Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Болотіна Право соціального захисту / Право Соц.Зах.УкраЇни(Ч.2).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
2.8 Mб
Скачать

Глава 13

Перерахунок пенсії також провадиться:

  • у разі якщо застрахована особа після призначення пенсії продовжувала працювати, з урахуванням не менше ніж 24 місяців страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії незалежно від перерв у роботі. Перерахунок пенсії здійснюється із заробітної плати (доходу), з якої була об­ числена пенсія. За бажанням пенсіонера перерахунок пенсії провадиться із заробітної плати за періоди страхового стажу, зазначені у частині першій статті 40 цього Закону, із застосуванням показника середньої заробітної плати пра­ цівників у середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні, з якої сплачено страхові внески та яка відповідно до цього Закону враховується для обчислення пенсії, за календарний рік, що передує року перерахунку пенсії. При цьому з періоду, за який враховується заробітна плата (дохід) для перера­ хунку пенсії, період після призначення пенсії не підлягає виключенню згідно з абзацом третім частини першої статті 40 цього Закону. У разі якщо застрахо­ вана особа після призначення (перерахунку) пенсії має менше ніж 24 місяці страхового стажу, перерахунок пенсії провадиться не раніше ніж через два рокп після призначення (попереднього перерахунку) з урахуванням страхового ста­ жу після призначення (попереднього перерахунку) і заробітної плати, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію. Якщо пенсіонер, продовжуючи працювати, набув стажу, достатнього для призначення пенсії відповідно до частини першої статті 28 цього Закону, то за заявою пенсіонера провадиться відповідний перерахунок пенсії, незалежно від того, скільки часу минуло після призначення пенсії при неповному стажі, з урахуванням заробітної плати, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію. Обчислення страхового стажу, який дає право на перерахунок пенсії відповідно до цієї частини статті. здійснюється не раніше дня, наступного за днем, до якого обчислено страховий стаж при призначенні (попередньому перерахунку) пенсії (ч. 4 ст. 42 у редакції Закону України від 28 грудня 2007 р. № 107-УІ). Прикінцевими положеннями Закону України "Про Державний бюджет України на 2008 рік та внесення змін до деяких законодавчих актів України" від 28 грудня 2007 р. № 107-УІ вста­ новлено, що у 2008 р. пенсії, призначені згідно із Законом України "Про за­ гальнообов'язкове державне пенсійне страхування" зі застосуванням показ­ ників середньої заробітної плати працівників, зайнятих у галузях економіки України за 2002—2005 рр., підлягають перерахунку з 1 січня 2008р. з ураху­ ванням показника середньої заробітної плати працівників, зайнятих у галузях економіки України, на 2006 р., що застосовується для обчислення пенсій;

  • при зміні групи інвалідності (частина перша ст. 35);

  • при виникненні обставин, що тягнуть зміну розміру пенсії в разі втрати годувальника (частина друга ст. 38);

  • у зв'язку із зарахуванням пенсіонера до соціальної установи на повне державне утримання (частина п'ята ст. 48 цього Закону).

Перерахунок пенсій провадиться в такі строки:

• у разі виникнення права на підвищення пенсії — з першого числа місяця, в якому пенсіонер звернувся за перерахунком пенсії, якщо відповідну заяву з

364

Пенсії у солідарній системі

усіма необхідними документами подано ним до 15-го числа включно, і з першо­го числа наступного місяця, якщо заяву з усіма необхідними документами по­дано ним після 15-го числа;

• у разі настання обставин, які тягнуть за собою зменшення пенсії, — з першого числа місяця, в якому настали ці обставини, якщо вони мали місце до 15-го числа включно, і з першого числа наступного місяця, якщо вони мали місце після 15-го числа.

Перерахунок пенсій за віком, по інвалідності, у разі втрати годувальника, за вислугу років, призначених до набрання чинності цим Законом, здійснюється за нормами цього Закону на підставі документів про вік, страховий стаж, заробіт­ну плату (дохід) та інших документів, що знаходяться на час перерахунку в пенсійній справі та відповідають вимогам законодавства, яке діяло раніше, а також додаткових документів, одержаних органами Пенсійного фонду.

У пункті 4 Прикінцевих положень Закону встановлено важливе правило: разі якщо внаслідок перерахунку пенсії за нормами цього Закону її розмір зменшується, пенсія виплачується в раніше встановленому розмірі".

Документи про призначення (перерахунок) пенсії розглядає територіальний орган Пенсійного фонду та не пізніше 10 днів з дня їх надходження приймає рішення про призначення (перерахунок) або про відмову в призначенні (пере­рахунку) пенсії.

Соседние файлы в папке Болотіна Право соціального захисту