Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Болотіна Право соціального захисту / Право Соц.Зах.УкраЇни(Ч.2).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
2.8 Mб
Скачать

Глава 20

нів Пенсійного фонду, центрів зайнятості, інших підприємств, установ та орга­нізацій).

Для призначення грошової допомоги на догляд відповідним органам праці та соціального захисту населення подаються такі документи: заява; документ, що посвідчує особу; довідка про склад сім'ї із зазначенням прізвищ, імен та по батькові, родинних зв'язків членів сім'ї; довідки про доходи кожного чле­на сім'ї; висновок лікарської комісії медичного закладу щодо необхідності постійного стороннього догляду за інвалідом І чи II групи внаслідок психіч­ного розладу; довідки про наявність і розміри земельних ділянок, виділених для ведення особистого підсобного господарства, городництва, сінокосіння, випасання худоби, та земельної частки, виділеної унаслідок розпаювання землі.

Якщо дієздатна особа постійно проживає на одній житловій площі за місцем реєстрації (проживання) інваліда І чи II групи внаслідок психічного розладу, але зареєстрована в іншому місці, подається довідка, видана органом праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації дієздатної особи, про те, що вона не перебуває на обліку як одержувач і не одержує щомісячну грошову допомогу на догляд за місцем реєстрації.

Допомога на догляд призначається на шість місяців і виплачується щомісяця.

У разі коли особа, яка здійснює догляд за інвалідом І чи II групи внаслідок психічного розладу, є непрацюючим пенсіонером, їй призначається допомога на догляд на 12 місяців на підставі заяви та копії трудової книжки. У разі виникнення обставин, які можуть вплинути на право малозабезпеченої особи на допомогу, ця особа повинна повідомити про такі обставини орган, що прова­дить виплату допомоги.

Виплата допомоги на догляд припиняється у разі, коли: сталися зміни у складі сім'ї у зв'язку зі смертю або зміною місця проживання інваліда І чи II групи внаслідок психічного розладу; закінчився строк установлення інвалід­ності І чи II групи і протягом місяця не підтверджено встановлення групи інвалідності, яка дає право на призначення допомоги на догляд; інвалід І чп II групи внаслідок психічного розладу перебуває на повному державному утри­манні або стаціонарному лікуванні впродовж повного календарного місяця.

У разі виникнення обставин, внаслідок яких припиняється виплата допомо­ги на догляд, особи, яким надається допомога, зобов'язані повідомити органи, що провадять її виплату. Виплата допомоги припиняється з місяця, що настає за тим, у якому сталися зміни.

У разі затвердження нового розміру прожиткового мінімуму допомога на догляд перераховується без звернення одержувача допомоги. Органи пращ та соціального захисту населення провадять перерахунок раніше призначено: допомоги на догляд з місяця затвердження нового розміру прожиткового мінімуму.

Допомога на догляд призначається з місяця звернення за допомогою, якщо протягом місяця подано всі необхідні документи.

468

і--: ■ ее-з соціальна допомога у зв'язку з малозабезпеченістю

Рішення про призначення допомоги на догляд або про відмову в її наданніщшгмається органом праці та соціального захисту населення протягом 10 днів :дзея подання необхідних документів.

Для підтвердження факту спільного проживання з інвалідом І чи II групи вшіс-тідок психічного розладу та догляду за ним у разі потреби складається шкт про проведення обстеження сім'ї безпосередньо органами праці та со-аш&хьного захисту населення або соціальними інспекторами. Якщо дієздатна ■аеоба постійно проживає на одній житловій площі за місцем реєстрації інва-ддда І чи II групи внаслідок психічного розладу, але зареєстрована в іншому неггі, обстеження сім'ї для встановлення факту догляду є обов'язковим.

У разі переїзду сім'ї, у складі якої є особа, якій надано допомогу на догляд, • іншу місцевість виплата допомоги за старим місцем проживання припиняєть­ся: : призначається за новим місцем проживання.

Виплата допомоги на догляд провадиться через поштові відділення зв'язку ш місцем проживання особи, яка одержує зазначену допомогу, або через уста­ві зу банку, шляхом перерахування коштів на особовий рахунок цієї особи за

-І ЗАЯВОЮ.

Скарга на рішення органу праці та соціального захисту населення про відмо-згт у призначенні допомоги на догляд може бути подана до вищестоящого орга-гу виконавчої влади або до суду.

Суми допомоги на догляд, які були призначені до виплати і залишилися «одержаними у зв'язку зі смертю особи, якій допомога була призначена, ви­плачуються одному з членів сім'ї (опікуну, піклувальнику) за весь період не-зжллати, включаючи місяць, в якому настала смерть одержувача, якщо звер­нення від члена сім'ї надійшло не пізніше ніж протягом трьох місяців після :зверті одержувача.

Міністерству праці та соціальної політики України надано право надавати роз'яснення порядку призначення та виплати щомісячної грошової допомоги малозабезпеченій особі, яка проживає разом з інвалідом І чи II групи внаслі­док психічного розладу, який за висновком лікарської комісії медичного за-;стаду потребує постійного стороннього догляду.

20.4. Порядок надання житлово-комунальних субсидій

Надання житлових субсидій регламентується постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 р. № 848 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 22 вересня 1997 р. № 1050, із наступними змінами), якою затвер­джено Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбан­ня скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

Це Положення визначає умови призначення та порядок надання громадя­нам щомісячної адресної безготівкової субсидії для відшкодування витрат на

469

Соседние файлы в папке Болотіна Право соціального захисту