Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ANALITIKA_KOLIChESTVENN_J.doc
Скачиваний:
137
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
6.47 Mб
Скачать

Індикатори методу кислотно-основного титрування

Вимоги до індикаторів:

  • колір індикатора повинен швидко змінюватися в невеликому інтервалі рН;

  • зміна кольору повинна бути зворотною.

Для пояснення механізму хіміко-фізичних процесів, який викликає зміну кольору індикаторів, була запропонована іонна теорія індикаторів (В.Оствальд,1894 р.), заснована на теорії електролітичної дисоціації. Згідно з цією теорією індикатори методу кислотно-основного титрування поділяють на органічні кислоти та основи, в яких колір розчину з недисоційованими молекулами та колір розчину, в якому знаходяться іони, мають різне забарвлення. Так, якщо взяти лакмус, то у водних розчинах недисоційовані молекули мають червоний колір, а аніони – синій колір.

Реакцію дисоціації цієї сполуки можна виразити такою схемою:

HInd F H+ + Ind-

червоний синій

Молекули лакмусу в даному випадку грають роль донора протонів, і якщо до розчину додати 1-2 краплі розчину натрій гідроксиду, то ОН--іони з'єднуються з Н+-іонами і утворюють молекулу води. Рівновага зміщується праворуч, і колір розчину стає синім внаслідок появи іонів Ind-. При додаванні 1-2 крапель хлоридної кислоти рівновага зміщується в бік утворення HInd і розчин стає червоним. Якщо середовище нейтральне, то кількість HInd і Ind- однакова, розчин фіолетовий.

Таким чином, одні індикатори можуть бути донорами протонів – це кислотні індикатори, а другі відіграють роль акцептора Н+-іонів – основні індикатори. Поведінку основного індикатора в кислому розчині можна виразити схемою:

IndОН + Н+ F Ind+ + Н2О

Індикатори, які мають дві забарвлені форми, називаються двокольоровими (лакмус, метиловий оранжевий, метиловий червоний та ін.), а ті, що мають один колір (одну форму) – однокольоровими (фенолфталеїн).

Іонна теорія не дає повного уявлення про вплив будови органічних речовин на їх колір. Як відомо, колір органічних сполук залежить від наявності в цих молекулах особливих груп атомів, так званих «хромофорів». Так, наприклад, до хромофорів відноситься карбонільна група =С=О, нітрозогрупа О=N–, яка може переходити в нітрогрупу –NО2, діазогрупа –N=N–, яка перетоврюється у гідразогрупу =N–NH–, бензенова група , яка переходить в хіноїдну .

Окрім хромофорних груп на колір речовин впливає наявність інших груп, які посилюють інтенсивність кольору перших. До цих груп атомів відноситься гідроксильна група –ОН, аміногрупа –NH2, група –С2Н5 та ін. Такі групи називають ауксохромними.

Згідно хромофорної теорії індикаторів, внаслідок зміни рН розчину відбувається внутрішньомолекулярне перегрупування атомів, і як результат цього – зміна кольору розчину. Це перегрупування має зворотній ефект і носить назву – таутомерної ізомерії. Отже, індикатори можуть знаходитись у двох таутомерних формах і одна форма (в залежності від рН) може переходити у другу. Так, наприклад, для фенолфталеїну встановлюється рівновага між бензеновою та хіноїдною структурами:

Крім того, молекула індикатора містить дві гідроксильні і одну карбоксильну групи, які також можуть змінюватись. При введенні в розчин ОН--іонів відбувається депротонізація і утворення хіноїдної структури та двох молекул води. При цьому рівновага зміщується праворуч і розчин індикатора набуває червоного кольору. При введенні Н+-іонів у розчині відбувається зворотній процес, і рівновага зміщується ліворуч, червоний колір поступово зникає. Тому індикатор фенолфталеїн відноситься до кислотних індикаторів.

Таким чином, можна вважати, що в розчинах індикаторів існує два типи рівноваги: дисоціація молекул і рівновага таутомерних форм. Тому, найбільш можливою є іонно-хромофорна теорія індикаторів, згідно якої зміна забарвлення індикаторів викликається приєднанням до молекули іонів Н+ або відривом іонів Н+, що, в свою чергу, веде до зміни структури молекули індикаторів, тобто дві теорії фактично з’єднуються в одну іонно-хромофорну.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]