Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Болотіна Право соціального захисту / Право Соц.Зах.УкраЇни(Ч.2).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
2.8 Mб
Скачать

Глава 21

ня волі на певний строк", "Про охорону дитинства", "Про забезпечення органі­заційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування" та інших нормативно-правових актів.

Закон визначає "бездомність" як соціальне становище людини, зумовлене відсутністю в неї жилого приміщення (будинку, квартири, кімнати тощо), яке б вона могла використовувати для проживання/перебування і в якому могла бути зареєстрованою; "безпритульність" як стан людини, пов'язаний з немож­ливістю фактично проживати/перебувати в жилому приміщенні, на яке вона має право.

Соціальні послуги, передбачені Законом України "Про соціальні послуги", надаються бездомним громадянам відповідними закладами за їх переважним місцезнаходженням. Послуги можуть надаватись як на платній, так і без­оплатній основі.

Закладами соціального захисту для бездомних громадян є: будинок нічного перебування; центр реінтеграції; соціальний готель.

Закладами соціального захисту для безпритульних дітей є: притулок для дітей служби у справах дітей; центр соціально-психологічної реабілітації дітей служби у справах неповнолітніх.

Наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 14 лютого 2006 р. № 31 затверджено низку Типових положень: про центр реінтеграції бездомних громадян; про будинок нічного перебування; про центр соціальної адаптації осіб, звільнених з місць позбавлення волі. Наказом Міністерства праці від 3 квітня 2006 р. № 98 затверджено Типове положення про соціальний готель.

Центр реінтеграції бездомних громадян є закладом соціального захисту для бездомних громадян, діяльність якого спрямована на поступове повернен­ня особи до самостійного повноцінного життя шляхом надання їй комплексу соціальних послуг з урахуванням індивідуальних потреб. Клієнтами Центру є бездомні громадяни у віці від 18 років, бездомні громадяни з дітьми, які не мають медичних протипоказань і перебувають на території України на закон­них підставах. Центр у своєму складі має житлові приміщення, душову, сан­вузол, пральню, їдальню, харчоблок, медичний пост, медичний ізолятор, гос­подарські та інші приміщення. Він надає повний комплекс соціальних послуг: соціально-побутові (тимчасове проживання; харчування; користування душем та пральнею; збереження речей та документів); соціально-медичні (перша ме­дична допомога; первинний медичний огляд; організація консультації лікаря. направлення у заклади охорони здоров'я за місцем територіального розташу­вання; санітарно-гігієнічний контроль; профілактичні заходи); соціально-еко­номічні (видача одягу та взуття тощо); юридичні послуги, послуги з праце­влаштування та ін.

Безпритульні діти отримують соціальну допомогу в центрах соціальних служс для сім'ї, дітей та молоді та інших закладах і установах системи сім'ї, молоді ть спорту на підставах і в порядку, передбачених законодавством України.

Будинок нічного перебування (далі — нічліжний будинок) є закладом соці-ального захисту для ночівлі (розміщення на ніч) бездомних громадян, які не

496

іальне обслуговування та діяльність соціальних служб

мають житлового приміщення, що вони могли б використовувати для прожи-вання. Нічліжний будинок утворюється місцевими органами виконавчої вла-32 та органами місцевого самоврядування, об'єднаннями громадян, підприєм­ствами, установами, організаціями незалежно від форм власності. Метою діяль­ності нічліжного будинку є зменшення кількості осіб, які ночують на вулиці, Ж-тяхом організації їх ночівлі та надання інших видів послуг.

Нічліжний будинок надає послуги бездомним громадянам України, які досягли 18 років, та особам без громадянства, які постійно на законних підставах пооживали і після втрати прав на житлові приміщення проживають на тери-тмрії України на підставі їх звернення та документів, що посвідчують особу (за зності). Приймання до нічліжного будинку попереднього медичного обстеження не потребує.

Коли до нічліжного будинку звертаються безпритульні діти, то вони в супро- працівників нічліжного будинку направляються до притулків для дітей с-гужб у справах дітей за територіальним принципом розташування. У разі якщо до нічліжного будинку звернулися бездомні громадяни з дітьми, діти направ­ляються до притулків для дітей служби у справах дітей лише за згодою батьків.

Нічліжний будинок надає такі соціальні послуги: соціально-побутові (за­безпечення ліжко-місцем, користування душем і пральнею; збереження речей та документів); психологічні (вивчення соціально-психологічних характерис-тику особистості за бажанням клієнтів, надання методичних порад); юридичні організаційна допомога клієнтам у відновленні їх документів); інформаційні та інші консультативні послуги клієнтам щодо можливості їх реінтеграції; працевлаштування тощо.

Нічліжний будинок забезпечує клієнтів (за рішенням засновників) під час надання ліжко-місця: комплектом постільної білизни; одягом, взуттям; разо­вим харчуванням; послугами перукаря; послугами майстрів щодо лагодження одягу та взуття; першою медичною допомогою тощо.

Центр соціальної адаптації осіб, звільнених з місць позбавлення волі, є :оціальною установою для надання соціальних послуг особам, звільненим з місць позбавлення волі (далі — клієнти), та їх тимчасового перебування. Центр може утворюватися та утримуватися за рахунок добровільних пожертвувань підприємств, установ, організацій, релігійних об'єднань і внесків окремих гро­мадян. Засновниками Центру можуть бути місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, об'єднання громадян, підприємства, уста­нови, організації незалежно від форм власності.

Центр надає соціальні послуги громадянам України, іноземцям та особам без громадянства, які досягли 28 років, постійно проживають на території України і звернулися до Центру протягом шести місяців після звільнення з установ виконання покарань. До Центру приймаються особи, які втратили :оціально корисні зв'язки, мають труднощі у влаштуванні на роботу та мож­ливу загрозу негативного впливу з боку оточення.

Громадяни похилого віку (чоловіки у віці 60 років та жінки у віці 55 років і старші, а також особи, яким до досягнення загального пенсійного віку зали-

497

Соседние файлы в папке Болотіна Право соціального захисту