Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Болотіна Право соціального захисту / Право Соц.Зах.УкраЇни(Ч.2).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
2.8 Mб
Скачать

Глава 21

Під час перепоховання останків померлих контроль за дотриманням безпеч­них умов праці протягом усього терміну ведення робіт здійснює виконавчий орган відповідної сільської, селищної, міської ради. Землі, на яких розташо­вані місця поховання, є об'єктами права комунальної власності й не підляга­ють приватизації або передачі в оренду.

Перепоховання останків померлих здійснюється за рахунок коштів особи, яка ініціює перепоховання.

Власником колумбарної ніші вважається особа, яка придбала її за власні кошти. Власником намогильної споруди, склепу вважається особа, яка за власні кошти встановила цю споруду на могилі (місці родинного поховання).

Утримання в належному естетичному та санітарному стані могил, місць ро­динного поховання, колумбарних ніш, намогильних споруд і склепів здій­снюється відповідно їх користувачами (власниками) за рахунок власних коштів.

Контрольні запитання та завдання

  1. Проаналізуйте поняття соціальних послуг, їх види та принципи надання.

  2. Які суб'єкти наділені правом надання соціальних послуг. Спробуйте їх класифікувати та виявити спільні і відмінні ознаки у повноваженнях.

  3. Які умови виплати компенсації особам, які надають соціальні послуги?

  4. З'ясуйте, які соціальні послуги надають центри соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді?

  5. Проаналізуйте діяльність інтернатних закладів для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Який порядок прийняття до таких закладів дітей?

  6. Що являє собою притулок для неповнолітніх? Які соціальні послуги він надає? На яких умовах?

  7. Як функціонують будинки-інтернати для громадян похилого віку та інвалідів?

  8. Охарактеризуйте загальні правові засади надання ритуальних послуг та виплати грошової допомоги на поховання.

Теми рефератів

  1. Соціальні послуги за законодавством України.

  2. Діяльність центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді.

  3. Соціальний захист дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклу­ вання.

  4. Соціальне обслуговування осіб похилого віку та інвалідів.

  5. Ритуальні послуги за законодавством України.

520

Соціальне обслуговування та діяльність соціальних служб

Нормативно-правові акти

  1. Про соціальні послуги: Закон України від 19 березня 2003 р. № 966-ГУ // «Урядовий кур'єр». — 2003. — 10 вересня.

  2. Про поховання та похоронну справу: Закон України від 10 липня 2003 р. № 1102-ІУ// Голос України. — 2003. — 4 вересня.

  3. Положення про волонтерську діяльність у сфері надання соціальних по- слуг: Затв. пост. Кабінету Міністрів України від 10 грудня 2003 р. № 1895.

  4. Про порядок надання платних соціальних послуг та затвердження їх пе­ реліку: Пост. Кабінету Міністрів України від 14 січня 2004 р. № 12.

  1. Перелік платних соціальних послуг: Затв. пост. Кабінету Міністрів України від 14 січня 2004 р. № 12 (у ред. пост. Кабінету Міністрів України від 16 травня 2007 р. № 745).

  2. Порядок регулювання тарифів на платні соціальні послуги: Затв. пост. Кабінету Міністрів України від 9 квітня 2005 р.

  3. Загальне положення про центр соціальних служб для сім'ї, дітей та мо- .тоді: Затв. пост. Кабінету Міністрів України від 27 серпня 2004 р. № 1126 (зі змінами).

  4. Типове положенням (взірцеве) про територіальний центр соціального об­ слуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян, Типове по­ ложення про відділ соціальної допомоги вдома: Затв. наказом Міністерства соціального захисту України від 1 квітня 1997 р. № 44 (зі змінами).

  5. Типове положення про службу у справах дітей обласної, Київської та Се­ вастопольської міських державних адміністрацій, Типове положення про служ­ бу у справах дітей районної, районної в містах Києві та Севастополі державних адміністрацій: Затв. пост. Кабінету Міністрів України від ЗО серпня 2007 р. М1068;

  1. Типове положення про притулок для дітей служби у справах дітей: Затв. пост. Кабінету Міністрів України від 9 червня 1997 р. № 565 (зі змінами).

  2. Положення про дитячий будинок сімейного типу: Затв. пост. Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2002 р. № 564 (зі змінами);

  3. Положення про дитячі будинки і загальноосвітні школи-інтернати для гїтей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування: Затв. наказом Міністерства освіти і науки України та Міністерства України у справах сім'ї, дітей та молоді від 21 вересня 2004 р. № 747/460.

  4. Типове положення про соціальний центр матері та дитини: Затв. пост. Кабінету Міністрів України від 8 вересня 2005 р. № 879 (зі змінами).

  5. Типове положення про соціальний гуртожиток для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування: Затв. пост. Кабінету Міністрів Украї­ ни від 8 вересня 2005 р. № 878 (зі змінами).

  6. Типове положенням про центр реінтеграції бездомних громадян, Типове положення про будинок нічного перебування, Типове положення про центр соціальної адаптації осіб, звільнених з місць позбавлення волі: Затв. наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 14 лютого 2006 р. № 31.

521

Соседние файлы в папке Болотіна Право соціального захисту