Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Болотіна Право соціального захисту / Право Соц.Зах.УкраЇни(Ч.2).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
2.8 Mб
Скачать

Глава 20

торії України, мають право на державну соціальну допомогу у випадках та наумовах, передбачених цим Законом та іншими законами України.

Особи, яким надано статус біженця в Україні, мають право на державну соціальну допомогу нарівні з громадянами України на умовах, передбачених цим Законом, іншими законами або міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

Іноземці та особи без громадянства мають право на державну соціальну до­помогу на умовах, визначених Кабінетом Міністрів України.

У разі якщо міжнародним договором України передбачено інші норми, ніж ті, що містяться у цьому Законі, застосовуються норми, встановлені міжнарод­ним договором.

Відповідно до цього Закону призначаються такі види дерзмавної соціаль­ної допомоги: державна соціальна допомога особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам; державна соціальна допомога на догляд; допомога на поховання одержувача державної соціальної допомоги.

Умови призначення державної соціальної допомоги. Державна соціальна допомога згідно із цим Законом призначається особі, яка:

  1. досягла віку (чоловік — 63 років, жінка — 58 років) та не має права на пенсію відповідно до чинного законодавства або визнана інвалідом в установ­ леному порядку;

  2. не одержує пенсію або соціальні виплати, що призначаються для відшко­ дування шкоди, заподіяної ушкодженням здоров'я на виробництві, передба­ чені Законом України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страху­ вання від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності";

  3. є малозабезпеченою особою.

Призначення і виплата державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам здійснюються в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Державна соціальна допомога особам, які не мають права на пенсію, та інва­лідам і державна соціальна допомога на догляд призначаються з дня звернення за допомогою. Якщо звернення за допомогою відбулося не пізніше трьох місяців з дня досягнення віку (чоловіками — 63 років, жінками — 58 років) або вста­новлення інвалідності, допомога призначається з дня досягнення чоловіками — 63 років, жінками — 58 років або визнання осіб інвалідами органами меди-ко-соціальної експертизи.

Державна соціальна допомога особам, які не мають права на пенсію, та інва­лідам і державна соціальна допомога на догляд призначаються довічно особам, які досягли віку (чоловіки — 63 років, жінки — 58 років), а інвалідам — на весь час інвалідності, встановленої органами медико-соціальної експертизи.

У разі зміни групи інвалідності допомога в новому розмірі призначається інваліду з дня зміни групи інвалідності, якщо така зміна приводить до збіль­шення розміру, та з місяця, наступного за тим, у якому встановлена нова група інвалідності, — при зменшенні розміру допомоги.

462

І

Двзхавна соціальна допомога у зв'язку з малозабезпеченістю

Якщо особа, котра не має права на пенсію, якій була призначена державнашщальна допомога або державна соціальна допомога на догляд, визнана інва-л~лом, виплата допомоги здійснюється в новому розмірі з дня встановлення їй .їзалідності.

Розмір державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пен-гоо. та інвалідам за умовами, передбаченими частиною першою статті 4 цього Закону, встановлюється виходячи з розміру прожиткового мінімуму для осіб, о;: втратили працездатність:

  • інвалідам І групи, жінкам, яким присвоєно звання "Мати-героїня", — 100 %; інзалідам II групи — 80; інвалідам III групи — 60 % ;

  • священнослужителям, церковнослужителям та особам, які протягом не ненше 10 років до введення в дію Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" займали виборні або за призначенням посади у релігій­ них організаціях, офіційно визнаних в Україні та легалізованих згідно з зако­ нодавством України, за наявності архівних документів відповідних державних зрганів та релігійних організацій або показань свідків, які підтверджують факт гакої роботи, — 50 % ;

  • особам, які досягли віку (чоловіки — 63 років, жінки — 58 років), — ЗО % .

Зауважимо, що норми цього Закону поширюються також на осіб, які одер­жують пенсію або державну соціальну допомогу, інвалідів з дитинства та дітей-інвалідів і які за своїм бажанням можуть звернутися за призначенням держав­ної соціальної допомоги відповідно до цього Закону замість пенсії чи держав­ної соціальної допомоги інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам. Соціальна пенсія, призначена відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечен­ня", за бажанням особи виплачується органами Пенсійного фонду України до закінчення строку її призначення.

Згідно зі статтею 7 Закону державна соціальна допомога на догляд при­значається:

  1. інвалідам війни з числа військовослужбовців та інших осіб, яким призна­ чено пенсії по інвалідності відповідно до Закону України "Про пенсійне забез­ печення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб": а) інва­ лідам І групи; б) інвалідам II групи, які є одинокими та за висновком лікарсь­ ко-консультативної комісії потребують постійного стороннього догляду; в) інва­ лідам ПІ групи, які є одинокими та за висновком лікарсько-консультативної комісії потребують постійного стороннього догляду;

  2. особам, які належать до інвалідів війни відповідно до статті 7 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" та одер­ жують пенсії за віком, по інвалідності або за вислугу років, крім зазначених у пункті 1 цієї частини: а) інвалідам І групи; б) інвалідам II і III груп, які є одинокими і за висновком лікарсько-консультативної комісії потребують по­ стійного стороннього догляду;

3) особам, яким призначено пенсії за вислугу років відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" і які є інвалідами І групи внаслідок причин, визначених у

463

Соседние файлы в папке Болотіна Право соціального захисту