Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Болотіна Право соціального захисту / Право Соц.Зах.УкраЇни(Ч.2).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
2.8 Mб
Скачать

Глава 12

встановлено конкретні зобов'язання щодо сплати пенсійних внесків за певнікатегорії осіб, зокрема: за військовослужбовців; осіб, які проходять строкову військову службу; осіб, які відповідно до законів отримують допомогу для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку; осіб, які отримують допомогу або компенсацію для фактичного догляду за дитиною-інвалідом, інва­лідом І групи або престарілим; батьків-вихователів дитячих будинків сімейно­го типу, прийомних батьків, якщо вони отримують грошове забезпечення відпо­відно до законодавства.

Згідно з цим Законом Пенсійний фонд також фінансується і за рахунок до­даткових надходжень.

Страхові внески до Накопичувального фонду нараховатимуться на всі суми сукупного оподатковуваного доходу (прибутку) застрахованих осіб, а для осіб, які беруть добровільну участь, — на суми, визначені договором про добровільну участь. Як уже зазначалося, у Прикінцевих положеннях Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" тільки певна категорія громадян набуде права брати участь у Накопичувальному фонді, сплачувати внески і отримувати забезпечення. До таких належать особи, яким на день за­провадження спеціальним законом сплати внесків до Накопичувального фонду не виповнилося: чоловікам 40, жінкам — 35 років. Застраховані особи — чоло­віки віком від 40 до 50 років, а жінки — від 35 до 45 років протягом року змо­жуть прийняти рішення щодо перерахування страхових внесків до Накопичу­вального фонду. Якщо ці особи не зроблять цього, то вони втратять право на перерахування внесків до Накопичувального фонду і забезпечення з фонду.

Страхові внески обчислюються виключно в грошовій формі, у тому числі з виплат (доходу), що здійснюються в натуральній формі. Страхові внески спла­чуються страхувальниками шляхом перерахування безготівкових сум з їх бан­ківських рахунків. Страхувальники — фізичні особи, які не мають банківських рахунків, сплачують страхові внески шляхом готівкових розрахунків через банківські установи. Перерахування страхових внесків здійснюється страху­вальниками одночасно з одержанням (перерахуванням) коштів на оплату пращ (виплати доходу), у тому числі в безготівковій чи натуральній формі або з ви­ручки від реалізації товарів (послуг).

Страхові внески підлягають сплаті незалежно від фінансового стану плат­ника страхових внесків.

Якщо страхувальники несвоєчасно або не в повному обсязі сплачують стра­хові внески, до них застосовуються фінансові санкції, а посадові особи, винні у порушенні законодавства про сплату страхових внесків, несуть дисциплінар­ну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідне із законом.

Органи Пенсійного фонду ведуть облік усіх застрахованих осіб та персоні­фікований облік надходження страхових внесків, створюють і забезпечують функціонування єдиного державного автоматизованого банку відомостей про застрахованих осіб, здійснюють облік коштів Накопичувального фонду на на­копичувальних пенсійних рахунках.

336

Нова пенсійна система України: загальні положення

На кожну застраховану особу відкривається персональна облікова картка, в якій використовується постійний ідентифікаційний номер Державного реєстру фізичних осіб — платників податків та інших обов'язкових платежів. Персо­нальна облікова картка відображає: страховий стаж, заробітну плату (дохід), розмір сплачених страхових внесків, сплату за рахунок коштів Пенсійного фон-ту пенсії застрахованій особі за місяцями, стан пенсійних активів застрахованої особи або здійснення виплат спадкоємцям накопичувального пенсійного рахун­ку. Персональна облікова картка застрахованої особи зберігається в Пенсійному фонді протягом усього життя цієї особи, а після її смерті — протягом 75 років на паперових носіях та в електронному вигляді за наявності засобів, що гарантують ідентичність паперової та електронної форм документа.

Інформація у сфері загальнообов'язкового державного пенсійного страху­вання використовується з дотриманням вимог, передбачених законодавством яро інформацію. Надання органами Пенсійного фонду відомостей, що містять­ся в системі персоніфікованого обліку, іншим юридичним і фізичним особам, крім перелічених у частині другій цієї статті, допускається лише за рішенням СУДУ У випадках, передбачених законом. Пенсійний фонд забезпечує комплекс організаційних та технічних заходів, спрямованих на захист відомостей, що містяться в системі персоніфікованого обліку, в тому числі забезпечує обме­ження кола службових осіб, які внаслідок своїх службових обов'язків мають доступ до відомостей, що містяться в системі персоніфікованого обліку. Особи, які мають доступ або користуються відомостями, що містяться в системі пер­соніфікованого обліку, за незаконне розголошення цих відомостей несуть відпо­відальність згідно із законом.

Пунктом 8 Прикінцевих положень Закону "Про загальнообов'язкове дер­жавне пенсійне страхування" встановлено, що до набрання чинності законом про спрямування частини страхових внесків до Накопичувального фонду, стра­хові внески, що перераховуються і сплачуються страхувальниками та застра­хованими особами до солідарної системи (крім деяких винятків) визначаються на умовах і в порядку, встановлених Законом України "Про збір на обов'язко­ве державне пенсійне страхування" для відповідних платників збору.

На сьогодні, крім зазначених законів, відносини зі сплати внесків на пен­сійне страхування також регулюються Порядком сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій, за­твердженим постановою Кабінету Міністрів України від 3 листопада 1998 р. № 1740 (зі змінами), Порядком нарахування та сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за деякі категорії застра­хованих осіб, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 25 серп­ня 2004 р. № 1092, Переліком видів оплати праці та інших виплат, на які не нараховується збір на обов'язкове державне пенсійне страхування та які не враховуються при обчисленні середньомісячної заробітної плати для призна­чення пенсій, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 18 трав­ня 1998 р. № 697 (зі змінами), Інструкцією про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове

337

Соседние файлы в папке Болотіна Право соціального захисту