Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Болотіна Право соціального захисту / Право Соц.Зах.УкраЇни(Ч.2).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
2.8 Mб
Скачать

Глава 19

важений орган для проведення відповідного перерахунку розміру раніше при­значеної соціальної допомоги.

Розмір грошового забезпечення становить 35 % двох прожиткових мінімумів для дітей відповідного віку на кожну дитину-вихованця та кожну прийомну дитину і не залежить від пенсії, аліментів, стипендії чи державної допомоги на кожну дитину-вихованця та на кожну прийомну дитину. Сумарний обсяг гро­шового забезпечення не має перевищувати п'яти прожиткових мінімумів для працездатної особи і розподіляється між батьками-вихователями рівними ча­стинами за їх згодою. Розмір грошового забезпечення одному з прийомних батьків не має перевищувати півтора прожиткового мінімуму для працездат­ної особи.

Постановою Кабінету Міністрів України "Про підвищення рівня пенсійного забезпечення осіб із числа дітей-сиріт" від 22 лютого 2006 р. № 186 установле­но у 2006 р. на кожну особу із числа дітей-сиріт віком старше 18 років, якій призначено пенсію у разі втрати годувальника, доплату в розмірі до ЗО грн. Зазначена доплата виплачується, якщо розмір пенсії у разі втрати годувальни­ка (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, пенсій за особливі заслуги перед Україною, сум індексації та інших доплат до пенсій, встановлених законодавством) у розрахунку на кожну таку дитину не досягає двох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого на 2006 р. для осіб, які втратили працездатність, і після встановлення доплати не переви­щує таких двох розмірів.

Особам із числа дітей-сиріт, яким, крім пенсії у разі втрати годувальника, призначено державну соціальну допомогу відповідно до Закону України "Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам", за­значена доплата встановлюється з урахуванням розміру державної соціальної допомоги.

Контрольні запитання та завдання

  1. Охарактеризуйте загальні засади державної політики щодо державної допомоги сім'ям з дітьми. Назвіть основні законодавчі акти у цій сфері.

  2. На які категорії осіб поширюється Закон України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми"? Що спільного та відмінного між цими категоріями населення?

  3. Проаналізуйте умови та порядок призначення допомоги по вагітності і пологах. В яких розмірах призначається ця допомога? Зверніть увагу на про­ цедурні аспекти.

  4. Охарактеризуйте правові аспекти призначення одноразової допомоги при народженні дитини.

  5. Які суб'єкти мають право на призначення допомоги по догляду за дити­ ною до досягнення нею трирічного віку? В якому розмірі та за яких умов при­ значається ця допомога?

  6. Проаналізуйте правовий механізм допомоги на дітей одиноким матерям.

452

Діеагавна допомога сім'ям з дітьми

  1. Що нового в законодавстві щодо умов та розміру соціальної допомоги шза-тїдам з дитинства та дітям-інвалідам?

  2. Охарактеризуйте систему заходів соціального захисту дітей-сиріт та дітей, і ::=злених батьківського піклування. Назвіть законодавчі акти, визначте •сеовні терміно-поняття, умови соціального захисту.

Теми рефератів

  1. Державна політика щодо соціального захисту дітей в Україні.

  2. Допомоги сім'ям з дітьми за законодавством України.

  3. Державна соціальна допомога інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам кь законодавством України.

  4. Державна допомога сім'ям з дітьми за законодавством Російської Феде­ рації.

  5. Право сім'ї з дітьми на соціальний захист: міжнародні стандарти.

Нормативно-правові акти

  1. Конституція України. — Ст. 51, 52.

  1. Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії: Закон України від 5 жовтня 2000 р. № 2017-111 // Офіційний вісник України. — 2000. — № 44. — Ст. 1876.

  2. Про прожитковий мінімум: Закон України від 15 липня 1999 р. № 966-ХГ7 // Відомості Верховної Ради України. — 1999. — № 38. — Ст. 348.

  3. Про соціальну роботу з дітьми та молоддю: Закон України від 21 червня 2001 р. № 2558-ІП // Відомості Верховної Ради України. — 2001. — № 42. — Ст. 213 (зі змінами).

  4. Про державну допомогу сім'ям з дітьми: Закон України від 21 листопада 1992 р. (в ред. Закону від 22 березня 2001 р.) // Відомості Верховної Ради України. — 2001. — № 20. — Ст. 102 (зі змінами).

  5. Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей- сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування: Закон України від 13 січня 2005 р. // Відомості Верховної Ради України. — 2005. — № 6 — Ст. 147 (зі змінами).

  6. Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інва­ лідам: Закон України від 16 листопада 2000 р. № 2109-ІП // Відомості Верхов­ ної Ради України. — 2001. — № 1. — Ст. 2 (зі змінами).

  7. Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріаль­ ного забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування: пост. Кабінету Міністрів України від 5 квітня 1994 р. № 226 (зі змін, і доп.).

  8. Порядок призначення і виплати державної допомоги сім'ям з дітьми: Затв. пост. Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 р. № 1751 (зі змін, і доп.).

453

Соседние файлы в папке Болотіна Право соціального захисту