Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Болотіна Право соціального захисту / Право Соц.Зах.УкраЇни(Ч.2).doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
2.8 Mб
Скачать

Глава 21

сім'ї загиблого (померлого), а в разі її відсутності його батькам та утриманцямвиплачується одноразова грошова допомога у розмірі десятирічного грошового забезпечення загиблого (померлого), виходячи з окладу за військовим званням у запасі та максимального окладу за посадою, до якої він був приписаний у запасі, в порядку та на умовах, визначених Кабінетом Міністрів України.

У разі загибелі (смерті) військовослужбовця строкової військової служби під час виконання ним обов'язків військової служби сім'ї загиблого (померло­го), а в разі її відсутності його батькам та утриманцям виплачується одноразо­ва грошова допомога у розмірі десятирічного максимального посадового окла­ду за першим тарифним розрядом, передбаченим для військовослужбовців, які проходять військову службу за контрактом, у порядку та на умовах, визначе­них Кабінетом Міністрів України.

У всіх випадках розмір одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) військовослужбовця не повинен бути меншим від 100-кратного розміру прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездат­них осіб на час виплати цих сум (п. 7 ст. 16).

Щодо атестованих працівників міліції стаття 23 Закону України "Про міліцію" регламентує виплату одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) або каліцтва працівника міліції та компенсацію заподіяної шкоди його майну. Частиною третьою статті 23 у редакції Закону від 3 листопада 2006 р. № 328-У встановлено, що у разі загибелі (смерті) працівника міліції, який пе­ребував на службі в органах внутрішніх справ, під час виконання ним службо­вих обов'язків по охороні громадського порядку та боротьбі зі злочинністю сім'ї загиблого (померлого), а в разі її відсутності його батькам та утриманцям виплачується одноразова грошова допомога у розмірі десятирічного грошового забезпечення загиблого (померлого) за останньою посадою в порядку та на умовах, визначених Кабінетом Міністрів України. У всіх випадках розмір од­норазової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) працівника міліції не повинен бути меншим від 100-кратного розміру прожиткового мінімуму, вста­новленого законом для працездатних осіб на час виплати цих сум.

Постановою Кабінету Міністрів України від 12 травня 2007 р. № 707 затвер­джено Порядок та умови виплати одноразової грошової допомоги у разі заги­белі (смерті) або інвалідності працівника міліції під час виконання ним служ­бових обов'язків, пов'язаних з безпосередньою участю в охороні громадського порядку та боротьбі зі злочинністю. Установлено, що виплати згідно з цією постановою здійснюються з 1 січня 2007 р. за рахунок коштів, передбачених державним бюджетом на утримання Міністерства внутрішніх справ.

Грошова допомога виплачується членам сім'ї загиблого (померлого), а в разі їх відсутності його батькам та утриманцям у розмірі десятирічного грошового забезпечення. Постановою конкретизовано кількість випадків, які вважають­ся виконанням службових обов'язків, пов'язаних з безпосередньою участю в охороні громадського порядку та боротьбі зі злочинністю. До них належать: несення постової чи патрульної служби; вчинення дій із забезпечення особис-

516

Ісиіальне обслуговування та діяльність соціальних служб

тої безпеки громадян, захисту їх прав і свобод, законних інтересів; припинен­ня або запобігання злочинам і правопорушенням; охорона і забезпечення гро­мадського порядку; виявлення і розкриття злочинів, розшук осіб, що їх вчи­нили; забезпечення безпеки дорожнього руху; участь у ліквідації наслідків аварії, пожежі, катастрофи, стихійного лиха та інших надзвичайних подій.

Розмір грошової допомоги визначається відповідно до грошового забезпе­чення за останньою посадою, яку особа рядового або начальницького складу займала на день загибелі (смерті), поранення (контузії, травми або каліцтва), встановлення інвалідності. До грошового забезпечення, з якого здійснюється розрахунок грошової допомоги, включається посадовий оклад, оклад за спе­ціальним званням, відсоткова надбавка за вислугу років і щомісячна надбавка з розмірі 100 % грошового забезпечення (окладів грошового забезпечення та надбавки за вислугу років) згідно із законодавством.

Працівник міліції, у разі його загибелі (смерті) члени його сім'ї, а в разі їх зідсутності — його батьки та утриманці можуть пред'явити МВС вимоги щодо зпплати грошової допомоги протягом трьох років з дня настання події, що дає право на отримання такої допомоги.

Грошова допомога не виплачується, якщо загибель (смерть), поранення (кон­тузія, травма або каліцтво) або інвалідність настали: у зв'язку із засудженням працівника міліції за вчинення умисного злочину за рішенням суду, що набра­ло законної сили, чи адміністративного правопорушення або учинення дій у стані алкогольного, наркотичного чи токсичного сп'яніння; внаслідок вчинен­ня самогубства чи умисного заподіяння працівником міліції собі тілесного ушкодження; внаслідок шкоди, яку працівник міліції заподіяв собі джерелом підвищеної небезпеки у разі, коли він особисто на відповідній правовій підставі або без неї (право власності, інше речове право, договір підряду, оренди тощо) володів транспортним засобом, механізмом, іншим об'єктом із порушенням правил їх використання, зберігання або утримання.

Постановою Кабінету Міністрів України від 11 липня 2007 р. № 908 затвер­джено Порядок та умови виплати одноразової допомоги у разі загибелі (смерті), поранення (контузії, травми або каліцтва) чи інвалідності осіб рядового та на­чальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту.

Згідно зі статтею 61 Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" від 9 квітня 1992 р. № 2262-ХП (зі змін, і доп.) у разі смерті пенсіонера членам його сім'ї або особі, яка здійснила його поховання, виплачується для цього допомога у розмірі тримісячної пенсії, але не менше п'ятикратного розміру мінімаль­ної заробітної плати. Допомога на поховання не виплачується, якщо похо­вання пенсіонера здійснено за рахунок держави.

Водночас постановою Кабінету Міністрів України "Про порядок обчислен­ня вислуги років, призначення та виплати пенсій і грошової допомоги особам офіцерського складу, прапорщикам, мічманам, військовослужбовцям надстро­кової служби та військової служби за контрактом, особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та членам їхніх сімей" від 17 липня

517

Соседние файлы в папке Болотіна Право соціального захисту