Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Болотіна Право соціального захисту / Право Соц.Зах.УкраЇни(Ч.2).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
2.8 Mб
Скачать

Глава 23

редбачено безоплатний відпуск лікарських засобів згідно із Законом України"Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту"; 2) особи, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною відповідно до Закону України "Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні"; 3) особи, яким передбачено безоплатний відпуск лікарських засобів згідно із Законом України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи"; 4) пенсіонери з числа колгоспників, робітників, службовців, які одержують пенсію за віком, по інвалідності та у разі втрати годувальника в мінімальних розмірах (за винятком осіб, які одержують пенсію на дітей у разі втрати году­вальника); 5) діти віком до трьох років; 6) діти-інваліди віком до 16 років; 7) діти віком до 18 років, які перенесли у 1988 р. хімічну інтоксикаційну ало-пецію у м. Чернівцях; 8) дівчата-підлітки і жінки з протипоказаннями вагіт­ності, а також жінки, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, забезпечуються безоплатно засобами контрацепції відповідно до Національної програми планування сім'ї, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 13 вересня 1995 р. № 736.

До груп населення, при амбулаторному лікуванні яких лікарські засоби за рецептами лікарів відпускаються з оплатою 50 % їх вартості, входять: 1) інва­ліди І і II груп внаслідок трудового каліцтва, професійного або загального за­хворювання; 2) інваліди з дитинства І і II груп; 3) діти віком від трьох до шести років; 4) особи, реабілітовані відповідно до Закону України "Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні", які стали інвалідами внаслідок репре­сії або є пенсіонерами; 5) особи, нагороджені знаком "Почесний донор Укра­їни" та "Почесний донор СРСР" відповідно до Закону України "Про донорство крові та її компонентів".

Постановою Кабінету Міністрів України від 17 серпня 1998 р. № 1303 також затверджено Перелік категорій захворювань, у разі амбулаторного лікування яких лікарські засоби відпускаються безоплатно. Він, зокрема, включає онко­логічні, гематологічні захворювання, діабет (цукровий і нецукровий), ревма­тизм, ревматоїдний артрит, стан після операції протезування клапанів серця, стан після пересадки органів і тканин, бронхіальна астма, інфаркт міокарда (перші шість місяців), дитячий церебральний параліч, СНІД, ВІЛ-інфекція та деякі інші.

23.6. Порядок забезпечення населення медико-технічними засобами реабілітації

Інструкція про порядок забезпечення населення України технічними засо­бами реабілітації, затверджена наказом Міністерства праці та соціальної по­літики України від 8 грудня 2003 р. № 331, визначає порядок забезпечення технічними засобами реабілітації (протезно-ортопедичними виробами, в тому

618

чжслі ортопедичним взуттям, засобами пересування, допоміжними засобами зеобистого захисту, догляду та для ходіння) для максимального відновленняіграчених функцій органів інвалідів, пенсіонерів та інших осіб з ушкодженнями і захворюваннями опорно-рухового апарату, іншими захворюваннями, що закликають потребу в ортопедичній допомозі, та які мають право на таке за­безпечення згідно з чинним законодавством.

Інваліди, пенсіонери та інші особи, які мають право на безплатне забезпе­чення технічними засобами реабілітації відповідно до чинного законодавства, тжбезпечуються ними за рахунок коштів державного бюджету, передбачених Фонду соціального захисту інвалідів на забезпечення інвалідів протезно-орто-ждичними виробами, засобами пересування та реабілітації.

Інваліди від трудового каліцтва та професійних захворювань забезпечують­ся технічними засобами реабілітації за рахунок коштів Фонду соціального стра-жування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України.

Інваліди від трудового каліцтва та професійних захворювань, які згідно з чин-нзм законодавством не підлягають забезпеченню технічними засобами реабілі­тації за рахунок коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на здробництві та професійних захворювань України, забезпечуються ними за раху­нок коштів державного бюджету, передбачених Фонду соціального захисту інвалідів на забезпечення інвалідів протезно-ортопедичними виробами, засобами зересування та реабілітації в порядку, передбаченому цією Інструкцією.

Види технічних засобів реабілітації, якими підприємства забезпечують інвалідів, пенсіонерів та інших осіб, які мають право на безплатне забезпечен­ня: протези верхніх і нижніх кінцівок та пристосування до них, чохли на кук­си, шкіряні рукавички на протези верхніх кінцівок, ортези (ортопедичні апа­рати, корсети, тутори тощо), бандажні вироби, обтуратори, реклінатори, проте­зи молочних залоз із ліфом для них, відвідні пристосування при вроджених знвихах стегна, ортопедичні штани, ортопедичне взуття, взуття на протези, коляски для пересування, крісла-коляски з електричним приводом, палиці, милиці та інші індивідуальні пристрої для компенсації втрачених функцій опорно-рухового апарату або користування з лікувально-профілактичною ме­тою, передбачені Номенклатурою технічних засобів реабілітації осіб з дефек­тами опорно-рухового апарату, затвердженою наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 17 березня 2003 р. № 59 (зі змін, та доп.).

Управління праці та соціального захисту населення районних державних адміністрацій, виконкомів міських, районних рад у містах ведуть облік інвалідів, пенсіонерів та інших осіб, які підлягають безплатному забезпечен­ню технічними засобами реабілітації за місцем проживання, у разі потреби надають їм допомогу в оформленні замовлень на виготовлення цих виробів.

Інваліди, пенсіонери та інші особи, які мають право на безоплатне забезпе­чення технічними засобами реабілітації та згідно з висновком МСЕК або ліку-зально-профілактичної установи потребують технічних засобів реабілітації, для оформлення замовлення на їх виготовлення мають звернутися безпосередньо

619

Соседние файлы в папке Болотіна Право соціального захисту