Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Studmed.ru_pazyak-om-serbenska-oa-furduy-m-shev...doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
2.74 Mб
Скачать

258

Частини і частки мови

іще хатині світло не згасає (Ст. Руд.). 12. І тільки степ, і тільки спека, спека і озерявин проблески скупі. 13. Вже в стільниках стерні немає меду сонця. 14. А ми з тобою все-таки джигіти (Л. Кост.). 15. Тому вже, мабуть, років п’ятдесят. А я ще й досі бачу так яскраво: моє село, старий вишневий сад і вечорів підсинені заграви (М. Руд.).

Вправа 84

Уставте пропущені літери, поясніть правила їх вживання.

Молитва до жінки

Світай мені... і яблуко зривай...

Нам ВЄЛ...НО в Писан...і согрішити.

І що робить, коли дістався рай

Нам саме цей — безладний, наспіх збитий.

Світай мені, прошу Тебе, молю

Крізь рай, що пахне яблуками й цвіл...ю.

Дай силу я бе...сило пр...хилю На всеп...р...магаюче бе...сил...я.

Ще буде все — Потоп новий і Ной,

Новий Месія і новіти...й Юда,

Все буде гак, як напророч...в Той,

Хто нам на двох створив хистке це чудо.

То все колись, а завтра — вигнан...я З освяч. .них гріховністю чертогів...

Ось замр...мо .. й відчу...мо — земля Мам стел . ть в ноги куряву дороги,

І вітер запах яблук відг...ня...

І гаснуть зорі у сльозі пр...чистій...

І наше миле рідне сонч...ня Л...жить і мудро мруж...ться в колисці.

Світай мені... Світай мені...

Амінь! (О. Чекм.).

ПРАВОПИС ЧАСТКИ НЕ

Написання не разом чи окремо з різними частинами мови залежить від того, чим виступає не — часткою при певній частині мови чи префіксом у слові. Якщо не є заперечною часткою, то вона з усіма частинами мови пишеться окремо, коли ж не вживається як префікс, то пишеться разом.

259

Правопис частки не

Разом частка не пишеться в таких випадках:

@ 3 іменниками, прикметниками, дієсловами, прислів­никами, якіцо вони без частки, яка стала префіксом, не вживаються: негода, немовля, негайний ненавидіти, не­зчутися, незабаром.

ш 3 іменниками, прикметниками, прислівниками, коли утворюються нові слова, які можна замінити близь­кими за значенням словами (синонімами): недовіра (підозра), нешвидкий (повільний), негарно (погано), або коли слова з часткою не утворюють єдине поняття: не­дорід, несказанний, незнайомий, неждано-негадано, невже.

@ У складі префікса недо-, що надає значення непов­ноти якості чи дії в іменниках, прикметниках, дієсловах (дієприкметниках і дієприслівниках), прислівниках: недо­гляд, недороблений, недоважувати, недокритий, недоладно, недочуваючи.

в 3 дієприкметниками, якщо дієприкметник є озна­ченням і не має при собі пояснювальних слів: нерозроблені питання, недозволені ігри, незагартований організм.

Окремо частка не пишеться:

® 3 іменниками, прикметниками і прислівниками, коли наявне протиставлення: не воля, а рабство; не глибо­кий, а мілкий; не голосно, а тихо.

  • 3 дієсловами (дієприслівниками), числівниками, прийменниками, сполучниками, деякими прислівниками і з більшістю займенників: не подолати, не виконавши, не десять, це для..., не то..., не завтра, не тут, не тебе, не їхній.

в 3 дієприкметниками, коли є протиставлення чи за­лежні від них слова: ще не розв'язані проблеми, не спросто­ваний ніким факт, не сказане, а написане привітання. Або коли дієприкметник з часткою не виступає присудком: проблеми не розв язані.

Вправа 85

Напишіть мастку не разом або окремо із словами і поясніть правопис.

Не/жить, не/нависть, нс/мічний, не/активний, не/уве­чері, не/гаразд, не/абиякий, не/блаї«надійний, не/можна, не/має, не/боязкий, а хоробрий, не/видимість, не/зважа­ючи, не/впізнанний, не/добрати, не/дозрілий, не/зчутися,

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]