Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ANALITIKA_KOLIChESTVENN_J.doc
Скачиваний:
137
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.47 Mб
Скачать

Апаратура молекулярно-абсорбційних методів

Відповідно до наданої класифікації в залежності від методу аналізу (окрім колориметрії, яка є візуальною і не потребує складного устаткування) при аналізі використовують різні модифікації приладів – фотоколориметрів та спектрофотометрів. Проте, блок-схема цих приладів є загальною.

В основі методу визначення оптичної густини лежить вимірювання послабленого світлового потоку після проходження його крізь розчин поглинаючої речовини. Для цього порівнюють два потоки: один, що проходить крізь дослідний розчин, інший - крізь розчин порівняння (розчин, який містить всі компоненти, крім дослідної речовини) або розчинник.

Прилади для вимірювання оптичної густини (спектрофотометр, фотоколориметр) повинен виконувати дві основні задачі:

1. Розкладення поліхроматичного світла та виділення необхідного інтервалу довжин хвиль.

2. Вимірювання світлопоглинання розчину.

Кожний спектральний прилад включає: джерело випромінювання, пристрій для виділення необхідного інтервалу довжин хвиль (монохроматор або світлофільтр), кюветне відділення, детектор (перетворювач сигналу), індикатор сигналу (шкалу або цифровий індикатор)

Основні вузли абсорбційних приладів

Монохроматор або

світлофільтр

Джерело випромінювання

Перетворювач сигналу

Індикатор

сигналу

Кювета

Кювета

Рис.6. Фотоколориметр концентраційний

КФК – 2МП:

1- джерело випромінювання; 2 – світлофільтри; 3- кюветне відділення; 4 - пересувач кювет; 5 - фотоелементи

Фотоколориметр

концентраційний КФК-3

Фотоколориметр концентраційний КФК - 2

Характеристика та функціональне призначення основних вузлів фотоколориметра

  1. Джерела випромінювання

В фотоколориметрах в основному використовують лампи розжарювання, які дають безперервне випромінювання в областях довжин хвиль 350 –3000 нм.

  1. Монохроматор та світлофільтри

Для виділення необхідної довжини хвилі із безперервного спектру джерела придатні всі типи диспергуючих пристроїв. У фотоколориметрах використовують світлофільтри, в спектрофотометрах - призми та дифракційні гратки.

  1. Кювети

Кювету з дослідним розчином називають робочою, а з розчином порівняння - кюветою порівняння, ці кювети повинні бути ідентичними. Основна вимога до кювети - прозорість в області спектру. Для роботи у видимій області кювети виготовлюють зі скла, в УФ - з кварцу, в ІЧ- з кристалів (хлориду натрію, броміду калію тощо). На одній з граней вказують відстань між внутрішніми стінками (тобто товщину шару розчину або довжину оптичного шляху).

  1. Детектори

Для прийому сигналу служать фотоелементи - пристрої, які перетворюють світлову енергію на електричну. Найчастіше застосовують сурм'яно-цезієвий (180-650 нм) та киснево-цезієвий (600-1100 нм) фотоелементи, дія яких заснована на законі фотоефекту.

  1. Індикатор сигналу

Індикатором служать вимірювальні пристрої – гальванометр, цифровий вольтметр, мікропроцесор. Шкала цих приборів градуйована у величинах оптичної густини (А).

Правила вимірювання оптичної густини розчинів за допомогою фотоколориметра КФК – 2МП та послідовність дій оператора викладені в інструкції, яка приєднується до паспорту приладу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]