Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
058451_2CFB8_kachurovskiy_m_o_tarelkin_yu_p_cik....doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
2.55 Mб
Скачать
  1. Які умови поступу сучасної цивілізації?

Умови формування цивілізаційного суспільства

По-перше, повинна бути спільність дій елітарної меншості й основної маси населення. Сама ж еліта формується творчим процесом соціуму, а не є довільним феноменом. Крім того, елітарну меншість і більшість населення країни має об’єднувати певна провідна ідея, почуття патріотизму і громадянської відповідальності. Тільки спільні дії народу, єдність зусиль громадян, злагода стають запорукою повноцінного розгорнення цивілізаційного процесу.

По-друге, становлення і розвиток цивілізації зумовлені внутрішніми ймовірнісними, індетермінаційними процесами. Формування дисипативних структур у вигляді різноманітних соціальних утворень є переважно явищем випадковим, тому повністю передбачити кінцеві результати формування кожного соціокультурного утворення неможливо, хоча тенденції їх розвитку можна зпрогнозувати, але результати будуть неочікуваними.

По-третє, специфікуючу роль у сутнісному визначенні майбутнього цивілізації відіграє селектор, адже він є керівним правилом, тим принципом, на підставі якого робиться вибір, що визначає стійкість системи. Кожне суспільство (усі його верстви, структурні утворення), кожну особу повинна пронизувати провідна ідея, домінуюча думка, яка спрямовує до певної мети.

Історичний поступ світу протягом ХХ ст., зі значним промисловим розвитком Заходу і створенням глобальної системи комунікацій протягом останніх десятиліть, сприяв розширенню багатопланових можливостей цивілізацій, які в різних історичних ситуаціях реалізуються по-різному.

Роз’єднаність населення, нетворчі принципи організації його життя неодмінно стають згубними для цивілізаційного процесу. Звичайно, на стан цивілізації суттєво впливає в наш час і загальний стан культури людства. Але доля і перспективи тієї чи іншої цивілізації, безперечно, вирішуються, у першу чергу, внутрішніми факторами.

Отже, для формування і розгорнення цивілізації сучасного рівня необхідна значна кількість належних умов.

Наявність різноманітних підходів до з’ясування сутності культури та цивілізації ускладнює визначення їх співвідносності. Більшість філософів зазначають, що поняття культури ширше, ніж цивілізації, адже вважається, що лише загальні досягнення культури можуть об’єднати людство на шляху до більш досконалого стану цивілізації.

Недаремно ще засновник київської філософської школи Микола Бердяєв (1874–1948) підкреслював необхідність культурної цивілізації.

Через це суспільство в наш час вважається цивілізованим тоді, коли в ньому на найвищому рівні реалізуються всі культурні надбання і розвинені всі сфери життєдіяльності людей. У такому разі всім членам суспільства в повній мірі доступні здобутки суспільного виробництва, досягнення науки і техніки, освіта і мистецтво. А соціально-політичні умови життя стимулюють і забезпечують вільний розвиток і повну самореалізацію кожного індивіда.

Саме гуманна культура детермінує розгорнення цивілізаційного генома, головного рушійного чинника, оскільки вона виховує і соціалізує людину й активізує її творчу діяльність. Тоді культура в цивілізаційному процесі спрямовує людину на добро, красу, істину, любов.

Таким чином, на засадах гуманістичних досягнень культури забезпечується творчий рух людства до сучасної цивілізації. Тому невід’ємною і сутнісною рисою нинішнього цивілізаційного розвитку має бути гармонійна єдність культури і цивілізації. На цій основі можна передбачити шляхи розвитку суспільства, його історичного спрямування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]