Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-115-1.doc
Скачиваний:
113
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
829.95 Кб
Скачать

1. Поняття і завдання кримінального провадження.

Згідно ст. 3 КПК України: кримінальне провадження - досудове розслідування і судове провадження, процесуальні дії у зв’язку із вчиненням діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність.

Завданнями кримінального провадження є:

  • захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень;

  • охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження;

  • забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Швидке – розумні строки

Повне – мають бути встановлені всі обст.

Неупереджене – об’єктивне, незалежне від держ влади…

2. Стадії кримінального провадження України.

Стадії є відносно відокремленими частинами кримінального процесу. Будучи самостійними, вони водночас перебувають у зв'язку з іншими стадіями, утворюючи єдину систему.Згідно з чинним законодавством, кримінально-процесуальне провадження складається з певної кількості стадій, сукупність яких утворює систему стадій кримінального процесу, а саме:

  1. досудове розслідування: стадія кримінального провадження, яка починається з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань і закінчується закриттям кримінального провадження або направленням до суду обвинувального акта, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності - Повідомлення про підозру — Слідчі дії — Закінчення досудового розслідування

  2. судове провадження у І інстанції - Підготовче провадження — Судовий розгляд — Винесення судового рішення

  3. судове провадження з перегляду судових рішень - Провадження в суді апеляційної інстанції — Провадження в суді касаційної інстанції — Провадження у Верховному Суді України — Провадження за нововиявленими обставинами

  4. виконання судових рішень

Стадї Маланюк – Досудове розслідування (форми дізнання та досудового слідства); підготовче судове провадження; судовий розгляд і ухвалення судового рішення; апеляційне провадження; касаційне провадження; перегляд за ново виявленими; перегляд ВСУ; виконання вироку. Новим кодексом всі провадження можна поділити на групи:

  • основні – ті, що проходять всі стадії без особливостей

  • додаткові – ті, що допомагають основним – відновлення втрачених матеріалів провадження, провадження в порядку міжнародного співробітництва

  • особливі – що відрізняються ускладненою чи спрощеною процедурою – на підставі угод, приватне обвинувачення, щодо окремих категорії осіб , щодо неповнолітніх, щодо відомостей що становлять державну таємницю, провадження на території дипломатичних представництв.

!!! Перестає існувати така стадія кримінального провадження як порушення кримінальної справи, а досудове слідство уже вважається формою досудового розслідування, в якій здійснюється розслідування злочинів.