Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
058451_2CFB8_kachurovskiy_m_o_tarelkin_yu_p_cik....doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
2.55 Mб
Скачать

3. Як виникла свідомість?

Свідомість сучасної людини є продуктом всесвітньої історії, результатом багатовікового розвитку практичної і пізнавальної діяльності, багатьох поколінь людей. Але щоб її зрозуміти, необхідно з’ясувати, як вона зароджувалась. Свідомість має не тільки свою соціальну історію, а й при­родну передісторію – розвиток своїх суто біологічних передумов.

Погляд на матерію як мертву, інертну та аморфну субстанцію вже давно спростований філософією і сучасною наукою. Починаючи з Епікура, а в Новий час із Б. Спінози, матерія розглядається як причина самої себе, як causa sui. Різні форми активності матерії віртуально наявні в самій матерії. Вони самореалізуються завдяки її нескінченному руху, змінам і розвитку. Сьогодні загальновизнаним є положення про те, що активна діяльність матерії виходить за межі звичайних змін і звичайної взаємодії. Вона передбачає існування у матерії іншої властивості, спо­рідненої з подразливістю й відчуттями. Ця властивість матерії є нічим іншим, як властивістю відображення.

Загальність відображення, як властивості всієї матерії, зумовлена універсальною взаємодією предметів та явищ. Це означає, що відобра­ження є здатністю матеріальних явищ, предметів, систем у процесі взаємо­дії відтворювати у своїх структурах особливості інших явищ, предметів і систем.

Відображення проявляється в якісно різних формах. Кожна з них зумовлюється ступенем організації і розвитку матерії, визначається її внутрішнім змістом. Тому відображальні процеси удосконалю­ються і ускладнюються з розвитком матерії, що залежить від ускладнення типу взаємодії між складовими структурними елементами матеріальних систем. У зв’язку з цим можна виділити кілька рівнів роз­витку властивостей відображення, де кожний наступний рівень є склад­нішим, ніж попередній.

До основних типів відображення сучасна наука відносить: 1) неорга­нічне відображення, що пов’язане з механічними, фізичними, хімічними змінами тіл; 2) органічне відображення, що спостерігається в живій природі (подразливість, чутливість, психіка); 3) соціальне відображення – рівень існування людської свідомості.

За усіх розрізнень, що характерні для цих типів відображення, вони мають загальні властивості, які виявляються таким чином:

1) будь-який тип відображення є результатом впливу одного об’єкта на інший; 2) в об’єкті, який зазнав дії, залишається слід, який відтворює особливості структури діючого об’єкта; 3) цей слід впливає на подальше функціонування та розвиток об’єкта.

Отже, відображення становить процес, результатом якого є інфор­маційне відтворення властивостей об’єктів, що взаємодіють. Інформація – об’єктивна сторона процесу відображення як властивості всієї матерії. Вона всезагальна. Тому будь-яка взаємодія включає інформацій­ний процес, вона є інформаційною взаємодією у тому розумінні, що за­лишає про себе пам’ять в іншому. Виникнення життя – найвеличніший стрибок у розвитку матерії, пов’язаний із появою біологічних форм відображення, які містять у «знятому» вигляді фізико-хімічні форми відображення, але не зводять­ся до них. Життя є складною формою руху матерії. Живі організми ма­ють такі властивості, яких не існує в неживій природі, – подразливість, розмноження, мінливість, спадковість, в основі яких лежить обмін речо­вин. Тому обов’язковою умовою збереження і розвитку життя є зв’язок і взаємодія організму з довкіллям. Властива живій природі подразливість є відповідною реакцією живого організму на вплив зовнішнього і внутріш­нього середовища. Вона здебільшого відбувається у вигляді збудження і зовнішньої відповідної вибіркової реакції. Будь-яка жива істота здатна певною мірою реагувати на вплив зовнішніх умов з допомогою певної кількості доцільних дій.

Із подразливістю тісно пов’язана інша важлива властивість живого організму – запам’ятовувати і зберігати сліди подразнення. Закодовані сліди індивідуального та історичного досвіду живі організми відтворю­ють в активному ставленні до зовнішніх об’єктів, які є орієнтирами під час саморуху. Подразливість – знаряддя орієнтування організму в нав­колишньому середовищі, активна зміна його стану.

У подальшому розвитку матеріального буття виникли складні за організацією матеріальні системи – центральна нервова система, органи чуття, умовно-рефлекторна діяльність, психічне відображення тощо.

Нервова система, еволюціонуючи, збагачує свою системно-структур­ну організацію і відповідно функціональні властивості. Поступове вдо­сконалення нервової системи забезпечило виникнення процесів присто­сування організмів до навколишнього середовища, сформувало властивість живих істот набувати прижиттєвого досвіду та зберігати його в пам’яті (сліди-відображення). Вплив середовища, що повторювався із поколін­ня в покоління, має цілеспрямовану форму, яку в загальному вигляді називають навчанням. Навчання розглядають як фактор становлення по­ведінки живих організмів в онтогенезі і як фактор еволюції нервової системи. В цілому феномен навчання є найважливішим елементом усієї історії життя, це генетично обумовлена його ознака.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]