Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Болотіна Право соціального захисту / Право Соц.Зах.УкраЇни(Ч.2).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
2.8 Mб
Скачать

Глава 21

дам; 7 % — фізичним особам, які надають соціальні послуги інвалідамIII гру­пи та хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують постійної сто­ронньої допомоги, визнаним такими в порядку, затвердженому Міністерством охорони здоров'я.

Компенсація фізичним особам пенсійного віку, які надають соціальні по­слуги, призначається у вказаних розмірах виходячи з прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Фізична особа, яка надає соціальні послуги, має право одержувати тільки одну компенсацію незалежно від кількості обслуговуваних осіб, видів та обся­гу послуг.

Компенсація не виплачується фізичним особам, які надають соціальні послу­ги громадянам, яким відшкодовуються витрати на надання послуг по догляду відповідно до законів України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворю­вання, які спричинили втрату працездатності", "Про психіатричну допомогу", "Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам", пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України "Про підвищення розмірів дер­жавної допомоги окремим категоріям громадян" від 26 липня 1996 р. № 8322 та у разі надання фізичною особою соціальних послуг на платній основі. '

Компенсація призначається і виплачується органом праці та соціального захисту населення за місцем проживання особи, якій надаються соціальні по­слуги.

Суттєвим кроком у справі створення системи соціальних закладів стало прийняття Закону України "Про житловий фонд соціального призначення" від 12 січня 2006 р. № 3334-ІУ3. Цей Закон визначає правові, організаційні та соціальні засади державної політики щодо забезпечення конституційного пра­ва соціально незахищених верств населення України на отримання житла. Закон визначив житловий фонд соціального призначення як сукупність соці­ального житла, що надається громадянам України, які відповідно до закону потребують соціального захисту, а соціальне житло — як житло всіх форм власності (крім соціальних гуртожитків) із житлового фонду соціального при­значення, що безоплатно надається громадянам України, які потребують соці­ального захисту, на підставі договору найму на певний строк. Реалізовуючі положення цього Закону, в Україні ведеться соціальний квартирний облік, утворено соціальні гуртожитки, спеціалізовані будинки для ветеранів війни та праці, громадян похилого віку та інвалідів, для бідних і безпритульних, тим­часові притулки для дорослих.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 13 квітня 2007 р. № 178-р схвалено Концепцію реформування системи соціальних послуг як складову систе­ми соціального захисту населення. Чинна державна система соціальних послуг

2ЗП України. — 1996. — № 15. — Ст. 407; Офіційний вісник України. — 2002. — № 15. — Ст. 814.

відомості Верховної Ради України. — 2006. — № 19—20. — Ст. 159.

486

Соціальне обслуговування та діяльність соціальних служб

ісієнтована здебільшого на догляд у стаціонарних закладах. Не повною міроювикористовується механізм управління якістю соціальних послуг, немає стандартів есості, методики проведення оцінки потреби у послугах, недосконалою є система гонтролю. Метою Концепції є реформування системи соціальних послуг для підви­щення ефективності її функціонування та наближення до потреб отримувачів. Серед основних завдань реформи: створення системи якісних соціальних послуг шляхом модернізації існуючих і запровадження нових соціальних послуг; удос­коналення управління державними видатками на соціальні послуги з метою їх раціонального використання; посилення ролі місцевого самоврядування у плану­ванні, фінансуванні та організації надання соціальних послуг; створення умов хтя розвитку ринку соціальних послуг шляхом розширення їх переліку, рівної участі на цьому ринку надавачів послуг усіх форм власності.

Соседние файлы в папке Болотіна Право соціального захисту