Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Болотіна Право соціального захисту / Право Соц.Зах.УкраЇни(Ч.2).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
2.8 Mб
Скачать

Глава 16

навчої влади, Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київ­ською та Севастопольською міськими державними адміністраціями. Довічні державні стипендії призначає Президент України за поданням Кабінету Міністрів України.

Указом Президента України "Про довічні державні іменні стипендії грома­дянам України, які зазнали переслідувань за правозахисну діяльність" від 26 листопада 2001 р. № 1147/2001 (зі змінами) відповідно до Указу Президента України від 8 червня 2001 р. № 411 "Про заходи щодо посилення соціального захисту громадян України, які зазнали переслідувань за правозахисну діяльність" засновано з 1 січня 2005 р. (зі змінами) 100 довічних державних іменних стипендій для громадян України, які зазнали переслідувань за пра­возахисну діяльність (довічні державні іменні стипендії).

Довічні державні іменні стипендії виплачуються щомісячно у розмірі 100 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, незалежно від одержуваної заробітної плати, пенсії або грошового утримання.

Згідно з Положенням про довічні державні іменні стипендії громадянам України, які зазнали переслідувань за правозахисну діяльність, на одержання довічних державних іменних стипендій може бути висунуто громадян Украї­ни, які за правозахисну діяльність у колишньому СРСР зазнали пересліду­вань, яких було ув'язнено, заслано, вислано, виключено з творчих спілок, з навчальних закладів, у зв'язку з чим вони не здобули відповідної освіти, були позбавлені можливості продовжувати наукову або іншу творчу діяльність, брати участь у громадській роботі.

Довічні державні іменні стипендії не призначаються громадянам, правозахисні вимоги яких не набули значення суспільної діяльності і не виходили за межі осо­бистих інтересів, захисту власних прав, прав своєї сім'ї або своїх родичів.

Висунення кандидатів на одержання довічних державних іменних стипендій здійснюється Міністерством праці та соціальної політики України на підставі клопотань центральних органів виконавчої влади, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київською та Севастопольською міських держав­них адміністрацій з урахуванням пропозицій громадських організацій політич­них в'язнів і репресованих та матеріального становища кандидатів.

Довічні державні іменні стипендії призначає Президент України за подан­ням Кабінету Міністрів України.

Контрольні запитання та завдання

1. Проаналізуйте нормативно-правові акти, подані у переліку до цієї глави. Спробуйте сформулювати основні принципи, якими керується держава при встановленні державного пенсійного забезпечення певним категоріям осіб? Че видається вам теперішній порядок досконалим з огляду на перелік категорій осіб і обставини (соціальні ризики), які слугують підставою для такого забез­печення? Сформулюйте власні пропозиції.

406

.

Державне пенсійне забезпечення

  1. На які категорії осіб, окрім військовослужбовців, поширюється спеціальне "енсійне забезпечення Законом України від 9 квітня 1992 р.? Що є об'єднав­ чим критерієм для єдиних пенсійних умов?

  2. Сформулюйте загальні положення цієї пенсійної системи. Які види пенсій зона передбачає?

  3. Умови і порядок призначення пенсії за вислугу років військовослужбов­ цям та особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ України.

  4. Розгляньте пенсії по інвалідності та в разі втрати годувальника зазначе­ ним категоріям осіб та членам їх сімей. Чи впливає причина інвалідності на розмір пенсії?

  5. Який порядок обчислення вислуги років?

7. Проаналізуйте умови призначення пенсій за особливі заслуги перед Україною. За які заслуги встановлюється таке забезпечення? Що ви могли б за­ пропонувати у напрямі вдосконалення такого забезпечення? Складіть свої про­ позиції письмово і подайте викладачу.

8. Що таке "довічні державні стипендії"? Для яких категорій осіб вони вста­ новлені? В якому порядку та розмірі вони встановлюються?

Теми рефератів

  1. Умови призначення пенсій за вислугу років військовослужбовцям, осо­ бам рядового і начальницького складу органів внутрішніх справ.

  2. Порядок обчислення вислуги років для призначення пенсій військово­ службовцям.

  3. Порядок призначення пенсій по інвалідності особам рядового і началь­ ницького складу органів внутрішніх справ.

  4. Умови призначення пенсії за особливі заслуги перед Україною.

  5. Державні довічні стипендії окремим категоріям осіб.

Нормативно-правові акти

  1. Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та де­ яких інших осіб: Закон України від 9 квітня 1992 р. // Відомості Верховної Ради України. — 1992. — № 29. — Ст. 399 (зі змінами).

  2. Про порядок обчислення вислуги років, призначення та виплати пенсій і грошової допомоги особам офіцерського складу, прапорщикам, мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрак­ том, особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та членам їхніх сімей" (із змінами і доповненнями): Пост. Кабінету Міністрів України від 17 липня 1992 р. № 393 (зі змінами).

407

Соседние файлы в папке Болотіна Право соціального захисту