Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Болотіна Право соціального захисту / Право Соц.Зах.УкраЇни(Ч.2).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
2.8 Mб
Скачать

Глава 15

минулий рік зросла, то з 1 березня кожного року розмір пенсії підвищується у порядку, встановленому частиною другою статті 42 Закону України "Про за­гальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Пенсія науковим (науково-педагогічним) працівникам відповідно до цього Закону призначається з дня звернення за призначенням пенсії та за умов звільнення з посади наукового (науково-педагогічного) працівника, за винят­ком осіб, які працюють за строковим трудовим договором (контрактом), що укладений після досягнення пенсійного віку.

Пенсіонерам, які після призначення пенсії відповідно до цього Закону пра­цювали за строковим трудовим договором (контрактом) на посадах наукових (науково-педагогічних) працівників не менш як два роки, проводиться перера­хунок пенсії з урахуванням стажу наукової роботи після призначення пенсії. Перерахунок пенсії здійснюється із заробітної плати наукового (науково-педа­гогічного) працівника, з якої була обчислена пенсія, або із заробітної плати, визначеної у порядку, передбаченому частинами третьою — сьомою статті 24 цього Закону.

Право на призначення пенсії відповідно до цього Закону поширюється та­кож і на осіб, які на момент звернення за призначенням пенсії працюють на будь-яких посадах на підприємствах, в установах, організаціях усіх форм влас­ності та мають стаж наукової роботи, передбачений частиною другою цієї статті.

При виході на пенсію з посади наукового (науково-педагогічного) працівни­ка відповідно до цього Закону науковому (науково-педагогічному) працівнику видається грошова допомога у розмірі шести місячних посадових окладів (ста­вок) з урахуванням надбавок і доплат за наявності стажу роботи на посадах, зазначених у згаданому Переліку посад наукових (науково-педагогічних) пра­цівників, не менше 12,5 року для чоловіків і 10 років для жінок.

Згідно зі статтею 24 Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" призначається також пенсія по інвалідності науковому (науково-педагогічному) працівнику і пенсія у разі втрати годувальника непрацездат­ним утриманцям померлого годувальника, у разі смерті наукового (науково-педагогічного) працівника.

Право на призначення пенсії відповідно до цього Закону поширюється на всіх осіб, які вийшли на пенсію до набрання чинності цим Законом і мають стаж наукової роботи, передбачений частиною другою статті 24.

Для осіб, які працюють на посадах, що згідно із законодавством належать до посад державного службовця, попередній стаж наукової роботи, набутий у державних установах, організаціях, закладах, зараховується до стажу держав­ної служби незалежно від наявності перерв у роботі, а для осіб, які працювали (працюють) на посадах наукових (науково-педагогічних) працівників, попе­редній стаж державної служби зараховується до стажу наукової роботи неза­лежно від наявності перерв у роботі.

Дія статті 24 поширюється на наукових (науково-педагогічних) працівників наукових установ та організацій недержавної форми власності, які пройшли державну атестацію згідно із цим Законом, недержавних вищих навчальних

392

Змішані умови пенсійного забезпечення окремих категорій осіб

закладівIII—IV рівнів акредитації, що діють відповідно до Закону України ■'Про вищу освіту", міжнародних наукових організацій, відкритих на тери­торії України відповідно до міжнародних договорів, установчі документи яких затверджено Кабінетом Міністрів України, а також на наукових (науково-пе-хагогічних) працівників наукових установ і вищих навчальних закладів III— IV рівнів акредитації, що належали партійним і громадським організаціям -колишніх Української РСР, інших республік СРСР та СРСР.

Контрольні запитання та завдання

1. Поясніть, у чому полягають змішані умови пенсійного забезпечення? Які категорії працівників підлягають такому пенсійному забезпеченню? Які підста­ ви для збереження такого пенсійного забезпечення?

2. Які умови пенсійного забезпечення державних службовців? Які види пенсій встановлено законом для державних службовців?

  1. Яким чином визначається стаж державної служби? Обґрунтуйте відповідь з посиланням на відповідні норми законодавства.

  2. Охарактеризуйте основні положення пенсійного забезпечення народних депутатів України.

  3. Які особи належать до посадових осіб місцевого самоврядування? На яких умовах та в якому порядку здійснюється їх пенсійне забезпечення?

  4. Розкажіть про пенсійне забезпечення суддів за законодавством України. Що таке "щомісячне довічне грошове утримання"? Як визначається його розмір?

  1. Як визначається вислуга років для прокурорських працівників? Які умо­ ви призначення пенсії за вислугу років за Законом України "Про прокурату­ ру"? Які особи мають право на таку пенсію? На яких умовах призначається пенсія на випадок втрати годувальника?

  2. Дайте визначення понять: "науковий працівник", "науково-педагогічний працівник". Яким законодавством регулюються їхня діяльність і пенсійне за­ безпечення?

  3. Яким актом визначається стаж роботи наукового і науково-педагогічного працівника? Які періоди включаються у такий стаж?

10. Які умови пенсійного забезпечення наукових та науково-педагогічних працівників? Чи поширюються такі умови на працівників установ та закладів недержавної форми власності? Обґрунтуйте свою відповідь.

393

Соседние файлы в папке Болотіна Право соціального захисту