Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
058451_2CFB8_kachurovskiy_m_o_tarelkin_yu_p_cik....doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
2.55 Mб
Скачать

Література

  1. Антология мировой философии: В 4 т. – М.: Наука, 1969. – Т. 1.

  2. Бичко А.К., Бичко І.В., Табачковський В.Г. Історія філософії: Підручник. – К.: Либідь, 2001. – С. 51-92.

  3. Волинка Г.І. Філософія стародавності і середньовіччя в освітньому контексті: Навчальний посібник. – К.: Вища школа, 2005. – С. 398-526.

  4. История философии и культура / В.С. Горский и др. – К.: Наукова думка, 1991. – С. 76-103.

  5. Качуровський М.О., Цикін В.О. Філософія: альтернативний виклад: Навчальний посібник. – Суми: СумДПУ, 2005. – С. 51-69.

  6. Куцман П., Буркард Ф.-П., Відман Ф. Філософія: dtv-Atlas Пер. з 10-го нім. вид. – К.: Знання-Прес, 2002. – С. 64-101.

  7. Тарєлкін Ю.П., Цикін В.О. Філософія в структурно-логічних схемах: Навчальний посібник. – Суми, 2003. – С. 16-19.

  8. Філософія: Підручник / А.К. Бичко, І.В. Бичко, В.Г. Табачковський та ін. – К.: Либідь, 2002. – С. 230-265.

  9. Чанышев А.Н. Курс лекций по древней и средневековой философии. – М.: Высшая школа, 1991. – С. 417-509.

Тема IV. Філософія нового часу

  1. Що таке емпіризм і раціоналізм у філософії Нового часу?

У Новий час (кінець XVII – XVIII ст.) замість віри запанував розум. Характерним став високий рівень наукових знань.

Емпіризм сформувався у зв’язку з бурхливим розвитком природознавства. Багато філософів Нового часу досягли значних успіхів у математиці, фізиці, механіці тощо. Розквіт цих наук спричинився до того, що в основу пізнання світу було покладено досвід (з грец. – емпіріо). Емпіричні, тобто досвідні, знання тривалий час уважалися найбільш достовірними та повними. Але справедливо буде зазначити, що водночас у процесі пізнання не применшувалося значення процесу мислення.

Епоха емпіризму – це епоха творчості, насамперед, англійських філософів. Її започаткував визначний учений, філософ, державний діяч Френсіс Бекон (1561 – 1626). Він переконував у безмежній могутності людини, озброєної досягненнями науково-технічного прогресу.

Вислів Ф. Бекона “знання сила” став крилатим. Силу знань він убачав у їх систематизації та інтеграції. Найкращим дослідницьким методом (з грец. «способом») Ф. Бекон уважав індукцію (з латини «наведення»), коли цілеспрямовано і поступово збираються й порівнюються результати спостережень, експериментів та досвіду для подальшого узагальнення знань. До речі, так будується навчальний процес: думка учня має рухатися від простого до складного, від зрозумілого в частинах до розуміння цілого тощо.

Пізніше з позиції емпіризму Ісаак Ньютон (1643 – 1727), визначний теолог, творець класичної механіки, математик, розширив поняття про наукові методи та створив основи механістичної, розбудованої за законами механіки, картини світу, що сприяло розповсюдженню механістичного світогляду. Цей підхід пояснює світ як раз і назавжди скомпоновану систему тісно й чітко взаємодіючих частин і деталей, відзначається пасивне місце людини в ньому.

Більш активною вбачав людину Томас Гоббс (1588 – 1679). Він уважав, що нею рухає егоїзм – жадоба до благ, кар’єри, наживи тощо. Егоїзм людей може спричинити «війну всіх проти всіх». Для приборкання егоїзму люди створили державу як результат суспільного договору про спільне життя.

Ще грунтовніше пояснював людське буття, спираючись на ідеї емпіризму, Джон Локк (1632 – 1704). Його думки щодо кращого суспільного устрою збігаються з ідеєю суспільного договору Т. Гоббса, але її обґрунтування дещо інше. Це відображено у філософії держави, якій Д. Локк присвятив спеціальну працю – “Два трактати про державне правління”.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]