Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 Господарське.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
35.43 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого

Кафедра господарського права

Індивідуальна робота на тему:

«Відповідальності в господарському праві.»

Виконав: студент 4 курсу 22 групи

ІПКОП України

Махненко Н.О.

Перевірив : доц. Глібко С.В.

Харків 2015

План

Вступ.

1 Поняття та принципи відповідальності в господарському праві.

2 Види господарсько-правової відповідальності.

3 Функції господарсько-правової відповідальності та її підстави.

Висновок.

Список використаної літератури.

Вступ

Наявність господарських відносин дає можливість дійти висновку про існування господарської відповідальності.

Висловлюючи різні точки зору і підходи до визначення господар­сько-правової відповідальності, переважна частина правників розгля­дають її як наслідок правопорушення, як несприятливі економічні наслідки. Вони єдині також і в питанні відносно суб'єкта відповідаль­ності. Згідно з їхніми дослідженнями, ним є тільки суб'єкт господарю­вання, а не окремі громадяни, за винятком підприємців.

Найбільш послідовною позицією в цьому питанні є позиція В. К. Мамутова. Він розглядає господарсько-правову відпо­відальність як зазнавання господарським органом несприятливих еко­номічних наслідків безпосередньо внаслідок того, щодо нього застосо­вані передбачені законом санкції (міри відповідальності економічного характеру) за вчинене ним правопорушення.

Таке розуміння юридичної, в тому числі і господарсько-правової відповідальності, не тільки дістало підтримку і визнання в загальній теорії права, а й закріплення в чинному законодавстві, зокрема вст. 216 ГК України.

Відповідно до цієї статті, відповідальність за правопорушення, здійснене у сфері господарювання, полягає в застосуванні до правопо­рушників — учасників господарської діяльності правового впливу (санкцій) на підставах і в порядку, передбачених ГК України, іншими законодавчими актами чи договором.

1. Поняття та принципи відповідальності в господарському праві.

Відповідальність застосовується у формі певної системи госпо­дарських санкцій, передбачених господарським законодавством, укладе­ними договорами і локальними актами нормативного характеру суб'єктів господарювання за протиправні дії чи бездіяльність учасників госпо­дарських відносин. Статтею 217 ГК України визначено: поняття госпо­дарських санкцій, сферу їх застосування, вили господарських санкцій та порядок застосування адміністративно-господарських санкцій.

Суб'єктами відповідальності є як суб'єкти господарювання, так і інші учасники господарських відносин, в тому числі міністерства, відом­ства та їх органи, які контролюють дотримання правил (чи умов) здійснення господарської діяльності.

Господарсько-правова відповідальність являє собою вплив потерпіло­го на правопорушника безпосередньо або за допомогою суду в цілях га­рантії захисту прав і законних інтересів громадян, організацій та держа­ви, втому числі відшкодування збитків учасникам господарських відно­син, завданих внаслідок правопорушення (ст. 216 ГК України).

Господарсько-правова відповідальність — це узгоджена і упорядко­вана система санкцій, які застосовуються до правопорушників. Проте в законодавстві неможливо передбачити всі випадки і відтінки, які ви­никають у відносинах суб'єктів господарювання. Право завжди регулює типові ситуації, притаманні більшості відносин, які виникають на практиці. Воно базується на основних керівних началах, — принципах пра­ва, які виражають тенденції і потреби суспільства, що визначають суть системи, галузі або інституту права і в результаті їх правового закріплен­ня мають загальнообов'язкове значення.

Отже, господарська відповідальність має такі ознаки :

1.Є реакцією на протиправну поведінку суб’єкта господарювання, яка може виражатися у конкретному факті або в тому, що визначається законом чи договором негативним, загальному результаті господарської діяльності.

2.Полягає у зменшенні благ суб’єкта господарювання, однак спрямована не на саму особу суб’єкта господарювання, а на його майнову базу та організацію діяльності.

3.Передбачається юридично - в законі чи договорі.

4.Забезпечується державним примусом. [8, cт 7]

Застосування господарських санкцій повинно гарантувати захист прав і законних інтересів громадян, організацій і держави, в тому числі відшкодування збитків учасникам господарських відносин, завданих внаслідок правопорушення, та забезпечувати правопоря­док у сфері господарювання.

Відповідно до ст. 216 ГКУ господарсько-правова відповідаль­ність базується на принципах, згідно з якими:

  • потерпіла сторона має право на відшкодування збитків неза­лежно від того, чи є застереження про це в договорі;

  • передбачена законом відповідальність виробника (продавця) за недоброякісність продукції застосовується також незалеж­но від того, чи є застереження про це в договорі;

  • сплата штрафних санкцій за порушення зобов'язання, а та­кож відшкодування збитків не звільняють правопорушника без згоди другої сторони від виконання прийнятих зобов'я­зань у натурі;

  • у господарському договорі неприпустимі застереження щодо виключення або обмеження відповідальності виробника (про­давця) продукції. [2, ]