частиною складних слів (іменників, прикметників, прислівників), вживаються у формі родового відмінка (п'ятиденка, шестилітній, семиразово), за винятком числівників 90 і 100, що зберігають свою початкову форму (століття, дев'яносторічний), та числівника тисяча, після основи якого вживається сполучний голосний [о]: тисячоголосий, двохтисячоліття.


Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]