Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Болотіна Право соціального захисту / Право Соц.Зах.УкраЇни(Ч.2).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
2.8 Mб
Скачать

Глава 21

СОЦІАЛЬНЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ ТА ДІЯЛЬНІСТЬ

СОЦІАЛЬНИХ СЛУЖБ

21.1. Соціальні послуги, їх форми, види, принципи та суб'єкти надання

Європейська соціальна хартія (переглянута) передбачає у статті 14 праве людини на отримання послуг від соціальних служб. З метою забезпеченню ефективного здійснення права на користування соціальними службами держа­ви повинні взяти на себе такі зобов'язання: сприяти функціонуванню служб або створювати служби, які завдяки використанню методів соціальної робот* сприяли б підвищенню добробуту і розвиткові як окремих осіб, так і груп осіб у суспільстві, а також їх адаптації до соціального середовища; заохочуватг окремих осіб і добровільні чи інші організації до участі у створенні та функ­ціонуванні таких служб.

Хартія вимагає від Договірної Сторони "утворити систему соціальних служб, призначених для здійснення допомоги усім людям у розв'язанні проблем, по­в'язаних з адаптацією до соціального середовища, незалежно від їх природи : особистих, сімейних, професійних, фізичних або психічних наслідків"1.

Такі соціальні служби з позицій статті 14 можуть або бути загальними, абс спеціалізуватися на обслуговуванні конкретних груп населення. Важливо за­безпечити такий стан, за якого буде забезпечено доступність і рівність у кори­стуванні службами. Уразливими верствами населення вважаються діти, особщ похилого віку, інваліди, молодь у скрутних обставинах, правопорушника, меншини (мігранти, біженці таін.), алкоголіки, наркомани, жінки, які постраж­дали від насильства, особи, що звільнилися з місць позбавлення волі.

Европейская социальная хартия: Справочник: Пер. с фр. — М.: Междунар. отн; шения, 2000. — С. 185.

480

Ісілапьне обслуговування та діяльність соціальних служб

Закон України "Про соціальні послуги" 19 червня 2003 р. № 966-ІУ визна-

чає основні організаційні та правові засади надання соціальних послуг особам, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги. Закон визначає соціальні послуги як комплекс правових, економічних, психологічних, освітніх, медичних, реабілітаційних та інших заходів, :прЕмованих на окремі соціальні групи чи індивідів, які перебувають у склад-згух життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги, з метою поліпшення або відтворення їх життєдіяльності, соціальної адаптації та повер­нення до повноцінного життя.

Згідно із Законом право на соціальні послуги мають громадяни України, а також іноземці та особи без громадянства, у тому числі біженці, які прожива­ють в Україні на законних підставах та перебувають у складних життєвих об-:™&зинах (ст. 6). Таким чином, згідно із законодавством України юридично забезпечено рівність у користуванні соціальним службами громадян України та. Інших осіб, які на законних підставах "проживають" в Україні, але нічого ве вказується про осіб, які "перебувають" на території України, як того вима­гає Хартія.

Закон дає визначення поняття "складні життєві обставини" як обставини, які об'єктивно порушують нормальну життєдіяльність особи, наслідки яких зона не може подолати самостійно (інвалідність, часткова втрата рухової ак­тивності у зв'язку зі старістю або станом здоров'я, самотність, сирітство, без­притульність, відсутність житла або роботи, насильство, зневажливе ставлен­ня та негативні стосунки в сім'ї, малозабезпеченість, психологічний чи пси-хічний'розлад, стихійне лихо, катастрофа тощо). Позитивним слід вважати те, пдо цей перелік є "відкритим", що робить його універсальним і дає змогу вклю­чати до таких обставин й інші.

На сьогодні це найбільш універсальний закон, який передбачає загальні правила надання послуг.

Основними формами надання соціальних послуг є матеріальна допомога та соціальне обслуговування.

Матеріальна допомога надається особам, що перебувають у складній життєвій ситуації, у вигляді грошової або натуральної допомоги: продуктів харчування, засобів санітарії та особистої гігієни, засобів догляду за дітьми, одягу, взуття та інших предметів першої необхідності, палива, а також тех­нічних і допоміжних засобів реабілітації.

Соціальне обслуговування — це система соціальних заходів, яка передба­чає сприяння, підтримку і послуги, що надають соціальні служби окремим особам чи групам населення для подолання або пом'якшення життєвих труд­нощів, підтримки їх соціального статусу та повноцінної життєдіяльності.

Соціальне обслуговування здійснюється шляхом надання соціальних послуг: за місцем проживання особи (вдома); у стаціонарних інтернатних установах та закладах; у реабілітаційних установах та закладах; в установах та закладах денного перебування; в установах та закладах тимчасового або постійного пе-

481

Соседние файлы в папке Болотіна Право соціального захисту