Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Болотіна Право соціального захисту / Право Соц.Зах.УкраЇни(Ч.2).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
2.8 Mб
Скачать

Глава 20

пункті "б" статті 16 названого Закону, або є одинокими пенсіонерами і за вис­новком лікарсько-консультативної комісії потребують догляду;

  1. одиноким малозабезпеченим особам, які за висновком лікарсько-консуль­ тативної комісії потребують постійного стороннього догляду і одержують пен­ сію за віком або за вислугу років чи по інвалідності (крім інвалідів І групи);

  2. малозабезпеченим інвалідам І групи, які одержують пенсію за віком або за вислугу років чи по інвалідності (крім інвалідів, зазначених у пунктах 1— З частини першої цієї статті).

Закон України "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам" набрав чинності з 1 січня 2005 р., як зазначено у Прикінцевих положеннях цього Закону. Державна соціальна допомога на до­гляд вводиться з набранням чинності цим Законом.

Державна соціальна допомога на догляд не призначається: особам, які одержують соціальні пенсії або надбавки до пенсії на догляд відповідно до за­конодавства, що діяло раніше; інвалідам, яким призначено відшкодування витрат на догляд відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове дер­жавне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та про­фесійного захворювання, які спричинили втрату працездатності".

У разі якщо особи мають право на державну соціальну допомогу на догляд з декількох підстав, державна соціальна допомога на догляд призначається їм з однієї підстави за їх вибором.

Державна соціальна допомога на догляд не виплачується в період, коли осо­ба працює (крім інвалідів І групи) або перебуває на повному державному утри­манні.

Призначення і виплата державної соціальної допомоги на догляд здійсню­ються в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Державна соціальна допомога на догляд встановлюється у таких роз­мірах:

  1. особам, зазначеним у підпункті "а" пункту 1 і пункті 3 частини першої статті 7 цього Закону (із числа інвалідів І групи), — у розмірі 50 % прожитко­ вого мінімуму для осіб, які втратили працездатність;

  2. особам, зазначеним у підпункті "б" пункту 1 частини першої статті 7 цього Закону, — у розмірі 25 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили пра­ цездатність;

  3. особам, зазначеним у підпункті "в" пункту 1, пунктах 2, 3 (із числа одино­ ких пенсіонерів), 4 і 5 частини першої статті 7 цього Закону, — у розмірі 15 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

При визначенні розміру допомг, передбачених цим Законом, слід взяти до уваги, що у Прикінцевих положеннях Закону встановлено таке. При визна­ченні права на призначення державної соціальної допомоги на догляд не мо­жуть застосовуватися вартісні величини, не передбачені Законом України "Про прожитковий мінімум" (тобто рівень забезпечення прожиткового мінімуму). Водночас це положення встановлене, так би мовити, на перспективу. А при

464

1~: * ==-а соціальна допомога у зв'язку з малозабезпеченістю

визначенні розмірів державної соціальної допомоги особам, які не мають правашве пенсію, та інвалідам все ж застосовувався саме рівень забезпечення про-шжткового мінімуму.

Законами України про державний бюджет на 2005, 2006, 2007 рр. для при-зве&чєння допомоги відповідно до Закону України "Про державну соціальну іс гомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам" спеціальними гермами встановлювалася величина рівня забезпечення прожиткового мініму­му, зокрема на 2007 р. вона становила для працездатних осіб 121 грн, непра­цездатних осіб — 170,5, інвалідів — 181,5 грн.

З 1 січня 2008 р. розмір державної соціальної допомоги відповідно до Зако-зет України "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на шезсію, та інвалідам" визначається, виходячи з прожиткового мінімуму.

Державна соціальна допомога особам, які не мають права на пенсію, та інва­лютам і державна соціальна допомога на догляд особам, зазначеним у пунктах 4 і о частини першої статті 7 цього Закону, призначаються органами праці шл соціального захисту населення, а державна соціальна допомога на догляд ■зеобам, вказаним у пунктах 1—3 частини першої статті 7 цього Закону, — орга-шшми, що призначають пенсії.

Державна соціальна допомога особам, які не мають права на пенсію, та інва­лідам і державна соціальна допомога на догляд виплачуються щомісячно за ~: точний місяць.

Державна соціальна допомога на догляд, призначена особам, вказаним у статті 7 цього Закону, виплачується незалежно від одержуваних ними інших жшлхв допомоги, стипендій, аліментів або інших доходів.

Особам, які перебувають на повному державному утриманні у відповідній установі (закладі), виплачується 20 % призначеного розміру державної со-ттгальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам.

Суми державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам і державної соціальної допомоги на догляд, що призначені, але не зитребувані своєчасно одержувачем, виплачуються за минулий час не більш зек за 12 місяців перед зверненням за її одержанням.

Суми державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, ті Інвалідам і державної соціальної допомоги на догляд, не одержані своєчасно і знни органу, який призначає або виплачує відповідну допомогу, виплачу­ються за минулий час без обмеження будь-яким строком. При цьому виплата допомоги за минулий час здійснюється виходячи з прожиткового мінімуму, затвердженого на момент її виплати, з нарахуванням компенсації втрати час­тини доходів. Компенсація втрати частини допомоги у зв'язку з порушенням строків 'її виплати особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам здій­снюється згідно із законом.

У разі смерті одержувача державної соціальної допомоги особам, які здійсни-п його поховання, виплачується допомога на поховання в розмірі двомісяч­ної суми державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пен­сію, та інвалідам, встановленому на день смерті одержувача цієї допомоги.

465

Соседние файлы в папке Болотіна Право соціального захисту